asaledr 06.12.2021 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Witam, Planuję za kilka lat budowę domu na działce, jednak już teraz chcę powoli gospodarować działkę.Chciałbym się dowiedzieć czy mogę postawić dom na działce w miejscu którym chciałbym dom postawić. Co powinienem zrobić, aby się dowiedzieć czy byłaby zgoda w tym miejscu budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 06.12.2021 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 pierwsza rzecz, to ustalenie czy dla działki jest uchwalony MPZP. Internet lub Gmina - można zadzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 06.12.2021 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Tak jak kolega wyżej napisał. Sprawdź czy jest MPZP, jeśli nie ma to wystąp o Warunki Zabudowy. W tych dwóch dokumentach będziesz miał opisane jaka szerokość elewacji frontowej, jaki dach, jaka powierzchnia zabudowy. Może tez być określona linia zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 06.12.2021 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Nie ma MPZP dla mojej działki.A te wystąpienie o te warunki zabudowy do czegoś mnie obliguje? Nie ma problemu, że złoże teraz a budować będę może za 5 lat? Ile to jest ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.12.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Musisz się trochę podszkolić w temacie bo zadajesz pytania jak 3 letnie dziecko. Najłatwiej i najprościej przejśc się do wydziału budownictwa w swojej gminie. Pracownicy zwykle nie gryzą i wyjaśnią co możesz na danej działce zbudować. Możesz oczywiście wystąpić o WZ ale to już na wybrany dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.12.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Są jakieś domy w okolicy? Bo WZ będzie nawiązywało do nich. Wiec jeśli sąsiedni dom stoi 5 m od drogi, to twój te będzie musiał tak stać.Jeśli dom sąsiada ma skośny dach, to twój też taki pewnie będzie musiał mieć. To samo jeśli chodzi o obszar zabudowy - będzie musiał być podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 06.12.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Elfir dobrze gada. Najlepiej będzie zasięgnąć języka w gminie i ustalenie jakie są opcje, gdyż przeforsowanie swojej koncepcji (niezgodnej z "wizją" urzędu) może kosztować Cię czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 06.12.2021 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 Zależy mi na tym aby dom stał w połowie działki czyli z 50 metrów od drogi. 5 działek dalej jeden tak stoi właśnie, zaś pozostałe stoją 5 metrów od drogi. A poza tym, te domy co teraz będą czyli d0 70m2 bez zezwolenia, to je też obowiązują takie linie zabudowy itp.? Czy taki domek można stawiać w dowolnym miejscu na działce byle pare metrów od granicy? Nie wyobrażam sobie stawiania domu 5 metrów od drogi jak inne bo raz że mam duzą górkę, która jest przez około 40 metrów a inne domy mają płaskie działki, plus tam rośnie już dużo starych drzew i miałbym usuwać 50 letnie drzewa mimo, że 40 metrów dalej jest równiutki i czysty teren ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 06.12.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Przy WZ, to (prawie) wszystko zależy od widzi "misię" urzędu. Piękna pożywka dla korupcji. Wiadomo ile osób dostało preferencyjne warunki po odpowiedniej kopercie :-P Powinna zostać wyznaczona obowiązująca lub nieprzekraczalna linia zabudowy, tj. miejsce w którym MUSI się znajdować ściana frontowa budynku lub nie może przekroczyć. Elfir dobrze napisała, częstą praktyką jest wydawanie WZ spójnych z poprzednimi. Dlatego wystarczy zrobić rekonesans po okolicy, pogadać z sąsiadami. Edytowane 6 Grudnia 2021 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 07.12.2021 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Jeszcze jedno mam pytanie i już nie będę więcej o to męczyć. Czy te domki na zgłoszenie do 70m2 również obowiązuje ta maksymalna linia zabudowy? Bo tam jednak się nie składa wniosku o warunki zabudowy z tego co wiem, tylko zgłasza, że buduje się domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.12.2021 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 z artykułu o Nowym Ładzie w Muratorze:"Budowa takiego domu na zgłoszenia dotyczy terenów, dla których są opracowane miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego (MPZP). Tam, gdzie nie ma MPZP, konieczne będzie uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy." Nie czytałam ustawy, więc nie zweryfikuję tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 08.12.2021 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Przeczytać ustawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts