Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kran ogrodowy vs mróz

Recommended Posts

W piwnicy w najniższym punkcie zawór ocinający i za nim (od strony ogrodu) zawór spustowy, od tego miejsca do ogrodu rura jednostajnie pod górę. Przed zimą zamykasz zaw. odcinający, potem otwierasz spustowy i ten w ogrodzie, przedmuchanie to już luksus. Pod zaworem spustowym powinna byc kratka lub spadek posadzki do kratki.

W piwnicy w najniższym punkcie zawór ocinający i za nim (od strony ogrodu) zawór spustowy, od tego miejsca do ogrodu rura jednostajnie pod górę. Przed zimą zamykasz zaw. odcinający, potem otwierasz spustowy i ten w ogrodzie, przedmuchanie to już luksus. Pod zaworem spustowym powinna byc kratka lub spadek posadzki do kratki.

mam dokładnie tak jak na rys. 2 w tym artykule

https://receptynadom.pl/zrobic-zeby-zamarzla-woda-ogrodowym-kranie/

zdziwiło mnie to, że jak otworzyłem kran odwadniający w pomieszczeniu gospodarczym to w ogóle nie poleciała woda :(, kran ogrodowy był otwarty. Woda na 100% jeszcze nie zamarzła. Liczylem, że z pionowej rury na zasadzie naczyń połączonych woda wypłynie a tu nic ...:(

• 1 year później...

Witam,

U mnie wychodzi na to, że zaworek zamykający wyjście ogrodowe był schowany w dziwnym miejscu (za zasobnikiem wodnym LOL).

Grunt że można 'zakręcić' wodę na ogród, zakorkować i jest ok.

Pojawia się inny temat. Wyjście ze ściany to końcówka z gwintem PP do zgrzewania. niby 'całkiem' bezpieczna na zimę ale...

Lekko acz nieznacznie się rusza... i pojawia się myśl.

Czy to jakoś zabezpieczyć, usztywnić? Oblepić sylikonem w miejscu wyjścia by trzymało się sztywno?

Gwint wystaje ok 2cm ze ścinay. wokół 'rozkuty' tynk/baranek.

Macie państwo jakieś sugestie?