Budujesam 07.12.2021 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Część mam pytanie. Hydraulik namawia mnie do kupna pieca jednofunkcyjnego Viessmann vitodens 100 19kw z zasobnikiem 100litrow do mojego domu 120m2. Dom w całości ogrzewany podłogowo + 2 małe drabinki w łazienkach z rozdzielaczy od podlogowki tylko na wysuszenie ręczników. Dom jest w stanie surowym zamkniętym, mam już rozłożoną podłogówke i zasilacze oraz zalaną anhydrytem. Brakuje mi kotłowni. Z racji tego że hydraulik nie ma czasu na zrobienie jej chciałbym może spróbować zrobić ja samemu z tym kotłem. Szukam pomocy jak to zrobić czy mógłby ktoś pomóc zrobić ewentualnie jakiś schemat jak to wszystko podłączyć. Wyjście spalin będę miał ze ściany bocznej piwnicy. Rury od wody pod krany sam rozkładałem. Chciałbym ogrzewać ten dom przez zimę żeby chociaż w środku było z 10 stopni na plusie a nie marznąć robiąc coś 2 nim. Na dole jest 11 sekcji w tym grzejnik do łazienki a na górze 8 również z grzejnikiem. Wiem że potrzebuje jakieś sprzęgło,chciałbym zamontować jeszcze jakiś zmiękczacz wody tylko żeby kamienia nie było. Co jeszcze byłoby potrzebne hydraulik wspomniał że zawór trójdrożny nie jest u mnie potrzebny. W każdym pokoju będą termostaty ale z braku tynku w pomieszczeniach na razie nie chce ich montować (będą robione dopiero w maju). Pompkę chciał hydraulik zamontować jedną w kotłowni z tego co pamiętam to firmy wilo rozmiar 80. Bez dodatkowych pomp w rozdzielaczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.12.2021 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Czy tylko jeden hydraulik jest w twoim powiecie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujesam 07.12.2021 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Jak nie możesz pomóc to po co piszesz?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.12.2021 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Jak nie możesz pomóc to po co piszesz?. Ironii nie rozumiesz? Ok. Skoro się nie znasz, to po co Ci odpisywać? Gaz, to bum, wielkie buuum. MOżna by coś odpisać. Jednak nie chcesz. Nie odpiszę, bo buuuum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.12.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Część mam pytanie. Hydraulik namawia mnie do kupna pieca jednofunkcyjnego Viessmann vitodens 100 19kw z zasobnikiem 100litrow do mojego domu 120m2. Dom w całości ogrzewany podłogowo + 2 małe drabinki w łazienkach z rozdzielaczy od podlogowki tylko na wysuszenie ręczników. Dom jest w stanie surowym zamkniętym, mam już rozłożoną podłogówke i zasilacze oraz zalaną anhydrytem. Brakuje mi kotłowni. Z racji tego że hydraulik nie ma czasu na zrobienie jej chciałbym może spróbować zrobić ja samemu z tym kotłem. Szukam pomocy jak to zrobić czy mógłby ktoś pomóc zrobić ewentualnie jakiś schemat jak to wszystko podłączyć. Wyjście spalin będę miał ze ściany bocznej piwnicy. Rury od wody pod krany sam rozkładałem. Chciałbym ogrzewać ten dom przez zimę żeby chociaż w środku było z 10 stopni na plusie a nie marznąć robiąc coś 2 nim. Na dole jest 11 sekcji w tym grzejnik do łazienki a na górze 8 również z grzejnikiem. Wiem że potrzebuje jakieś sprzęgło,chciałbym zamontować jeszcze jakiś zmiękczacz wody tylko żeby kamienia nie było. Co jeszcze byłoby potrzebne hydraulik wspomniał że zawór trójdrożny nie jest u mnie potrzebny. W każdym pokoju będą termostaty ale z braku tynku w pomieszczeniach na razie nie chce ich montować (będą robione dopiero w maju). Pompkę chciał hydraulik zamontować jedną w kotłowni z tego co pamiętam to firmy wilo rozmiar 80. Bez dodatkowych pomp w rozdzielaczach Zrób projekt, czyli udaj się do projektanta. Potem albo sam to zrobisz albo jakiś hydraulik. Jak sam, to będziesz się uczył na własnych błędach, co, jak Ci napisano, może być bolesne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts