Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamówienie dachówki - teraz czy po wykonaniu więźby

rja_12

Recommended Posts

Witam

Kończę stan surowy domu jednorodzinnego, w zależności od warunków pogodowych więźba, deskowanie i papa będą gotowe na początku stycznia. Rozmawiam z dekarzem i on radzi mi abym z zamówieniem dachówki poczekał aż będzie dach gotowy i zrobi obmiary. Dostałem wycenę z hurtowni, Ci "straszą" natomiast wzrostem cen po nowym roku i namawiają do zamówienia teraz i jednocześnie wpłaty całości kwoty teraz przy zamówieniu...

Co sądzicie w temacie wzrostu cen i płatności z góry za dachówkę? Jak sobie czytam o trendach w internetach (np. wielkiebudowanie.pl) to chyba ceny wyhamowują?

Z góry dziękuję za opinie!

Dekarz radzi to co jest w jego interesie. Oprócz Ciebie ma dogadaną robotę gdzie indziej więc na rękę mu jest przerwa u Ciebie i to z Twojej winy czyli braku materiału. Jeśli budowa nie jest samotna i sąsiedzi np. już mieszkają to zamawiaj materiał i nie martw się cenami.

Licz z projektu dodając kilka metrów na stłuczki i docinki. Z hurtownią dogadaj zwroty i ewentualne stłuczki w czasie transportu na zasadzie fotografii.

Witam, mam taki dylemat. Do wyboru dachówki ceramiczne model Piemont albo Monza Plus, okazyjnie, bo ktoś wcześniej kupił na 2 domy, ale nie będzie budował. Co byście wzięli? To z oferty Robena. Wstępnie się orientowałem i widziałem parę dachów, inwestorzy zadowoleni, a dekarz mi potwierdził, że nie miał nigdy problemów w układaniem. No i cena - jedna za 3,86, druga za 3,90. Co byście wzięli?

Piemont jest popularny, między innymi dlatego, że ma szeroki zakres regulacji (Długość pokrycia ok. 36,5–40,3 cm a Monza 38,3–40,3 cm). Dzięki temu nie trzeba ciąć dachówek na długość na (prawie) żadnym dachu. A cięcie, to też komplikacja montażu - więc czas i pieniądz. Ten aspekt obgadaj z wykonawcą - niech pomierzy i zaopiniuje.

A estetykę sam dobierz.

Jak patrzę na Allegro, to cena wcale nie taka rewelacyjna. Pamiętaj też o kosztach dostawy wraz z załadunkiem i rozładunkiem + ryzyko uszkodzenia w czasie tych operacji. Do tego jak weźmiesz od wykonawcy, to płacisz 8% zamiast 23% VAT - więc nie koniecznie zaoszczędzisz a jak już, to pewnie grosze za to w razie sporu trudniej będzie wyegzekwować gwarancję, bo wykonawca może zwalać na materiał, a producent na wykonawcę (nie zapomnij wziąć od sprzedającego karty gwarancyjnej i dowodu zakupu).

Nie wiem, jak skomplikowany masz dach.

Ale sam usiądź, policz dokładnie ile i jakiego materiału potrzeba i zamawiaj teraz.

Niestety, że względu na polski nowy ład, podwyżki prądu, gazu itp to raczej spora szansa, że w 2022 będzie jeszcze drożej.

Dekarza nie słuchaj, on nie płaci.

Nic, tylko przytaknąć!

Bazując na projekcie możesz wyliczyć zapotrzebowanie samemu. Przy dachu dwuspadowym, to 15 min z kalkulatorem. Zdziwisz się, że sinus, cosinus (w końcu!) się przyda w życiu :D Jeśli konstrukcja bardziej skomplikowana (zwłaszcza z uwagi na większą ilość załamań), to trzeba będzie policzyć więcej odpadów.

Na taniej - przy rosnącej inflacji, podatkach oraz światowych planach walki z stagflacją/recesją przez pompowanie inwestycji bym nie liczył... Nawet jeśli RPP podniesie stopę bazową o 5% (czego nie zrobi), to będzie za mało by skompensować wzrosty.

Witam, mam taki dylemat. Do wyboru dachówki ceramiczne model Piemont albo Monza Plus, okazyjnie, bo ktoś wcześniej kupił na 2 domy, ale nie będzie budował. Co byście wzięli? To z oferty Robena. Wstępnie się orientowałem i widziałem parę dachów, inwestorzy zadowoleni, a dekarz mi potwierdził, że nie miał nigdy problemów w układaniem. No i cena - jedna za 3,86, druga za 3,90. Co byście wzięli?

Rafał, dachówka raczej trefna, bo tłumaczenie, że klient zamówił i zrezygnował z budowy nie trzyma się kupy.