Ratpaw 17.12.2021 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Cześć! Rozważam wykonanie w swoim domu różne źródeł ciepła, m.in. wodną podłogówkę.Obciążenie cieplne to max 2500W, w praktyce pewnie 1500-2000W na cały dom 113m2. Mam przewidzianą małą pompę ciepła do cwu wraz ze zbiornikiem 300l z wężownicą, którą mógłbym grzać jednocześnie i podłogówkę, jednak zastanawiam się czy przy tak małych obciążeniach w ogóle podłogówka będzie działać. Ma ktoś takie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.12.2021 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Jakie działanie podłogówki masz na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.12.2021 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Jakie działanie podłogówki masz na myśli ? Doprecyzuję: chodzi mi o precyzję działania, żeby utrzymać histerezę temperaturową w pomieszczeniach w wąskich granicach. Sam w sumie nie wiem, co może złego się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.12.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Nie wiem czy dobrze rozumiem - chcesz pompą do CWU grzać podłogówkę? Jeśli tak, to jaką temperaturę będzie miała woda w podłodze? Nie lepiej sobie normalną,małą PC sprawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 17.12.2021 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Kupuje pierwszy lepszy klimatyzator 2,5 kw do tego wymiennik gazowo cieczowy i za około 3 tysiące ma pompę ciepła nic strasznie skomplikowanego w tym nie ma a działa i to bardzo dobrze ., na fejsie jest grupa jak zrobić pompę ciepła , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.12.2021 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Nie wiem czy dobrze rozumiem - chcesz pompą do CWU grzać podłogówkę? Jeśli tak, to jaką temperaturę będzie miała woda w podłodze? Nie lepiej sobie normalną,małą PC sprawić ? Tak, pompa monoblok do cwu razem ze zbiornikiem 300l. Woda zasilająca będzie miała taką temperaturę, jak jej zadam (czujnik plus pompa do mieszania wody), typowo to będzie jakieś 25 +-2 stopni. To jest "normalna, mała PC", bo ma moc 1600 W plus grzałka, tyle całkowicie wystarczy na CO i CWU, więc dobrane idealnie (również do mojego GWC). Pytanie nie o pompę, tylko o to podłogówkę, która ma dostarczyć w szczycie 2 kW na powierzchni ponad 110m2. Czy ktoś już coś takiego ćwiczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.12.2021 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Kupuje pierwszy lepszy klimatyzator 2,5 kw do tego wymiennik gazowo cieczowy i za około 3 tysiące ma pompę ciepła nic strasznie skomplikowanego w tym nie ma a działa i to bardzo dobrze ., na fejsie jest grupa jak zrobić pompę ciepła , Może tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 18.12.2021 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Tak zrób i nie bądź jeleniem aby dać sobie wcisnąć coś za 25 patoli skoro da się to opitolić za grosze , moja podłogówka przy temperaturach na zewnątrz plus 5-15 potrzebuje 1,5-2 kw a mam w niej 675 metrów bieżących rurki pex . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.12.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Cześć! Rozważam wykonanie w swoim domu różne źródeł ciepła, m.in. wodną podłogówkę. Obciążenie cieplne to max 2500W, w praktyce pewnie 1500-2000W na cały dom 113m2. Mam przewidzianą małą pompę ciepła do cwu wraz ze zbiornikiem 300l z wężownicą, którą mógłbym grzać jednocześnie i podłogówkę, jednak zastanawiam się czy przy tak małych obciążeniach w ogóle podłogówka będzie działać. Ma ktoś takie doświadczenia? Ja mam podłogówkę wodną 3kW ładowana w nocy uruchamia się dopiero jak w nocy spadnie poniżej +5 ładuje podłogę parteru do 24,5* a piętra do 22,5 reszta to klima na parterze chodzi przeważnie na minimalnej mocy a na pietrze chodzi od 8-21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.12.2021 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Może tak zrobię. Tak zrób. I nie daj się kaizenowi namówić na kable. No i pc z klimy nie za duża, bo będzie taktować. A zamiast takiej pc do CWU, to wydaje mi się że lepiej baniak że złomu i zrobić bufor z wężownicą do CWU. Takie rozwiązania wymagają jednak wkładu własnej pracy. Firmą się nie kalkuluje. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 18.12.2021 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Tak zrób. I nie daj się kaizenowi namówić na kable. No i pc z klimy nie za duża, bo będzie taktować. A zamiast takiej pc do CWU, to wydaje mi się że lepiej baniak że złomu i zrobić bufor z wężownicą do CWU. Takie rozwiązania wymagają jednak wkładu własnej pracy. Firmą się nie kalkuluje. Nie trzeba dokupywać żadnej pompy czy dodatkowego dogrzewacza tylko zwykły zawór 3 drogowy przełączający koszt ok 300 zł i czujnik temperatury tym zaworem steruje ten w bojlerze tak że albo ciśnie w podłogę albo jak bojler się schłodzi to przełącza na cwu , żadnej filozofi w tym nie ma i dopracowane to już jest dosyć dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.12.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Tak, pompa monoblok do cwu razem ze zbiornikiem 300l. Woda zasilająca będzie miała taką temperaturę, jak jej zadam (czujnik plus pompa do mieszania wody), typowo to będzie jakieś 25 +-2 stopni. To jest "normalna, mała PC", bo ma moc 1600 W plus grzałka, tyle całkowicie wystarczy na CO i CWU, więc dobrane idealnie (również do mojego GWC). Pytanie nie o pompę, tylko o to podłogówkę, która ma dostarczyć w szczycie 2 kW na powierzchni ponad 110m2. Czy ktoś już coś takiego ćwiczył? OK. Myślałem że to problem techniczny, bo przecież wielu użytkowników ma większe PC do obciążeń nie wiele większych i wszystko chodzi przy dodatnich temperaturach. U mnie obciążenie 3200W przy obliczeniowej - 18stC a pc 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.12.2021 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Nie trzeba dokupywać żadnej pompy czy dodatkowego dogrzewacza tylko zwykły zawór 3 drogowy przełączający koszt ok 300 zł i czujnik temperatury tym zaworem steruje ten w bojlerze tak że albo ciśnie w podłogę albo jak bojler się schłodzi to przełącza na cwu , żadnej filozofi w tym nie ma i dopracowane to już jest dosyć dobrze . Wiem. Miałem co innego na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2021 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Tak zrób i nie bądź jeleniem aby dać sobie wcisnąć coś za 25 patoli skoro da się to opitolić za grosze , moja podłogówka przy temperaturach na zewnątrz plus 5-15 potrzebuje 1,5-2 kw a mam w niej 675 metrów bieżących rurki pex . Jak 25 patoli? Pompa którą wybrałem kosztuje 7-9 tysi. Problem z klimatyzatorem jest taki, że pracuje na zbyt wielkich przepływach powietrza (taki 2,5 kW potrzebuje pewnie 800 m3/h) w stosunku do mojego GWC (max 600 m3/h). Tak zrób. I nie daj się kaizenowi namówić na kable. No i pc z klimy nie za duża, bo będzie taktować. A zamiast takiej pc do CWU, to wydaje mi się że lepiej baniak że złomu i zrobić bufor z wężownicą do CWU. Takie rozwiązania wymagają jednak wkładu własnej pracy. Firmą się nie kalkuluje. Kaizen proponuje same kable, a ja moja alternatywna koncepcja przewiduje nagrzewnicę powietrzną plus kable/maty przy największych mrozach. Nagrzewnica jest jednak mniej ekonomiczna w użyciu, to potrzebuje czynnika o sporo większej temperaturze, od 35 do 50 stopni, a podłogówka ok. 23-27 stopni. Moc ta sama, energia dostarczona ta sama. Dodatkowo nagrzewnica musiałaby być zasilana ze zbiornika CWU bezpośrednio, czyli woda użytkowa musiałaby mieszać się z CO. Nie jest to problem pod warunkiem wykonania całości w miedzi albo pochodnych, ale i tak woda będzie leżeć w instalacji przez 8 miesięcy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.12.2021 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Niby fajnie, ale sprężarki w pompach ciepła do cwu są innej/gorszej konstrukcji, na podłogówkę potrzebujesz niższą temp. a pompa będzie grzała wyżej, żeby przygotować cwu, więc sprawność tego rozwiązania będzie niska. pompy cwu mają niskie moce, sprawdz moc przy niskiej temp. zewnętrznej.chyba lepiej kupić bufor, wstawić grzałki a kasę wydać na fotowoltaikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2021 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Niby fajnie, ale sprężarki w pompach ciepła do cwu są innej/gorszej konstrukcji, na podłogówkę potrzebujesz niższą temp. a pompa będzie grzała wyżej, żeby przygotować cwu, więc sprawność tego rozwiązania będzie niska. pompy cwu mają niskie moce, sprawdz moc przy niskiej temp. zewnętrznej. chyba lepiej kupić bufor, wstawić grzałki a kasę wydać na fotowoltaikę. Będę miał niższą temperaturę, ponieważ wężownica w zbiorniku tego urządzenia znajduje się na dole (jest to wężownica do podłączenia solarów albo kotła gazowego). Gdyby temperatura była za niska, to druga pompa przemiesza wodę z góry zbiornika na dół. Z tego co się wstępnie orientowałem, woda na dole zbiornika ma ok. 28 stopni. Pompa grzać ma do +45 stopni, jak będzie potrzeba większa moc, to podkręcę temperaturę (ręcznie). Pierwszy rok na pewno będę się uczył jak układ obsługiwać. Opcja z buforem jest do zaakceptowania, ale po co instalować fotowoltaikę, skoro mógłbym grzać w drugiej taryfie ten bufor. Po drugie, mam sporo ciepła odpadowego (z wentylacji domu) oraz z wstępnie podgrzanego z GWC. Moc pompy to 1600 W plus grzałka, maksymalne obciążenie cieplne to ok. 2000 W, i będzie występować tylko kilka lub kilkanaście dni w roku. Moc pompy nie jest zatem za mała. Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.12.2021 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Przy pewnej temp. zewnętrznej moc pompy zaczyna spadać.Jak nie przeszkadza grzanie w II taryfie to do ogrzewania też możesz wstawić bufor i grzałkami gonić gdy prąd tańszy.Fotowoltaika zawsze ograniczy koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2021 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Przy pewnej temp. zewnętrznej moc pompy zaczyna spadać. Jak nie przeszkadza grzanie w II taryfie to do ogrzewania też możesz wstawić bufor i grzałkami gonić gdy prąd tańszy. Fotowoltaika zawsze ograniczy koszty. Jak moc będzie spadać wraz z temperaturą zewnętrzną, bo grzałka będzie nadganiać. Pamiętaj, że ta pompa nie będzie czerpać powietrza zewnętrznego, tylko za GWC, dodatkowo wysysając ciepło odpadowe z wyrzucanego powietrza wentylacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.12.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Przyzwoita pompa kilka tys więcej a dłużej posłuży, sprężarka typu scrollZabawa w GWC, jakieś ciepła odpadowe, wyjdzie prawie to samo a będziesz miał urządzenie zaprojektowane do innych celów. co zrobisz jak padnie sprezarka albo zasobnik przy pompie cwu? całe urządzenie do wymiany czy drutowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.12.2021 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Przyzwoita pompa kilka tys więcej a dłużej posłuży, sprężarka typu scroll Zabawa w GWC, jakieś ciepła odpadowe, wyjdzie prawie to samo a będziesz miał urządzenie zaprojektowane do innych celów. co zrobisz jak padnie sprezarka albo zasobnik przy pompie cwu? całe urządzenie do wymiany czy drutowanie? Dobre pytanie, w tej chwili nie wiem, chyba dam naprawić. Liczę na to, że jednak w czasie gwarancji nie będzie mnie bolało, a po gwarancji będę naprawiał. Są pompy o niskiej mocy za 3-5 tysięcy zł (tzw. dropsy). Nie wiem czy ten sektor PC będzie się rozwijał, sądzę że tak, ponieważ wzrastać będzie ilość domów pasywnych i ultraenergooszczędnych, gdzie nie potrzeba jednostek 5 kW i większych. Zanikać też będzie różnica między kosztami kWh w poszczególnych taryfach, jak i między gazem i prądem. Wszystko na to wskazuje, że energia będzie drożała, a najlepszym (moim zdaniem) remedium jest dom pasywny plus ogrzewanie niskotemperaturowe, najlepiej niewielka pompa ciepła. To tak na marginesie. GWC już mam, ciepło odpadowe to wg OZC 40% strat mojego domu, nie muszę dopłacać kilka tysi do większej pompy. Jakby ktoś się martwił o przeznaczenie pompy, to faktycznie serwis może mieć zastrzeżenia co do ilości godzin przepracowanych w ciągu zimy, ale też rodzina będzie zużywać znacznie mniej cwu niż to przewiduje profil wybranej pompy (300l to profil XXL), a sama pompa będzie pracować z lżejszych warunkach. Po co dopłacać, jeśli przy obecnych cenach prądu roczne rachunki za ciepło będą oscylować w okolicy 200 - 300 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts