Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka wodna o bardzo małej mocy

Ratpaw

Recommended Posts

jak bierzesz prysznic to nie naruszasz uwarstwowienia a pompa mieszająca to zrobi i nagle kilkadziesiąt litrów zimnej wody wymiesza się z tą ciepłą, więc nie ma opcji, żeby nie czekać na powrót temperatury na górze.

sprężarki rotacyjne są słabsze niż scroll i stąd po prostu krócej działają, nawet jakbyś tylko grzał cwu to taka sprezarka nie przezyje tyle co pompa do CO, dlatego montuje się różne sprężarki w zależnościu od urządzenia, do tego pompy cwu mają niższe cop'y, bo to bardziej budzetowe rozwiązania.

Ale nie wiesz czy nie będziesz miał zbyt suchego powietrza i będziesz wyłączał reku a wtedy pompa bedzie ciągnąć.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak bierzesz prysznic to nie naruszasz uwarstwowienia a pompa mieszająca to zrobi i nagle kilkadziesiąt litrów zimnej wody wymiesza się z tą ciepłą, więc nie ma opcji, żeby nie czekać na powrót temperatury na górze.

sprężarki rotacyjne są słabsze niż scroll i stąd po prostu krócej działają, nawet jakbyś tylko grzał cwu to taka sprezarka nie przezyje tyle co pompa do CO, dlatego montuje się różne sprężarki w zależnościu od urządzenia, do tego pompy cwu mają niższe cop'y, bo to bardziej budzetowe rozwiązania.

Ale nie wiesz czy nie będziesz miał zbyt suchego powietrza i będziesz wyłączał reku a wtedy pompa bedzie ciągnąć.

???? Jak bierzesz prysznic, to zużywasz ciepłą wodę, w której miejsce wchodzi zimna woda (od dołu zbiornika), dokładnie tak samo krąży mieszana woda.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem wcześniej. Jak wyłączę reku, to pompa weźmie 100% powietrza z GWC.

Co do trwałości, to się okaże, ale nie spodziewam się dziesiątek lat pracy bez awarii.

swego czasu Kaizen przekonywał że przy otwartym oknie czy czymś podobnym, w rekuperacji tworzy się jakiś wielki ciąg wsteczny i wirniki rekuperatora zaczynają kręcić się w drugą stronę :jawdrop:

Dasz linka? Omówimy Twoje umiejętności czytania ze zrozumieniem.

???? Jak bierzesz prysznic, to zużywasz ciepłą wodę, w której miejsce wchodzi zimna woda (od dołu zbiornika), dokładnie tak samo krąży mieszana woda.

Nic podobnego. Wężownicę masz na dole zasobnika do CWU, bo jest przewidziana do ogrzewania wody kolektorami. A to oznacza, że wychłodzoną wodę masz znacznie wyżej - choć nie tak bardzo wychłodzoną. Za to jak zużyjesz trochę wody pod prysznicem, to wężownica jest w dolnej warstwie, czyli w zimnej wodzie i podłogę szybciej nią schłodzisz, niż ogrzejesz.

Wrzucałem linka do schematów które pokazują jeszcze jeden problem. Grzałka elektryczna jest powyżej wężownicy. A to oznacza, że jak temperatura na zewnątrz spadnie to ta grzałka owszem, ogrzeje wodę dla CWU - ale podłogi już tym nie ogrzejesz.

Nic podobnego. Wężownicę masz na dole zasobnika do CWU, bo jest przewidziana do ogrzewania wody kolektorami. A to oznacza, że wychłodzoną wodę masz znacznie wyżej - choć nie tak bardzo wychłodzoną. Za to jak zużyjesz trochę wody pod prysznicem, to wężownica jest w dolnej warstwie, czyli w zimnej wodzie i podłogę szybciej nią schłodzisz, niż ogrzejesz.

Tak, zgadza się.

Wrzucałem linka do schematów które pokazują jeszcze jeden problem. Grzałka elektryczna jest powyżej wężownicy. A to oznacza, że jak temperatura na zewnątrz spadnie to ta grzałka owszem, ogrzeje wodę dla CWU - ale podłogi już tym nie ogrzejesz.

Tak, zgadza się.

Oczywiście dla Ciebie nie ma znaczenia, że woda będzie mieszana do czasu, gdy temperatura wody w najniższej warstwie osiągnie taki punkt, że Tz podłogówki będzie miała 25 stopni. Tak jak wklejanie wykresów dla czerpni rekuperatora BEZ GWC, a ja milion razy pisałem, że mam GWC. Ale to nic, wytniesz co Ci pasuje i udzielisz kolejnej odpowiedzi nie na temat.

Oczywiście dla Ciebie nie ma znaczenia, że woda będzie mieszana do czasu, gdy temperatura wody w najniższej warstwie osiągnie taki punkt, że Tz podłogówki będzie miała 25 stopni.

Czyli nalewasz wodę do wanny, włącza się mieszanie i przed wyjściem z wanny spłukujesz się zimną wodą? Jak dla mnie njeakceptowalne rozwiązanie.

A do jakich króćców chcesz tę pompę podpiąć?

Tak jak wklejanie wykresów dla czerpni rekuperatora BEZ GWC, a ja milion razy pisałem, że mam GWC. Ale to nic, wytniesz co Ci pasuje i udzielisz kolejnej odpowiedzi nie na temat.

W styczniu przy takim używaniu będziesz miał GWC tak wychłodzone, że nie zrobi istotnej różnicy. A nawet więcej - będą dni, gdy będzie powietrze schładzał.

Wykres czerpni był dla odniesienia - chodziło o pokazanie temperatury wyrzutni.

Dasz linka? Omówimy Twoje umiejętności czytania ze zrozumieniem.

sorry ale to jak szukanie igły w stogu siana. ale pamiętam że wyliczałeś jakieś różnice ciśnień i rzekomo w jakichś tam warunkach domowych wiatraki w centrali miały się zaczynać obracać w drugą stronę i cały syf z kanałów reku miał wracać do mieszkania.

Czyli nalewasz wodę do wanny, włącza się mieszanie i przed wyjściem z wanny spłukujesz się zimną wodą? Jak dla mnie njeakceptowalne rozwiązanie.

A do jakich króćców chcesz tę pompę podpiąć?

Czyli jakoś sobie ludzie radzą, gdy naleją pełną wannę i zaraz potem chcą wziąć prysznic. Pewnie podwyższają temperaturę w zbiorniku albo większy kupują. Tak, to pewnie to.

Do wymieszania trzeba się wpiąć na samej górze i na samym dole zbiornika (CW, ZW).

W styczniu przy takim używaniu będziesz miał GWC tak wychłodzone, że nie zrobi istotnej różnicy. A nawet więcej - będą dni, gdy będzie powietrze schładzał.

Wykres czerpni był dla odniesienia - chodziło o pokazanie temperatury wyrzutni.

Zrobi różnicę, zbadałem to. Wykres czerpni był z d*py, to i temperatury wyrzutni będą z d*py.