Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy 1-funkcyjny czy 2-funkcyjny

neowo12

Recommended Posts

Witam. Muszę kupić piec gazowy do świeżo wybudowanego domu i zastanawiam się czy taniej wyjdzie grzać piecem 1-f, czy 2-f.

• w domu będą mieszkać 2 dorosłe osoby (w przyszłości może 3)
  • jest 1 łazienka (prysznic) i 1 kuchnia
  • wszędzie ogrzewanie podłogowe
  • powierzchnia ogrzewana 120m^2
  • dom wolnostojący parterowy

W moim przypadku będzie 2/3 domowników, to czy kumulując wodę w zasobniku nie będzie drożej wychodziło (woda będzie stygła)? Jakbym miał 2-f to by podgrzało się tyle ile potrzeba.

Czy w tej sytuacji tak czy siak ogrzewanie domu i wody piecem 1-f wyszłoby taniej?

Dla ogrzewania podłogowego oraz tej ilości osób tylko jednofunkcyjny z zasobnikiem120 - 150litrów max.

Szczególne znaczenie ma moc minimalną kotła, aby była jak najmniejsza. Moc maksymalna dobrana do powierzchni, energochłonności domu.

W moim przypadku będzie 2/3 domowników, to czy kumulując wodę w zasobniku nie będzie drożej wychodziło (woda będzie stygła)? Jakbym miał 2-f to by podgrzało się tyle ile potrzeba.

Podgrzeje tyle ile trzeba ale o wydajności 10l/ minutę przy temperaturze 40*C, a poza tym należy doliczyć czas oczekiwania na ciepłą wodę która musi przepłynąć drogę z kotłowni do łazienki bądź kuchni.

Faktem jest iż najnowsze kotły dwufunkcyjne ze zintegrowanym zasobnikiem warstwowym 20 - 40l przewyższają wydajnością normalne zasobniki do 150l ale jednak koszty strat postojowych przy dobrze rozwiązanej cyrkulacji są akurat pomijalne w stosunku do całych kosztów ogrzewania domu i kultury pracy kotła oraz instalacji grzewczej kotłów jednofunkcyjnych.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Kurcze, to ja już nie wiem... :( Jedni mówią mi, że niższe koszty paliwa są przy kotle 1-f, a Pan, że przy 2-f.

bo mu sie coś poyebało , jak kocioł grzeje zasobnik to raczej nazywamy takie rozwiązanie jednofunkcyjny.

2 funkcyjny nie ma zasobnika i grzeje wtedy gdy otwierasz kran.

zdecydowanie bierz ten z zasobnikiem. inaczej będziecie długo czekać na ciepłą wodę, zanim kocioł ruszy, zanim pogrzeje.

Jeżeli myślisz o pieniądzach, to weź też pod uwagę większe wydatki na wodę przy rozwiązaniu 2f. Po odkręceniu kranu trzeba chwilę zaczekać zanim kocioł podgrzeje i puści ciepłą wodę. I tak ta zimna woda leci i leci, załóżmy 3 litry zanim poleci ciepła i umyjesz ręce. Ile razy dziennie będziesz odkręcał kran, aby się umyć lub naczynia pozmywać? 30? 40? Razy 3l robi się niemała ilość.

Nie chodzi mi tyle o komfort, co o niższe koszty za ogrzewanie. Stąd moje pytanie, czy 1-f, czy 2-f wyjdzie taniej.

Tu jest tak prosto wytłumaczone- https://dedietrich.pl/blog/czy-rozni-sie-kociol-jednofunkcyjny-od-dwufunkcyjnego/ więc możesz to przeliczyć tak - im dłużej czekasz na CWU tym więcej zużywasz energii na jej podgrzanie. Bez jakiegokolwiek zasobnika nie jesteś w stanie wykonać cyrkulacji.

I najlepsze jest zdanie to na początku:

"Gazowy kocioł jednofunkcyjny nie ma wymiennika ciepła do podgrzewania wody użytkowej, więc nie może jej samodzielnie podgrzewać"

Ok, czyli wezmę piec 1-f. Chyba, że ktoś jeszcze się nadpisze i zbije mnie z tropu. :)

Kolego wytłumaczę Ci najprościej jak potrafię :

Piec jednofunkcyjny - jak sama nazwa wskazuje - jest jednofunkcyjny albo grzeje podłogówkę albo wodę w kranie !!!!

Jeśli piec grzeje podłogówkę i wodę jest dwufunkcyjny!!!!

Kolego wytłumaczę Ci najprościej jak potrafię :

Piec jednofunkcyjny - jak sama nazwa wskazuje - jest jednofunkcyjny albo grzeje podłogówkę albo wodę w kranie !!!!

Jeśli piec grzeje podłogówkę i wodę jest dwufunkcyjny!!!!

bezedura

masz masę kotłów jednofunkcyjnych sprzedawanych razem z zasobnikiem. więc grzeją również i wodę w kranie.

bezedura

masz masę kotłów jednofunkcyjnych sprzedawanych razem z zasobnikiem. więc grzeją również i wodę w kranie.

Człowieku co Ty p...... mają wymiennik i zawór trójdrożny nie da się czynnikiem grzewczym z podłogówki zasilić kranów.

Masz albo poprzez wymiennik bezpośrednio albo poprzez wymiennik wodę w zasobniku innej opcji nie ma.

Jeszcze jedno - można sobie kupić piec jednofunkcyjny - i do niego dorobić całą infrastrukturę aby móc zasilać i CO i wytwarzać CWU ale po co? chyba tylko dla oszczędności bo każdy element można mieć z innej firmy. Ale jak się chce oszczędzać i aby wszystko pracowało optymalnie i oszczędnie to zakup pieca dwufunkcyjnego jest najlepszym rozwiązaniem.

Kolego nie widziałem Twojej odpowiedzi

Taniej wyjdzie piec z zasobnikiem - tym bardziej że możesz przewidzieć np podłączenie pod ten sam zasobnik np grzałek z FV lub Solara, a takiej opcji nie mają często już piece dwufunkcyjne z zintegrowanym zasobnikiem lub wymiennikiem bezpośrednim.

Pozdrawiam i życzę słusznych wyborów.

Edytowane przez CityMatic

Człowieku co Ty p...... mają wymiennik i zawór trójdrożny nie da się czynnikiem grzewczym z podłogówki zasilić kranów.

Masz albo poprzez wymiennik bezpośrednio albo poprzez wymiennik wodę w zasobniku innej opcji nie ma.

skoro producent sprzedaje i nazywa to urządzenie jednofunkcyjne, to on się myli ?

wystarczy wpisać w google hasło kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem.

wg Ciebie takowy kocioł nie powinien istnieć bo skoro jest jednofunkcyjny to może grzać tylko podłogówkę a nie jeszcze dodatkowo zasobnik

Edytowane przez Janekk1234

Panowie rozważam piec 2-f lub 1-f z zasobnikiem do CWU np 120l (wiem, że sam 1-f bez zasobnika nie podgrzeje wody). Chodziło mi o to, czy w mojej sytuacji taniej za ogrzewanie wyjdzie przy piecu 2-f, czy 1-f (z zasobnikiem)? :)

Fajny model - dość nowoczesny i oszczędny - działa bez zasobnika coś takiego możesz wziąć pod uwagę jeśli oczywiście serwis blisko ale ok W-wy to tam jest praktycznie każdy serwis:yes:

https://www.junkers-sklep.pl/kotly-kondensacyjne/kotly/junkers-cerapur-gc2200w#wersja-471182561

Ma szeroką modulację mocy więc oszczędności można poczynić dobrze dostosowując parametry do potrzeb mieszkańców.

ps:

jest promo w Casto

https://www.castorama.pl/kociol-gazowy-junkers-cerapur-gc2200-15-25-id-1136415.html?store=0&exa

Fajny model - dość nowoczesny i oszczędny - działa bez zasobnika coś takiego możesz wziąć pod uwagę jeśli oczywiście serwis blisko ale ok W-wy to tam jest praktycznie każdy serwis:yes:

https://www.junkers-sklep.pl/kotly-kondensacyjne/kotly/junkers-cerapur-gc2200w#wersja-471182561

Ma szeroką modulację mocy więc oszczędności można poczynić dobrze dostosowując parametry do potrzeb mieszkańców.

ps:

jest promo w Casto

https://www.castorama.pl/kociol-gazowy-junkers-cerapur-gc2200-15-25-id-1136415.html?store=0&exa

Może się wtrącę ale pytajacy ma mały domek 120m2 z jedną łazienką. Gdzie on zużyje te ok. 5kW mocy minimalnej, tym bardziej jeśli zainstaluje niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe kociołek będzie się uruchamiał i gasł kilkaset razy na dobę.

Jeśli to by była Gierkowska kostka bez ocieplenia to możliwe, bo jeśli ociepli dom standardowo według wytycznych na rok 2021 to 5kW tylko w mrozy (-10*C).

Raczej nie uważam Casto za sklep godny uwagi ze względu na jakość. Niestety nie oszukujmy się i każda promocja lub niższa cena nie bierze się z ilości pozyskiwanego towaru i rozprowadzania go później w całym kraju ale raczej z wersji ubogich, z małym uszczerbkiem który wyjdzie dopiero po uruchomieniu lub podczas klejenia płytek podłogowych itp.

To samo tyczy się mocy max. 24kW mocy maksymalnej 2 - 3 domowników i jednej łazienki.

Kotły zamawia się w hurtowni wraz z oprzyrządowaniem w formie szachtu, itp rzeczy . Najlepiej niech zrobi to instalator który biorąc towar od jednego dostawcy posiada swoje zniżki będzie w stanie uzyskać lepszą cenę i jeszcze 8% VAT

Może się wtrącę ale pytajacy ma mały domek 120m2 z jedną łazienką. Gdzie on zużyje te ok. 5kW mocy minimalnej,

Masz rację - tego nie przewidziałem jakoś metraż mi umknął .

Co do mocy dla dla CWU to niestety bez zasobnika te piece jako przepływowe podgrzewacze mocy muszą mieć moc, aby zapewnić dostatecznie szybko ciepła wodę.

Nie chodzi mi tyle o komfort, co o niższe koszty za ogrzewanie. Stąd moje pytanie, czy 1-f, czy 2-f wyjdzie taniej.

2f jest tańszy w zakupie i powinien być tańszy w używaniu - ale dużo zależy od konkretnego modelu. By porównywanie miało sens, oceniaj jedną linię modelową u tego samego producenta.

Komfort zdecydowanie wyższy przy piecu 1f z zasobnikiem i pompą cyrkulacyjną.

Nie wybrałbym pieca 2f dla oszczędności rzędu 3-6 zł/dzień...