Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mniejsza delta = mniejsze rachunki

michal.bdg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak , moc grzejników powinna być jak największa ,najlepiej większa od mocy PC , większa od mocy cieplnej budynku...

Tak samo jak trawa powinna być zielona , dzieci powinny słuchać rodziców , głupi powinni słuchać mądrzejszych....

Ale przeważnie grzejniki były w domu razem ze źródłem wysokotemperaturowym ( kopciuchem) a teraz jest wymiana na PC , no i trudno zrozumieć ,że jak zasilamy wodą o niższej temperaturze to też moc cieplna grzejników nagle zmalała :)

(Choć jest jeden geniusz , który twierdzi , że nie...)

Głupi Geniusz odpowiada C ... t o - C . e l w i że :jak ćwierć wieku temu dobierał grzejniki pod kopciucha to na temp. zasilania max 45*C

Dlatego dziś mając PC nic nie musiał przerabiać a i PC mu nie taktuje tylko PRACUJE

Po za tym nie musi docieplać czujnika temp dla polepszenia COP ,bo mu ten COP lata koło nosa lub tam czegoś innego . Dlaczego? Bo ma PV które w 100% pokrywa ( CO+ CWU + bytowy )

Ten Głupi Geniusz też nie musi martwić się brakiem 1F bo PC ma 1F jak i automatyczny przełącznik faz.:p

Na pewno ten ów geniusz nie doradza i nie mówi że jak brakuje 1F dla urządzeń 3F to- to urządzenie będzie pracować i nic się nie stanie:p

I na pewno ten Geniusz nie znosi mobberów i współczuje rodzinie która z takowym musi żyć, choć ma wyjście. -Pogonić

Acha i jeszcze wie G. Geniusz jak podłączyć Salusa do PC aby ten system robił STOP Czyli- by wyłączył wsio razem z obiegówkami jak również nie doradza napięcia do urządzenia które ma pracować beznapięciowo.

I jeszcze jedno- wie jakie zabezpieczenie jest na PC 1F i jakie są potrzebne przewody

W końcu do ciebie dotarło ,że jesteś głupi.

Tylko głupi może styk podłączyć do fazy ( w skrócie L) i nazywać to beznapięciowym. To taka twoja techniczna wiedza .

Tylko głupi nie wiedząc jak działa falownik ,straszy innych ,że na pewno się popsuje jak nie będzie fazy.

Edytowane przez MiG25

COP samej PC zależy od trzech czynników - temperatury GZ, DZ i obrotów sprężarki. Jakby uwzględnić "prąd pomocniczy" na wentylatory, grzałki, pompy obiegowe - to odrobinę się to zmieni w tej sposób, że im wyższa moc grzewcza, tym mniej COP zostanie obciążony "narzutem na prąd pomocniczy".

attachment.php?attachmentid=451524

Delta wpływa tylko pośrednio na COP - a mianowicie przy tym samym przepływie mniejsza delta oznacza mniejszą moc grzewczą. A COP w danych temperaturach najwyższy jest gdzieś po środku. Więc nie warto dążyć do pracy pompy z jak najmniejszą mocą czyli również deltą. A jeżeli chcemy uzyskać mniejszą deltę zwiększając przepływy - to zwiększa nam się zużycie prądu przez pompy obiegowe i tym samym narzut na COP "prądu pomocniczego".

Tylko głupi może styk podłączyć do fazy ( w skrócie L) i nazywać to beznapięciowym. To taka twoja techniczna wiedza .

Tylko głupi nie wiedząc jak działa falownik ,straszy innych ,że na pewno się popsuje jak nie będzie fazy.

Kto GŁUPI ???????? nie komentuję

Chciałbym abyś mi wskazał mój wpis gdzie Ja w ogóle mówię gdzie co z czym łączyć

Zapytam raz jeszcze _____ GDZIE MÓWIĘ a raczej w którym wersie moich wpisów o jakichś łączeniach przewodów A tym bardziej ( L )

Co mówiłem to TO że SALUS do PC ma BYĆ podłączony beznapięciowo.

Podejrzewam że w ogóle nie wiesz co to za zwrot BEZNAPIĘCIOWO i stąd FURIA

Kto GŁUPI ???????? nie komentuję

Chciałbym abyś mi wskazał mój wpis gdzie Ja w ogóle mówię gdzie co z czym łączyć

Zapytam raz jeszcze _____ GDZIE MÓWIĘ a raczej w którym wersie moich wpisów o jakichś łączeniach przewodów A tym bardziej ( L )

Co mówiłem to TO że SALUS do PC ma BYĆ podłączony beznapięciowo.

Podejrzewam że w ogóle nie wiesz co to za zwrot BEZNAPIĘCIOWO i stąd FURIA

Masz pierwszy lepszy schemat Salusa :https://www.tukado.pl/file/SALUS/Elbeschematy_6w1.pdf

sprawdź ,czy w Panasonicu masz złącza NO-COM (beznapięciowe ) ,czy jednak jest tam faza L a zacisk Heat będzie N... Sterowanie beznapięciowe to inaczej sterowanie kluczem OC ( Open Colector) , steruje się tam sygnałem masy , przez co nie ma tam napięcia , a max co w razie w może być ( jak tranzystor przebije) to napięcie sterowania ( może 5V) ,które jest napięciem bezpiecznym.

Napięcie 230V to dla ciebie "beznapięciowo" ? Jest to napięcie bezpieczne ?

Jedyne słuszne połączenie to:

L Salus -> L na płycie

N Salus -> N na płycie

COM Salus -> L na płycie

NO Salus -> H na płycie

Jak twierdzisz inaczej ( a tego jestem pewny) , to po prostu się nie znasz.

Kaizen, czy możesz wyjaśnić czym na rysunku są te cztery przedziały od Min do Max oraz czym jest Cap.?

COP jest zależny od obciążenia (obrotów) sprężarki. Tu podane tylko przy 4 poziomach obciążenia.

Capacity - moc w danych warunkach w kW.

Źródło danych:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334528-Pompy-Ciep%C5%82a-Mitsubishi-Zubadan-Power-Inverter-Mercedes-ju%C5%BC-w-przyst%C4%99pnej-cenie!

@Kaizen ,dzięki za źródło.... Na szybko spojrzałem na 11kW , na temperaturę 35stopni , i wychodzi z tego ,że akurat ta ma lepszy COP przy obciążeniu min i mid...

Tak jak pisałem , to wszystko zależy od zastosowanej sprężarki ( w pompie 9kW może być zarówno "niedociążona" 10kW jak i "przeciążona" 8kW ) przez co COPy będą najwyższe w różnych zakresach , nie da się generalizować ,że powietrzna pompa ciepła to COP będzie miała najlepszy przy znamionowym obciążeniu , a im bardziej zmodulowana tym gorszy. Każda jest inna.

Masz pierwszy lepszy schemat Salusa :https://www.tukado.pl/file/SALUS/Elbeschematy_6w1.pdf

sprawdź ,czy w Panasonicu masz złącza NO-COM (beznapięciowe ) ,czy jednak jest tam faza L a zacisk Heat będzie N... Sterowanie beznapięciowe to inaczej sterowanie kluczem OC ( Open Colector) , steruje się tam sygnałem masy , przez co nie ma tam napięcia , a max co w razie w może być ( jak tranzystor przebije) to napięcie sterowania ( może 5V) ,które jest napięciem bezpiecznym.

Napięcie 230V to dla ciebie "beznapięciowo" ? Jest to napięcie bezpieczne ?

L Salus -> L na płycie

N Salus -> N na płycie

COM Salus -> L na płycie

NO Salus -> H na płycie

Tak sobie wbijesz w łepetynę to co ci pasuje i tak bredzisz aby tylko pisać

Cyt.Napięcie 230V to dla ciebie "beznapięciowo" ? Jest to napięcie bezpieczne ?

L Salus -> L na płycie

N Salus -> N na płycie

COM Salus -> L na płycie

NO Salus -> H na płycie

Gdzie ja coś twierdzę ???????????????? Jedyne co napisałem to --podłączenie beznapięciowe Salusa

Ja z natury nie pytam ciebie czy wiesz jakie to podłączenie ???? Bo zapewne tego nie wiesz .

Dlaczego tak myślę??????

Bo gdybyś wiedział nie było by tych wpisów którymi tu zalewasz wątek

Po kiego licha mi to przedstawiasz ??????????? Pytam po co ???????

Jak sobie podłączyłeś Salusa lub inaczej SKORO komuś doradziłeś podłączenie termistata zew. I ten termistat steruje PC jak i całym ustrojstwem wokół -to jest OK

Inaczej --Jak PC słucha Salusa i zabawek wokół niej i ten Salus -robi STOP całemu systemowi wraz z PC -to podłączenie zostało wykonane prawidłowo+ jak nic się nie zjarało.

I po raz ostatni------- PO CO MI TO PRZEDSTAWIASZ ?????????? Prosiłem cie o pomoc??????????

No chyba nie- Tłumacz osobom które tej pomocy potrzebują, tylko DOBRZE tłumacz.

A mną się nie przejmuj -doskonale dam sobie radę bez twej pomocy.

PANIAŁ? Jak będę coś potrzebował to cię osobiście zapytam.

Choć wątpię w rzetelną odpowiedź.

Na tym uważam dyskusję za zakończoną.

Edytowane przez -voymar-

Tylko kiedy w końcu ty zrozumiesz ,że nie masz żadnej wiedzy i co post to głupoty piszesz

Nawet tak prostej rzeczy nie zrozumiałeś ,że podłączasz do 230V coś i dla ciebie to jest beznapięciowo....Dno techniczne.

Niestety moje rady nie są skierowane do głupich ( ja z takimi nie umiem rozmawiać , tu proponuję psychiatrę) , więc nikt się nie spodziewa ,że coś z nich zrozumiesz.

Edytowane przez MiG25

C c

Każdy nowo zakupiony sterownik Salus już w pudelku jest skonfigurowany bez napięciowo - pomimo że posiada wtyczkę i ta ową wtyczkę wtykasz tam gdzie trzeba 230V BUha ha ha bu ha ha

NO WIEDZĄ LŚNISZ lecz gdy jest potrzeba to za pomocą jednego malego kabelka robisz sterownik napięciowy Ha ha ha

To weź instrukcję Sausa i spróbuj go przekonfigurować :) Złącza L,N,COM,NO się podłącza ,a nie konfiguruje.

Przekonfiguruj też Panasonica ,żeby nie potrzebował sygnału napięciowego 230V do załączenia.

Nie dość ,że cię będą chcieli w NASA , za teorię "Podniesienie temperatury w żaden sposób nie zwiększa odbioru ciepła" , to jeszcze w Salusie za teorię " 230V to podłączenie beznapięciowe" , to jeszcze w Panasonicu za innowacyjność.

Ale jak nikt się nie zgłosi , to niestety tak samo jak ja , uznają cie za glupca który nic nie wie , a wkurza go wiedza innych.

Edytowane przez MiG25

To weź instrukcję Sausa i spróbuj go przekonfigurować :) Złącza L,N,COM,NO się podłącza ,a nie konfiguruje.

Przekonfiguruj też Panasonica ,żeby nie potrzebował sygnału napięciowego 230V do załączenia.

Nie dość ,że cię będą chcieli w NASA , za teorię "Podniesienie temperatury w żaden sposób nie zwiększa odbioru ciepła" , to jeszcze w Salusie za teorię " 230V to podłączenie beznapięciowe" , to jeszcze w Panasonicu za innowacyjność.

Ale jak nikt się nie zgłosi , to niestety tak samo jak ja , uznają cie za glupca który nic nie wie , a wkurza go wiedza innych.

Wszystko się da jak się ktoś zna i wie co do czego. Ty tego odnośnie salusa nie wiesz a ode mnie się nie dowiesz.

Bo twe intrygi w moją stronę skierowane są właśnie po to bym ci wytłumaczył podłączenie. NIC Z TEGO>

Jakos na innym forum -Doskonale wiesz co to jest ------- Bez napięciowe podlączenie ------- i tam o dziwo NIE OPONUJESZ-----------

Za to brednie wypisujesz o napięciach 400V--- bzdura totalna.

Problem masz w tamtym wątku że to sterowanie które zaproponowałeś ni hu hu nie dzała tak jak powinno a te napięcia rzedu 400V -to wybacz ( no ale ty wiedzę masz ) ha ha

Twierdzę że nawet nie wiesz za co odpowiada ( wtyczka 230V ) i podłączony kabel L ,N do salusa a co dopiero o poprawnym podłączeniu do PC

Czego nie wiesz---powiem ci-----Jak podłączyć Salusa do PC aby ten SALUS byl nadrzędy i wyłączał całość ----czyli PC wraz z obiegówkami

Tu masz haka -- i drążysz aby to uzyskać.

NO NO ale nie wiesz jak to rozgryźć i ubliżasz z niewiedzy.

DO NASA--- to TY idź Jak im to pozlepiasz to fajerwerki gotowe.

Mówisz weź instrukcję Sausa ????? Ja takiego nie znam. Znam SALUS-- w instrukcji nie ma jak z bez napięciowego zrobić napięciowy. ( to trzeba mieć w głowie )

Ale nie o to chodzi bo my dyskutujemy o bez napięciowym a on już z fabryki taki wyjeżdza. A rolą zdolnego machera jest go tak do PC podłączyć aby sterował całym układem ( CO )

Edytowane przez -voymar-