salmon2000 05.01.2022 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Potrzebuję dorobić gniazdko pod grzejnik łazienkowy. Najbliższe gniazdko z którego mogę pociągnąć kabel jest gniazdo 3-fazowe, pod które podłączona jest płyta indukcyjna 3-fazowa. Czy mogę podłączyć grzejnik pod jedną fazę w tym gnieździe? Czy nie wpłynie to na działanie płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.01.2022 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Płyta indukcyjna korzysta z jednej lub dwóch faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.01.2022 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Lub trzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.01.2022 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Potrzebuję dorobić gniazdko pod grzejnik łazienkowy. Najbliższe gniazdko z którego mogę pociągnąć kabel jest gniazdo 3-fazowe, pod które podłączona jest płyta indukcyjna 3-fazowa. Czy mogę podłączyć grzejnik pod jedną fazę w tym gnieździe? Czy nie wpłynie to na działanie płyty? A cóż to za cudo, że płyta ciągnie prąd międzyfazowy? A co do meritum - jeżeli masz różnicówkę trzyfazową, i nie przeszkadza Ci obniżenie bezpieczeństwa to podpinasz pod dowolną fazę (najlepiej nie wykorzystaną przez indukcję, bo obstawiam że korzysta tylko z dwóch faz, jak przytłaczająca większość płyt indukcyjnych - a pozostałe z trzech, ale nie wykorzystują napięcia międzyfazowego wiec nazywanie ich trzyfazowymi jest nieprawidłowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.01.2022 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 A cóż to za cudo, że płyta ciągnie prąd międzyfazowy? A co do meritum - jeżeli masz różnicówkę trzyfazową, i nie przeszkadza Ci obniżenie bezpieczeństwa to podpinasz pod dowolną fazę (najlepiej nie wykorzystaną przez indukcję, bo obstawiam że korzysta tylko z dwóch faz, jak przytłaczająca większość płyt indukcyjnych - a pozostałe z trzech, ale nie wykorzystują napięcia międzyfazowego wiec nazywanie ich trzyfazowymi jest nieprawidłowe). A na przykład takie https://onepim-content.franke.com/download/GetAttachmentPdf/207670?idFile=IM01_Franke_Hoods_Mythos_2gether_FMY%20839%20HI%202.0#MU#991.0607.256#V01.pdf Strona 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2022 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 A na przykład takie https://onepim-content.franke.com/download/GetAttachmentPdf/207670?idFile=IM01_Franke_Hoods_Mythos_2gether_FMY%20839%20HI%202.0#MU#991.0607.256#V01.pdf Strona 20. A po co podłączenie neutralnego, skoro działa na napięciu międzyfazowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.01.2022 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 jeżeli masz różnicówkę trzyfazową, i nie przeszkadza Ci obniżenie bezpieczeństwa to podpinasz pod dowolną fazęCo znaczy obniżenie bezpieczeństwa? Dla łazienek? Wręcz przeciwnie. Przecież nie po to normotwórcy opracowali osobną, tylko dla łazienek normę (arkusz 7-701), by gdybać. RCD dla wszystkich obwodów wprowadzonych do łazienek musi być i basta. U autora może być tak, że, zgodnie z PN-HD 60364-4-41 obwody (poza pomieszczeniami kąpielowymi) podłączone na stałe nie muszą być objęte ochroną uzupełniajaca w postaci wysokoczułych RCD. I tak może być w przypadku tej płyty indukcyjnej. Ale teraz zachodzi odwrotna sytuacja, a autor o tym nie wspomina wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.01.2022 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 A po co podłączenie neutralnego, skoro działa na napięciu międzyfazowym? Do wbudowanego okapu, który ma już silnik 1F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2022 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Co znaczy obniżenie bezpieczeństwa? https://ise.pl/forum/nie-jestem-elektrykiem/upalone-zero-11254 A jaka norma zabrania zrobienia jednej różnicówki dla różnych obwodów, w tym trzyfazowych i jednofazowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.01.2022 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Lub trzech. Która płyta potrzebuje trzech faz?Bo jeszcze się nie spotkałem z taką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.01.2022 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Która płyta potrzebuje trzech faz?Bo jeszcze się nie spotkałem z taką. Nie dziwię się, skoro tak dokładnie czytasz... Podałem wyżej. I nie napisałem, że potrzebuje. Posiada taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2022 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Do wbudowanego okapu, który ma już silnik 1F. Tak nawiązując do wątku o przygotowaniu się do blackoutu.. I jak sobie podepniesz wszystkie fazy instalacji elektrycznej w domu pod jedyną fazę agregatu jednofazowego, to założysz się, że ta płyta nie ruszy? Chętnie się założę, że jak tylko moc agregatu będzie wystarczająca to będzie działała normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.01.2022 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) Tak nawiązując do wątku o przygotowaniu się do blackoutu.. I jak sobie podepniesz wszystkie fazy instalacji elektrycznej w domu pod jedyną fazę agregatu jednofazowego, to założysz się, że ta płyta nie ruszy? Chętnie się założę, że jak tylko moc agregatu będzie wystarczająca to będzie działała normalnie. To że ruszy nie wyklucza innej możliwości. Funkcję przełącznika gwiazda trójkąt można też realizować elektronicznie, nie spotkałem się z taką płytą co nie znaczy że takiej nie ma. Ps. oczywiście nie dosłownie gwiazda trójkąt ale nie problem wyobrazić sobie odbiornik zasilany napięciem fazowym i międzyfazowym. Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.01.2022 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Tak nawiązując do wątku o przygotowaniu się do blackoutu.. I jak sobie podepniesz wszystkie fazy instalacji elektrycznej w domu pod jedyną fazę agregatu jednofazowego, to założysz się, że ta płyta nie ruszy? Chętnie się założę, że jak tylko moc agregatu będzie wystarczająca to będzie działała normalnie. Jak będę chciał porozmawiać o podłączeniu indukcji na czas blackoutu, to wejdę do wątku o przygotowaniu się do blackoutu..Ale ja nie muszę chwytać się marnej próby OT i brał w nim tutaj udziału również nie będę. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.01.2022 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Ale ja nie muszę chwytać się marnej próby OT i brał w nim tutaj udziału również nie będę. EOT. Ale zakładu nie przyjmujesz? Czyżbyś trochę doczytał? Mnie kilka lat temu kolega na FM dokształcał: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352178-P%C5%82yta-indukcyjna-a-1-faza-w-mieszkaniu&p=7746197&viewfull=1#post7746197 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/35935-panasonic-9-kw-hp-1-czy-3-fazowy/?do=findComment&comment=568561 https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17322625#17322625 Do błędu też się nie przyznasz? No, wracasz do killfile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.01.2022 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Nie dziwię się, skoro tak dokładnie czytasz... Podałem wyżej. I nie napisałem, że potrzebuje. Posiada taką możliwość. Nie czytałem bo nie chce mi się otworzyć. Czteropalnikowe indukcji wszystkie (lub prawie wszystkie) posiadają możliwość podłączenia na 230V lub 380V i to że piszą że na 380V nie oznacza że są to trzy fazy tylko dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.01.2022 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 A na przykład takie https://onepim-content.franke.com/download/GetAttachmentPdf/207670?idFile=IM01_Franke_Hoods_Mythos_2gether_FMY%20839%20HI%202.0#MU#991.0607.256#V01.pdf Strona 20. Ok, teraz otworzyło mi się z raczej pobrało. Jest możliwość podłączenia na jedną, dwie i trzy fazy tylko ta indukcja posiada wmontowany okap i opcja z podłączeniem na trzy fazy jest z tego powodu na pewno że może być zasilany osobno okap, czyli dwie fazy na indukcje a trzecia faza na okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts