Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejnik pod gniazdo indukcji

Recommended Posts

Potrzebuję dorobić gniazdko pod grzejnik łazienkowy. Najbliższe gniazdko z którego mogę pociągnąć kabel jest gniazdo 3-fazowe, pod które podłączona jest płyta indukcyjna 3-fazowa. Czy mogę podłączyć grzejnik pod jedną fazę w tym gnieździe? Czy nie wpłynie to na działanie płyty?

Potrzebuję dorobić gniazdko pod grzejnik łazienkowy. Najbliższe gniazdko z którego mogę pociągnąć kabel jest gniazdo 3-fazowe, pod które podłączona jest płyta indukcyjna 3-fazowa. Czy mogę podłączyć grzejnik pod jedną fazę w tym gnieździe? Czy nie wpłynie to na działanie płyty?

A cóż to za cudo, że płyta ciągnie prąd międzyfazowy?

A co do meritum - jeżeli masz różnicówkę trzyfazową, i nie przeszkadza Ci obniżenie bezpieczeństwa to podpinasz pod dowolną fazę (najlepiej nie wykorzystaną przez indukcję, bo obstawiam że korzysta tylko z dwóch faz, jak przytłaczająca większość płyt indukcyjnych - a pozostałe z trzech, ale nie wykorzystują napięcia międzyfazowego wiec nazywanie ich trzyfazowymi jest nieprawidłowe).

A cóż to za cudo, że płyta ciągnie prąd międzyfazowy?

A co do meritum - jeżeli masz różnicówkę trzyfazową, i nie przeszkadza Ci obniżenie bezpieczeństwa to podpinasz pod dowolną fazę (najlepiej nie wykorzystaną przez indukcję, bo obstawiam że korzysta tylko z dwóch faz, jak przytłaczająca większość płyt indukcyjnych - a pozostałe z trzech, ale nie wykorzystują napięcia międzyfazowego wiec nazywanie ich trzyfazowymi jest nieprawidłowe).

A na przykład takie https://onepim-content.franke.com/download/GetAttachmentPdf/207670?idFile=IM01_Franke_Hoods_Mythos_2gether_FMY%20839%20HI%202.0#MU#991.0607.256#V01.pdf

Strona 20.

A po co podłączenie neutralnego, skoro działa na napięciu międzyfazowym?

jeżeli masz różnicówkę trzyfazową, i nie przeszkadza Ci obniżenie bezpieczeństwa to podpinasz pod dowolną fazę
Co znaczy obniżenie bezpieczeństwa? Dla łazienek? Wręcz przeciwnie. Przecież nie po to normotwórcy opracowali osobną, tylko dla łazienek normę (arkusz 7-701), by gdybać. RCD dla wszystkich obwodów wprowadzonych do łazienek musi być i basta.

U autora może być tak, że, zgodnie z PN-HD 60364-4-41 obwody (poza pomieszczeniami kąpielowymi) podłączone na stałe nie muszą być objęte ochroną uzupełniajaca w postaci wysokoczułych RCD. I tak może być w przypadku tej płyty indukcyjnej.

Ale teraz zachodzi odwrotna sytuacja, a autor o tym nie wspomina wcale.

Do wbudowanego okapu, który ma już silnik 1F.

Tak nawiązując do wątku o przygotowaniu się do blackoutu..

I jak sobie podepniesz wszystkie fazy instalacji elektrycznej w domu pod jedyną fazę agregatu jednofazowego, to założysz się, że ta płyta nie ruszy? Chętnie się założę, że jak tylko moc agregatu będzie wystarczająca to będzie działała normalnie.

I jak sobie podepniesz wszystkie fazy instalacji elektrycznej w domu pod jedyną fazę agregatu jednofazowego, to założysz się, że ta płyta nie ruszy? Chętnie się założę, że jak tylko moc agregatu będzie wystarczająca to będzie działała normalnie.

To że ruszy nie wyklucza innej możliwości. Funkcję przełącznika gwiazda trójkąt można też realizować elektronicznie, nie spotkałem się z taką płytą co nie znaczy że takiej nie ma.

Ps. oczywiście nie dosłownie gwiazda trójkąt ale nie problem wyobrazić sobie odbiornik zasilany napięciem fazowym i międzyfazowym.

Edytowane przez Remiks

Jak będę chciał porozmawiać o podłączeniu indukcji na czas blackoutu, to wejdę do wątku o przygotowaniu się do blackoutu..Ale ja nie muszę chwytać się marnej próby OT i brał w nim tutaj udziału również nie będę. EOT.

Ale ja nie muszę chwytać się marnej próby OT i brał w nim tutaj udziału również nie będę. EOT.

Ale zakładu nie przyjmujesz? Czyżbyś trochę doczytał?

Mnie kilka lat temu kolega na FM dokształcał:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352178-P%C5%82yta-indukcyjna-a-1-faza-w-mieszkaniu&p=7746197&viewfull=1#post7746197

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/35935-panasonic-9-kw-hp-1-czy-3-fazowy/?do=findComment&comment=568561

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17322625#17322625

Do błędu też się nie przyznasz? No, wracasz do killfile.

Nie dziwię się, skoro tak dokładnie czytasz... Podałem wyżej. I nie napisałem, że potrzebuje. Posiada taką możliwość.

Nie czytałem bo nie chce mi się otworzyć.

Czteropalnikowe indukcji wszystkie (lub prawie wszystkie) posiadają możliwość podłączenia na 230V lub 380V i to że piszą że na 380V nie oznacza że są to trzy fazy tylko dwie.

Ok, teraz otworzyło mi się z raczej pobrało.

Jest możliwość podłączenia na jedną, dwie i trzy fazy tylko ta indukcja posiada wmontowany okap i opcja z podłączeniem na trzy fazy jest z tego powodu na pewno że może być zasilany osobno okap, czyli dwie fazy na indukcje a trzecia faza na okap.