Robinson74 09.01.2022 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Chciałbym zamocować jakieś bezpieczne lampy na strychu pod dachem. Ponieważ jest tam więźba dachowa, więc chciałbym, żeby to była lampa zapewniająca większe bezpieczeństwo niż zwykła oprawa oświetleniowa montowana przy elementach murowanych. Czy mój tok rozumowania jest poprawny? Zaproponuje ktoś konkretną oprawę oświetleniową? Jako źródło światła oczywiście LED, a nie żarówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.01.2022 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Skoro LED, to odpada duża temperatura, ale odpowiedni stopień IP wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.01.2022 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Zwykła krauza zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.01.2022 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Odpowiedni IP czyli jaki, cyferka pierwsza pyły a może owady? Cyferka druga spartolony dach kapanie wody a może aż tak że strumień pod kątem a może pełne zanurzenie. Najczęściej w wysokich IP spartolony jest montaż - nieszczelne wprowadzenie przewodów, brak uszczelek pod mocowaniem, bo komu by się chciało;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.01.2022 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Odpowiedni znaczy odpowiedni, czego nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.01.2022 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Nie wiem, czy IP klasyfikuje przydatność do stosowania przy drewnie. Raczej kojarzy mi się to z wodą lub wilgotnością. OK, wody tam być nie powinno, wilgotność - na pewno tak. Na wszelki wypadek przyjmijmy założenie, że bardzo wysoka, więc jakie IP? 43 lub 44 wystarczy? Myślałem o czymś takim, ale jakie IP musi mieć ta oprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.01.2022 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Nie wiem, czy IP klasyfikuje przydatność do stosowania przy drewnie. Nie. Raczej kojarzy mi się to z wodą lub wilgotnością. OK, wody tam być nie powinno, wilgotność - na pewno tak. Na wszelki wypadek przyjmijmy założenie, że bardzo wysoka, więc jakie IP? 43 lub 44 wystarczy? Myślałem o czymś takim, ale jakie IP musi mieć ta oprawa? Pierwsza cyfra to ciała stałe druga woda. Jak ma być ochrona bardzo wysoka to IP68 tylko po co. Pierwsze 4 to ochrona przed dostępem drutem albo ciałami stałymi powyżej 1mm , druga cyfra 3 to"ochrona przed natryskiwaniem wodą pod dowolnym kątem do 60° od pionu z każdej strony" a 4 to "ochrona przed bryzgami wody z dowolnego kierunku". Naprawdę taki problem to odszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.01.2022 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Stara lampa w wykonaniu przeciwwybuchowym, oczywiście w dobrym stanie technicznym będzie odpowiednia, zwłaszcza ze źródłem światła led. Nowe mają wysokie ceny.Nawet jak tam coś się upali, powinno zostać w środku. Włącznik lampy poza strychem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.01.2022 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Najważniejsze to wyłącznik (całkowite odcięcie) przed strychem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 10.01.2022 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Kurde, no już zrobiłem łącznik na strychu, na podłodze, tuż obok planowanych schodów strychowych. Całkowite odcięcie - bezpiecznik w szafce w garażu. Źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.01.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Bardzo dobrze. Najlepiej jakby strych był bez napięcia el. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts