Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie na strychu nieogrzewanym

Recommended Posts

Chciałbym zamocować jakieś bezpieczne lampy na strychu pod dachem.

Ponieważ jest tam więźba dachowa, więc chciałbym, żeby to była lampa zapewniająca większe bezpieczeństwo niż zwykła oprawa oświetleniowa montowana przy elementach murowanych.

Czy mój tok rozumowania jest poprawny?

Zaproponuje ktoś konkretną oprawę oświetleniową?

Jako źródło światła oczywiście LED, a nie żarówka.

Odpowiedni IP czyli jaki, cyferka pierwsza pyły a może owady? Cyferka druga spartolony dach kapanie wody a może aż tak że strumień pod kątem a może pełne zanurzenie. Najczęściej w wysokich IP spartolony jest montaż - nieszczelne wprowadzenie przewodów, brak uszczelek pod mocowaniem, bo komu by się chciało;-)

Nie wiem, czy IP klasyfikuje przydatność do stosowania przy drewnie. Raczej kojarzy mi się to z wodą lub wilgotnością.

OK, wody tam być nie powinno, wilgotność - na pewno tak. Na wszelki wypadek przyjmijmy założenie, że bardzo wysoka, więc jakie IP? 43 lub 44 wystarczy?

Myślałem o czymś takim, ale jakie IP musi mieć ta oprawa?

235e6185ecc2daf5med.jpg

Nie wiem, czy IP klasyfikuje przydatność do stosowania przy drewnie.

Nie.

Raczej kojarzy mi się to z wodą lub wilgotnością.

OK, wody tam być nie powinno, wilgotność - na pewno tak. Na wszelki wypadek przyjmijmy założenie, że bardzo wysoka, więc jakie IP? 43 lub 44 wystarczy?

Myślałem o czymś takim, ale jakie IP musi mieć ta oprawa?

Pierwsza cyfra to ciała stałe druga woda. Jak ma być ochrona bardzo wysoka to IP68 tylko po co.

Pierwsze 4 to ochrona przed dostępem drutem albo ciałami stałymi powyżej 1mm , druga cyfra 3 to"ochrona przed natryskiwaniem wodą pod dowolnym kątem do 60° od pionu z każdej strony" a 4 to "ochrona przed bryzgami wody z dowolnego kierunku".

Naprawdę taki problem to odszukać.