Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w lazience - kapie woda

Recommended Posts

Ogólnie to jak jest różnica temperatur, to i woda się skropli, a jak się już skropli to musi gdzieś ujść. Można niwelować różnicę temperatur ocieplając maksymalnie kanał (w przestrzeni między płytą a sufitem), aby zminimalizować ilość wody, ewentualnie rurę poprowadzić np ze spadkiem na zewnątrz, tak aby wykroplona woda tam wyciekła.

Co do wentylatora, to jednym z rozwiązań może być wentylator kanałowy. Założyć go możesz bezpośrednio na rurę w ścianie, a dopiero do niego podpiąć rurę idącą w otwór w suficie.

W jaki sposób zakończona jest rura po drugiej (zewnętrznej) stronie ściany?

Edytowane przez Endrju111

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli wentylator kanalowy wlozyc do tej rury 100? ale jak puscic kabel od zasilania ? trzeba naciac ta rure ?? nawet jak go tam wlozę to muszę jakoś połączyć tą rurę z tą dziurą w suficie czyli wlotem a mam tam po drodze dwa zakręty.... jak to zrobic ?? ta rura w scianie ma lekki spadek na zewnatrz ale mimo to do srodka wpada woda i mam kaluze na suficie z GK

tak wyglada na zewnatrz

IMG-3033.jpg

Edytowane przez 8ik3r8@

Zapewne pięknie skrapla się na wewnętrznych ściankach tego kominka, a jako ze skierowany jest ku górze, to na zewnątrz woda nie wyleci, więc jak się odpowiednio sporo nazbiera to płynie do środka.

Zasilanie wentylatora kanałowego jest podłączane z boku samego wentylatora.

Skoro rura przez ścianę ma spadek na zewnątrz, to można by już wewnątrz zachować ten spadek i po zewnętrznej stronie rury, w najniższym punkcie nawiercić od spodu otworek który umożliwi odpływ skroplin.

Sprawdzę ale największy problem to mam z tym jak polazyc ta plastikowa rurke z otworem w suficie (2 zakrety po drodze) rura w scianie jest 2-3 cm wyzej od sufitu GK i musialbymby wygiac spiro nakladajac na wiatraczek co spowoduje, ze zrobi się syfon przy wejsciu do tej plastikowej rurki.....

Obecnie nie mam spiro bo zdemontowalem. Byla nalozona na ta rure plastikowa 100 i oklejona taśmą (utworzyl sie w tamtym miejscu lejek i mialem caly mokry sufit) Myslalem czy zamiast spiro nie zamontowac tej rury co do kibla sie montuje jako odplyw... ale wciaz problemem jest nalozenie jej na wiatraczek u wyjscia sufitu, bo nakladajac ja od gory automatycznie robi sie syfon przy wejsciu do rury plastikowej na laczeniu

Niestety ale ciężko będzie taką fuszerkę wyprowadzić.

Jedyne co możesz zrobić w tej chwili, to pomiędzy kominkiem a ścianą zewnętrzną wstawić trójnik i odprowadzić wodę na zewnątrz.

Z łazienki zawsze będzie wyciągane wilgotne i ciepłe powietrze.

Jeśli system wentylacyjny nie będzie na całej długości izolowany to woda będzie się skraplać na zimnych powierzchnia i płynąć zgodnie z grawitacją do najniższego punktu.

Chcąc to zrobić dobrze, trzeba to wykonać na nowo zgodnie ze sztuką.

Wywal ten średniej urody kominek, wstaw wyrzutnię z klapą zwrotną. Mam tak wyrzut z kuchni zrobiony, który też wyrzuca naprawdę wilgotne powietrze czasami, nic nie zacieka ani nie zamarza.

Mam taką:

https://allegro.pl/oferta/czerpnia-wyrzutnia-sua-125-10735843977?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_campaign=cef7b135-c856-4150-84eb-687c2d87cdd6&snapshot=MjAyMS0xMi0xNVQyMTozNTowOS4zODRaO2J1eWVyOzMyOWU4ZTY1NzA0Y2NiMzAzNzVjNGVjZTU0MTQxN2I1NTViNDEzYWZlMDYyMmVlMDQ3NTE1ZjcxNTczNGQ5OTE%3D - ale o większej średnicy.

Niestety ale ciężko będzie taką fuszerkę wyprowadzić.

Jedyne co możesz zrobić w tej chwili, to pomiędzy kominkiem a ścianą zewnętrzną wstawić trójnik i odprowadzić wodę na zewnątrz.

Z łazienki zawsze będzie wyciągane wilgotne i ciepłe powietrze.

Jeśli system wentylacyjny nie będzie na całej długości izolowany to woda będzie się skraplać na zimnych powierzchnia i płynąć zgodnie z grawitacją do najniższego punktu.

Chcąc to zrobić dobrze, trzeba to wykonać na nowo zgodnie ze sztuką.

Tą wentylacje mam nad prysznicem, więc gdyby woda kapała sobie do brodzika nie byłoby źle... tylko pozostaje kwestia jak połączyć to z wentylatorem zeby nie zrobić syfonu przy wejsciu do rury w scianie ?? jest tak malo miejsca ze jak naloze spiro od gory na wentylator to pozinej musze zjechac na dol zeby nalozyc na ta rure w scianie....

Wywal ten średniej urody kominek, wstaw wyrzutnię z klapą zwrotną. Mam tak wyrzut z kuchni zrobiony, który też wyrzuca naprawdę wilgotne powietrze czasami, nic nie zacieka ani nie zamarza.

Mam taką:

https://allegro.pl/oferta/czerpnia-wyrzutnia-sua-125-10735843977?utm_source=notification&utm_medium=cartWithPayment&utm_campaign=cef7b135-c856-4150-84eb-687c2d87cdd6&snapshot=MjAyMS0xMi0xNVQyMTozNTowOS4zODRaO2J1eWVyOzMyOWU4ZTY1NzA0Y2NiMzAzNzVjNGVjZTU0MTQxN2I1NTViNDEzYWZlMDYyMmVlMDQ3NTE1ZjcxNTczNGQ5OTE%3D - ale o większej średnicy.

Wydaje się lepszą opcją....z tym, ze.... ja mam tam rure 100 w scianie a pozniej na nia nalozone kawalek rury 110 na takiej taśmie z pianki. Czyli 110 potrzebuje wyrzutnie.... ta bedzie ok ? https://allegro.pl/oferta/kratka-fi-110-went-zwrotna-wyrzutnia-rant-ociekowy-11624468733 i czy wiatraczek bedzie mial na tyle sily, zeby to otworzyc jak sie wlaczy ??? to jakis niecaly metr dlugosci razem bedzie

Weź lepiej 12 - dasz jakaś taśmę i włożysz na wcisk. Ta Twoja nie ma uszczelki żadnej na klapie i będzie waliła. Tutaj jest pianka, która wygłusza.

Wiatrak powinien spokojnie otwierać. U mnie już na małym przepływie podnosi.

Dodatkowo oklej rurę lamela w suficie i będzie ok. Ewentualnie daj elastyczną rurę z izolacją.

W tej chwili większość wody wykrapla Ci się na zewnątrz w tym kominku.

Weź lepiej 12 - dasz jakaś taśmę i włożysz na wcisk. Ta Twoja nie ma uszczelki żadnej na klapie i będzie waliła. Tutaj jest pianka, która wygłusza.

Wiatrak powinien spokojnie otwierać. U mnie już na małym przepływie podnosi.

Dodatkowo oklej rurę lamela w suficie i będzie ok. Ewentualnie daj elastyczną rurę z izolacją.

W tej chwili większość wody wykrapla Ci się na zewnątrz w tym kominku.

Faktycznie w tej Twojej jest uszczelka. To dobre rozwiaznie, nie bedzie trzaskac.. juz mam na tasme nalozona 110 na 100(w scianie) i teraz jak zaloze na tasme ta czerpnie 120 na 110 to bedzie ok ? problem jest taki ze mam ja oklejoną tynkiem i stytipianem wiec musialbym to pruć zeby nalozyc ta czerpnie na rure 110..

Musisz porzrobic niestety. Naciac tynk, wpuscic pianke i wsunac wyrzutnie. Chyba ze znajdziesz cos mniejszego z uszczelka.

Zdjąłem ten kominek i tak to wygląda...100 biala a na nią na piance nasunieta 110 pomarańczowa. Przy zakonczeniu tej bialej 100 jest jednostronna zapadka ale zawsze lekkko uchylona jest bo to jakas tandeta a w lazience mam 19 stopni.

4.jpg 5.jpg 6.jpg

Zmień rurę ze spiro aluminiowej na PVC lub harmonijkową. Zimna rura w której powietrze gwałtownie się ochładza zawsze spowoduje wykraplanie się wody.

Jeśli w łazience jest dużo wilgoci a przez otwarty wyciąg ci się wychładza to wentylator załączaj wraz ze światłem w łazience.

Klapka najlepiej aby była trochę rozszczelniona a po załączeniu wentylatora otwierała się całkiem.

Czy w łazience nie istnieje normalny kanał wentylacyjny murowany?

Edytowane przez Mareks77

Zmień rurę ze spiro aluminiowej na PVC lub harmonijkową. Zimna rura w której powietrze gwałtownie się ochładza zawsze spowoduje wykraplanie się wody.

Jeśli w łazience jest dużo wilgoci a przez otwarty wyciąg ci się wychładza to wentylator załączaj wraz ze światłem w łazience.

Klapka najlepiej aby była trochę rozszczelniona a po załączeniu wentylatora otwierała się całkiem.

Czy w łazience nie istnieje normalny kanał wentylacyjny murowany?

Wlasnie lazienka nie ma dostepu do kanalu wentylacyjnego niestety... stare budownictwo.. harmonijkowa rura to taka jak do klozetu??? BTW jak sie mocuje tą zaślepkę (kratkę) od środka do sufitu z plyt GK ? zwykly wkret wkrecany do plyty GK ?

znalazlem cos takiego na 100 tylko musialbym zrobic lacznik i dolozyc kawalek rury 100

https://www.iwentylatory.pl/kratka-metalowa-z-zaworem-i-daszkiem-137x137-mm-o-100-mm-x1736?gclid=CjwKCAjw_tWRBhAwEiwALxFPoZ1R026EaDbzT9yijqMh-uuuIVr0uOBDYuHE71DoxxGwwMedcW7FiBoCBz8QAvD_BwE

takie cos z bocznym wylotem uratowaloby mi tylek, bo nie musiialbym robic syfonu z rurki pod sufitem... ale nie widze takich wentylatorow w PL

https://www.amazon.com/Panasonic-FV-1115VQ1-WhisperCeiling-DC-fan/dp/B076Q6NMXD/ref=sr_1_43?keywords=bathroom+fan&qid=1647719222&sr=8-43

Edytowane przez 8ik3r8@