rafal2610 20.01.2022 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Dzień dobry, Szanowni Koledzy, Proszę o pomoc. Nabyłem nieruchomość, zabudowaną dwoma domami - jednym drewnianym zbudowanym w latach 60, drugim murowanym z lat 80-tych. W wielu opiniach słyszałem, że ciężko wymagać zachowania się jakiejkolwiek dokumentacji projektowej i wykonawczej dla budynków z takiego okresu. Jaką dokumentację powinien przekazać mi właściciel przy sprzedaży? Brak jest jakiegokolwiek projektu, odbioru technicznego, obowiązkowych przeglądów instalacji i kominiarskich. W domu murowanym dodatkowo wykonany został remont (wymiana dachu, podobno bez zmiany jego wymiarów zewnętrznych) W akcie notarialnym zawarłem klauzulę zobowiązującą sprzedającego do przekazania niezbędnej dokumentacji dot. nieruchomości do miesiąca od dnia sprzedaży. W dniu sprzedaży właściciel cały wesoły przekazał mi jedynie dwa komplety kluczy, twierdził że odnajdzie dokumentacje, lub odzyska ją z w gminie. Art 63 Prawa Budowlanego nakłada na właściciela nieruchomości obowiązek przechowywania niezbędnej dokumentacji.Czy naprawdę wygląda to tak, że dla domów z tego okresu dokumentacja ulega zagubieniu, bądź nie była sporządzana? Z gory dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.01.2022 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 (edytowane) Od lat osiemdziesiątych była reforma administracji i sądzisz że wszystkie archiwa są zachowane? Pomijam ewentualne mokre kataklizmy lub zmiany lokali=przeprowadzki. Ze strony urzędów czarno to widzę. Oczywiście że zbywający postąpił nieprzyzwoicie, lecz po fakcie co mu zrobisz? Powie że nie znalazł i możesz go cmoknąć. Gdyby to było warunkiem transakcji to może papiery by się znalazły, o ile tam nie ma jakichś odstępstw od projektu. Znając pomysłowość ludu polskiego... Kiedyś był temat podziału budynku, tłumaczę że obiekt musi być podzielny płaszczyzną pionową, że ogniomur na dachu itd. Dach oczywiście gładki, inwestor pyta się czy nie można na dachu postawić ogniomuru z płyt g-k, blacha na wierzchu. Jednym żołnierskim słowem na literę "o........?" określiłem ten pomysł i było po rozmowie. Ilość kropek nieprzypadkowa. Wracając do twojego problemu, to należało zarezerwować kwotę (strzelam) circa 10k pln na inwentaryzację budowlaną o ile zbywający nie dostarczy dokumentacji, to miałbyś bata. Przy drugim zakupie już będziesz wiedział. Człek uczy się całe życie. Edytowane 20 Stycznia 2022 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.01.2022 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Inwentarkę ogólnobudowlaną (bez konstrukcji) można zrobić za 1-2 kzł. PS "o.......ś" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2022 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 PS "o.......ś" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.01.2022 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 Brawo Elfir!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 23.01.2022 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Dzień dobry, Szanowni Koledzy, Proszę o pomoc. Nabyłem nieruchomość, zabudowaną dwoma domami - jednym drewnianym zbudowanym w latach 60, drugim murowanym z lat 80-tych. W wielu opiniach słyszałem, że ciężko wymagać zachowania się jakiejkolwiek dokumentacji projektowej i wykonawczej dla budynków z takiego okresu. Jaką dokumentację powinien przekazać mi właściciel przy sprzedaży? Brak jest jakiegokolwiek projektu, odbioru technicznego, obowiązkowych przeglądów instalacji i kominiarskich. W domu murowanym dodatkowo wykonany został remont (wymiana dachu, podobno bez zmiany jego wymiarów zewnętrznych) W akcie notarialnym zawarłem klauzulę zobowiązującą sprzedającego do przekazania niezbędnej dokumentacji dot. nieruchomości do miesiąca od dnia sprzedaży. W dniu sprzedaży właściciel cały wesoły przekazał mi jedynie dwa komplety kluczy, twierdził że odnajdzie dokumentacje, lub odzyska ją z w gminie. Art 63 Prawa Budowlanego nakłada na właściciela nieruchomości obowiązek przechowywania niezbędnej dokumentacji.Czy naprawdę wygląda to tak, że dla domów z tego okresu dokumentacja ulega zagubieniu, bądź nie była sporządzana? Z gory dziękuję za pomoc No to jak masz zapis to dlaczego jeszcze go z pomocą radcy prawnego nie użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.01.2022 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Jeśli klauzula nie była związana z sankcjami finansowymi, to szkoda tuszu w drukarce. Jakby co, to sprzedano ci towar z wadą prawną - rozwiązujesz umowę i niech wyskakują z kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 23.01.2022 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 No to jak masz zapis to dlaczego jeszcze go z pomocą radcy prawnego nie użyłeś? Internetowi specjaliści ... Berth dobrze gada - droga rękojmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.01.2022 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Skoro pyta w internecie to jaki specjalista ma mu odpowiedzieć? Rozumiem , że ty jesteś wybitny specjalista nieinternetowy i wszystko wiesz. Ja zamiast słuchać tych wszystkich porad pytałbym prawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 24.01.2022 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Zwróciłem uwagę, że Twoja porada ma wymiar jedynie teoretyczny i w niczym nie pomoże. Nie ma co się denerwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil Sielicki 07.02.2022 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Dzień dobry,aby właściwie doradzić i wybrać właściwą ścieżkę postępowania musiałbym się zapoznać przede wszystkim z aktem notarialnym. Jeżeli mówimy o rękojmi, pamiętać należy, że co do zasady strony mogą ją w umowie ograniczyć albo nawet wyłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.02.2022 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Lecz chyba w AN powinien być zapis o wyłączeniu pewnych (określonych ) roszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts