Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak dokumentacji budowlanej domu z lat 80-tych

rafal2610

Recommended Posts

Dzień dobry,

Szanowni Koledzy,

Proszę o pomoc. Nabyłem nieruchomość, zabudowaną dwoma domami - jednym drewnianym zbudowanym w latach 60, drugim murowanym z lat 80-tych.

W wielu opiniach słyszałem, że ciężko wymagać zachowania się jakiejkolwiek dokumentacji projektowej i wykonawczej dla budynków z takiego okresu.

Jaką dokumentację powinien przekazać mi właściciel przy sprzedaży? Brak jest jakiegokolwiek projektu, odbioru technicznego, obowiązkowych przeglądów instalacji i kominiarskich. W domu murowanym dodatkowo wykonany został remont (wymiana dachu, podobno bez zmiany jego wymiarów zewnętrznych)

W akcie notarialnym zawarłem klauzulę zobowiązującą sprzedającego do przekazania niezbędnej dokumentacji dot. nieruchomości do miesiąca od dnia sprzedaży. W dniu sprzedaży właściciel cały wesoły przekazał mi jedynie dwa komplety kluczy, twierdził że odnajdzie dokumentacje, lub odzyska ją z w gminie.

Art 63 Prawa Budowlanego nakłada na właściciela nieruchomości obowiązek przechowywania niezbędnej dokumentacji.Czy naprawdę wygląda to tak, że dla domów z tego okresu dokumentacja ulega zagubieniu, bądź nie była sporządzana?

Z gory dziękuję za pomoc :)

Od lat osiemdziesiątych była reforma administracji i sądzisz że wszystkie archiwa są zachowane? Pomijam ewentualne mokre kataklizmy lub zmiany lokali=przeprowadzki.   Ze strony urzędów czarno to widzę. Oczywiście że zbywający postąpił nieprzyzwoicie, lecz po fakcie co mu zrobisz? Powie że nie znalazł i możesz go cmoknąć. Gdyby to było warunkiem transakcji to może papiery by się znalazły, o ile tam nie ma jakichś odstępstw od projektu. Znając pomysłowość ludu polskiego... Kiedyś był temat podziału budynku, tłumaczę że obiekt musi być podzielny płaszczyzną pionową, że ogniomur na dachu itd. Dach oczywiście gładki, inwestor pyta się czy nie można na dachu postawić ogniomuru z płyt g-k, blacha na wierzchu. Jednym żołnierskim słowem na literę "o........?" określiłem ten pomysł i było po rozmowie.

Ilość kropek nieprzypadkowa.

Wracając do twojego problemu, to należało zarezerwować kwotę (strzelam) circa 10k pln na inwentaryzację budowlaną o ile zbywający nie dostarczy dokumentacji, to miałbyś bata. Przy drugim zakupie już będziesz wiedział. Człek uczy się całe życie.

Edytowane przez Bertha

Dzień dobry,

Szanowni Koledzy,

Proszę o pomoc. Nabyłem nieruchomość, zabudowaną dwoma domami - jednym drewnianym zbudowanym w latach 60, drugim murowanym z lat 80-tych.

W wielu opiniach słyszałem, że ciężko wymagać zachowania się jakiejkolwiek dokumentacji projektowej i wykonawczej dla budynków z takiego okresu.

Jaką dokumentację powinien przekazać mi właściciel przy sprzedaży? Brak jest jakiegokolwiek projektu, odbioru technicznego, obowiązkowych przeglądów instalacji i kominiarskich. W domu murowanym dodatkowo wykonany został remont (wymiana dachu, podobno bez zmiany jego wymiarów zewnętrznych)

W akcie notarialnym zawarłem klauzulę zobowiązującą sprzedającego do przekazania niezbędnej dokumentacji dot. nieruchomości do miesiąca od dnia sprzedaży. W dniu sprzedaży właściciel cały wesoły przekazał mi jedynie dwa komplety kluczy, twierdził że odnajdzie dokumentacje, lub odzyska ją z w gminie.

Art 63 Prawa Budowlanego nakłada na właściciela nieruchomości obowiązek przechowywania niezbędnej dokumentacji.Czy naprawdę wygląda to tak, że dla domów z tego okresu dokumentacja ulega zagubieniu, bądź nie była sporządzana?

Z gory dziękuję za pomoc :)

No to jak masz zapis to dlaczego jeszcze go z pomocą radcy prawnego nie użyłeś?

• 2 weeks później...