Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchenka gazowa bez wywiewu. Czy tak można żyć?

Recommended Posts

Blok z wielkiej płyty, 12 kondygnacji. Spółdzielnia mieszkaniowa. Wentylacja mechaniczna - świeżo wyremontowana. Nowe centrale na dachu, a w lokalach, kratki wywiewne oraz nawiewniki. Nic tylko się cieszyć. Niestety czuć zapachy, m.in. gotowania od sąsiada z dołu. Idąc tym tropem zajrzałem endoskopem 3m w dół do jego kratki wywiewnej i odkryłem, że ten sk*****wiel ją po prostu zatkał szczelnie.:mad:

Gdy mu zwróciłem uwagę, to stwierdził, że tak mu ciepło nie ucieka.

Pytanie czy można tak korzystać z kuchenki gazowej? Jeśli nie, to jak to wyegzekwować?

Pytanie czy można tak korzystać z kuchenki gazowej? Jeśli nie, to jak to wyegzekwować?

PINB. Sprawdź najpierw w spółdzielni, czy w corocznym przeglądzie kominiarskim jest to odnotowane (co wiosnę kominiarz anemometrem mierzy wydajność wentylacji). Chyba, że na czas przeglądu otwiera...

Abstrahując od nienaprawialnej konstrukcji i skandalicznego systemu pseudo-wentylacji bloków z PRLu, to w jaki sposób Ty czujesz zapachy od sąsiada skoro on właśnie zatkał swoją kratkę?

Na to jest proste wytłumaczenie.

Do adam90 przedostaje się powietrze zasysane od sąsiada szachtem ze źle uszczelnionymi przejściami rurociągów: gazowych, CWU, ZWU, kanalizacji i możliwych innych.

Źle wykonane uszczelnienia rurociągów przechodzących przez stropy i ściany skutkują również rozprzestrzenianiem się ognia w czasie pożaru.