qropatwa 26.01.2022 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Elektryk chciałby podłączyć przewód PEN bezpośrednio pod uziemioną listwę PE, a z tej listwy zrobić mostek na listwę N. Następnie z listwy N przewodem przejść na SPD i z niego podłączeniem 'V' na blok rozdzielczy 4P, więc jedna szyna w bloku rozdzielczym byłaby listwą N. Czy w takim wypadku potrzebuję dodatkową listwę N, na którą dochodzić będą tylko dwa (jeden?) przewody - mostek z listwą PE oraz przewód łączący ją z SPD? Nie powinno dążyć się do ograniczania ilości połączeń? Czy tym samym, nie można na zacisk N w SPD podejść bezpośrednio z listwy PE? Sposób zaproponowany przez elektryka na pewno jest bardziej czytelny/widoczny/zrozumiały. Ale czy jest sens mnożyć liczbę połączeń w rozdzielnicy? Potencjalnie widzę także zaletę zaproponowanego rozwiązania - z bloku rozdzielczego można dostarczać N dla obwodów zabezpieczonych RCD, natomiast z listwy N urządzenia podłączone na stałe niewymagające RCD. Zaproponowane listwy PE oraz N to odpowiednio: K26E oraz KN10N. Z czego mostek między tymi listwami, elektryk chce wykonać za pomocą złączki KN99E. Co sądzicie o takim wykonaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.01.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Przewód od SPD ma iść bezpośrednio do zacisku PEN , bez jakichkolwiek mostków pośrednich z np. N. Uziemiona listwa PE to z połączeniem z GSW przewodem 10-16mm2.Zastosowanie dodatkowej listwy N jest Ok ale dla obwodów bez RCDLISTWA ZACISKOWA LZ 15/N 15x16mm lub mniejsza 7/N 7x16mm Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 26.01.2022 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Żeby rozwiać wątpliwości: Elektryk proponuje opcję nr. 1, a ja zastanawiam się, czy ta szyna N jest mi do czegoś potrzebna i czy jest sens mnożyć połączenia. Z Twojej wypowiedzi, Mareks77 zrozumiałem, że opcja nr. 2 jest bardziej poprawna? P.S. Nie jest to żaden schemat, więc proszę się nie czepiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.01.2022 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Nie łącz na zaciskach. Z FR na blok, a z bloku dalej (w tym do SPD). Jaki sens ma podpinanie uziomu do SPD trzema drogami? Chcesz stworzyć pętle indukcyjne? A czy listwa PE jest osobno, czy w bloku rozdzielczym - żadna różnica i schemat ten sam.Jak zrobisz przyzwoitą ilość różnicówek to w bloku zabraknie miejsca dla neutralnych. Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 26.01.2022 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Tak na marginesie - ten 4-torowy SPD to sobie można. Na grzyba moduł N w bliskim sąsiedztwie PEN? Jakbyś mógł kupić SPD 3+1 za ok. 50% ceny SPD 3+0, to co byś wybrał? Bo mówimy o kilku stówkach i dla mnie wybór był oczywisty, a dodatkowy iskiernik sumujący raczej nie zaszkodzi. Nie łącz na zaciskach. Z FR na blok, a z bloku dalej (w tym do SPD). Ten SPD ma nawet dedykowane złącza - L1, L1', L2, L2', L3, L3', N, N' i wiele osób poleca też połączenie 'V', więc czemu tak nie podłączać? Rozumiem, że oba warianty połączeń są poprawne, przy czym wariant 2 eliminuje niepotrzebne dodatkowe połączenia i można śmiało tak to połączyć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.01.2022 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Ten SPD ma nawet dedykowane złącza - L1, L1', L2, L2', L3, L3', N, N' i wiele osób poleca też połączenie 'V', więc czemu tak nie podłączać? Każde łączenie to ryzyko. Im mniej, tym lepiej - listwa/blok bezpośrednio za FR zamiast przez SPD to jedno łączenie mniej w każdym obwodzie. Jaki T1+2 ma takie złącza? Czy dasz dwa osobne SPD typu 1 i 2? Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 26.01.2022 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Każde łączenie to ryzyko. Im mniej, tym lepiej - listwa/blok bezpośrednio za FR zamiast przez SPD to jedno łączenie mniej w każdym obwodzie. Tak, ten argument do mnie przemawia, zresztą taki sam podniosłem w przypadku listwy N z rysunku nr. 1. Jaki T1+2 ma takie złącza? Czy dasz dwa osobne SPD typu 1 i 2? Dokładnie tak, ogranicznik T1+T2 ma złącza L1, L1', L2, L2', L3, L3', N, N' - https://www.dehn.pl/pdbRes/DE_PL_Web/4068/31015/Artikelnummer-pdf/31027/951310.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 26.01.2022 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Jesteś ograniczony, czy naprawdę uważasz że ten SPD może być stosowany wyłącznie w układzie TT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.01.2022 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) No, skoro DEHN się myli, to i ja pewnie nie mam racji. https://docplayer.pl/9970882-Latwy-dobor-czerwona-seria-www-dehn-pl.html Str. 6 Edytowane 26 Stycznia 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.01.2022 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 DEHN się nie myli ale przecież nie napisze że czteromodułowy ochronnik jest do TN-C. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 26.01.2022 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Ja tam widzę, że zalecany jest M 255 TNC lub M 255 TNS, czyli 3+0 lub 4+0. Więc jeśli producent zaleca 4+0, to równie dobrze można użyć 3+1, bo nie ma czegoś takiego jak SPD wyłącznie dla układu TT. Ogranicznik 3+1 może być stosowany także zamiast ogranicznika 4+0 w TN-S i TN-C-S. Zaletą 3+1 względem 4+0, czyli z modułem N-PE i iskiernikiem sumującym jest galwaniczna separacja N od PE oraz ochrona przeciwporażeniowa, np. w sytuacji upływu prądu przez wadliwy iskiernik - do N, a nie do PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.01.2022 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Ja tam widzę, że zalecany jest M 255 TNC lub M 255 TNS, czyli 3+0 lub 4+0. Więc jeśli producent zaleca 4+0, to równie dobrze można użyć 3+1, bo nie ma czegoś takiego jak SPD wyłącznie dla układu TT. Ogranicznik 3+1 może być stosowany także zamiast ogranicznika 4+0 w TN-S i TN-C-S. Zaletą 3+1 względem 4+0, czyli z modułem N-PE i iskiernikiem sumującym jest galwaniczna separacja N od PE oraz ochrona przeciwporażeniowa, np. w sytuacji upływu prądu przez wadliwy iskiernik - do N, a nie do PE. O jakiej separacji piszesz skoro kilkanaście albo dziesiąt cm masz to zwarte? Możesz zastosować taki ogranicznik o jakim piszesz ale musisz zdawać sobie sprawę że moduł sumujacy jest ale go nie ma jest zwarty w takim przypadku jak Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 27.01.2022 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Tylko odległość SPD od punktu podziału w tym przypadku wynosi ok. 1.5m, z uwagi na umieszczenie go w osobnej rozdzielnicy na wypadek jakby jednak zechciał się rozerwać, co jest dosyć powszechną praktyką. Poza tym gdzie wg. Ciebie jest ta granica powyżej której warto zastosować SPD 4+0 lub 3+1? 5m? 10m? A jeśli odległość wynosi 1m ale podział znajduje się w ZK, to już 4+0 czy jeszcze 3+0? Producent chyba nie podaje takich danych. Potrafisz to wyliczyć? Zawsze mówi się tylko o tym, że jeśli SPD jest w RG, w której dokonano podziału PEN to nie ma sensu stosować SPD inny niż 3+0. Druga rzecz, to przy połączeniu przelotowym 'V', pod obciążeniem (a takie zawsze występuje - większe lub mniejsze, bo nikt na noc nie odłącza lodówki i pewnie kilka innych urządzeń jeszcze się znajdzie, jak np. router) przez zaciski N przepływa prąd, więc jest to przewód roboczy i tak powinien być traktowany. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez qropatwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.01.2022 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Jesteś ograniczony, czy naprawdę uważasz, że będę ci liczył, czy metr pięćdziesiąt wystarczy, by zamontować SPD do instalacji w ukłądzie TT? Edytowane 27 Stycznia 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 27.01.2022 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Chyba sam jesteś ograniczony do układu TT. Poza tym czy ja pisałem do Ciebie? Temat dotyczył zupełnie innego zagadnienia ale przyszedłeś i jak zwykle musiałeś wtrącić nieproszony swoje 5gr i rozwalić kolejny temat. Żaden twój post nie odnosi się do tytułowego pytania, więc po co tu zaglądasz? Skończ waść pajacować, bo to że u ciebie w Sosnowcu w kinie leci tylko tynk ze ścian to nie znaczy, że masz tutaj szukać rozrywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.01.2022 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Przypomnę ci post #11 (obecnie # 8 )Ale skoro uważasz, że tylko ty masz rację - spełniam twoje żądania. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 28.01.2022 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Jaki sens ma podpinanie uziomu do SPD trzema drogami? Chcesz stworzyć pętle indukcyjne? Ktoś tu nie uważał na lekcjach Jak zrobisz przyzwoitą ilość różnicówek to w bloku zabraknie miejsca dla neutralnych. Dlatego przy stosowaniu bloku i wielu zabezpieczeń różnicowoprądowych stosuje się dodatkowo szyny neutralne przy każdym RCD, a miejsca nie braknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.01.2022 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Dlatego przy stosowaniu bloku i wielu zabezpieczeń różnicowoprądowych stosuje się dodatkowo szyny neutralne przy każdym RCD, a miejsca nie braknie. Pisałem o rozprowadzeniu neutralnego na wejścia różnicówek. U mnie blok ma ledwo po 10 miejsc - a oprócz 9 różnicówek trzeba podpiąć SPD, kontrolkę faz, podrozdzielnicę i FR. Za każdą różnicówką oczywiście też trzeba neutralny rozdzielić na poszczególne obwody. Więc kolejne 9 listew się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.01.2022 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 https://blog.phoenixcontact.com/marketing-pl/13-grzechow-glownych-podczas-doboru-montazu-i-uzytkowania-ogranicznikow-przepiec/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 30.01.2022 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Pisałem o rozprowadzeniu neutralnego na wejścia różnicówek. U mnie blok ma ledwo po 10 miejsc - a oprócz 9 różnicówek trzeba podpiąć SPD, kontrolkę faz, podrozdzielnicę i FR. Dlatego instalacja powinna być zaprojektowana z głową a miejsca nie braknie. Podpinanie dodatkowych obwodów typu PV/ rozdzielnica garażowa itp prościej poprzez złączki rozdzielcze bezpośrednio z głównego przewodu zasilającego, a bloki rozdzielcze do obwodów zabezpieczeń domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts