Albert486 06.02.2022 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Witam serdecznie wszystkich. Jestem nowy tutaj i to mój nowy post.Mam takie poważne pytanie.Otóż stoi sobie kamienica, a obok niej kolejna. Stoją obok siebie jakby złączone. Pytanie jest następujące: Czy jest możliwość technicznie przebić się z jednej kameinicy do drugiej?Tak żeby po prostu było przejście. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.02.2022 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Technicznie, na ogół, jest to możliwe.Należy wykonać wizję lokalną i ocenić możliwości konstrukcyjne.Należy tez sprawdzić różnicę poziomów stropów w sąsiednich kamienicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albert486 06.02.2022 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Dziękuję za odpowiedź.Wizję lokalną mam. poziomy stropów do ogarnięcia. Czyli młot w ruch i cegiełka po cegiełce?Czy po wykonaniu wejścia wypada zabezpieczyć jakimiś belkami w celu wzmocnienia konstrukcji? Czy jakbym umieścił zdjęcie tychże ścian mógłbym prosić jeszcze o doradztwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2022 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 przecież do czegoś takiego musisz mieć projekt konstrukcyjny nadproża w otworach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.02.2022 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 PnB, to ingerencja w konstrukcję obu budynków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Albert486 07.02.2022 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 O widzicie dzięki za odpowiedzi. Nie znam nikogo kto mógłby mi właśnie podpowiedzieć takie istotne rzeczy.Czyli w praktyce jak wygląda wykonanie czegoś takiego? Kogo potrzebuję itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.02.2022 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Inwentaryzacja budowlana obu obiektów (może częsciowa??), raczej mdcproj., projekt przebudowy , PnB, wykonawca. Idż do architekta, on cię pokieruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.02.2022 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Rozumiem, że te "kamienice" to są budynki wielorodzinne? Bo jeśli jednorodzinne, to wystarczyłoby zgłoszenie, o ile oba budynki są na Twojej działce. Prawo Budowlane Art 29. ust 3:Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę, natomiast wymaga zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, wykonywanie robót budowlanych polegających na:1) przebudowie:a) przegród zewnętrznych oraz elementów konstrukcyjnych budynków mieszkalnych jednorodzinnych, o ile nie prowadzi ona do zwiększenia obszaru oddziaływania obiektu poza działkę, na której budynek jest usytuowany, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts