Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich. Jestem nowy tutaj i to mój nowy post.

Mam takie poważne pytanie.

Otóż stoi sobie kamienica, a obok niej kolejna. Stoją obok siebie jakby złączone.

Pytanie jest następujące: Czy jest możliwość technicznie przebić się z jednej kameinicy do drugiej?

Tak żeby po prostu było przejście.

Pozdrawiam.

Technicznie, na ogół, jest to możliwe.

Należy wykonać wizję lokalną i ocenić możliwości konstrukcyjne.

Należy tez sprawdzić różnicę poziomów stropów w sąsiednich kamienicach.

Dziękuję za odpowiedź.

Wizję lokalną mam. poziomy stropów do ogarnięcia.

Czyli młot w ruch i cegiełka po cegiełce?

Czy po wykonaniu wejścia wypada zabezpieczyć jakimiś belkami w celu wzmocnienia konstrukcji?

Czy jakbym umieścił zdjęcie tychże ścian mógłbym prosić jeszcze o doradztwo?

O widzicie dzięki za odpowiedzi. Nie znam nikogo kto mógłby mi właśnie podpowiedzieć takie istotne rzeczy.

Czyli w praktyce jak wygląda wykonanie czegoś takiego? Kogo potrzebuję itd.

Rozumiem, że te "kamienice" to są budynki wielorodzinne? Bo jeśli jednorodzinne, to wystarczyłoby zgłoszenie, o ile oba budynki są na Twojej działce. Prawo Budowlane Art 29. ust 3:

Nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę, natomiast wymaga zgłoszenia, o którym mowa w art. 30, wykonywanie robót budowlanych polegających na:

1) przebudowie:

a) przegród zewnętrznych oraz elementów konstrukcyjnych budynków mieszkalnych jednorodzinnych, o ile nie prowadzi ona do zwiększenia obszaru oddziaływania obiektu poza działkę, na której budynek jest usytuowany,