Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termika na ostatnim piętrze budynku

Recommended Posts

Cześć.

Planuję zakup mieszkania w budynku 3-piętrowym (budynek nowy - dopiero powstaje). Waham się nad 2 i 3 (ostatnim) piętrem. Większość zalet przemawia za 3 piętrem, ale zastanawiam się jak to jest z termiką w mieszkaniu pod dachem. Latem na pewno jest skwar i na pewno jest cieplej niż na 2 piętrze, ale czy ta różnica jest mocno odczuwalna - w końcu to tylko 1 piętro różnicy?

Dach jest pokryty papą termozgrzewalną, która jest czarna, więc przy dużym słońcu dach na pewno się nagrzeje i tutaj pytanie czy to też znacznie wpłynie na różnicę temperatur między 3 a 2 piętrem?

Dzięki za radę Elfir, brak sąsiada na pewno na plus. :D Ale pytam o różnice termiczne między 2 a 3 piętrem. Czy latem skwar na ostatnim piętrze jest dużo bardziej nieznośny niż na przedostatnim w budynku 3-piętrowym, czy to raczej są minimalne różnice, bo i na 2 i na 3 będzie patelnia?

Ale jak ma być patelnia na 2 piętrze skoro od patelni dachu oddziela je trzecie piętro gdzie temperatura będzie (strzelam) 25-27 stopni? Co miałoby rozgrzać tak mocno sufit drugiego piętra żeby była tam patelnia?

Mieszkałem kiedyś na przedostatnim piętrze w mieszkaniu wystawionym na południe i w lato było naprawdę gorąco także wydaje mi się że większym zmartwieniem nie jest skwar na dachu bo na dachu jest termoizolacja przecież, a słońce wpadające przez okna gdzie nie ma termoizolacji- oczywiście rolety rozwiązują sprawę ale ja tego nie miałem.

Cześć.

Planuję zakup mieszkania w budynku 3-piętrowym (budynek nowy - dopiero powstaje). Waham się nad 2 i 3 (ostatnim) piętrem. Większość zalet przemawia za 3 piętrem, ale zastanawiam się jak to jest z termiką w mieszkaniu pod dachem. Latem na pewno jest skwar i na pewno jest cieplej niż na 2 piętrze, ale czy ta różnica jest mocno odczuwalna - w końcu to tylko 1 piętro różnicy?

Dach jest pokryty papą termozgrzewalną, która jest czarna, więc przy dużym słońcu dach na pewno się nagrzeje i tutaj pytanie czy to też znacznie wpłynie na różnicę temperatur między 3 a 2 piętrem?

Na pewno ostatnie piętro (jak i parter) jest narażone na mniej korzystne warunki termiczne i wilgotnościowe. Kluczowe jest ustalenie dokładności wykonania i rodzaj (i grubość) użytych materiałów. Tego na oko nie oceniasz.

Bezpieczniejsze jest środkowe mieszkanie.

Różnica w stratach cieplnych lub zyskach (latem) zależy od tego co napisałem wyżej. Nie jest to jednak PRL, więc powinno być lepiej ;)