Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojkot "ruskich" produktów budowlanych

RobertJG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nawet szybciej. Moi rodzice stali w kolejce około 30 minut, w tym czasie paliwo podrożało 8 groszy :)

No cóż pewna część Polaków do debile , taka jest niestety prawda.

To samo było 2 lata temu jak pojawił się Covid. W sklepach pustki , bo ludzie kupowali po 50 makaronów i itd i zapewne jeszcze wielu nie zdążyło zjeść tego co kupiło 2 lata temu a i tak większość już na śmietnik się nadaje ..

I dzięki tym idiotom ceny poszybowały ..

Teraz dzięki tym idiotom ceny paliwa pójdą w kosmos.

I dzięki tym idiotom Putin będzie miał dużo więcej kasy na wojnę

Ropa drożej od miesiąca ..

A teraz prawo popytu i podaży.

Bo piszesz, że Rosja produkuje gaz w wątku z propozycją bojkotu rosyjskich produktów.t.

Czy napisałam nieprawdę?

Właśnie chodziło mi o realizm tego wezwania. Bojkotowanie jakiegoś budowlanego detalu, gdzie w zasadzie cały nasz kraj jest uzależniony od rosyjskich surowców.

Czy jak Górażdże produkuje cement w fabryce zasilanej rosyjskim gazem to kupować czy nie?

Czy napisałam nieprawdę?

Właśnie chodziło mi o realizm tego wezwania. Bojkotowanie jakiegoś budowlanego detalu, gdzie w zasadzie cały nasz kraj jest uzależniony od rosyjskich surowców.

Czy jak Górażdże produkuje cement w fabryce zasilanej rosyjskim gazem to kupować czy nie?

A masz wybór? Nikt nie ma.

Przede wszystkim kupowanie wielkich ilości rosyjskiego węgla i jednoczesne wygaszanie polskich kopalń jest głupotą i hipokryzją. Skoro analitycy od wielu lat przestrzegają przed możliwą agresją Rosji, to jakim cudem nasz kraj jest zależny energetycznie od tejże Rosji, mając własne zasoby kopalin?

Z tego co wiem można go zgazować pod ziemią i nie jest to inwestycyjnie drogie. Moglibyśmy mieć własny gaz.

Tak ? Możesz podać kraj, który to robi na dużą skalę ?

To JEST drogie. Droższe, niż gaz na giełdzie.

Edytowane przez fotohobby

Tak ? Możesz podać kraj, który to robi na dużą skalę ?

To JEST drogie. Droższe, niż gaz na giełdzie.

No może i tak, ale chyba lepiej mieć własny drogi gaz niż tani zagraniczny, który w każdej chwili może mieć dowolną cenę albo zupełnie być niedostępny.

Nie wierzę, że efekt skali nie zadziała w tym wypadku. To raz.

Dwa, że cena na giełdzie może sobie być niska, ale co z tego, gdy surowiec fizycznie nie będzie dostępny?

Trzy, że gospodarka (jak i każdy biznes) o wiele lepiej działa w warunkach wysokich, ale stabilnych cen surowców niż gdy ceny i dostępność jest nieprzewidywalna.

A masz wybór? Nikt nie ma.

Przede wszystkim kupowanie wielkich ilości rosyjskiego węgla i jednoczesne wygaszanie polskich kopalń jest głupotą i hipokryzją. Skoro analitycy od wielu lat przestrzegają przed możliwą agresją Rosji, to jakim cudem nasz kraj jest zależny energetycznie od tejże Rosji, mając własne zasoby kopalin?

Głupotą to jest wydobywanie w Polsce węgla , bo realne koszty wydobycia są kilka razy wyższe od tych podawanych . Tak naprawdę węgiel to produkt i po prostu jak wiele innych krajów powinno się go sprowadzać.

Jak można sporo taniej kupić za granicą to po co wydobywać go po sporo sporo wyższej cenie ?

A poza Rosją węgiel dostępny jest w wielu wielu krajach i wielokrotnie do Polski przypływał statkami ..

Głupotą to jest wydobywanie w Polsce węgla , bo realne koszty wydobycia są kilka razy wyższe od tych podawanych . Tak naprawdę węgiel to produkt i po prostu jak wiele innych krajów powinno się go sprowadzać.

Jak można sporo taniej kupić za granicą to po co wydobywać go po sporo sporo wyższej cenie ?

A poza Rosją węgiel dostępny jest w wielu wielu krajach i wielokrotnie do Polski przypływał statkami ..

A do tej makówki nie dotarło że nasze górnictwo zarżnięto ? patrz ceny dla energetyki toć to grosze więc z czego kopalnie mają mieć zyski ? roboty przygotowacze wstrzymane od zawsze więc jak ma to być dochodowe i to robią rządzący wszelkiej maści a nie kopalnie , kopalnie jak by były na swoim rozrachunku to by miały dochody spore a skoro państwo to reguluje nieudacznie to niech buli .

Ja tam żadnym ekspertem od gospodarki rynkowej nie jestem, ale z tego co wiem cena produktu spada, gdy jest duża podaż. Likwidacja własnych producentów powoduje, że uzależniamy się od cudzych produktów, którzy na dodatek mogą w korzystniejszy dla siebie sposób kształtować ceny i właśnie podaż. I to się dzieje.

Co do transportu morskiego: jest dla mnie całkowicie oczywiste, że skoro Putin był zdolny wywołać pełnoskalowy konflikt z sąsiadem, to może i w okolicznych portach zablokować transport strategicznych surowców.

Cena nie zawsze jest najważniejszym kryterium, bo jednak bardziej liczy się bezpieczeństwo dostaw, którego koszt trzeba ponosić albo zwinąć biznes.

Nie przesadzaj.

Węgiel można kupować tanio , bo w wielu krajach (Słowacja , Australia) węgiel jest wydobywany odkrywkowo i jest bardzo tani w wydobyciu.

Już wielokrotnie był importowany drogą morską , tak samo jak gaz.

Naprawdę nie ma żadych powodów ekonomicznych aby utrzymywać górnictwo.

Wiele krajów nie ma swoich kopalni i importuje.

Są też kraje ktore mają sporo węgla ale go nie wydobywają , bo przy obecnej dostępności i cenach nie ma sensu sobie niszczyć środowisko ..

U nas Polacy od kilkudziesiąciu lat płacą za górnictwo. Za cenę jaką włożyliśmy w górnictwo byśmy mieli zapewne z kilkanaście elektrowni atomowych a co mamy ? Degradację środowiska , smogi pełno ludzi umiera na raka.

Polacy mądry naród. Paliwa pewnie nie zabraknie, ale następne dostawy, będą już w innej cenie...

I u mnie paliwa zabrakło, bo trzeba było tankować żeby tylko mieć. Oczywiście dowiozą, ale gdyby akurat dziś rano było normalnie potrzebne, to byłby problem z szukaniem gdzie w ogóle jest. To jest właśnie mądrość tego narodu. Polacy, brawo wy!

Słowacja nie wydobywa węgla kamiennego, a brunatnego nie sprowadzamy

Zresztą i tak chce skończyć z nim w 2023

Węgiel, który sprowadzamy pochodzi w 70% z Rosji (bo jest najtańszy), potem z Kolumbii i śladowe ilości z Australii.

Te dostawy można zwiększyć, ale kosztem ceny.

W PL to nie "energetyka" zarżneła kopalnie, tylko związki zawodowe głębokość zalegania, pokładów i zanieczyszczenia (siarka)

Bogdanka, która jest prywatna radzi sobie dobrze.

Poza tym - każdy chciałby polski węgiel, tylko niewielu wie, jakie to koszty środowiskowe, społeczne.

5km ode mnie jakaś polsko-chińska spółka starała się o koncesje i chciała budować nową kopalnię.

Zaczęły się protesty społeczne, bo okazało się, ze teren pod jedną z dzielnic Rybnika miał w wyniku eksploatacji opaść o 1.1m i być regularnie rozjeżdżany przez ciężarówki.

Na szczęście udało się utrącić ten projekt

Edytowane przez fotohobby