Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tania piana niskoprężna do wypełniania przestrzeni w styropianie podłogowym

Krukosz

Recommended Posts

Przeszukałem forum i nigdzie nie było odpowiedziane konkretnie na mój problem.

Niedługo zaczynam układanie styropianu pod podłogówkę i będę potrzebował piany, żeby powypełniać przestrzenie. Z peszlami na podłodze na pewno takie przestrzenie będą. Czy macie przetestowane jakieś piany, które są tańsze od tytana. Nie wiem czy warto wydawać więcej na tytana, skoro i tak styropianu na podłogę mam przewidziane 20cm, a pod płytą jest 20cm XPS. Zużyję tego z karton, więc za te 100zł różnicy mogę kupić lepszy pistolet do pianki

Piana jak piana płaci się za firmę, do tych wypełnień spokojnie można zastosować jakąś tanią marketową.

Natomiast co do dojść w trudne miejsca to pistolet jest tu najbardziej wskazany a na dodatek bo nikt tu nie wspomniał na końcówkę pistoletu można założyć wężyk aby ułatwić aplikacje w trudno dostępnych miejscach.

Ja kilka lat temu używałem illbruck, miałem super cenę przy 5 kartonach. Pistolet to jest świetna sprawa, ale trzeba pamiętać o czyściku jeśli dłużej się nie używa. 1-3 dni bez używania zero problemów.

Trzeba zakręcić pistolet i czyścik nie potrzebny. Odkręciłem pistolet z nakręconą puszką po roku czasu i wszystko działało jak należy.

A pianę używam Tytana, bo ma duże puszki i nie trzeba co chwila ich wymieniać. Poza tym są wersje zimowe i letnie, co może mieć znaczenie skoro zimą ktoś chce wykonywać prace.