Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

butla z gazem 11 kg

kintaro

Recommended Posts

Cześć,

Mam takie pytanie. Bo mam altankę na działce i lubię sobie przyjść teraz i dłubać i majsterkować i żeby ogrzać altankę to używam butli z gazem i do tego piecyk. Mam pytanie odnośnie butli, bo kupiłem specjalnie taką przejściówkę że można tankować lpg na stacji do butli. Czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z tankowaniem, czy przy tankowaniu butla ma jakieś ograniczenie tak jak przy tankowaniu samochodu? tzn że jak już będzie full, to po prostu dystrybutor da znać, że jest już pełne i przestanie nabijać, czy niekoniecznie? albo jest na to jakiś sposób, że jak butla jest pusta to wiadomo ile litrów można zatankować? wiem, że jest to nie do końca legalny sposób, ale chciałem trochę zaoszczędzić, bo na dzień dzisiejszy trzeba zapłacić 100 pln za wymianę butli, będę wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam

Cześć,

Mam takie pytanie. Bo mam altankę na działce i lubię sobie przyjść teraz i dłubać i majsterkować i żeby ogrzać altankę to używam butli z gazem i do tego piecyk. Mam pytanie odnośnie butli, bo kupiłem specjalnie taką przejściówkę że można tankować lpg na stacji do butli. Czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z tankowaniem, czy przy tankowaniu butla ma jakieś ograniczenie tak jak przy tankowaniu samochodu? tzn że jak już będzie full, to po prostu dystrybutor da znać, że jest już pełne i przestanie nabijać, czy niekoniecznie? albo jest na to jakiś sposób, że jak butla jest pusta to wiadomo ile litrów można zatankować? wiem, że jest to nie do końca legalny sposób, ale chciałem trochę zaoszczędzić, bo na dzień dzisiejszy trzeba zapłacić 100 pln za wymianę butli, będę wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam

Na małych stacjach, gdzie jest samo LPG, przeważnie tankują butle.

Butla nie ma żadnych zabezpieczeń i trzeba wiedzieć, co się robi, bo może byś "niefajnie"

Zagadza się. Nie więcej jak 80% objętości butli. Dawniej, kiedy jeszcze można było tankować takie butle na stacjach, kładli je na wagę i na tej podstawie było wiadomo, ile można wlać.

W butlach samochodowych jest pływak. Po napełnieniu do około 80%, zamyka dopływ gazu. Dodatkowo jest tam umieszczony zawór bezpieczeństwa który sam się otwiera po przekroczeniu granicznego ciśnienia. Wtedy gaz jest wypuszczany pod samochód.

W butlach tych domowych brak takich zabezpieczeń.

Butli się na stacji LPG nie nabija, brak jest odpowiedniego urządzenia do nabijania butli, oraz samo nabijanie nie wystarczy, oczywiście da się, ale to ryzykowne, taki gaz jest niebezpieczny, niejeden dom został wyburzony od butli gazowej a nawet ludzie stracili życie, więc chyba nie warto kombinować kupuje się na wymianę ze stojaka, taka butla jest sprawdzana, ma atest, plombę, oraz wymienioną uszczelkę jednorazową.

Butla maks co może zrobić to się rozszczelnić i utworzyć wybuchową mieszankę , Nie szans na bycie drugim Polakiem w kosmosie mieć nie będziecie, urazy i popatrzenia zawsze będą.

Jak altana na rodos to prąd bierze się tak jak zarząd zadecyduje i w czasie jak zadecyduje.

wygodniejsza jest modna alternatywa kitajska webasto za sześć stówek. Olej opałowy też spali z ochotą , napędowy ten droższy też i starczy kanisterek na tydzień na tubie mnóstwo filmików jest