Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana jednowarstwowa ytong energo

Recommended Posts

znajduję ten temat "wałkowany milion razy". Nie potrafię odnaleźć opinii osób które mieszkają w takich domach, co najwyżej są wzmianki o znajomych którzy mają takie domy i nie narzekają.

Poza tym nie są to najnowsze wątki.

a Tobie co dzieje się, kiedy w forumowej szukajce wpiszesz "ściana jednowarstwowa" ?

a widzisz jakis temat w którym się wypowiada więcej niż 1 osoba która mieszka w takim domu( w miarę aktualny)? jeśli tak to podeślij proszę linka, będę Ci bardzo wdzięczny. Jeżeli nie widzisz to po co w ogóle coś piszesz w tym temacie? nie chcesz mi pomóc, nie potrafisz to nie pisz nic.
  • Like 1

A nie wiem, nie mam zamiaru odwalać za Ciebie roboty.

Jeśli wcześniej sie nikt nie wypowiedział, to pewnie teraz nikt nowy się nei wypowie, bo to marginalna technologia i niewiele takich domów już powstaje.

Edytowane przez fotohobby

Dzień dobry. bardzo proszę o opinie osób mieszkających w domach zbudowanych z Ytong energo Ultra plus 48.

Czy jesteście zadowoleni?

dziękuję kłaniam się

Jedynie na co musisz zwróci uwagę na na dokładność wykonania, żadnych szpar, nierównych docięć i musisz pamiętać aby stosować systemowe rozwiązania jak np nadproża prefabrykowane albo kształtki U czy ocieplona obmurować na wieniec stropowy, a tak poza tym nie widzę jakiś wielkich minusów.

Murarze niekiedy też cenią sobie robotę murując z danego materiału i tak przy ytongu mają ceny mniejsze aniżeli przy ceramice, spotkałem się z taka wyceną.

Edytowane przez henrykow

W świetle występowania ostatnich wiatrów ściana jednowarstwowa ma tę zaletę, że elewacja nie odleci. Szkoda że producenci nie mogą/nie chcą/nie wpadli na taki pomysł, by postawić budynek na Madagaskarze i przetestować ile elewacja ze styro wytrzyma.

A wiało tam 250km/h przez kilka dni...

W świetle występowania ostatnich wiatrów ściana jednowarstwowa ma tę zaletę, że elewacja nie odleci. Szkoda że producenci nie mogą/nie chcą/nie wpadli na taki pomysł, by postawić budynek na Madagaskarze i przetestować ile elewacja ze styro wytrzyma.

A wiało tam 250km/h przez kilka dni...

Faktycznie. Szkoda też, że nie postawili na Antarktydzie i przetestowali jakie temperatury wewnętrzne i jakie koszty grzania mają mieszkańcy domów ze ścianami 1W.

No tak... tylko przydały by się jakieś dane, ile może wytrzymać elewacja ze styro. Znajomi mieszkają na zachodzie Irlandii od 2000r i nigdy podobnych wiatrów jak w tym nie przeżyli. Przymierzali się do ocieplenia elewacji ale nigdzie nie ma danych ,ile może wytrzymać. Rekordy z lat 80tych zostały sporo przekroczone, porywy były ponad 190km/h

Ludzie stawiający jednowarstwowe i tak robią elewację , więc nie wiem czy znajdziesz kogoś kto ma taki dom bez ocieplenia.

Przy ścianie 1W robiąc elewację nie daje się ocieplenia bo i po co. Skoro ktoś decyduje się na ścianę 1W to chyba liczy się z tym zyskiem że nie musi robić ocieplenia no chyba że jest nieświadomy i lubi szastać pieniędzmi.

Przy ścianie 1W robiąc elewację nie daje się ocieplenia bo i po co. Skoro ktoś decyduje się na ścianę 1W to chyba liczy się z tym zyskiem że nie musi robić ocieplenia no chyba że jest nieświadomy i lubi szastać pieniędzmi.

Tak ?

W 2012r, kiedy przygotowywałem się do budowy i wybierałem technologię, grubość ocieplenia itp, mój znajomy rok mieszkał w domu z Ytonga 36cm jednowarstwowego ogrzewanego gazem i kominkiem z PW.

Zachwalał, jaka to super ciepła i szybka technologia i nie mógł zrozumieć po co mi 20cm styropianu na śanany.

Od roku ma 10cm grafitu na ścianach.

Wtedy ściana 360mm z Ytonga spełniała WT, tak, jak teraz spełnia ściana 480mm

Oczywiście, wynik 0,15 W/m2K dla Ytonga 48 wydaje się być niezły, ale to badania lagoratoryjne - a każda nieszczelność w takiej ścianie mści sie podwójnie, bo nie można jej przykryć ociepleniem.

Do tego słabiej ocieplone rdzenie, wieńce

Poza tym - aspekt wizualny.

To ściana, jak w bunkrze. Ja mam niższy współczynnik przenikania ciepła ścianie 38cm

Edytowane przez fotohobby