fisher23 26.02.2022 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Dzień dobry. bardzo proszę o opinie osób mieszkających w domach zbudowanych z Ytong energo Ultra plus 48.Czy jesteście zadowoleni?dziękuję kłaniam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 26.02.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Temat wałkowany miliony razy.Jeżeli granica przemarzania jest w murze to jest to błąd w sztuce. I tak trzeba dać min 5-8 cm styropianu. Poza tym ściana jednowarstwowa nie wybacza błędów wykonawczych i wszelkie niedoskonałości będą wiały. W skrócie - dużo wad, mało zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fisher23 26.02.2022 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Dzięki za odpowiedź ale jakoś nie mogę znaleźć miliona odpowiedzi na moje pytanie, czyli odpowiedzi osób mieszkających w takim domu.Chyba że źle Cię zrozumiałem i Ty mieszkasz w takim domu i piszesz o swoich doświadczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2022 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 A co dzieje się, kiedy w forumowej szukajce wpiszesz "ściana jednowarstwowa" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fisher23 26.02.2022 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 znajduję ten temat "wałkowany milion razy". Nie potrafię odnaleźć opinii osób które mieszkają w takich domach, co najwyżej są wzmianki o znajomych którzy mają takie domy i nie narzekają.Poza tym nie są to najnowsze wątki.a Tobie co dzieje się, kiedy w forumowej szukajce wpiszesz "ściana jednowarstwowa" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Widzę kilkadziesiąt tematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fisher23 26.02.2022 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 a widzisz jakis temat w którym się wypowiada więcej niż 1 osoba która mieszka w takim domu( w miarę aktualny)? jeśli tak to podeślij proszę linka, będę Ci bardzo wdzięczny. Jeżeli nie widzisz to po co w ogóle coś piszesz w tym temacie? nie chcesz mi pomóc, nie potrafisz to nie pisz nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2022 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) A nie wiem, nie mam zamiaru odwalać za Ciebie roboty.Jeśli wcześniej sie nikt nie wypowiedział, to pewnie teraz nikt nowy się nei wypowie, bo to marginalna technologia i niewiele takich domów już powstaje. Edytowane 26 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 26.02.2022 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Wszystkie parametry wskazują, że lepsza jest ściana dwuwarstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.02.2022 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Dzień dobry. bardzo proszę o opinie osób mieszkających w domach zbudowanych z Ytong energo Ultra plus 48. Czy jesteście zadowoleni? dziękuję kłaniam się Jedynie na co musisz zwróci uwagę na na dokładność wykonania, żadnych szpar, nierównych docięć i musisz pamiętać aby stosować systemowe rozwiązania jak np nadproża prefabrykowane albo kształtki U czy ocieplona obmurować na wieniec stropowy, a tak poza tym nie widzę jakiś wielkich minusów. Murarze niekiedy też cenią sobie robotę murując z danego materiału i tak przy ytongu mają ceny mniejsze aniżeli przy ceramice, spotkałem się z taka wyceną. Edytowane 27 Lutego 2022 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.02.2022 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Wszystkie parametry wskazują, że lepsza jest ściana dwuwarstwowa. Generalnie tak bo nie musi być tak dokładnie wymurowana jak 1W, wszelakie niedociągnięcia zakryje styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.02.2022 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 W świetle występowania ostatnich wiatrów ściana jednowarstwowa ma tę zaletę, że elewacja nie odleci. Szkoda że producenci nie mogą/nie chcą/nie wpadli na taki pomysł, by postawić budynek na Madagaskarze i przetestować ile elewacja ze styro wytrzyma.A wiało tam 250km/h przez kilka dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.02.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 W świetle występowania ostatnich wiatrów ściana jednowarstwowa ma tę zaletę, że elewacja nie odleci. Szkoda że producenci nie mogą/nie chcą/nie wpadli na taki pomysł, by postawić budynek na Madagaskarze i przetestować ile elewacja ze styro wytrzyma. A wiało tam 250km/h przez kilka dni... Faktycznie. Szkoda też, że nie postawili na Antarktydzie i przetestowali jakie temperatury wewnętrzne i jakie koszty grzania mają mieszkańcy domów ze ścianami 1W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 27.02.2022 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Ludzie stawiający jednowarstwowe i tak robią elewację , więc nie wiem czy znajdziesz kogoś kto ma taki dom bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.02.2022 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 A widzieliście aby domki z lodu - igloo były stawiane w Afryce aby zrobić testy na ich wytrzymałość na wysokie temperatury?Technologia stawiania domów jest uzależniona od położenia geograficznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.02.2022 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 No tak... tylko przydały by się jakieś dane, ile może wytrzymać elewacja ze styro. Znajomi mieszkają na zachodzie Irlandii od 2000r i nigdy podobnych wiatrów jak w tym nie przeżyli. Przymierzali się do ocieplenia elewacji ale nigdzie nie ma danych ,ile może wytrzymać. Rekordy z lat 80tych zostały sporo przekroczone, porywy były ponad 190km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.02.2022 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Przecież to zależy od innych czynników - m. in. powierzchni ścianyZupełnie inna siła działa na elewację budynku 4-piętrowego, a stojącej obok parterówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.02.2022 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Ludzie stawiający jednowarstwowe i tak robią elewację , więc nie wiem czy znajdziesz kogoś kto ma taki dom bez ocieplenia. Przy ścianie 1W robiąc elewację nie daje się ocieplenia bo i po co. Skoro ktoś decyduje się na ścianę 1W to chyba liczy się z tym zyskiem że nie musi robić ocieplenia no chyba że jest nieświadomy i lubi szastać pieniędzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.02.2022 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Przy ścianie 1W robiąc elewację nie daje się ocieplenia bo i po co. Skoro ktoś decyduje się na ścianę 1W to chyba liczy się z tym zyskiem że nie musi robić ocieplenia no chyba że jest nieświadomy i lubi szastać pieniędzmi. Tak ? W 2012r, kiedy przygotowywałem się do budowy i wybierałem technologię, grubość ocieplenia itp, mój znajomy rok mieszkał w domu z Ytonga 36cm jednowarstwowego ogrzewanego gazem i kominkiem z PW. Zachwalał, jaka to super ciepła i szybka technologia i nie mógł zrozumieć po co mi 20cm styropianu na śanany. Od roku ma 10cm grafitu na ścianach. Wtedy ściana 360mm z Ytonga spełniała WT, tak, jak teraz spełnia ściana 480mm Oczywiście, wynik 0,15 W/m2K dla Ytonga 48 wydaje się być niezły, ale to badania lagoratoryjne - a każda nieszczelność w takiej ścianie mści sie podwójnie, bo nie można jej przykryć ociepleniem. Do tego słabiej ocieplone rdzenie, wieńce Poza tym - aspekt wizualny. To ściana, jak w bunkrze. Ja mam niższy współczynnik przenikania ciepła ścianie 38cm Edytowane 27 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.02.2022 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Poza tym - aspekt wizualny. To ściana, jak w bunkrze. Albo w starej eleganckiej kamienicy, która ma półmetrowe ściany. Edytowane 27 Lutego 2022 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts