H_edzik 27.02.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Witam. Mam pewien kłopot, mianowicie mieszkam w domu jednorodzinnym, z użytkowym poddaszem. Na poddaszu znajdują się "korki" główne, wkręcane. Na dole mam rozdzielnie z bezpiecznikami, są tu tzw. esy. Problem polega na tym że gdy w domu uruchomione jest kilka urządzeń korki wyskakują. Czy wymiana tych wkręcanych głównych "korków" na nowsze pomoże ? Czy przyczyny szukać gdzie indzie? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 27.02.2022 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Bezpieczniki które wyskakują mają oznaczenie C16, jeden elektryk mówił żeby je zmienić na B16. Czy to może pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2022 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Bezpieczniki które wyskakują mają oznaczenie C16, jeden elektryk mówił żeby je zmienić na B16. Czy to może pomoc? Wręcz przeciwnie. C reaguje wolniej (dłużej i/lub bardziej przekroczone napięcie nominalne). Nie wiem, co to "główne korki". Zabezpiecza się poszczególne obwody. I jak kabel ma 2,5mm2 przekroju żyły to powinno być zabezpieczenie 16A. Jak masz kilka takich obwodów pod jednym zabezpieczeniem - rozdziel i każdy z osobna zabezpiecz B16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2022 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Wymiana tych "głównych korków" na nowsze nic nie da, Kaizen nie wie co to bo niewiele widział Z opisu wynika że na obwodzie który jest zabezpieczonym tym c16 tych kilka urządzeń przekracza jego próg zadziałania czyli jednocześnie ponad 4kW. Wymiana na B16 też nic nie da. Instalacja jedno czy 3 fazowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 27.02.2022 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Instalacja 3 fazowa. Ten elektryk mówił o bezpiecznikami B20 nie 16, przepraszam za pomyłkę. To co zrobić aby rozwiązać ten A czy warto wymienić te główne korki dla bezpieczeństwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2022 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Instalacja 3 fazowa. Ten elektryk mówił o bezpiecznikami B20 nie 16, przepraszam za pomyłkę. To co zrobić aby rozwiązać ten A czy warto wymienić te główne korki dla bezpieczeństwa? Nie przekraczaj 16A na obwód 2,5mm2, bo to grozi tragedią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 27.02.2022 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Sam nic nie będę grzebał. Chce tylko dowiedzieć sie troche o tym co warto zrobić żeby przypilnować elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2022 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Instalacja 3 fazowa. Ten elektryk mówił o bezpiecznikami B20 nie 16, przepraszam za pomyłkę. To co zrobić aby rozwiązać ten A czy warto wymienić te główne korki dla bezpieczeństwa? Nie możesz zmienic na B20 bo za chwilę całą instalację trafi ... Aby rozwiązać problem pewnie wystarczy rozłożyć lepiej obciążenie czyli jedno z prądożernych urządzeń włączyć do innego obwodu. Bezpiecznik B16 to jeden trójfazowy (3 pola) czy są pojedyncze, ile ich jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 27.02.2022 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 W skrzynce nie mam B16 lecz C16. W linku zdjęcie mojej skrzynki https://zapodaj.net/143ac1b770464.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2022 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 W skrzynce nie mam B16 lecz C16. W linku zdjęcie mojej skrzynki https://zapodaj.net/143ac1b770464.jpg.html Oj coś mi się wydaje ze w tej skrzynce coś się dzieje, coś nie dokrecone możliwie że na szynie N. Czy elektryk zaglądał do tej prawej nie plombowanej części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 27.02.2022 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Było tam zaglądane. Podłączane było zasilanie z kuchni do jednego z bezpieczników. Powodem tego było to że pewnego razu nie było jednej fazy i okazało się że kabel zasilania z kuchni był połączony z zasilaniem łazienki ( stare budownictwo). I się przepalił ( gdzieś w ścianie, ciężko było zlokalizować gdzie) więc elektryk wziął z puszki w kuchni pociągnął kabel bezpośrednio pod bezpiecznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 27.02.2022 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Ogólnie ciężko opisać bo to wszystko zagmatwane. Problemem jest to że przy użytku pralki, lodówki,zmywarki,piekarnika na raz wyskakuje bezpiecznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.02.2022 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Ogólnie ciężko opisać bo to wszystko zagmatwane. Problemem jest to że przy użytku pralki, lodówki,zmywarki,piekarnika na raz wyskakuje bezpiecznik. No to dobra rada nie używać jednocześnie i zastanowić się nad remontem instalacji bo w skrzynce i tak jest skopane. A elektryka który doradził B20 zmień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2022 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 W skrzynce nie mam B16 lecz C16. W linku zdjęcie mojej skrzynki https://zapodaj.net/143ac1b770464.jpg.html Schematu nie masz? Dziwne to jakieś - zaplombowane trzy zabezpieczenia jednopolowe - jedno C16 i dwa C20. To za nimi jest między innymi trzyfazowe C20? Żadnej różnicówki? A jakie kable wychodzą z tych zabezpieczeń? Wrzuć zdjęcie bez maskownicy. Masz tam chociaż 3x3,5mm2 miedzi do obwodów z gniazdami? Nie masz obwodu oświetleniowego (B10 i 1,5mm2)? Tu chyba potrzebny poważniejszy remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 28.02.2022 04:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Ogólnie myślałem nad nową instalacja ale zakładałem rolety zewnętrzne elektryczne. I elektryk (z firmy od rolet) mówił że w pokojach kable są ok. Jaki "najprostszy" remont instalacji można przeprowadzić? Zdjęcie podeślę później bo akurat zmierzam do pracy. I jeszcze jedna sprawa, będę zmieniał piec z kopciucha na piec na pellet. On też jest bardziej elektryczny niż ten stary. Czy można zrobic remont instalacji np. w kuchni i kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.02.2022 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Nic kolega nie wspomina o ilości żył tych "kabli", jak i o przekrojach.Fotka wnętrza tej "skrzynki" mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 28.02.2022 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Fotkę podeślę jak wrócę z pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.02.2022 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 (edytowane) Na poddaszu znajdują się "korki" główne, wkręcane. Na dole mam rozdzielnie z bezpiecznikami, są tu tzw. esy. Problem polega na tym że gdy w domu uruchomione jest kilka urządzeń korki wyskakują. Czy wymiana tych wkręcanych głównych "korków" na nowsze pomoże ? Czy przyczyny szukać gdzie indzie? Z góry dziękuję za pomoc. W rozdzielnicy dolnej zaplombowane zabezpieczenie C16 jest prawdopodobnie przed licznikiem. Zabezpieczenia za licznikiem C20, C25 są większe ?.......Brak jakiegokolwiek stopniowania zabezpieczeń. Skąd więc pomysł ze na poddaszu są zabezpieczenia główne. Sformułowanie "korki wyskakują" dotyczy zabezpieczeń głównych na poddaszu ? Pytanie podstawowe czy przyłącze do domu jest napowietrzne ? Edytowane 28 Lutego 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 28.02.2022 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Na poddaszu na pewno są korki główne. Jeszcze te stare wkręcane. Wydaje mi się że tak, że przyłącze jest napowietrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 28.02.2022 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Wyskakujące korki to te w rozdzielni nie na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts