Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z bezpiecznikami

Recommended Posts

Witam. Mam pewien kłopot, mianowicie mieszkam w domu jednorodzinnym, z użytkowym poddaszem. Na poddaszu znajdują się "korki" główne, wkręcane. Na dole mam rozdzielnie z bezpiecznikami, są tu tzw. esy. Problem polega na tym że gdy w domu uruchomione jest kilka urządzeń korki wyskakują. Czy wymiana tych wkręcanych głównych "korków" na nowsze pomoże ? Czy przyczyny szukać gdzie indzie? Z góry dziękuję za pomoc.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bezpieczniki które wyskakują mają oznaczenie C16, jeden elektryk mówił żeby je zmienić na B16. Czy to może pomoc?

Wręcz przeciwnie. C reaguje wolniej (dłużej i/lub bardziej przekroczone napięcie nominalne).

Nie wiem, co to "główne korki". Zabezpiecza się poszczególne obwody. I jak kabel ma 2,5mm2 przekroju żyły to powinno być zabezpieczenie 16A. Jak masz kilka takich obwodów pod jednym zabezpieczeniem - rozdziel i każdy z osobna zabezpiecz B16.

Wymiana tych "głównych korków" na nowsze nic nie da, Kaizen nie wie co to bo niewiele widział;-) Z opisu wynika że na obwodzie który jest zabezpieczonym tym c16 tych kilka urządzeń przekracza jego próg zadziałania czyli jednocześnie ponad 4kW. Wymiana na B16 też nic nie da. Instalacja jedno czy 3 fazowa?

Instalacja 3 fazowa. Ten elektryk mówił o bezpiecznikami B20 nie 16, przepraszam za pomyłkę. To co zrobić aby rozwiązać ten A czy warto wymienić te główne korki dla bezpieczeństwa?

Nie możesz zmienic na B20 bo za chwilę całą instalację trafi ... Aby rozwiązać problem pewnie wystarczy rozłożyć lepiej obciążenie czyli jedno z prądożernych urządzeń włączyć do innego obwodu. Bezpiecznik B16 to jeden trójfazowy (3 pola) czy są pojedyncze, ile ich jest?

Było tam zaglądane. Podłączane było zasilanie z kuchni do jednego z bezpieczników. Powodem tego było to że pewnego razu nie było jednej fazy i okazało się że kabel zasilania z kuchni był połączony z zasilaniem łazienki ( stare budownictwo). I się przepalił ( gdzieś w ścianie, ciężko było zlokalizować gdzie) więc elektryk wziął z puszki w kuchni pociągnął kabel bezpośrednio pod bezpiecznik.

Ogólnie ciężko opisać bo to wszystko zagmatwane. Problemem jest to że przy użytku pralki, lodówki,zmywarki,piekarnika na raz wyskakuje bezpiecznik.

No to dobra rada nie używać jednocześnie i zastanowić się nad remontem instalacji bo w skrzynce i tak jest skopane. A elektryka który doradził B20 zmień.

W skrzynce nie mam B16 lecz C16.

W linku zdjęcie mojej skrzynki https://zapodaj.net/143ac1b770464.jpg.html

Schematu nie masz?

Dziwne to jakieś - zaplombowane trzy zabezpieczenia jednopolowe - jedno C16 i dwa C20. To za nimi jest między innymi trzyfazowe C20?

Żadnej różnicówki?

A jakie kable wychodzą z tych zabezpieczeń? Wrzuć zdjęcie bez maskownicy. Masz tam chociaż 3x3,5mm2 miedzi do obwodów z gniazdami? Nie masz obwodu oświetleniowego (B10 i 1,5mm2)?

Tu chyba potrzebny poważniejszy remont.

Ogólnie myślałem nad nową instalacja ale zakładałem rolety zewnętrzne elektryczne. I elektryk (z firmy od rolet) mówił że w pokojach kable są ok. Jaki "najprostszy" remont instalacji można przeprowadzić?

Zdjęcie podeślę później bo akurat zmierzam do pracy. I jeszcze jedna sprawa, będę zmieniał piec z kopciucha na piec na pellet. On też jest bardziej elektryczny niż ten stary. Czy można zrobic remont instalacji np. w kuchni i kotłowni?

Na poddaszu znajdują się "korki" główne, wkręcane. Na dole mam rozdzielnie z bezpiecznikami, są tu tzw. esy. Problem polega na tym że gdy w domu uruchomione jest kilka urządzeń korki wyskakują. Czy wymiana tych wkręcanych głównych "korków" na nowsze pomoże ? Czy przyczyny szukać gdzie indzie? Z góry dziękuję za pomoc.

W rozdzielnicy dolnej zaplombowane zabezpieczenie C16 jest prawdopodobnie przed licznikiem.

Zabezpieczenia za licznikiem C20, C25 są większe ?.......Brak jakiegokolwiek stopniowania zabezpieczeń.

Skąd więc pomysł ze na poddaszu są zabezpieczenia główne.

Sformułowanie "korki wyskakują" dotyczy zabezpieczeń głównych na poddaszu ?

Pytanie podstawowe czy przyłącze do domu jest napowietrzne ?

Edytowane przez Mareks77