Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Apel.

Andrzej Wilhelmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Więcej Ukraińców nas nienawidzi niż Rosjan. Tyle w temacie Twoich durnych teorii.

Bardzo dziękuję za wnikliwą i rzeczową ocenę moich teorii ale miarkuj się z ich oceną bo ja Twoich nie oceniam. Znam wielu uczciwych Rosjan i Ukraińców, bywałem w ich domach i zawsze byłem tam serdecznie przyjmowany. Moja rodzina pochodzi z kresów. Z tego co dziadek opowiadał mieli wielu przyjaciół Ukraińców. Oczywiście historia naszych narodów jest trochę pokręcona ale w obliczu tak ogromnej tragedii jakiej doznaje ten naród trzeba go wspierać w każdy możliwy sposób.

images.png

Niszczenie gospodarki rosyjskiej w każdy nawet najdrobniejszy sposób to pomoc Ukrainie.

Nawoływanie do bojkotu produktów rosyjskich to bullshit. Ściema.

Odstawienie auta spalinowego i przesiadka do zbiorkomu - to byłoby realne działanie.

Ale jakoś wolimy lipne apele...

Nic nie zacznie nam palić pod nogami.

Ukraina padnie jako państwo niepodległe i to jest raczej pewne. Partyzantka tam jednak i to taka w najgorszej dla wroga formie będzie trwała latami.

W całym tym konflikcie, nie chodziło osłabienie czy zniszczenie Ukrainy- gdyż w skali globalnej jest ona bez znaczenia większego, ale właśnie o osłabienie Rosji- mocarstwa światowego, które upada od wielu lat.

Ukraińcom założyli przynętę, Rosja połknęła haczyk- tyle. Plus dla niej jedyny, że zlikwidowała przynętę rzuconą dla tłumów, czyli COVID.

Teraz wzrastająca przez na drukowanie pieniądza inflacja i wszystkie inne tematy związane z pogorszeniem się komfortu życia obywateli Polski, będą miały jedno wytłumaczenie- konflikt na Ukrainie. Wszystko będzie można będzie można tym przykryć. A ludzie to łykną, gdyż każdy wie, jak "myśli" masa.

Co do Rosjan to nie wiem. Ale jeśli chodzi o Ukraińców, to jest to niestety bardzo różnie. Chodzi mi o zachodnią Ukrainę, a nasze dawne Kresy. Dobrze chyba wiesz, co wyprawiali z Polakami w czasie II wojny. Ich zajadły nacjonalizm oraz mocna antypolskosc jest niestety faktem. Weź choćby mapę Lwowa i sprawdź, kogo upamiietniaja nazwy ulic. Jakich "bohaterów" oraz jakim "bohaterom" stawiają pomniki.

Przejedz się do Lwowa, porozmawiaj z Ukraincami.

Niestety, antypolskosc, a czasem wrecz zywa wrogość do Polski i Polaków jest tam ciągle żywa.

Pewien ukraiński przewodnik po Lwowie wprost powiedział, że doprowadzając wycieczki polskie i ukraińskie opowiada trochę inna historię.

Aby budować prawdziwe, zdrowe, dobrosasiedzkie relacje, to oni się muszą najpierw rozliczyć z własną historia. Inaczej się nie da. Byc może obecna wojna, nasza pomoc dla nich, to że już teraz wielu z nich mieszka w Polsce i poznaje nasz kraj sprawia, ze jakoś powoli będą inaczej postrzegać swoją własną historię i relacje z Polską.

To było dawno, a teraz jest teraz i tym pisaniem nie wiem co chcesz osiągnąć. Podczas II Wojny Światowej Niemcy mordowali i zabijali ale byli i tacy to pomagali i dzisiaj czy Niemcy czują wrogość do polaków albo Polacy do Niemców?

Gdybyśmy patrzeli na historie było to wojen i konfliktów nie było by końca.

To było dawno, a teraz jest teraz i tym pisaniem nie wiem co chcesz osiągnąć. Podczas II Wojny Światowej Niemcy mordowali i zabijali ale byli i tacy to pomagali i dzisiaj czy Niemcy czują wrogość do polaków albo Polacy do Niemców?

.

Oczywiście - np niejaki @stos, który takimi uczuciami darzy Niemców, bo cztery pokolenia wstecz ktoś z jego rodziny ucierpiał/zginął z ich rąk w trakcie wojny.

Mało tego usiłował mi wmówić mi, że Czesi "nienawidzą" Polaków za wejście do Czechosłowacjji w '68, co mnie bardzo rozśmieszyło, bo bywam w tym kraju kilka/kilkanaście razy w ciągu roku i niczego takiego ni doświadczyłem.

W Polsce pobito polskiego profesora, który w autobusie, przez tefefon rozmiawiał ze swoim niemieckim znajomym.

Jeśli ktoś jest ksenofobem, to takie uczucia pielęgnuje przez pokolenia.

Nic nie zacznie nam palić pod nogami.

Ukraina padnie jako państwo niepodległe i to jest raczej pewne. Partyzantka tam jednak i to taka w najgorszej dla wroga formie będzie trwała latami.

W całym tym konflikcie, nie chodziło osłabienie czy zniszczenie Ukrainy- gdyż w skali globalnej jest ona bez znaczenia większego, ale właśnie o osłabienie Rosji- mocarstwa światowego, które upada od wielu lat.

Ukraińcom założyli przynętę, Rosja połknęła haczyk- tyle.

Skupmy się na kwestii Ukrainy, a nie Covidu.

OK, wojna przybierze formę partyzancką, ale skąd ta partyzantka będzie zasilana? Z Polski. Jaka będzie reakcja Rosji na wspieranie partyzantów przez Polskę - agresja. Jaka będzie reakcja Polski, na agresję Rosji - zwiększone wydatki na obronność. Czasem coś tu wybuchnie tam wybuchnie, ten czy tamten urząd zostanie zaatakowany w przestrzeni cyber.

Przy okazji: czy mógłbyś wyjaśnić, o jaki haczyk na Ukrainie Ci chodzi?

Oczywiście - np niejaki @stos, który takimi uczuciami darzy Niemców, bo cztery pokolenia wstecz ktoś z jego rodziny ucierpiał/zginął z ich rąk w trakcie wojny.

Mało tego usiłował mi wmówić mi, że Czesi "nienawidzą" Polaków za wejście do Czechosłowacjji w '68, co mnie bardzo rozśmieszyło, bo bywam w tym kraju kilka/kilkanaście razy w ciągu roku i niczego takiego ni doświadczyłem.

W Polsce pobito polskiego profesora, który w autobusie, przez tefefon rozmiawiał ze swoim niemieckim znajomym.

Jeśli ktoś jest ksenofobem, to takie uczucia pielęgnuje przez pokolenia.

Jeżeli chodzi o Polaków to nie ma rodziny która by nie doznała okrucieństw II Wojny Światowej, i o ile jeszcze pokolenie biorące udział w wojnie nosi nienawiść w sobie do końca swojego życia o tyle już kolejne pokolenia zacierają te różnice poglądów. W innym razie, jak już pisałem konfliktów i wojen nie było by końca.

Też zdarzało mi się odwiedzać Czechosłowację w celach turystycznych i służbowych, nie mogę powiedzieć aby odczuło się niechęć ich do Nas. Tak samo jeżeli. chodzi o Niemcy, w NRD-ówku bylem kilka razy za łebka na OHP-ie i było ok a w Niemczech już tych wspólnych też zjeździłem je w wzdłuż i wszerz i nie mogę powiedzieć aby oni byli nastawieni agresywnie do Nas. Wyjątki się zdarzają oczywiście i zawsze trafi się jakiś nawiedzony gościu co rozpęta niepotrzebnie jakiś konflikt.

Skupmy się na kwestii Ukrainy, a nie Covidu.

OK, wojna przybierze formę partyzancką, ale skąd ta partyzantka będzie zasilana? Z Polski. Jaka będzie reakcja Rosji na wspieranie partyzantów przez Polskę - agresja. Jaka będzie reakcja Polski, na agresję Rosji - zwiększone wydatki na obronność. Czasem coś tu wybuchnie tam wybuchnie, ten czy tamten urząd zostanie zaatakowany w przestrzeni cyber.

Przy okazji: czy mógłbyś wyjaśnić, o jaki haczyk na Ukrainie Ci chodzi?

Masz rację. Dlatego szczególnie będzie trzeba uważać na takie akcje ze strony UA pod przykrywką żołnierzy ruskich.

NATO w żadnym wypadku nie może się dać sprowokować.

A co do haczyka Ukraińców to tylko zapytam, czy wiesz jakie pochodzenie ma ich prezydent i w jakich krajach rządzi ta nacja?

Jeżeli chodzi o Polaków to nie ma rodziny która by nie doznała okrucieństw II Wojny Światowej, i o ile jeszcze pokolenie biorące udział w wojnie nosi nienawiść w sobie do końca swojego życia o tyle już kolejne pokolenia zacierają te różnice poglądów. W innym razie, jak już pisałem konfliktów i wojen nie było by końca.

Też zdarzało mi się odwiedzać Czechosłowację w celach turystycznych i służbowych, nie mogę powiedzieć aby odczuło się niechęć ich do Nas. Tak samo jeżeli. chodzi o Niemcy, w NRD-ówku bylem kilka razy za łebka na OHP-ie i było ok a w Niemczech już tych wspólnych też zjeździłem je w wzdłuż i wszerz i nie mogę powiedzieć aby oni byli nastawieni agresywnie do Nas. Wyjątki się zdarzają oczywiście i zawsze trafi się jakiś nawiedzony gościu co rozpęta niepotrzebnie jakiś konflikt.

Ja mam takie same odczucia, ale inni na wieki pozostaną Kargulami i Pawlakami, co rodzi niechęć i konflikty.

Gdybyśmy patrzeli na historie było to wojen i konfliktów nie było by końca.

I tu się bardzo mylisz.

Niemcy zasadniczo po ostatniej wojnie zmienili swoje nastawienie i dziś potrafią przyznać się do swoich błędów z przeszłości. W takim układzie można z nimi się pogodzić i żyć w zgodzie. Jest to zupełnie inaczej niż w Rosji i Ukrainie.

Był kiedyś niejaki Adolf H. Nie potrafił pogodzić się z ladem europejskim po I wojnie. No to doprowadził do II wojny.

Teraz niejaki Włodek P. tez ma problem z zaakceptowaniem zmian, jakie zaszły w Europie przez ostatnie 30 lat. No to jest bardzo agresywny.

Ukraińcy też nie przetrawili swojej historii i skutkuje to tym, że wcale nie są naszymi przyjaciółmi.

Póki co, owszem należy im pomagać. Ale trzeba być ostrożnym.

Edytowane przez Lukasz11

I tu się bardzo mylisz.

Był kiedyś niejaki Adolf H. Nie potrafił pogodzić się z ladem europejskim po I wojnie. No to doprowadził do II wojny.

Teraz niejaki Włodek P. tez ma problem z zaakceptowaniem zmian, jakie zaszły w Europie przez ostatnie 30 lat. No to jest bardzo agresywny.

Ukraińcy też nie przetrawili swojej historii i skutkuje to tym, że wcale nie są naszymi przyjaciółmi.

Póki co, owszem należy im pomagać. Ale trzeba być ostrożnym.

Wiesz co, na pewno po skończeniu wojny Rosja-Ukraina w tych krajach już nie będzie tak samo jak przed.

natomiast czy Ukraińcy są naszymi przyjaciółmi toto stwierdzenie nadaje się do głębszego i szerszego dywagowania.

Znam kilkunastu Ukraińcow i żaden nie odnosił się do mnie czy innego Polaka pogardliwie, nie wiem skąd czerpiesz takie informacje. To że jakieś chłystki skopały na Ukrainie Polaka lub w Polsce Ukraińca nie czyni to narodu w ogólnym pojęciu nieprzychylnego.

Wiesz co, na pewno po skończeniu wojny Rosja-Ukraina w tych krajach już nie będzie tak samo jak przed.

natomiast czy Ukraińcy są naszymi przyjaciółmi toto stwierdzenie nadaje się do głębszego i szerszego dywagowania.

Znam kilkunastu Ukraińcow i żaden nie odnosił się do mnie czy innego Polaka pogardliwie, nie wiem skąd czerpiesz takie informacje. To że jakieś chłystki skopały na Ukrainie Polaka lub w Polsce Ukraińca nie czyni to narodu w ogólnym pojęciu nieprzychylnego.

Jedź na zachodnią Ukrainę i sam sprawdź. Albo chociaż poczytaj, kogo Ukraińcy uważają za bohaterów narodowych lub zapoznaj się z ich interpretacja historii.

Teraz nie czas na to co prawda. Teraz trzeba im pomoc.