Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze ogrzewanie domu

polsky166

Recommended Posts

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego podłogówka "marnuje energię" ?

Ile jej marnuje

Nie każdego zadawala elektryczny grzejniczek w pokojach i nadmuch ciepłego powietrza w jednym punkcie 130 metrowego domu

co do Klimy ok rozumiem, a dlaczego nie grzejnik w każdym pomieszczeniu ? dostarcza tyle energii ile potrzeba w danym momencie, są nawet atlantiki z czujnikiem ruchu ponoć super oszczędne -40% w stosunku do standardowych.

A podłogówka dostarcza za dużo energii , to miałbym permanentnie przegrzany dom, a nie mam.

Poza tym gdzie zmieścić grzejnik w pomieszczeniu, gdzie jedna ściana to okno do podłogi, dwie następne zaaranżowane meblami, a ostatnia to już kuchnia ?

Oszczędność -40% ?

Uważasz że te cudowne grzejniki zredukowałyby zapotrzebowanie na ciepło mojego domu z 4000KWh do 2400kWh ?

Edytowane przez fotohobby

A podłogówka dostarcza za dużo energii , to miałbym permanentnie przegrzany dom, a nie mam.

Poza tym gdzie zmieścić grzejnik w pomieszczeniu, gdzie jedna ściana to okno do podłogi, dwie następne zaaranżowane meblami, a ostatnia to już kuchnia ?

Oszczędność -40% ?

Uważasz że te cudowne grzejniki zredukowałyby zapotrzebowanie na ciepło mojego domu z 4000KWh do 2400kWh ?

Folie grzewcze na szybach i masz grzejnik.

Oszczędność -40% ?

Permanentnie może i nie:)

Nie każdego jara podlogowka owiana taka sławą. Byłem, mieszkałem i nie wiem czym się tu podniecać?

Przecież mogłeś sobie grzejnik kanałowy zamontować przy tym oknie? Jak się chce to rozwiązanie zawsze jest:)

Z Ciebie taka sama przekupka gdy ganisz inne rozwiązania niż te swoje bufory.

Coś gdzieś widziałeś, szaslyszales…. i tyle Twojego.

Dokładnie i koniecznie jeszcze żeby zamówić u niego OZC, które jest gówno warte i niczego nie gwarantuje. Wystarczy CW i iloraz inteligencji w granicach przeciętnej.

Budynek jest piętrowy z piwnicami i strychem

Ocieplony ściany 15cm, strych 15cm styropianu

Obecnie opalany jest węglem, kotłem bezklasowym.

Z jednej tony węgla masz jakieś 7000kWh

Z 700 m3 gazu podobnie.

Tona węgla to blisko 2000zł X 7=14000 zł.

700m3 gazu to jakieś 2200zł X 7 = 15400 zł.

160m2 , plus nieogrzewana piwnica, plus nieogrzewane (ale ocieplone) poddasze.

Ocieplony 12cm styropianu grafitowego, na poddaszu 25cm wełny

Do tej pory, przy cenie kWh z gazu 21gr płacili 3500 za rok (z wodą użytkową).

Teraz, przy cenie 30gr zapłacą pewnie około 5000zł rocznie.

Węgiel kupowałem po 1300 zł/t X 7 = 9100 zł.

Aktualnie pół tony 9100 / 2 = 4550 zł.

Rozumiem ze zmieniają piec na ekogroszek będę przepalał miesięcznie 2 tony węgla chcąc palić cały czas?

2 t X 2tys = 4000 zł. na miesiąc X 7 = 28000 zł.

Ja teraz na węgiel wydaje 900zl miesięcznie 0.5t

900 zł. X 7 = 6300 zł. na sezon.

Liczby nie kłamią - tylko patrzeć jeszcze trzeba kto i w jakim celu ich używa, bo liczbie wierzyć można ale temu co nimi manipuluje by ogłupić nieświadomego, to już nie koniecznie.

Gaz z Norwegii ma być droższy od tego, który braliśmy od sowietów a za który płaciliśmy najdrożej w Europie – teraz jeśli o gaz z gazoportu w Świnoujściu chodzi, to też podobno jest droższy od tego który braliśmy od sowietów.

Polska BEZ GAZU i ROPY z ROSJI - Stać nas na to? #BizON

Nic kotła z ręczny załadunkiem i buforem - jeśli chodzi o złotówki – nie przebije i wykorbi – tylko pracę do tego swoją trzeba jeszcze doliczyć.

Do tego : kocioł z ręczny załadunkiem i buforem jest gwarantem bezpieczeństwa energetycznego dla budynku i osób w nim mieszkających - tylko pracę do tego swoją trzeba jeszcze doliczyć.

Na chruście też pójdzie i grzać będzie oraz nic nikomu do tego skąd i jak operator układu tego chrust sobie skombinuje acz oczywiście, że może gaz sobie podłączyć tylko po to by mieć więcej czasu na wypisywanie głupot i pierdół w necie a tym samym na swoim przykładzie ogłupianie innych.

Oszczędność -40% ?

Nie wierzę w tę reklamę, trzeba by przetestować. https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-elektryczny/altis-wi-fi/. Kiedy pracowałem to ogrzewanie wyłaczało się u mnie od 6 do 13 i w ciągu 2 h temperatura się wyrównywała do zadanej. W przypadku podłogówki nie jest to możliwe. To są straty energii

non stop te same pierdy i przepychanki kto taniej się zimą ogrzeje. chrust, farelki z czujnikami ( hahahahha)

i jeszcze to krytykowanie podłogówki , no ludzie !

najlepsze jest właśnie ogrzewanie podłogowe, i do tego tanie i bezobsługowe. gaz, czy też pumpa. i przedewszystkim CZYSTE a nie zasmradzanie okolicy.

jeśli na domek zużywa się rocznie włącznie z podgrzewaniem wody do kąpieli, 3000-4000 pln to ja się pytam czy to dużo ???

Edytowane przez Janekk1234

Permanentnie może i nie:)

Nie każdego jara podlogowka owiana taka sławą. Byłem, mieszkałem i nie wiem czym się tu podniecać?

Przecież mogłeś sobie grzejnik kanałowy zamontować przy tym oknie? Jak się chce to rozwiązanie zawsze jest:)

Ja się nie podniecam podłogówką, tylko uważam, ogrzewanie płaszczyznowe za bardziej komfortowe i niezakłócające możliwości aranżacji pomieszczeń.

Dlatego to rozwiązanie jest coraz popularniejsze.

Ja się nie podniecam podłogówką, tylko uważam, ogrzewanie płaszczyznowe za bardziej komfortowe i niezakłócające możliwości aranżacji pomieszczeń.

Dlatego to rozwiązanie jest coraz popularniejsze.

I tu zgoda , tylko po co rurki z wodą co to ma na celu? Ciepło nie jest uzyskiwane ze spalania czegokolwiek w celu ogrzewania wody.

Nie wierzę w tę reklamę, trzeba by przetestować. https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-elektryczny/altis-wi-fi/. Kiedy pracowałem to ogrzewanie wyłaczało się u mnie od 6 do 13 i w ciągu 2 h temperatura się wyrównywała do zadanej. energii

Ale ty masz skieleciaka bez akumulacji, w normalnych domach nie ma czego wyrównywać, jeśli przez 7h nie pracuje ogrzewanie

Ale ty masz skieleciaka bez akumulacji, w normalnych domach nie ma czego wyrównywać, jeśli przez 7h nie pracuje ogrzewanie

Może i racja, jednak opinia o braku akumulacyjności budynków szkieletowych jest z dupy i odnosi się do domów które nie sa stawiane w Polsce. Polskie szkieleciki mają podłogi na gruncie lub piwnicy identyczne jak betonoza i ta podłoga potrafi nieźle się wychłodzić bez ogrzewania ale też akumuluje sporo ciepła nawet bez podłogówki. Wychłodzony w zimie przez tydzień szkieleciak trzeba grzać w mrozy przez 2-3 dni. Ale murowany do kwietnia lub maja taka jest różnica.

Dokładnie i koniecznie jeszcze żeby zamówić u niego OZC, które jest gówno warte i niczego nie gwarantuje. Wystarczy CW i iloraz inteligencji w granicach przeciętnej.

Masz dane potwierdzajace gownowartosc moich obliczen? Bardzo chetnie sie z nimi zapoznam. Nie widziałes ich nigdy, nie wiesz co zawierają, nie wiesz czy sie sprawdziły ale wiesz najlepiej . Niczym ta przysłowiowa przekupka. W odróznieniu od Ciebie mogę policzyc jaka bedzie ta strata, w porównaniu do grzania grzejnikami czy klimatyzatorem strata do gruntu istotnie jest wieksza, wieksza o klika promili całkowitego zapotrzebowania na ciepło budynku, w kazdym razie nie jest to strata która dyskwalifikuje ogrzewanie podłogowe. Po co CW skoro nie liczy obciazen cieplnych w poszczegolnych pomieszczeniach, i tak trzeba dobrac moce grzejników konwektorowych dla kazdego pomieszczenia.

Nie wiem jak Ty to dobierałes ale CW w ty nie pomogło, byc moze z powierzchni. Pochwal sie jak to zrobiłes, przeciez ilosz inteligencji masz nie taki mały.