asolt 04.04.2022 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Dlaczego podłogówka "marnuje energię" ? Ile jej marnuje . Nawet nie pytaj, nie wie i wiedział nie bedzie, gdzies cos zasłyszał i powtarza niczym przekupka na targu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Dlaczego podłogówka "marnuje energię" ? Ile jej marnuje Nie każdego zadawala elektryczny grzejniczek w pokojach i nadmuch ciepłego powietrza w jednym punkcie 130 metrowego domu co do Klimy ok rozumiem, a dlaczego nie grzejnik w każdym pomieszczeniu ? dostarcza tyle energii ile potrzeba w danym momencie, są nawet atlantiki z czujnikiem ruchu ponoć super oszczędne -40% w stosunku do standardowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) A podłogówka dostarcza za dużo energii , to miałbym permanentnie przegrzany dom, a nie mam.Poza tym gdzie zmieścić grzejnik w pomieszczeniu, gdzie jedna ściana to okno do podłogi, dwie następne zaaranżowane meblami, a ostatnia to już kuchnia ? Oszczędność -40% ?Uważasz że te cudowne grzejniki zredukowałyby zapotrzebowanie na ciepło mojego domu z 4000KWh do 2400kWh ? Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 04.04.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 A podłogówka dostarcza za dużo energii , to miałbym permanentnie przegrzany dom, a nie mam. Poza tym gdzie zmieścić grzejnik w pomieszczeniu, gdzie jedna ściana to okno do podłogi, dwie następne zaaranżowane meblami, a ostatnia to już kuchnia ? Oszczędność -40% ? Uważasz że te cudowne grzejniki zredukowałyby zapotrzebowanie na ciepło mojego domu z 4000KWh do 2400kWh ? Folie grzewcze na szybach i masz grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 04.04.2022 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 A podłogówka dostarcza za dużo energii , to miałbym permanentnie przegrzany dom, a nie mam. Poza tym gdzie zmieścić grzejnik w pomieszczeniu, gdzie jedna ściana to okno do podłogi, dwie następne zaaranżowane meblami, a ostatnia to już kuchnia ? Oszczędność -40% ? Uważasz że te cudowne grzejniki zredukowałyby zapotrzebowanie na ciepło mojego domu z 4000KWh do 2400kWh ? Permanentnie może i nie:) Nie każdego jara podlogowka owiana taka sławą. Byłem, mieszkałem i nie wiem czym się tu podniecać? Przecież mogłeś sobie grzejnik kanałowy zamontować przy tym oknie? Jak się chce to rozwiązanie zawsze jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 04.04.2022 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Nawet nie pytaj, nie wie i wiedział nie bedzie, gdzies cos zasłyszał i powtarza niczym przekupka na targu. Z Ciebie taka sama przekupka gdy ganisz inne rozwiązania niż te swoje bufory. Coś gdzieś widziałeś, szaslyszales…. i tyle Twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Z Ciebie taka sama przekupka gdy ganisz inne rozwiązania niż te swoje bufory. Coś gdzieś widziałeś, szaslyszales…. i tyle Twojego. Dokładnie i koniecznie jeszcze żeby zamówić u niego OZC, które jest gówno warte i niczego nie gwarantuje. Wystarczy CW i iloraz inteligencji w granicach przeciętnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 04.04.2022 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Budynek jest piętrowy z piwnicami i strychem Ocieplony ściany 15cm, strych 15cm styropianu Obecnie opalany jest węglem, kotłem bezklasowym. Z jednej tony węgla masz jakieś 7000kWh Z 700 m3 gazu podobnie. Tona węgla to blisko 2000zł X 7=14000 zł. 700m3 gazu to jakieś 2200zł X 7 = 15400 zł. 160m2 , plus nieogrzewana piwnica, plus nieogrzewane (ale ocieplone) poddasze. Ocieplony 12cm styropianu grafitowego, na poddaszu 25cm wełny Do tej pory, przy cenie kWh z gazu 21gr płacili 3500 za rok (z wodą użytkową). Teraz, przy cenie 30gr zapłacą pewnie około 5000zł rocznie. Węgiel kupowałem po 1300 zł/t X 7 = 9100 zł. Aktualnie pół tony 9100 / 2 = 4550 zł. Rozumiem ze zmieniają piec na ekogroszek będę przepalał miesięcznie 2 tony węgla chcąc palić cały czas? 2 t X 2tys = 4000 zł. na miesiąc X 7 = 28000 zł. Ja teraz na węgiel wydaje 900zl miesięcznie 0.5t 900 zł. X 7 = 6300 zł. na sezon. Liczby nie kłamią - tylko patrzeć jeszcze trzeba kto i w jakim celu ich używa, bo liczbie wierzyć można ale temu co nimi manipuluje by ogłupić nieświadomego, to już nie koniecznie. Gaz z Norwegii ma być droższy od tego, który braliśmy od sowietów a za który płaciliśmy najdrożej w Europie – teraz jeśli o gaz z gazoportu w Świnoujściu chodzi, to też podobno jest droższy od tego który braliśmy od sowietów. Polska BEZ GAZU i ROPY z ROSJI - Stać nas na to? #BizON Nic kotła z ręczny załadunkiem i buforem - jeśli chodzi o złotówki – nie przebije i wykorbi – tylko pracę do tego swoją trzeba jeszcze doliczyć. Do tego : kocioł z ręczny załadunkiem i buforem jest gwarantem bezpieczeństwa energetycznego dla budynku i osób w nim mieszkających - tylko pracę do tego swoją trzeba jeszcze doliczyć. Na chruście też pójdzie i grzać będzie oraz nic nikomu do tego skąd i jak operator układu tego chrust sobie skombinuje acz oczywiście, że może gaz sobie podłączyć tylko po to by mieć więcej czasu na wypisywanie głupot i pierdół w necie a tym samym na swoim przykładzie ogłupianie innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 A podłogówka dostarcza za dużo energii , to miałbym permanentnie przegrzany dom, a nie mam. Poza tym gdzie zmieścić grzejnik w pomieszczeniu, gdzie jedna ściana to okno do podłogi, dwie następne zaaranżowane meblami, a ostatnia to już kuchnia ? Oszczędność -40% ? Uważasz że te cudowne grzejniki zredukowałyby zapotrzebowanie na ciepło mojego domu z 4000KWh do 2400kWh ? Nie wierzę w tę reklamę, trzeba by przetestować. https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-elektryczny/altis-wi-fi/. Kiedy pracowałem to ogrzewanie wyłaczało się u mnie od 6 do 13 i w ciągu 2 h temperatura się wyrównywała do zadanej. W przypadku podłogówki nie jest to możliwe. To są straty energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.04.2022 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) non stop te same pierdy i przepychanki kto taniej się zimą ogrzeje. chrust, farelki z czujnikami ( hahahahha) i jeszcze to krytykowanie podłogówki , no ludzie ! najlepsze jest właśnie ogrzewanie podłogowe, i do tego tanie i bezobsługowe. gaz, czy też pumpa. i przedewszystkim CZYSTE a nie zasmradzanie okolicy. jeśli na domek zużywa się rocznie włącznie z podgrzewaniem wody do kąpieli, 3000-4000 pln to ja się pytam czy to dużo ??? Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Folie grzewcze na szybach i masz grzejnik. Jakiś przykład takiego rozwiązania? Ile wyniosą straty poza budynek grzania okna, w porównaniu do podłogówki na gruncie z izolacja 20cm styro ? Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Permanentnie może i nie:) Nie każdego jara podlogowka owiana taka sławą. Byłem, mieszkałem i nie wiem czym się tu podniecać? Przecież mogłeś sobie grzejnik kanałowy zamontować przy tym oknie? Jak się chce to rozwiązanie zawsze jest:) Ja się nie podniecam podłogówką, tylko uważam, ogrzewanie płaszczyznowe za bardziej komfortowe i niezakłócające możliwości aranżacji pomieszczeń. Dlatego to rozwiązanie jest coraz popularniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Ja się nie podniecam podłogówką, tylko uważam, ogrzewanie płaszczyznowe za bardziej komfortowe i niezakłócające możliwości aranżacji pomieszczeń. Dlatego to rozwiązanie jest coraz popularniejsze. I tu zgoda , tylko po co rurki z wodą co to ma na celu? Ciepło nie jest uzyskiwane ze spalania czegokolwiek w celu ogrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Nie wierzę w tę reklamę, trzeba by przetestować. https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-elektryczny/altis-wi-fi/. Kiedy pracowałem to ogrzewanie wyłaczało się u mnie od 6 do 13 i w ciągu 2 h temperatura się wyrównywała do zadanej. energii Ale ty masz skieleciaka bez akumulacji, w normalnych domach nie ma czego wyrównywać, jeśli przez 7h nie pracuje ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 I tu zgoda , tylko po co rurki z wodą co to ma na celu? Ciepło nie jest uzyskiwane ze spalania czegokolwiek w celu ogrzewania wody. Po to, żeby tę wodę ogrzać prądem z COP3, gazem za 30 groszy, albo węglem za 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Ale ty masz skieleciaka bez akumulacji, w normalnych domach nie ma czego wyrównywać, jeśli przez 7h nie pracuje ogrzewanie Może i racja, jednak opinia o braku akumulacyjności budynków szkieletowych jest z dupy i odnosi się do domów które nie sa stawiane w Polsce. Polskie szkieleciki mają podłogi na gruncie lub piwnicy identyczne jak betonoza i ta podłoga potrafi nieźle się wychłodzić bez ogrzewania ale też akumuluje sporo ciepła nawet bez podłogówki. Wychłodzony w zimie przez tydzień szkieleciak trzeba grzać w mrozy przez 2-3 dni. Ale murowany do kwietnia lub maja taka jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Czyli jest znaczna róznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.04.2022 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 owszem jest. Ciekawi mnie dlaczego Skandynawowie budują budynki szkieletowe i nie jarają się akumulacyjnością??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Pewnie z uwagi na dostępność drewna to taniej, niż murowane.Tam, gdzie jest droga robocizna prefabrykaty są tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.04.2022 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Dokładnie i koniecznie jeszcze żeby zamówić u niego OZC, które jest gówno warte i niczego nie gwarantuje. Wystarczy CW i iloraz inteligencji w granicach przeciętnej. Masz dane potwierdzajace gownowartosc moich obliczen? Bardzo chetnie sie z nimi zapoznam. Nie widziałes ich nigdy, nie wiesz co zawierają, nie wiesz czy sie sprawdziły ale wiesz najlepiej . Niczym ta przysłowiowa przekupka. W odróznieniu od Ciebie mogę policzyc jaka bedzie ta strata, w porównaniu do grzania grzejnikami czy klimatyzatorem strata do gruntu istotnie jest wieksza, wieksza o klika promili całkowitego zapotrzebowania na ciepło budynku, w kazdym razie nie jest to strata która dyskwalifikuje ogrzewanie podłogowe. Po co CW skoro nie liczy obciazen cieplnych w poszczegolnych pomieszczeniach, i tak trzeba dobrac moce grzejników konwektorowych dla kazdego pomieszczenia. Nie wiem jak Ty to dobierałes ale CW w ty nie pomogło, byc moze z powierzchni. Pochwal sie jak to zrobiłes, przeciez ilosz inteligencji masz nie taki mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts