fotohobby 01.04.2022 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Propozycja to nie nakaz, widzę, że nadal masz problem z rozróżnieniem. Nakazem jest posiadanie źródła ciepła z odpowiednim certyfikatem.Jeśli mają - mogą używać. Aczkolwiek nie widziałem w starym domu kominka z certyfikatem ecodesign, a jak ktoś zmieniał na gaz, to raczej kotła klasy 5 tez nie posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 01.04.2022 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Nic nie rozumiesz, bo co mają obliczenia OZC, czy rekuperacja, czy tez projekty WM i OP do przyjemności zwiazanej z bycia palaczem, jaki jest zwiazek sprzedazy hurtowej wentylacji bo tym sie głownie zajmuję z bycia palaczem w swoim domu?. Jezeli mozesz to wytłumacz jaki jest zwiazek polubienia bycia placzem jezeli to tak mozna nazwac, z moimi klientami. Po prostu osmieliłem sie miec inne zdanie niz Ty, a teraz doszukujesz sie drugiego dna. To ze nie ma palaczy domowych którzy wykonują swoją powinnosc z przyjemnoscią i ochotą nie uderza w mój interes. Trzeba miec nie byle jaką wyobraznię, aby wymyslec istnienie takiego zwiazku przyczynowo skutkowego. Jeśli komuś odbierzesz przyjemność bycia palaczem w swoim domu, prawdopodobnie będzie musiał skorzystać z usług firmy SOLTE.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 01.04.2022 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Propozycja to nie nakaz, widzę, że nadal masz problem z rozróżnieniem. Nakazem jest posiadanie źródła ciepła z odpowiednim certyfikatem. Jeśli mają - mogą używać. Aczkolwiek nie widziałem w starym domu kominka z certyfikatem ecodesign, a jak ktoś zmieniał na gaz, to raczej kotła klasy 5 tez nie posiada. Ja w tej wypowiedzi nie widzę propozycji tylko nakazy a, że Ty czytasz posty po swojemu to już nie moja wina:) To, że jak to ująłeś ktoś "raczej" nie posiada kotła czy kominka z certyfikatem nie oznacza, że go nie posiada. A może ma swój las lub syn lub córka przywozi mu setki palet do spalenia i opłaca mu się kupi takie urządzenie??? Tego nie wiemy ani TY ani ja więc nie wypada nikogo oceniać ani jego zachowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 01.04.2022 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) W Krakowie nie można. Na Śląsku tez nie, o ile nie jest to kocioł klasy 5, lub (od przyszłego roku) kominek z z normą ecodesign. I nikt nikogo nie chce "wypędzić z domu", tylko zaproponować sprzedaz i kupno mieszkania tańszego w utrzymaniu. Mam nadzieje, ze widzisz róznice. Milicjant jak złapie na wykroczeniu to nie zmusza do przyjęcia mandatu , tylko proponuje wniosek do sądu Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez lolson28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2022 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Oczywiście, jak kupi odpowiednie urządzenie, to nie ma sprawy. W mojej okolicy na szczęscie to raczej nierealne, bo na gaz przechodzili ci, którzy jednocześnie brali dotacje z miasta albo NFOŚiGW, więc do paliw stałych (za wyjątkiem kominka) wrócić nie mogą.Jeśli ktoś dostaje dostawy palet i nimi regularnie pali, to cóż - wyrazy współczucia dla sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 01.04.2022 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 W mojej okolicy na szczęscie to raczej nierealne, bo na gaz przechodzili ci, którzy jednocześnie brali dotacje z miasta albo NFOŚiGW, więc do paliw stałych (za wyjątkiem kominka) wrócić nie mogą. Pieknie, dotacja wzięta i już jest bacik nad głową. A czy można dotacje oddać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 01.04.2022 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Te palety to wchodzą w całości do jakiegoś urządzenia czy trzeba ciąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 01.04.2022 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Oczywiście, jak kupi odpowiednie urządzenie, to nie ma sprawy. Jeśli ktoś dostaje dostawy palet i nimi regularnie pali, to cóż - wyrazy współczucia dla sąsiadów.Się opamiętaj – no chyba, że na podstawie własnych doświadczeń piszesz z palenia w swoim kominku i zgodnie z posiadaną wiedzą jak znajomi w kominkach palą. A właściwie jak rozróżniasz kto pali w kominku a kto jak to nazywasz w kopciuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 01.04.2022 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Oczywiście, jak kupi odpowiednie urządzenie, to nie ma sprawy. W mojej okolicy na szczęscie to raczej nierealne, bo na gaz przechodzili ci, którzy jednocześnie brali dotacje z miasta albo NFOŚiGW, więc do paliw stałych (za wyjątkiem kominka) wrócić nie mogą. Jeśli ktoś dostaje dostawy palet i nimi regularnie pali, to cóż - wyrazy współczucia dla sąsiadów. Skąd te wyrazy współczucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.04.2022 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Jeśli komuś odbierzesz przyjemność bycia palaczem w swoim domu, prawdopodobnie będzie musiał skorzystać z usług firmy SOLTE.M Nie mozna odebrac tego co nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2022 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Pieknie, dotacja wzięta i już jest bacik nad głową. A czy można dotacje oddać ? Tak, widziałem wczoraj pod urzędem tłum chętnych. Chxa oddać 50 tysiecy, żebyś spełnić swoje marzenie i móc paletami palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2022 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Skąd te wyrazy współczucia? Wyrazy współczucia dla ich płuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.04.2022 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Tak, widziałem wczoraj pod urzędem tłum chętnych. Chxa oddać 50 tysiecy, żebyś spełnić swoje marzenie i móc paletami palić To są ci dla których bycie palaczem we własnym domu stanowi sens ich zycia, o przyjemnosci tego bycia nawet nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2022 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Swoją drogą jednak można przesypywać wiaderkiem w sytuacji, gdy paliwo jest na miejscu. W przypadku podłączenia się do sieci tracimy całkowicie kontrolę nad dostawami, w tym jakością medium grzewczego. Mało wiesz. Wiele starszych pań ma problemy zdrowotne związane z tym, że są kobietami. Nie mogą według zaleceń podnosić więcej, niż muszą. A to zalecenie, to 1kg. Ubrania i buty ważą więcej. Stąd pewnie takie zalecenie. W każdym razie, nie można i nie możesz tego kwestionować, bo jesteś młody i takie problemy dopiero przed Tobą za kilkadziesiąt lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.04.2022 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Mało wiesz. Wiele starszych pań ma problemy zdrowotne związane z tym, że są kobietami. Nie mogą według zaleceń podnosić więcej, niż muszą. A to zalecenie, to 1kg. Ubrania i buty ważą więcej. Stąd pewnie takie zalecenie. W każdym razie, nie można i nie możesz tego kwestionować, bo jesteś młody i takie problemy dopiero przed Tobą za kilkadziesiąt lat. Nie chcę się tu z Tobą licytować na wiek, ale to chyba oczywiste, że lepiej mieć kopciucha zasilanego chrustem niż kocioł na gaz, za który babcia nie będzie mogła zapłacić. Z doświadczenia wiem, że łatwiej znaleźć chętnego do pomocy przy przenoszeniu ciężkich rzeczy niż przy płaceniu rachunków. Naprawdę, te starsze panie nie mieszkają na pustyni i mogą liczyć na pomoc sąsiada czy rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 02.04.2022 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Nie mozna odebrac tego co nie istnieje. Jest pewnie wiele rzeczy których nie lubisz robić (nie ma z tego przyjemności) a musisz je robić. Tak, widziałem wczoraj pod urzędem tłum chętnych. Chxa oddać 50 tysiecy, żebyś spełnić swoje marzenie i móc paletami palić Może nie do końca zrozumiałeś, chodziło mi o to żeby nie funkcjonować (system grzewczy) pod dyktando ustawy , mieć inny wybór niż ta ustawa stanowi. Wyrazy współczucia dla ich płuc A czy to drewno z palety pali się inaczej niż u Ciebie ? To są ci dla których bycie palaczem we własnym domu stanowi sens ich zycia, o przyjemnosci tego bycia nawet nie wspomnę. Nie sens życia ale sens przetrwania. Naprawdę nie widzisz tego jak to jest skonstruowane ? To kolejny bacik na uzależnianie ludzi od konkretnego nośnika energii. A że akurat tak się stało, że pięknie wpina się to w Twoje usługi to masz zdanie jakie masz. Punkt widzenia zależy........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 02.04.2022 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 Naprawdę, te starsze panie nie mieszkają na pustyni i mogą liczyć na pomoc sąsiada czy rodziny. No według ekopalacza nie mogą. Ekopalacz nie dopuszcza pod rozważanie takiej pomocy rodzinnej lub sąsiedzkiej, ponieważ on sam jej nie potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 02.04.2022 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 polsky 166 zadecydowałeś już coś może po naszej pomocy ?Nic się nie odzywasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.04.2022 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) Nie chcę się tu z Tobą licytować na wiek, ale to chyba oczywiste, że lepiej mieć kopciucha zasilanego chrustem niż kocioł na gaz, za który babcia nie będzie mogła zapłacić. Z doświadczenia wiem, że łatwiej znaleźć chętnego do pomocy przy przenoszeniu ciężkich rzeczy niż przy płaceniu rachunków. Naprawdę, te starsze panie nie mieszkają na pustyni i mogą liczyć na pomoc sąsiada czy rodziny. A skąd (i za ile) ten chrust ? Ile trzeba chrustu na miesiąc, żeby zagrzać choć jedną kondygnacje ? Akurat najbliższ rodzina kobiety,o której pisałem mieszka w DE Oczywiscie, czasem się do ciotki wybierzemy - zona z zakupami, ja wrzucę worek, czy wyniosę popiół,, no ale taz mamy swoich rodziców, swoje obowiązki, wyjazdy. Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.04.2022 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) Jest pewnie wiele rzeczy których nie lubisz robić (nie ma z tego przyjemności) a musisz je robić. Może nie do końca zrozumiałeś, chodziło mi o to żeby nie funkcjonować (system grzewczy) pod dyktando ustawy , mieć inny wybór niż ta ustawa stanowi. To po co pytasz, czy "można dotację oddać" Oczywisxie - nie trzeba brać dotacji. Jeśli ktoś potrafi bez jej dostosować swój system grzewczy do Uchwaĺy Antysmogowej - droga wolna. A czy to drewno z palety pali się inaczej niż u Ciebie ? Różnica tkwi w tym, czy ktoś sezonowo przepuści przez komin/kocioł 100kg drewna, jak ja, czy 2000-3000kg jak dogrzewający się drewnem Mam szwagra, który mieszka w DE, przyjeżdża do PL na 3 tygodni na Święta o od przyjazdu, do wyjazdu odpala kominek z płaszczem. Pali, czy może dusi rto drewno 14h/dobę i jest to niestety odczuwalne Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts