dowka45 05.05.2022 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Cześć, chciałam dopytać mądrzejszych. W projekcie domu jest utwardzenie terenu z kostki. Czy poszerzenie utwardzenia i wykonania dodatkowej alejki w koło domu to odstępstwo nieistotne ? MPZP mówi, ze można utwardzić maksymalnie 40 % powierzchni działki. U mnie nawet po poszerzeniu i zwiększeniu będzie dopiero 26%, a w projekcie było 18% pierwotnie. Czy ktoś zna temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2022 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 utwardź sobie teren po odebraniu domu. Przecież nikt nie występuje o pozwolenie na budowe jak chce sobie ściezkę w ogrodzie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 10.05.2022 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Według najnowszego Prawa budowlanego odstąpienie istotne jest wtedy, gdy zwiększa się obszar oddziaływania (i jeszcze w kilku innych przypadkach). W tym przypadku jest to odstąpienie nieistotne (oczywiście musi nadal spełniać wszystkie przepisy i wskaźniki z MPZP), ale jak każde odstąpienie wymaga udokumentowania, naniesienia na mapę przez projektanta (czyli architekta) i wpisania przez projektanta, że kwalifikuje to jako "nieistotne". Tylko po co ta biurokracja, jak można zrobić jak mówi Elfir - po odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2022 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Ja wykreśliłam sobie z projektu wszystkie ścieżki i tarasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 10.05.2022 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Ścieżki i tarasy to tzw "urządzenia" i zmiany w nich są obecnie kwalifikowane jako nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.05.2022 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Miałam i przekroczyło mi pow. biologicznie czynną, dlatego wszytsko wykreślałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts