Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w korycie kabla może iść jeszcze jeden kabel?

Recommended Posts

Chciałem dać ten i ten bo nigdy nie wiadomo co się przyda w przyszłości.

Skrętka dużo dalej trzeba?

Myślałem też o kablu od domofonu, jakiś kabel do bramy (nie wiem jaki potrzeba, proszę o poradę) i jakieś przewody ogólne zasilające żeby jakieś lamy w ogrodzie kiedyś podłączyć albo coś takiego.

Witam,

Czy w korytku pod kabel energetyczny główny - zasilający dom itp.

Można przy okazji dodać jeszcze jakiś kabel? Tj. na bramę, domofon i Internet, żeby 2x nie kopać?

Bez problemu możesz kłaść kable ekranowane. Ale nawet przy nieekranowanych domowe testy pokazują, że zakłócenia są tylko w momencie poruszania kablami.

Położyłem 2 kable FTP (jeden poszedł do wideobramofonu, drugi do kamery przy ogrodzeniu), 2 domofonowe 10-żyłowe (sterowanie bramą, elektrozaczepem i sygnały ze skrzynki pocztowej), i 4-żyłowy energetyczny do lamp przy ogrodzeniu i podświetlenia numeru domu, 3-żyłowy energetyczny do centrali otwierającej bramę. Lepiej jeden gruby peszel niż kilka cienkich. Ale lepiej kable ziemne poza peszlem, bo przeciąganie zwłaszcza dużej ilości kabli przy zakrętach peszla, to nie jest łatwa sprawa.

Dobry pomysł z tymi peszlami. Zamiast kupować nie wiadomo ile i jakich kabli to zakopie takie peszle. Widzę też takie z pilotem, drutem w środku to wygląda na bardzo prostą sprawę przeciągnięcie kabla skoro drut jest już w środku.

Teraz pytanie tylko ile tych peszli i jakiej średnicy potrzebuje. Na pewno w przyszłości chcę celować aby mieć te wszystkie rzeczy co wymieniłeś czyli: domofony, skrzynki, internety, monitoringi, zasilanie bramy, oświetlenie w ogrodzie/przy bramie

Jak radzicie ile tych peszli? Każdy rodzaj kabla w oddzielnym czy domofony i monitoringi dać w jednym, internet w drugim, a zasilanie, prąd w trzecim?

4 peszle na wszelki wypadek? Tylko jaka średnica? Wybór z pilotem dobra sprawa?

Ile peszli to już sam musisz policzyć. Lepiej mieć i nie wykorzystać niż potrzebować i nie mieć. Oczywiście z pilotem.

Moim zdaniem lepiej więcej cieńszych niż jeden gruby. Jeden gruby sprawdza się jak od razu wciągasz wszystkie kable. Ale jak wciągniesz do takiego peszla np. zasilanie, domofon i coś tam jeszcze i później będziesz chciał dołożyć jeszcze np. kabel do internetu to będzie problem bo dodatkowy kablem będzie się blokował w już częściowo zapełnionym peszlu.