lolson28 23.06.2022 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Wiemy, wiemy, covid był celowy, teraz będzie celowa drożyzna. Czy to też robota Gatesa ? )) Jak to był ? W Izraelu populacja zaszczepiona 5 dawką bije rekordy zakażeń . W Chinach zamykane całe miasta . Nie oglądasz telewizji ? Jemu i jemu podobnych tyle chyba sam zauważyłeś , przyjrzyj się światowemu forum ekonomicznemu a zwłaszcza jego szefowi i stworzycielu potem poczytaj na jego temat a coś ci się być może ciutkę wyjaśni . a co do covid to chyba nawet ty zauważyłeś że tam jest 5 procent medycyny (szemranej) a 95 procent polityki . Ciemnogród nie zrozumie tego. Sytuacja pokazała jak szybko minister musiał zakończyć pandemię, kiedy nasi ukochani sąsiedzi ze wchodu wysiadali z pociągów w Przemyślu . Ważne jest to aby 24/7 być bombardowanym "taką informacją" a po przyswojeniu jej rozpowszechniać ją dalej. Takie szopki jak cov19 i operacja specjalna na wschodzie mają pewne rzeczy zaciemniać , tak aby ciemnogród nie dostrzegał rzeczy istotnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.06.2022 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Wiemy, wiemy, covid był celowy, teraz będzie celowa drożyzna. Czy to też robota Gatesa ?No tak faktycznie – po naszych doświadczeniach kilku letnich – czas na wyciągnięcie z tego wniosków własnych – zacznę od tego, że wirus jaki by by nie był, to jemu wszystko jedno jak jest u nas pora roku ale jeśli o C19 chodzi – o to jest jakiś wirus który jest świadomy i on posługując się rozumem swoim – atakować zaczyn z jesieni nadejściem a szturmuje gdy nadchodzi zima – z początkiem wiosny swą działalność ogranicza by na przełomie wiosny i lata – chyba by odpocząć - ale by nie zapomniano o nim - pozostawia swej działalności niedobitki jakieś tylko. Teraz jeśli o broń biologiczną chodzi – o to dopiero ciekawe jest zagadnienie – że bo niby ktoś wymyślił broń taką, która u nas zimą działa a w lecie działać przestaje. Jeszcze na temat inflacji słowo i drożyzny tym powodowanej oraz wzrostu stóp procentowych kredytów – kwestie „frankowiczów” nie zostały wygaszone a na ich zasadzie to samo stopniowo w życie jest wprowadzane. Na marginesie tego - z powodu niskiego oprocentowania wkładów ludzie zaczęli rezygnować z lokat bankowych dzięki czemu banki sobie zaczęły pieniądze pożyczać skutkiem czego kredytobiorcy zmuszeni zostali do tego by jeszcze za to płacić – oprocentowania lokat nie podniosą na tyle by się opłacało pieniądze w bankach trzymać i z tych posiadanych pieniędzy kredytów udzielać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 23.06.2022 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Nie widzę problemu, CTRL + P i już możńa pożyczać dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.06.2022 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 O ile reptilianie się zgodzą. ...nie mogłem się powstrzymać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.06.2022 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Z Waszych postów wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie FV plus ... energooszczędne aluminiowe grzejniki elektryczne z ceramicznym wkładem.Pomysł ciekawy i dobry – może być jeszcze do PV bufor z grzałkami – do bufora też PC podłączyć można by taktowanie ograniczyć i z PV na maxa wszystko wychłeptać. Nawet przy OP (nie mówiąc już o grzejnikach) komfort jest największy gdy są najmniejsze wahania temperatury, a to można osiągnąć przy ciągłej pracy pompy, a nie kilka godzin pracy i "pompowanie" podłogi (noc) a potem kilka godzin przerwy (dzień). Ale tym to zaskoczony jestem – jaką masz w salonie temperaturę gdy ten grzejnik nie pracuje – gdy przyjdą upały też testować to będziesz. 750W X 10h = 7500W/h co po przeliczeniu daje 7.5kW/h – dobrze to policzyłem czy może w kontrargumencie podasz ile czasu ten grzejnik pracuje na te 1,03 kWh.Mam od niedawna taki 1 grzejnik z mocą 750W w salonie 23 m2. Nad ranem, przy temp zewn. 10-13 st i nastawie 21 st włącza się automatycznie, wtedy mam temp. w salonie 22,2 st, W ciągu 10 godz. zużył prądu wg watomierza, 1,03 kWh. Grzanie grzejnikiem testuję i wykorzystuję nadwyżkę prądu z FV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.06.2022 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Ci co jadą panelami na tzw prosumencie i owszem coś z tego mają natomiast teraz to bez sensu bo nawet nie warto bawić się w ofgrid bo na zestaw pierwszy lepszy wydam 6-7 tys a bez tego na cwu wydam dziennie może ze 2 zł więc sensu to nie ma a zimą no cuż zimą to stoi fajny żagiel na ogrodzie lub ozdoba na dachu jak kto woli . panele do produkcji wodoru latem i spalania go zimą to tak lub zbiornik 6 tys litrów na sprężone powietrze i bić bez umiaru ze 40 atmosfer a potem generator powietrzno prądowy i zimą jak znalazł :lol2::lol2::lol2::lol2: https://allegro.pl/oferta/silnik-pneumatyczny-lopatkowy-5-4kw-fenner-va8j-9878765806 Edytowane 23 Czerwca 2022 przez goguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.06.2022 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Pomysł na wodór był taki, żeby produkować go latem i wiązać z czymś do postaci granulatu, który można przechowywać i przewozić. Ten granulat miałby przed użyciem być potraktowany czymś, co wydobędzie z niego wodór. Do produkcji granulatu miałaby być wykorzystywana PV, niekoniecznie na miejscu (może być Afryka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.06.2022 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 ...(może być Afryka).Oooo no zara jest przecież Sahara – no i czemu PV panelami zawalona nie jest – może kupmy lub wydzierżawmy jej sobie kawałek – na z PV prądzie lody będziem kręcić i w pobliskich miejscowościach i miasteczkach sprzedawać a za chajs zarobiony na tym będziem tam gdzieś węgiel i pellet kupować a tu tym jarać ile wlezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.06.2022 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Takie szopki jak cov19 i operacja specjalna na wschodzie mają pewne rzeczy zaciemniać , tak aby ciemnogród nie dostrzegał rzeczy istotnych. Super, że są tu tacy oświeceni, jak ty, czy bercik. Stopka wyjaśnia wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 23.06.2022 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Temat można zamknąć !!! Już wiadomo kto może kupować w pgg !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.06.2022 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Temat można zamknąć !!! Już wiadomo kto może kupować w pgg !!!Eeee Nooo Cooo Ty – w oczekiwaniu na opis doświadczeni i spostrzeżeń Twoich tak tylko dla niekoniecznie zabicia czasu gadmy sobie a skoro to czytasz, to widzisz, że to gadnie próżne nie jest – cała mas ciekawych i cennych informacji wypłynęła na światło dzienne przy okazji. Temat od dawna jest już wolny, więc szkody tu nie ma tak dla tematu jak i dal Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.06.2022 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Temat można zamknąć !!! Już wiadomo kto może kupować w pgg !!! Każdy zainteresowany może. Wiemy to już od dawna. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.06.2022 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2022 Jeśli mogę nieśmiało to podpowiem ci dlaczego nie korzystają z taryfy G12 czy G12w ano dlatego że 95 proc pomp ciepła to pompy powietrzne a powietrzne nocą mają niski COP bo z zasady noc jest mroźna przynajmniej teoretycznie , idealne byłoby mieć pompę gruntową wtedy tak to miałoby sens . Z tego co kojarzę, sam sobie monobloka kupiłeś, a później dopiero wpadłeś na tematy przeróbek klim . Moja pc pW pracowała tylko w taniej taryfie w tym sezonie grzewczym, który się skończył pod koniec kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.06.2022 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Z tego co kojarzę, sam sobie monobloka kupiłeś, a później dopiero wpadłeś na tematy przeróbek klim . Moja pc pW pracowała tylko w taniej taryfie w tym sezonie grzewczym, który się skończył pod koniec kwietnia. Ja to nowicjusz jestem ale po kwietniu jestem dobrej myśli bo dziennie były przymrozki a pompa zjadła 300kwh z czego większa połowa to na cwu szło bo bezsensownie co chwilę bojler mi ładowała dlatego że zapomniałem dać zaworu zwrotnego lub zrobić pułapki termiczne , teraz cwu idzie na harmonogramie i za czerwiec 70kwh a za maj bez co tylko samo cwu 170kwh , więc wychodzi że grzanie domu to pikuś w porównaniu z ciepłą wodą , będzie dobrze ,muszę tylko szybko odsprzedać dwa piece węglowe aby mnie nie pokusiło .je podłączać bo ja nie mam apati do węgla ale wolałbym nie mieć ich już . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.06.2022 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Ja to nowicjusz jestem ale po kwietniu jestem dobrej myśli bo dziennie były przymrozki a pompa zjadła 300kwh z czego większa połowa to na cwu szło bo bezsensownie co chwilę bojler mi ładowała dlatego że zapomniałem dać zaworu zwrotnego lub zrobić pułapki termiczne , teraz cwu idzie na harmonogramie i za czerwiec 70kwh a za maj bez co tylko samo cwu 170kwh , więc wychodzi że grzanie domu to pikuś w porównaniu z ciepłą wodą , będzie dobrze ,muszę tylko szybko odsprzedać dwa piece węglowe aby mnie nie pokusiło .je podłączać bo ja nie mam apati do węgla ale wolałbym nie mieć ich już . Jednak dobrze pamiętałem. Ja mam także haier, ale splita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 26.06.2022 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Ja to nowicjusz jestem ale po kwietniu jestem dobrej myśli bo dziennie były przymrozki a pompa zjadła 300kwh z czego większa połowa to na cwu szło bo bezsensownie co chwilę bojler mi ładowała dlatego że zapomniałem dać zaworu zwrotnego lub zrobić pułapki termiczne , teraz cwu idzie na harmonogramie i za czerwiec 70kwh a za maj bez co tylko samo cwu 170kwh , więc wychodzi że grzanie domu to pikuś w porównaniu z ciepłą wodą , będzie dobrze ,muszę tylko szybko odsprzedać dwa piece węglowe aby mnie nie pokusiło .je podłączać bo ja nie mam apati do węgla ale wolałbym nie mieć ich już .@goguś – o czem prawisz zaś tutaj - „wągla” nakupiłeś sobie tylko na cholerę jaką, bo PC twym Złotym Graalem się okazało. O tych dwóch kotłach prawisz – tylko po co skoro oba papierów nie mają i komu jak chcesz je sprzedać – no chyba złomiarzowi ale nie sprzedać tylko za uprzątnięcie chwiry oddać. Ładnie tu pisałeś ileż Ci ten kupiony z retortą a przerobiony na SV 200, własnej roboty - pożerał grochu – gdzie przeliczenie MJ/kg na kW/h jest rzeczą prostą - i co tera wypisujesz, że jak przyjdą w zimę mrozy, to PC brać Ci mniej będzie – że bo niby w kwietniu - Jasiu nie bądź głąbem, bo praw fizyki zmienić się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.06.2022 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Jakiego to ja węgla nakupywałem ? zostało mi może jakies 700 kg ze starego sezonu i nic nie mam zamiaru dokupywać , a palnik mam w kotle pancerpola z pod 5 klasę a ta koncepcja swojskiej roboty sv poszła już na złom bo za dużo kombinowania nie wiadomo po co skoro obecny spalał wszystko co mu do ryja wsypano . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 26.06.2022 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Moja pc pW pracowała tylko w taniej taryfie w tym sezonie grzewczym, który się skończył pod koniec kwietnia.Nie bież tego do siebie, bo nie jesteś szkody - ale w nawiązaniu do tego co już napisałem tu o tym, to dla czego nie nawiązałeś do tego o tym : na tą chwile koszty energii wychodza na plus w przypadku pompy ciepła, z naciskiem "na ta chwilę". Unia likwiduje kotły gazowe/olejowe, unia likwiduje silniki spalinowe, unia nakłada kary za emisje to wszystko spowoduje, że w najbliższych latach prąd mocno podrożeje. Dodatkowo wg oficjalnych danych 60% bloków energetycznych i 80% sieci przesyłowych w naszym kraju nadaje sie tylko do wymiany a to oznacza kolejne podwyzki cen prądu. Co do kosztów serwisu to tu na plus wychodzi kocioł gazowy. Przegląd kotła w lecie to jakies 100-300 zł (w zalezności od jakości przegladu), przeglad pompy to już 600-1000 zł w zalezności od wygladu domu i jak "drogo" wyglada instalacja. Pompy ciepła to dobre rozwiązanie do dobrze ocieplonych domów passywnych z grzaniem powierzchniowym. Ale takie domy można ogrzać żarówka ( oczywiście to żart ale jednak uzmysławia pewne rzeczy ) co do domu z instalacja 50 na 50 to już niekoniecznie dobry wybór, tak można PC stosować z grzejnikami ale muszą być przewymiarowane. Czyli albo niedogrzejemy pomieszczeń albo będzie trzeba zainwestowac kilka tys w wymianę grzejników. Lub pogodzić się ze PC będzie żarła prąd podgrzewając czynnik grzałka elektryczna. Obecnie fotowoltaika zmniejszy koszty ale nie tak jak na starych zasadach że zwroci się inwestycja w nie. Do obu rozwiązań czy to piec gazowy czy PC należy mieć zawory termostatyczne i sterowanie obwodami podłogówki by miało to wymierne korzyści finansowe bo wymiana źródła ciepła nie zrekompensuje a w tych 2 przypadkach przy braku armatury sterującej może nawet pogorszyć wydatki na ogrzewanie. Minus PC to to że bez przeglądów brak gwarancji a to dość drogie urządzenia . Nawiązując do pytania skłaniałbym się do gazówki i pełna modulacja mocy. A i jeszcze wiatraki PC z czasem lubią hałasować jak każdy wiatrak z czasem. Tak/tak tu na FM-ie jest franc wiele-(u) – tak dla przykładu tylko - ten co z „kaliningradu” tu pisze - co go niby „wąglem” na Mazurach trują jak ich tam tylko na „chrust+(gałęziówkę)” stać jest, bo drewno kawałkowe, to za wysokie progi na ich pospólcze nogi. Ot tak – było na to czasu wiele i możliwości masę – wielu POLAKOM można było pomóc i ukierunkować ich by szli w dobrą stronę – ale nie – bo TO tu na FM-ie piepszenie, że jak PC, to do tego instalacja ogrzewania podłogowego być musi - co jest bzdurą kompletną i wierutną jak i wymuszeniem na potencjalnie zainteresowanym, by go władować w koszty i udręczenie związane z tym wszystkim lub PC z głowy wybić . O doświadczeniach swoich piszesz, które są związane z PC używaniem – tylko jak to się ma do tego co na FM-ie było o tym powiedziane – jak to się ma do tego co nam zapowiadają i wydarzyć się może, bo PC bez prądu nie pójdzie choć by do bufora i PV w dni bez słońca było podłączone. Fakt faktem, że może sam ze sobą gadam ale to tylko dlatego, że się zastanawiam nad tym, że skoro byłeś spalaczem paliw stałych, to jak w dniu dzisiejszym wygląda Twoje wyjście AWARYJNE, bo raczej posiadanego komina betonem nie zalałeś z uwagi na tą hegemonię, iż komin w domu, to tyle co kurna chata a to, to nawet nie jest Średniowiecze z uwagi na to, że "dym z paleniska mojego sąsiada mi nie szkodzi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 26.06.2022 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 UE i Polska szykują się na energetyczną zapaść tej zimy Na okoliczność czego - u nas cwele wymyśliły sobie, że za pieniądze z podatków naszych będą likwidować kopalnie węgla kamiennego – nawet te z których idzie węgiel do wytopu stali – tylko w tym do tego – dlaczego się też nie wezmą za kopalnie węgla brunatnego - może dlatego, że między innymi „ciechy” zasmarkały się by z radości a skoro i „UE daje” ma w zamiarze na powrót węglem kopcić, to kto im za CO2 płacić będzie skoro sami produkować je będą i co z tą emisją na Ukrainie – no jaki wpływ to ma na to globalne ocieplenie – no dlaczego jakoś nie gadają o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 27.06.2022 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Jednak dobrze pamiętałem. Ja mam także haier, ale splita Brak krzywych grzewczych. Sterownik pompy ubogi, mało intuicyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts