Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup węgla w PGG - czytaj sklepie

Recommended Posts

fotohobby napisał:
Wiemy, wiemy, covid był celowy, teraz będzie celowa drożyzna. Czy to też robota Gatesa ?

:)))

Jak to był ? W Izraelu populacja zaszczepiona 5 dawką bije rekordy zakażeń . W Chinach zamykane całe miasta .

Nie oglądasz telewizji ?

goguś napisał:
Jemu i jemu podobnych tyle chyba sam zauważyłeś , przyjrzyj się światowemu forum ekonomicznemu a zwłaszcza jego szefowi i stworzycielu potem poczytaj na jego temat a coś ci się być może ciutkę wyjaśni . a co do covid to chyba nawet ty zauważyłeś że tam jest 5 procent medycyny (szemranej) a 95 procent polityki .

Ciemnogród nie zrozumie tego. Sytuacja pokazała jak szybko minister musiał zakończyć pandemię, kiedy nasi ukochani sąsiedzi ze wchodu wysiadali z pociągów w Przemyślu .

Ważne jest to aby 24/7 być bombardowanym "taką informacją" a po przyswojeniu jej rozpowszechniać ją dalej.

Takie szopki jak cov19 i operacja specjalna na wschodzie mają pewne rzeczy zaciemniać , tak aby ciemnogród nie dostrzegał rzeczy istotnych.

• Odpowiedzi 526
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fotohobby napisał:
Wiemy, wiemy, covid był celowy, teraz będzie celowa drożyzna. Czy to też robota Gatesa ?
No tak faktycznie – po naszych doświadczeniach kilku letnich – czas na wyciągnięcie z tego wniosków własnych – zacznę od tego, że wirus jaki by by nie był, to jemu wszystko jedno jak jest u nas pora roku ale jeśli o C19 chodzi – o to jest jakiś wirus który jest świadomy i on posługując się rozumem swoim – atakować zaczyn z jesieni nadejściem a szturmuje gdy nadchodzi zima – z początkiem wiosny swą działalność ogranicza by na przełomie wiosny i lata – chyba by odpocząć - ale by nie zapomniano o nim - pozostawia swej działalności niedobitki jakieś tylko.

Teraz jeśli o broń biologiczną chodzi – o to dopiero ciekawe jest zagadnienie – że bo niby ktoś wymyślił broń taką, która u nas zimą działa a w lecie działać przestaje.

Jeszcze na temat inflacji słowo i drożyzny tym powodowanej oraz wzrostu stóp procentowych kredytów – kwestie „frankowiczów” nie zostały wygaszone a na ich zasadzie to samo stopniowo w życie jest wprowadzane. Na marginesie tego - z powodu niskiego oprocentowania wkładów ludzie zaczęli rezygnować z lokat bankowych dzięki czemu banki sobie zaczęły pieniądze pożyczać skutkiem czego kredytobiorcy zmuszeni zostali do tego by jeszcze za to płacić – oprocentowania lokat nie podniosą na tyle by się opłacało pieniądze w bankach trzymać i z tych posiadanych pieniędzy kredytów udzielać.

Alessandro napisał:
Z Waszych postów wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie FV plus ... energooszczędne aluminiowe grzejniki elektryczne z ceramicznym wkładem.
Pomysł ciekawy i dobry – może być jeszcze do PV bufor z grzałkami – do bufora też PC podłączyć można by taktowanie ograniczyć i z PV na maxa wszystko wychłeptać.

Cytat
Nawet przy OP (nie mówiąc już o grzejnikach) komfort jest największy gdy są najmniejsze wahania temperatury, a to można osiągnąć przy ciągłej pracy pompy, a nie kilka godzin pracy i "pompowanie" podłogi (noc) a potem kilka godzin przerwy (dzień).

Ale tym to zaskoczony jestem – jaką masz w salonie temperaturę gdy ten grzejnik nie pracuje – gdy przyjdą upały też testować to będziesz.

750W X 10h = 7500W/h co po przeliczeniu daje 7.5kW/h – dobrze to policzyłem czy może w kontrargumencie podasz ile czasu ten grzejnik pracuje na te 1,03 kWh.

Cytat
Mam od niedawna taki 1 grzejnik z mocą 750W w salonie 23 m2. Nad ranem, przy temp zewn. 10-13 st i nastawie 21 st włącza się automatycznie, wtedy mam temp. w salonie 22,2 st, W ciągu 10 godz. zużył prądu wg watomierza, 1,03 kWh.

Grzanie grzejnikiem testuję i wykorzystuję nadwyżkę prądu z FV.

Ci co jadą panelami na tzw prosumencie i owszem coś z tego mają natomiast teraz to bez sensu bo nawet nie warto bawić się w ofgrid bo na zestaw pierwszy lepszy wydam 6-7 tys a bez tego na cwu wydam dziennie może ze 2 zł więc sensu to nie ma a zimą no cuż zimą to stoi fajny żagiel na ogrodzie lub ozdoba na dachu jak kto woli . panele do produkcji wodoru latem i spalania go zimą to tak lub zbiornik 6 tys litrów na sprężone powietrze i bić bez umiaru ze 40 atmosfer a potem generator powietrzno prądowy i zimą jak znalazł :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

https://allegro.pl/oferta/silnik-pneumatyczny-lopatkowy-5-4kw-fenner-va8j-9878765806

Edytowane przez goguś

Pomysł na wodór był taki, żeby produkować go latem i wiązać z czymś do postaci granulatu, który można przechowywać i przewozić. Ten granulat miałby przed użyciem być potraktowany czymś, co wydobędzie z niego wodór. Do produkcji granulatu miałaby być wykorzystywana PV, niekoniecznie na miejscu (może być Afryka).

Ratpaw napisał:
...(może być Afryka).
Oooo no zara jest przecież Sahara – no i czemu PV panelami zawalona nie jest – może kupmy lub wydzierżawmy jej sobie kawałek – na z PV prądzie lody będziem kręcić i w pobliskich miejscowościach i miasteczkach sprzedawać a za chajs zarobiony na tym będziem tam gdzieś węgiel i pellet kupować a tu tym jarać ile wlezie.

DUNIA.MD napisał:
Temat można zamknąć !!! Już wiadomo kto może kupować w pgg !!!
Eeee Nooo Cooo Ty – w oczekiwaniu na opis doświadczeni i spostrzeżeń Twoich tak tylko dla niekoniecznie zabicia czasu gadmy sobie a skoro to czytasz, to widzisz, że to gadnie próżne nie jest – cała mas ciekawych i cennych informacji wypłynęła na światło dzienne przy okazji.

Temat od dawna jest już wolny, więc szkody tu nie ma tak dla tematu jak i dal Ciebie.

goguś napisał:
Jeśli mogę nieśmiało to podpowiem ci dlaczego nie korzystają z taryfy G12 czy G12w ano dlatego że 95 proc pomp ciepła to pompy powietrzne a powietrzne nocą mają niski COP bo z zasady noc jest mroźna przynajmniej teoretycznie , idealne byłoby mieć pompę gruntową wtedy tak to miałoby sens .

Z tego co kojarzę, sam sobie monobloka kupiłeś, a później dopiero wpadłeś na tematy przeróbek klim .

Moja pc pW pracowała tylko w taniej taryfie w tym sezonie grzewczym, który się skończył pod koniec kwietnia.

klaudiusz_x napisał:
Z tego co kojarzę, sam sobie monobloka kupiłeś, a później dopiero wpadłeś na tematy przeróbek klim .

Moja pc pW pracowała tylko w taniej taryfie w tym sezonie grzewczym, który się skończył pod koniec kwietnia.

Ja to nowicjusz jestem ale po kwietniu jestem dobrej myśli bo dziennie były przymrozki a pompa zjadła 300kwh z czego większa połowa to na cwu szło bo bezsensownie co chwilę bojler mi ładowała dlatego że zapomniałem dać zaworu zwrotnego lub zrobić pułapki termiczne , teraz cwu idzie na harmonogramie i za czerwiec 70kwh a za maj bez co tylko samo cwu 170kwh , więc wychodzi że grzanie domu to pikuś w porównaniu z ciepłą wodą , będzie dobrze ,muszę tylko szybko odsprzedać dwa piece węglowe aby mnie nie pokusiło .je podłączać bo ja nie mam apati do węgla ale wolałbym nie mieć ich już .

goguś napisał:
Ja to nowicjusz jestem ale po kwietniu jestem dobrej myśli bo dziennie były przymrozki a pompa zjadła 300kwh z czego większa połowa to na cwu szło bo bezsensownie co chwilę bojler mi ładowała dlatego że zapomniałem dać zaworu zwrotnego lub zrobić pułapki termiczne , teraz cwu idzie na harmonogramie i za czerwiec 70kwh a za maj bez co tylko samo cwu 170kwh , więc wychodzi że grzanie domu to pikuś w porównaniu z ciepłą wodą , będzie dobrze ,muszę tylko szybko odsprzedać dwa piece węglowe aby mnie nie pokusiło .je podłączać bo ja nie mam apati do węgla ale wolałbym nie mieć ich już .

Jednak dobrze pamiętałem. Ja mam także haier, ale splita :)

goguś napisał:
@goguś – o czem prawisz zaś tutaj - „wągla” nakupiłeś sobie tylko na cholerę jaką, bo PC twym Złotym Graalem się okazało. O tych dwóch kotłach prawisz – tylko po co skoro oba papierów nie mają i komu jak chcesz je sprzedać – no chyba złomiarzowi ale nie sprzedać tylko za uprzątnięcie chwiry oddać.

Ładnie tu pisałeś ileż Ci ten kupiony z retortą a przerobiony na SV 200, własnej roboty - pożerał grochu – gdzie przeliczenie MJ/kg na kW/h jest rzeczą prostą - i co tera wypisujesz, że jak przyjdą w zimę mrozy, to PC brać Ci mniej będzie – że bo niby w kwietniu - Jasiu nie bądź głąbem, bo praw fizyki zmienić się nie da.

Jakiego to ja węgla nakupywałem ? zostało mi może jakies 700 kg ze starego sezonu i nic nie mam zamiaru dokupywać , a palnik mam w kotle pancerpola z pod 5 klasę a ta koncepcja swojskiej roboty sv poszła już na złom bo za dużo kombinowania nie wiadomo po co skoro obecny spalał wszystko co mu do ryja wsypano .

klaudiusz_x napisał:
Nie bież tego do siebie, bo nie jesteś szkody - ale w nawiązaniu do tego co już napisałem tu o tym, to dla czego nie nawiązałeś do tego o tym :

redox7 napisał:
na tą chwile koszty energii wychodza na plus w przypadku pompy ciepła, z naciskiem "na ta chwilę". Unia likwiduje kotły gazowe/olejowe, unia likwiduje silniki spalinowe, unia nakłada kary za emisje to wszystko spowoduje, że w najbliższych latach prąd mocno podrożeje. Dodatkowo wg oficjalnych danych 60% bloków energetycznych i 80% sieci przesyłowych w naszym kraju nadaje sie tylko do wymiany a to oznacza kolejne podwyzki cen prądu.

Co do kosztów serwisu to tu na plus wychodzi kocioł gazowy. Przegląd kotła w lecie to jakies 100-300 zł (w zalezności od jakości przegladu), przeglad pompy to już 600-1000 zł w zalezności od wygladu domu i jak "drogo" wyglada instalacja.

ghostoen napisał:
Pompy ciepła to dobre rozwiązanie do dobrze ocieplonych domów passywnych z grzaniem powierzchniowym. Ale takie domy można ogrzać żarówka ( oczywiście to żart ale jednak uzmysławia pewne rzeczy ) co do domu z instalacja 50 na 50 to już niekoniecznie dobry wybór, tak można PC stosować z grzejnikami ale muszą być przewymiarowane. Czyli albo niedogrzejemy pomieszczeń albo będzie trzeba zainwestowac kilka tys w wymianę grzejników. Lub pogodzić się ze PC będzie żarła prąd podgrzewając czynnik grzałka elektryczna. Obecnie fotowoltaika zmniejszy koszty ale nie tak jak na starych zasadach że zwroci się inwestycja w nie. Do obu rozwiązań czy to piec gazowy czy PC należy mieć zawory termostatyczne i sterowanie obwodami podłogówki by miało to wymierne korzyści finansowe bo wymiana źródła ciepła nie zrekompensuje a w tych 2 przypadkach przy braku armatury sterującej może nawet pogorszyć wydatki na ogrzewanie. Minus PC to to że bez przeglądów brak gwarancji a to dość drogie urządzenia . Nawiązując do pytania skłaniałbym się do gazówki i pełna modulacja mocy. A i jeszcze wiatraki PC z czasem lubią hałasować jak każdy wiatrak z czasem.

Tak/tak tu na FM-ie jest franc wiele-(u) – tak dla przykładu tylko - ten co z „kaliningradu” tu pisze - co go niby „wąglem” na Mazurach trują jak ich tam tylko na „chrust+(gałęziówkę)” stać jest, bo drewno kawałkowe, to za wysokie progi na ich pospólcze nogi.

Ot tak – było na to czasu wiele i możliwości masę – wielu POLAKOM można było pomóc i ukierunkować ich by szli w dobrą stronę – ale nie – bo TO tu na FM-ie piepszenie, że jak PC, to do tego instalacja ogrzewania podłogowego być musi - co jest bzdurą kompletną i wierutną jak i wymuszeniem na potencjalnie zainteresowanym, by go władować w koszty i udręczenie związane z tym wszystkim lub PC z głowy wybić .

O doświadczeniach swoich piszesz, które są związane z PC używaniem – tylko jak to się ma do tego co na FM-ie było o tym powiedziane – jak to się ma do tego co nam zapowiadają i wydarzyć się może, bo PC bez prądu nie pójdzie choć by do bufora i PV w dni bez słońca było podłączone.

Fakt faktem, że może sam ze sobą gadam ale to tylko dlatego, że się zastanawiam nad tym, że skoro byłeś spalaczem paliw stałych, to jak w dniu dzisiejszym wygląda Twoje wyjście AWARYJNE, bo raczej posiadanego komina betonem nie zalałeś z uwagi na tą hegemonię, iż komin w domu, to tyle co kurna chata a to, to nawet nie jest Średniowiecze z uwagi na to, że "dym z paleniska mojego sąsiada mi nie szkodzi".

UE i Polska szykują się na energetyczną zapaść tej zimy

Na okoliczność czego - u nas cwele wymyśliły sobie, że za pieniądze z podatków naszych będą likwidować kopalnie węgla kamiennego – nawet te z których idzie węgiel do wytopu stali – tylko w tym do tego – dlaczego się też nie wezmą za kopalnie węgla brunatnego - może dlatego, że między innymi „ciechy” zasmarkały się by z radości a skoro i „UE daje” ma w zamiarze na powrót węglem kopcić, to kto im za CO2 płacić będzie skoro sami produkować je będą i co z tą emisją na Ukrainie – no jaki wpływ to ma na to globalne ocieplenie – no dlaczego jakoś nie gadają o tym.