goguś1719517740 27.06.2022 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Brak krzywych grzewczych. Sterownik pompy ubogi, mało intuicyjny. Na chłopski rozum komu krzywa grzewcza potrzebna ? toć to bzdet urosły do rangi że ho ho , ustawiam temp zasilania na 26 stopni i 80 proc sezonu załatwione a jak pociśnie mróz to mam co najmniej dwa dni aby poświęcić 5 sekund by zwiększyć o 2-3 stopnie zasilanie temp wszak sterownik aż kłuje w oczy bo wisi w salonie no chyba że to wyczyn nie do przeskoczenia no to płacić 10 patoli więcej i nie płakać .:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2022 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Na chłopski rozum komu krzywa grzewcza potrzebna ? toć to bzdet urosły do rangi że ho ho , ustawiam temp zasilania na 26 stopni i 80 proc sezonu załatwione a jak pociśnie mróz to mam co najmniej dwa dni aby poświęcić 5 sekund by zwiększyć o 2-3 stopnie zasilanie temp wszak sterownik aż kłuje w oczy bo wisi w salonie no chyba że to wyczyn nie do przeskoczenia no to płacić 10 patoli więcej i nie płakać .:lol2::lol2: Do takich samych wniosków doszedłem. Jeszcze niedawno ludzie codziennie szuflowali węgiel do kotła i rąbali drewno, a teraz urządzenie grzewcze musi mieć sztuczną inteligencję, żeby nagrzać dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 27.06.2022 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Niedawno jeszcze ludzie jeździli konno i robili pranie w balii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 27.06.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Niedawno jeszcze ludzie jeździli konno i robili pranie w balii... I wychodek mieli na zewnątrz Jeszcze parę lat panowania obecnych u władzy i wrócimy do tamtych czasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2022 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Niedawno jeszcze ludzie jeździli konno i robili pranie w balii... ... i temperaturę w pokoju ustawiali kręcąc głowicą termostatyczną. Teraz bez apki na smartfonie ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 27.06.2022 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Ogrzewanie grzejnikowe, w porównaniu do podlogówki, PC więcej prądu pobiera !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 27.06.2022 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Ogrzewanie grzejnikowe, w porównaniu do podlogówki, PC więcej prądu pobiera !?Jeśli grzejniki tak zostaną dobrane by na niskotemperaturowym ogrzewaniu szły – to też PC pobierać będzie więcej prądu a jeśli więcej, to można to jakoś procentowo określić. Do istniejącej instalacji dołożyć grzejników trochę, to nie jest problem aż tak wielki ale zrywać podłogi i wylewki by ogrzewanie podłogowe położyć a do tego jeszcze dochodzi nowa instalacja zasilająca podłogówkę i później na to zaś wszystko od nowa, to chyba rozwiązanie takie jest problemem i to wielkim – co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 27.06.2022 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Niedawno jeszcze ludzie jeździli konno i robili pranie w balii...Tak/tak – rację masz – dwie światowe za nami – jesteśmy od dawna w „UE daje” - teraz jak popatrzymy na stopę życia ludzi w rozwiniętych krajach – to chyba faktycznie jak do skansenu walić do nas będą na wycieczkę, by jeszcze zobaczyć konia w zaprzęgu, nie wspominają o wychodku przy ledwo stojącej chatce. Tak/tak wiele się zmieniło na przestrzeni lat ostatnich ale czy to jest dobry kontrargument do tego wszystkiego, to ja nie wiem – że co - mamy się z tego cieszyć, że było jako tako – właściwie to jak się plasujemy w rankingu z murzynami i do tego jeszcze ten „chrust+” by co niektórzy w mrozy nie pozamarzali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 27.06.2022 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Europa wraca do węgla. Jak reagują niemieccy Zieloni, a co obiecywali politycy PO? https://www.youtube.com/watch?v=nZMzGFxuP34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 27.06.2022 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 na kolana i gaz popłynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 28.06.2022 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Na chłopski rozum komu krzywa grzewcza potrzebna ? .:lol2::lol2: Prawie zawsze opinie o potrzebie lub nie posiadania czegokolwiek wydają ci co tego nie mają. Jeśli Twoja pompa ma pracować tak samo mocno w dzień jak w nocy oraz w marcu i maju to niczym nie różni się od on off. Dobrze wcelowana krzywa zaoszczędzi wielu załączeń i wyłączeń sprężarki a dlaczego to już niech sobie kolega sam dośpiewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 28.06.2022 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Prawie zawsze opinie o potrzebie lub nie posiadania czegokolwiek wydają ci co tego nie mają. Jeśli Twoja pompa ma pracować tak samo mocno w dzień jak w nocy oraz w marcu i maju to niczym nie różni się od on off. Dobrze wcelowana krzywa zaoszczędzi wielu załączeń i wyłączeń sprężarki a dlaczego to już niech sobie kolega sam dośpiewa. No przecież jak zapodam potrzebną temperaturę to pompa tak czy siak moduluje sobie u mnie schodzi do 800 Watt przy lekkich mrozach więc po kiego grzyba mi ta krzywa ? mam podłogówkę i jest pełna stabilizacja temp w domu 23-24 ani mniej ani więcej więc dalej nie kumam ? rozumię że takie argumenty wysuwają instalatorzy wszak 10 tys a 45 tys to istotna rużnica więc przyczepić się do tej krzywej to punkt honoru ale zapewniam w domu z podłogówką nie ma to kompletnie znaczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 28.06.2022 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 No przecież jak zapodam potrzebną temperaturę to pompa tak czy siak moduluje sobie u mnie schodzi do 800 Watt przy lekkich mrozach więc po kiego grzyba mi ta krzywa ? mam podłogówkę i jest pełna stabilizacja temp w domu 23-24 ani mniej ani więcej więc dalej nie kumam ? rozumię że takie argumenty wysuwają instalatorzy wszak 10 tys a 45 tys to istotna rużnica więc przyczepić się do tej krzywej to punkt honoru ale zapewniam w domu z podłogówką nie ma to kompletnie znaczenia . Skoro to dla Ciebie żadna "rużnica" to nie warto się spierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 28.06.2022 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 (edytowane) Krzywa grzewcza ma wpływ na wydłużenie żywotności sprężarki.... przewody, zawory itp., mogą ulegać zużyciu. Często właśnie ten argument podają osoby /ja też/ niechętne nowoczesnym technologiom.Kocham proste rzeczy i minimalizm. Całe szczęście, że nie kupiłem RBR-aNa dzisiejszy dzień... Fotowoltaika + niemieckie energooszczędne grzejniki elektryczne kontra fotowoltaika + pompa ciepła.Niemieckie grzejniki, w ciągu jednej godziny, ogrzewa 15 minut. Zero serwisu !! Edytowane 28 Czerwca 2022 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.06.2022 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Na dzisiejszy dzień... Fotowoltaika + niemieckie energooszczędne grzejniki elektryczne kontra fotowoltaika + pompa ciepła. Niemieckie grzejniki, w ciągu jednej godziny, ogrzewa 15 minut. Zero serwisu !! Możesz napisać więcej o tych energooszczędnych grzejnikach, co w 15 minut ogrzewają w ciągu jednej godziny? Co to w ogóle znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 28.06.2022 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Możesz napisać więcej o tych energooszczędnych grzejnikach, co w 15 minut ogrzewają w ciągu jednej godziny? Co to w ogóle znaczy?Ale tym to zaskoczony jestem – jaką masz w salonie temperaturę gdy ten grzejnik nie pracuje – gdy przyjdą upały też testować to będziesz. 750W X 10h = 7500W/h co po przeliczeniu daje 7.5kW/h – dobrze to policzyłem czy może w kontrargumencie podasz ile czasu ten grzejnik pracuje na te 1,03 kWh.Annoo tyle znaczy, że @Alessandro głupoty zaś pierdaczy - „/ja też/ niechętne nowoczesnym technologiom” - „Kocham proste rzeczy i minimalizm.” - jeśli jest to niemieckie!!! Jak by tak sobie w związku z tym o czym gada najzwyklejszą w świecie spiralę elektryczną przeciągnął przez otwory w cegle czy kamieniu polnym, to by to nie działało i nie było by energooszczędne, bo było by to polskie a z uwagi na to : może @Alessandro rozważyć winien czy nie czas już na to by do kraju wrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.06.2022 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Do Twojego pasywnego domu, grzejniki jak najbardziej. Pobierają prąd tylko przez 15 minut w ciągu godziny do maksymalnego naładowania, następnie wyłączają się i 45 minut oddają ciepło zakumulowane w ceramicie Niech się włącza nawet na 5 sekund - sprawność energetyczna takiego grzejnika jest taka sama jak blaszaka z termostatem za 80 zł z Juli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 28.06.2022 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 (edytowane) To co napisali, wszystko jest prawdą, mam niemieckiego grzejnika o mocy 750 W. Zaproponowano mi o mocy 1200 W do łazienki... i miała rację. W łazience same płytki... żadna kumulacja ciepła. Ciepło z blaszaka ?. jesteś w błędzie, bardzo szybko stygnie i w ciągu jednej godziny pobiera prądu. W blaszaku nie ma ceramiki Edytowane 28 Czerwca 2022 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 28.06.2022 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Do @samsu I tak za dużo zdradziłem, tylko nie pisz, że ściemniam @Alessandro „Kochanie” jeśli chodzi o ściemnianie, to ściemniasz stety niestety z tym, że bo to niemieckie. Bardzo ładnie napisałeś o tym :Do Twojego pasywnego domu, grzejniki jak najbardziej. Pobierają prąd tylko przez 15 minut w ciągu godziny do maksymalnego naładowania, następnie wyłączają się i 45 minut oddają ciepło zakumulowane w ceramicie Co świadczy na to, że ten Twój piecyk akumulacyjny u Ciebie działa tak samo a nie, że niemiecki. Coś o tym piecyku na podczerwień wspominałeś i co testujesz czy z tego projektu po przeczytaniu opinii na tym forum się wycofałeś. No przecież jak zapodam potrzebną temperaturę to pompa tak czy siak moduluje sobie u mnie schodzi do 800 Watt przy lekkich mrozach więc po kiego grzyba mi ta krzywa ? mam podłogówkę i jest pełna stabilizacja temp w domu 23-24 ani mniej ani więcej więc dalej nie kumam ? Psio krew - Ty się ogarniesz w końcu czy nie. Na wiosnę to uruchomiłeś i skąd Ci te lekkie mrozy – w kwietniu, maju i czerwcu też lekkie mrozy miałeś i stąd te 800 W/h a może Ty nie z Rudy Śląskiej piszesz a z Kamczatki czy też z Kaliningradu może. Jeśli Ci jest jeszcze mało tego, to se przeczytaj o tym :Muszę zadać te pytanie a nie wiem gdzie , mam bojler dwupłaszczowy 300 litrów ACV ocieplony nierdzewka i takie tam podłączony do pompy ciepła i fajnie się spisuje szybko ładuje i niby wszystko ok ale niedawno nagrzany bojler niechcący zakręciłem zawór i zapomniałem i po 6 godzinach bojler zimny i zachodzę w głowę co go wychładza ??? szczelny jest bez dwóch zdań , a teraz czy ja babola strzeliłem bo wloty i wyloty są od góry jest ich 3 jeden zaślepiłem drugi wyjście z bojlera a trzeci dopływ a że wszystkie 3 mają krótkie rurki wpuszczane do środka ok 30 cm to na wlotowej wsadziłem do środka miedzianą rurę fi 22 mm 1 metr dł aby woda dostarczana się nie mieszała ale ale czy potem zimna z dołu ciepła z góry i miedź może to aż do tego stopnia wychładzać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.06.2022 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Ojej Co to znaczy, że grzejnik ma moc 1200W? Tyle ciągnie jak pobiera prąd z sieci? Jeśli tak, to przez następne 45 minut oddaje z mniejszą mocą (3-krotnie mniejszą). Jak do łazienki wpompujesz 1 kWh energii w ciągu 1 doby, to nie ma znaczenia, czy zakumulujesz tę energię na 6 godzin czy na 45 minut czy na 1 sekundę. Grzejnik weźmie z sieci przez 15 minut te 1 kWh, a odda w 45 minut. Blaszak będzie na bieżąco pobierał i oddawał. Ten niemiecki grzejnik ma inną stałą czasową - większą niż blaszak, ale na koszt zużytej energii to nie wpływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts