Raul26 26.05.2022 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 Witam wszystkich Jesienią bedę budował dom 140 m z poddaszem użytkowym Martwi mnie wysoki poziom wód gruntowych na mojej działce Zastanawiam się co zrobić przy robieniu fundamentów tzn wykopu i prac ziemnych z ewentualnym zalaniem przez wodę Czy są jakieś sposoby na obniżenie poziomu tych wód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.05.2022 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 raczej robi się specjalny fundament a najlepiej usypuje górkę do sadowienia budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.05.2022 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 Sposób jest drogi - igłofiltry. Wysoki poziom to znaczy jaki? Należałoby wybrać na roboty taki czas, gdy poziom jest najniższy. Jesień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raul26 27.05.2022 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 Specjalny fundament czyli jaki? Iglofiltry raczej odpadają zbyt kosztowne Planuje to zrobić jesienią tylko jaka będzie jesień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2022 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 Czytałam o nich w czasopismach wnętrzarskich - dom na podmokłej działce wybudowano na palach (dom szkieletowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raul26 28.05.2022 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 To nie jest podmokła działka tylko taka na której przy ewentualnych piwnicach okresowo były by zalewane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2022 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 To jest właśnie definicja podmokłej. Tam też nie była stale zalana wodą tylko okresowo podnosił się wysoko poziom wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.05.2022 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2022 A czy planujesz piwnicę? Jeśli nie, to problem nie jest taki kosztowny do ogarnięcia, jeśli masz gdzie odprowadzić wodę deszczową. Zrób wykop po całości, w czterech narożnikach robisz pogłębienie na pół metra i umieszczasz tam sprawne pompy pływakowe, najlepiej z pływakiem wbudowanym, ale będą droższe. Ja niestety miałem pływaki na kablach, a pompy marketowe i często się to ustrojstwo wieszało. Teraz dałbym 4 x Grundfos Unilift KP 150-AV1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.05.2022 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2022 Witam wszystkich Jesienią bedę budował dom 140 m z poddaszem użytkowym Martwi mnie wysoki poziom wód gruntowych na mojej działce Zastanawiam się co zrobić przy robieniu fundamentów tzn wykopu i prac ziemnych z ewentualnym zalaniem przez wodę Czy są jakieś sposoby na obniżenie poziomu tych wód? Tu sie sprawdzi płyta fundamentowa zamiast law fundamentowych. Zalozenie jest takie, ze wykop jest plytszy i woda stanowi mniejszy problem. A i czas wykonania plyty jest szybszy niz ław. W obu przypadkach robienie piwnicy choc jest mozliwe, to mocno niezalecane. I dla bogatych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 29.05.2022 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2022 Płyta fundamentowa, dobra hydroizolacja i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.05.2022 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2022 (edytowane) Płyta fundamentowa, dobra hydroizolacja i po problemie. Lepiej podniesc plyte fundamentowa wyzej niz teren. Fakt, beda schody do domu, ale znacznie spadnie zagrozenue woda. Stosowanie nawet najlepszej hydroizolacji to jakies ryzyko. A to po x latach przestanie spelniac swoja role, albo wykonawca zle ja zrobi. Niezaleznie jednak od technologii fundamentowania i hydroizolacji, ten etap budowy bedzie bardzo drogi (jesli tylko w czasie kopania dziury pojawi sie woda gruntowa). Edytowane 29 Maja 2022 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raul26 29.05.2022 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2022 Ja będę rozbierał istniejący dom razem z fundamentami więc jakaś dziura pozostanie Czy nie można podnieść teren i zrobić ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.05.2022 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2022 Ja będę rozbierał istniejący dom razem z fundamentami więc jakaś dziura pozostanie Czy nie można podnieść teren i zrobić ławy? Jeżeli w miejscu gdzie budujesz nowy budynek coś wyburzasz to powinno to być ujęte w projekcie. Tam maiłbyś szczegóły że jak podnosisz teren to jak to zrobić. Nowe fundamenty stawia się na gruncie rodzimym. Jeżeli chcesz z jakiś przyczyn podnosić teren (tu wyburzenie) to ja bym to robił tylko w asyście geotechnika. Badanie po wykonaniu podniesienie terenu posadowienia i zagęszczeniu w kilku punktach. Tak jak napisałem to powinno wynikać z projektu- konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raul26 30.05.2022 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Nie planuje piwnicy i nie mam gdzie odprowadzić wody deszczowej Jedynie pozostają jakieś zbiorniki podziemne ale to chyba się nie sprawdzi Płyta jest zbyt kosztowna Ceny materiałów tak wzrosły że muszę szukać oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raul26 31.05.2022 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Gdzie można jeszcze odprowadzić wody deszczowe i odwodnienie budynku? Kanalizacja odpada ,deszczówki nie ma w ulicy Ja będę musiał wyjąć też fundamenty starego domu wiec i tak muszę wymienić grunt tzn dosypać nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 31.05.2022 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Nie planuje piwnicy i nie mam gdzie odprowadzić wody deszczowej Jedynie pozostają jakieś zbiorniki podziemne ale to chyba się nie sprawdzi Płyta jest zbyt kosztowna Ceny materiałów tak wzrosły że muszę szukać oszczędności Wpisz hasło: drenaż opaskowy + odprowadzenie wody - miłej lektury. Ja będę niedługo robił rozsączwnie wody opadowej z dachu metodą - rury drenażowe + zakopane beczki. Bez pomp. Wydaje mi się najtaniej i jednocześnie nawodnię drzewa i ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raul26 09.06.2022 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 A jakbym wykopał dół obok ław fundamentowych powiedzmy 3 metry na 3 metry głęboki na 1,5 metra Obniżyło by mi poziom wód gruntowych i zabezpieczyło ławy fundamentowe przy robotach przy nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwid 10.06.2022 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 (edytowane) U mnie również jest 'wysoki' poziom wód gruntowych. Lustro stabilizuje się na 1,3 m z amplitudą wahań +/- 0,5 m - w zależności od opadów. Robiłem odwierty i dostałem opinię geologa żeby zrobić płytę i osadzić ją wyżej, z terminem prac celować w porę suchą Jak były zrobione wykopy pod fundament to zadzwoniliśmy po geologa jeszcze raz żeby przyjechał i ocenił jak to wygląda. Początkowo miał być drenaż ale z tego co pamiętam nie było pomysłu gdzie wodę odprowadzić i ostatecznie z niego zrezygnowaliśmy. Fundamenty były robione w kwietniu, systemem zleconym więc problem z wodą w wykopie nie był mój, ale na szczęście jej nie było. Edit: Przy wykopie pod szambo też był problem z wodą nawet większy niż przy fundamentach, ogólnie mieli jazdę i załatwiali na szybko jakąś większą koparkę z okolicy. Gość mówił że żeby to w miarę normalnie zrobić to trzeba byłoby własnie te igłofiltry. Sposobu nie znam, ale może ta historia będzie jakimś wsadem do podjęcia tej trudnej decyzji Edytowane 10 Czerwca 2022 przez xwid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 10.06.2022 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 Nie planuje piwnicy i nie mam gdzie odprowadzić wody deszczowej Jedynie pozostają jakieś zbiorniki podziemne ale to chyba się nie sprawdzi Płyta jest zbyt kosztowna Ceny materiałów tak wzrosły że muszę szukać oszczędności Przecież płyta wyjdzie tanie. Zero zabezpieczeń, zero wykopów, pompowania wody itp. Płytę se możesz sam wylać jak masz proste warunki, bez szkód górniczych. 140m2 z poddaszem to powierzchnia zabudowy wychodzi mała. Ale to twoja budowa i twoja broszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raul26 11.06.2022 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Ale muszę wymienić grunt i nie wiem czy zlecić komuś ten etap czy samemu się za to wziasc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts