jork44 05.06.2022 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Witam,mieszkam w bloku (trzypiętrowym, ostatnie piętro) z centralnym ogrzewaniem (miejskim) i wpadłem na pomysł żeby sobie wstawić piecyk typu koza (ewentualnie kominek) częściowo jako element dekoracyjny ale tez jako opcję na wypadek awarii CO, które się zdarzyły raz czy dwa. Kilka miesięcy temu gdy była inspekcja kominiarska zapytałem o to kominiarza. Ten odpowiedział że nie ma na to szans w mieszkaniu gdzie jest CO (nie wolno). Później dodał coś o piecach klasy 5 i w ogóle to nie zgodzi się na to administracja. Tylko że żadnej administracji nie ma bo jest wspólnota.Generalnie odniosłem wrażenie, że kominiarz bardziej od udzielenia rzetelnej informacji starał się tylko odwieść mnie od mojego pomysłu.Chciałem więc zapytać czy jest tu ktoś obeznany z tematem i mógłby potwierdzić że faktycznie nie ma możliwości postawienia piecyka, czy może jednak jest na to jakaś szansa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 05.06.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 A komin gdzie będziesz murował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2022 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 jeśli blok jest niższy niż 12 m to prawo dopuszcza. Oczywiście trzeba spełnić wymogi wentylacji, kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jork44 06.06.2022 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 A komin gdzie będziesz murował? W budynku jest instalacja kominowa. W przeciwnym razie bym o tym nie myślał. Aż tak zdeterminowany nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.06.2022 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Potrzebna będzie zgoda wspólnoty i wolny odpowiedni przewód kominowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 09.06.2022 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 W budynku jest instalacja kominowa. W przeciwnym razie bym o tym nie myślał. Aż tak zdeterminowany nie jestem. a no tak tylko ten przewód kominowy do czegoś jest używany co oznacza, że kozy do niego wypuścić nie możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2022 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 a no tak tylko ten przewód kominowy do czegoś jest używany co oznacza, że kozy do niego wypuścić nie możeszSkąd masz wiedzę na temat tego przewodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 12.06.2022 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Ok, na pewno każde mieszkanie ma nieużywany komin na wypadek gdyby miała być wstawiona koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jork44 12.07.2022 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Dzięki za odpowiedzi. Może to nie było jasne w pierwszym mailu ale bardziej interesowały mnie kwestie formalne niż techniczne. Bo techniczne możliwości prawie na pewno są. Dodatkowo zwiększyło się ryzyko że mogą być kłopoty z ogrzewaniem wynikające z wojny za naszą wschodnią granicą. Premier doradzał palenie chrustem, więc chciałbym mieć w czym tym chrustem palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.07.2022 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Premier doradzał palenie chrustem, więc chciałbym mieć w czym tym chrustem palić Chrust mało daje ciepła. Pewnie Premier nigdy nie ogrzewał swoich domów chrustem więc nie wie o czym mówi i co innym doradza (kto bogatemu zabroni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 13.07.2022 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Chrust mało daje ciepła. Pewnie Premier nigdy nie ogrzewał swoich domów chrustem więc nie wie o czym mówi i co innym doradza (kto bogatemu zabroni) Trafna uwaga Chrustu trzeba dużo zebrać. Zajmuje dużo miejsca (trzeba to jeszcze zazwyczaj jakoś przewieźć i składować), szybko się spala, dając nie za dużo ciepła. Standardem było, że przy wycince albo przy "czyszczeniu" lasu, Lasy Państwowe pozwalały zbierać za friko gałęzie (chrust), ale z roku na rok zauważam mniejsze tym zainteresowanie. Alternatywnie - w takiej bogatej gminie mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.07.2022 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Za dużo bezmyślnego oglądania telewizji....Nikt nie mówił o chruście. Mowa była o drewnie małowymiarowym i gałęziówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.07.2022 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Ok, na pewno każde mieszkanie ma nieużywany komin na wypadek gdyby miała być wstawiona koza. Jeśli budynek jest z lat 50. to standardem był piec węglowy w kuchni a jeśli starszy to i piece kaflowe do ogrzewania. Po tych piecach pozostały kominy dymowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts