zachark 13.06.2022 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Witajcie.Chce ocieplić nieużywane poddasze - na piętrze jest gorąco latem. Dom sprzed 15 lat, kryty papą i pełne deskowanie. Brak otworów wentylacyjnych z dołu (pod okapem) i z góry (w kaletnicy). Na deskowaniu są ślady grzyba, ale same deski chyba w akceptowalnym stanie, przynajmniej od strony poddasza. Co mogę z tym zrobić by zrobić lepszą izolację termiczną i pozbyć się grzyba? Nie chce ryzykować wełny między krokwiami ze względu na brak wentylacji - chyba że da się to rozwiązać łatwo?Myślę, by potraktować deskowanie środkiem grzybobójczym, ułożyć wełnę na spodzie (podłodze?) poddasza i zrobić kratki wentylacyjne na przeciwległych ścianach na poddaszu by wyrównać temperaturę poddasza z temperaturą na zewnątrz. Może jeszcze pokryć papę czymś odbijającym światło. Dobry plan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.07.2022 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Oczywiście należy dołożyć np. 15 cm wełny na podłodze strychu i po sprawie. Otwory wentylacyjne w ścianach szczytowych nic nie dadzą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachark 21.07.2022 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Dzięki za odpowiedź. Martwią mnie jeszcze 2 rzeczy 1. Czy przy powyższym rozwiązaniu brak wentylacji strychu nie spowoduje zawilgocenia wełny ułożonej na podłodze strychu i dalszego grzybienia deskowania? 2. Nie bardzo wiem jak sobie poradzić z dociepleniem części dachu nie dostępnej ze strychu (czerwone strzałki na zdjęciu). Jakaś izolacja nadmuchiwana? Nie chciałbym zrywać sufitu w pokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 21.07.2022 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 Otwory wentylacyjne w ścianach szczytowych nic nie dadzą. Hej, dlaczego nie? Zastanawiam się nad podobnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.07.2022 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 A dla tego, że są opory przepływy. Co zmusi strumień powietrza do pokonania np. 10 mb? Żeby się coś zadziało to wielkość otworów powinna być minimum 0,5 m x 0,5 m. Wykonałem kiedyś otwory 20x20 cm. Skuteczność 2 m od ściany szczytowej. Najskuteczniejszy wylot jest przez kalenicę lub minimum 2 kominki wentylacyjne fi 150 w pobliżu kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.07.2022 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2022 1. Czy przy powyższym rozwiązaniu brak wentylacji strychu nie spowoduje zawilgocenia wełny ułożonej na podłodze strychu i dalszego grzybienia deskowania? 2. Nie bardzo wiem jak sobie poradzić z dociepleniem części dachu nie dostępnej ze strychu... Ad. 1. Tak jak napisałem w #5. Ad. 2. Zawsze są dwie możliwości albo od wewnątrz albo od strony dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.07.2022 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 A dla tego, że są opory przepływy. Co zmusi strumień powietrza do pokonania np. 10 mb? Żeby się coś zadziało to wielkość otworów powinna być minimum 0,5 m x 0,5 m. Wykonałem kiedyś otwory 20x20 cm. Skuteczność 2 m od ściany szczytowej. Najskuteczniejszy wylot jest przez kalenicę lub minimum 2 kominki wentylacyjne fi 150 w pobliżu kalenicy. Pozdrawiam. Dzięki za odpowiedź. Myślałem właśnie o takich dwóch okienkach 20x20. Może dołożenie wentylatorów załatwi sprawę? Np. https://allegro.pl/oferta/wentylator-scienny-z-wylacznikiem-czasowym-160mm-12349141975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.07.2022 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 A dla tego, że są opory przepływy. Co zmusi strumień powietrza do pokonania np. 10 mb Różnica ciśnień wywołana wiatrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachark 22.07.2022 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.07.2022 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Różnica ciśnień wywołana wiatrem. Oczywiście ale tylko teoretycznie. Do tego wiatr musiałby wiać prostopadle do ściany szczytowej i wiać ciągle! Dochodzą jeszcze opory przepływu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.07.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Oczywiście ale tylko teoretycznie. Do tego wiatr musiałby wiać prostopadle do ściany szczytowej i wiać ciągle! Dochodzą jeszcze opory przepływu. Pozdrawiam. To, że otwór powinien mieć 0,5 m x 0,5 m napisałeś od tak, czy faktycznie tyle powinien mieć? Zamierzam zamocować największy nawietrzak jaki tylko się da, ale on na pewno nie będzie miał w przekroju 0,25 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 24.07.2022 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Autor wątku. Jak chciałeś nie mieć gorąco latem to ocieplenie musi iść na połaci. Jak nie da się zrobić szczeliny w kalenicy, to słabo. Otwory w szczytach na rym samym poziomie, sprawiają że wentylowana jest tylko ich okolica, aby to działało nawiew musi być przy podłodze strychu a wywiew jak najwyżej się da, najlepiej wyrzucony ponad dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.07.2022 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 To, że otwór powinien mieć 0,5 m x 0,5 m napisałeś od tak, czy faktycznie tyle powinien mieć? Zamierzam zamocować największy nawietrzak jaki tylko się da, ale on na pewno nie będzie miał w przekroju 0,25 m2. A tego nikt nie wie puki się nie sprawdzi skuteczności. Wielkość otworów z pewnością będzie zależała od długości kalenicy. Napisałem też, że na jednej z moich realizacji zastosowanie otworów 20x20 cm było skuteczne do 2 m od szczytu. Czasem można zobaczyć w domach amerykańskich czy kanadyjskich jak duże są rozety osłaniające te otwory. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts