Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie nieużytkowego poddasza - brak otworów wentylacyjnych

zachark

Recommended Posts

Witajcie.

Chce ocieplić nieużywane poddasze - na piętrze jest gorąco latem. Dom sprzed 15 lat, kryty papą i pełne deskowanie. Brak otworów wentylacyjnych z dołu (pod okapem) i z góry (w kaletnicy). Na deskowaniu są ślady grzyba, ale same deski chyba w akceptowalnym stanie, przynajmniej od strony poddasza. Co mogę z tym zrobić by zrobić lepszą izolację termiczną i pozbyć się grzyba?

Nie chce ryzykować wełny między krokwiami ze względu na brak wentylacji - chyba że da się to rozwiązać łatwo?

Myślę, by potraktować deskowanie środkiem grzybobójczym, ułożyć wełnę na spodzie (podłodze?) poddasza i zrobić kratki wentylacyjne na przeciwległych ścianach na poddaszu by wyrównać temperaturę poddasza z temperaturą na zewnątrz. Może jeszcze pokryć papę czymś odbijającym światło. Dobry plan?

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Dzięki za odpowiedź. Martwią mnie jeszcze 2 rzeczy

1. Czy przy powyższym rozwiązaniu brak wentylacji strychu nie spowoduje zawilgocenia wełny ułożonej na podłodze strychu i dalszego grzybienia deskowania?

2. Nie bardzo wiem jak sobie poradzić z dociepleniem części dachu nie dostępnej ze strychu (czerwone strzałki na zdjęciu). Jakaś izolacja nadmuchiwana? Nie chciałbym zrywać sufitu w pokoju...

strych.jpg

A dla tego, że są opory przepływy. Co zmusi strumień powietrza do pokonania np. 10 mb? Żeby się coś zadziało to wielkość otworów powinna być minimum 0,5 m x 0,5 m. Wykonałem kiedyś otwory 20x20 cm. Skuteczność 2 m od ściany szczytowej. Najskuteczniejszy wylot jest przez kalenicę lub minimum 2 kominki wentylacyjne fi 150 w pobliżu kalenicy. Pozdrawiam.

1. Czy przy powyższym rozwiązaniu brak wentylacji strychu nie spowoduje zawilgocenia wełny ułożonej na podłodze strychu i dalszego grzybienia deskowania?

2. Nie bardzo wiem jak sobie poradzić z dociepleniem części dachu nie dostępnej ze strychu...

Ad. 1. Tak jak napisałem w #5.

Ad. 2. Zawsze są dwie możliwości albo od wewnątrz albo od strony dachu. Pozdrawiam.

A dla tego, że są opory przepływy. Co zmusi strumień powietrza do pokonania np. 10 mb? Żeby się coś zadziało to wielkość otworów powinna być minimum 0,5 m x 0,5 m. Wykonałem kiedyś otwory 20x20 cm. Skuteczność 2 m od ściany szczytowej. Najskuteczniejszy wylot jest przez kalenicę lub minimum 2 kominki wentylacyjne fi 150 w pobliżu kalenicy. Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Myślałem właśnie o takich dwóch okienkach 20x20. Może dołożenie wentylatorów załatwi sprawę?

Np. https://allegro.pl/oferta/wentylator-scienny-z-wylacznikiem-czasowym-160mm-12349141975

Oczywiście ale tylko teoretycznie. Do tego wiatr musiałby wiać prostopadle do ściany szczytowej i wiać ciągle! Dochodzą jeszcze opory przepływu. Pozdrawiam.

To, że otwór powinien mieć 0,5 m x 0,5 m napisałeś od tak, czy faktycznie tyle powinien mieć? Zamierzam zamocować największy nawietrzak jaki tylko się da, ale on na pewno nie będzie miał w przekroju 0,25 m2.

Autor wątku.

Jak chciałeś nie mieć gorąco latem to ocieplenie musi iść na połaci.

Jak nie da się zrobić szczeliny w kalenicy, to słabo.

Otwory w szczytach na rym samym poziomie, sprawiają że wentylowana jest tylko ich okolica, aby to działało nawiew musi być przy podłodze strychu a wywiew jak najwyżej się da, najlepiej wyrzucony ponad dach

To, że otwór powinien mieć 0,5 m x 0,5 m napisałeś od tak, czy faktycznie tyle powinien mieć? Zamierzam zamocować największy nawietrzak jaki tylko się da, ale on na pewno nie będzie miał w przekroju 0,25 m2.

A tego nikt nie wie puki się nie sprawdzi skuteczności. Wielkość otworów z pewnością będzie zależała od długości kalenicy. Napisałem też, że na jednej z moich realizacji zastosowanie otworów 20x20 cm było skuteczne do 2 m od szczytu. Czasem można zobaczyć w domach amerykańskich czy kanadyjskich jak duże są rozety osłaniające te otwory. Pozdrawiam.