Alessandro 30.08.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) 6,5t pelletu nawet przy sprawności 80% i wartości opałowej 17.5 MJ/kg to 25 277 kWh. To niby jaką instalacją PV tyle produkujesz prądu po uwzględnieniu 30% potrąceń? Skąd się wzięło ?, aż tyle kWh ? Wg mojego wyliczenia na Exelu, nie wiem czy dobrze., na grzejnikach ekonomicznych zapotrzebowanie ciepła na dwa piętra około 6000 kWh Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.08.2022 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Skąd się wzięło ?, aż tyle kWh ? Wg mojego wyliczenia na Exelu, nie wiem czy dobrze., na grzejnikach ekonomicznych zapotrzebowanie ciepła na dwa piętra około 6000 kWh To sporo ale grzejniki mają cop 1 i ewentualna ekonomiczność może wynikać jedynie z bardzo precyzyjnego sterowania i niemarnowania energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.08.2022 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Ma sterowanie... W ciągu godziny 15 minut grzeje i 45 minut przerwa. Żebyśmy się rozumieli... 1 minuta grzania i 4 minuty przerwa, przez godzinę czasu grzeje 15 minut. Grzejnik cały czas jest ciepły, jak w CO. Albo inaczej w ciągu doby grzeje 6-7 godzin zgodnie z nastawą. Na dole grzejnika jest czujnik i on decyduje o grzaniu Na dole grzejnika jest czujnik i on decyduje o grzaniu, Mam tak samo ale grzejnik czasem jest ciepły ale czasem nie, zależy od zapotrzebowania na ciepło dostarcza ciepło co do sekundy ,Wychodzi na to samo i komfort większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 30.08.2022 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Ma sterowanie... W ciągu godziny 15 minut grzeje i 45 minut przerwa. Żebyśmy się rozumieli... 1 minuta grzania i 4 minuty przerwa, przez godzinę czasu grzeje 15 minut. Grzejnik cały czas jest ciepły, jak w CO. Albo inaczej w ciągu doby grzeje 6-7 godzin zgodnie z nastawą. Na dole grzejnika jest czujnik i on decyduje o grzaniu typowy przykład osoby która uważa że matura z matematyki to głupota.... 15 minut grzania 45 minut przerwy to 1 minuta pracy 3 minuty przerwy.... :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 30.08.2022 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Dzięki za poprawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 30.08.2022 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Na dole grzejnika jest czujnik i on decyduje o grzaniu, Mam tak samo ale grzejnik czasem jest ciepły ale czasem nie, zależy od zapotrzebowania na ciepło dostarcza ciepło co do sekundy ,Wychodzi na to samo i komfort większy Zgadza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.08.2022 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) Żadna rozrzutność... tyle płacę, i za tyle zwróci się po 3 sezonach. W porównaniu z grzejnikami po 100zł/szt? Kumulacja w grzejnikach daje całe nic jak masz prąd za darmo. Nie zmieniają kosztu ogrzewania. A nawet pozbawione akumulacji przez szybszą reakcję na zmianę temperatury powinny odrobinę mniej prądu zużyć. Jak dla przykładu odpalisz piekarnik, to grzejnik bez akumulacji szybko się wyłączy i w kilka sekund przestanie grzać. Akumulacyjny też szybko się wyłączy (znaczy grzałkę) ale dalej będzie oddawał ciepło aż do zrównania temperatury grzejnika z otoczeniem. W marcu temp. sufitu 22,5 st., a na podłodze 22,0 st... nie wiem po co podłogówka. Polecam artykuł https://forum.muratordom.pl/entry.php?132755-Pod%C5%82og%C3%B3wka-klima-czy-grzejniki Przy kablach grzejnych, trzeba wylewką anhydrytową etc. Bzdura. https://forum.muratordom.pl/entry.php?131865-Jaka-wylewka-na-ogrzewanie-kablami Nie wiesz co to jest remont, i jak "smakuje". Wybudowałeś od podstaw, to ci poszło fajnie, i z głową.. W dwóch poprzednich mieszkaniach dawałem kable w podłogę - fakt, tylko w łazienkach i pod płytkami. Dla komfortu bo w obydwu przypadkach podnosiło mi to koszty ogrzewania (jedno rozliczane z m2 a w drugim ciepłomierz, ale kWh tańsza, niż z prądu). Ciekawe, dlaczego Twoją domeną są kable? Lobbysta? ani słowa o ekonomicznych grzejnikach, ani.bee...ani dobre. Kliknij w sygnaturce na PC i kable. Od początku byłem napalony na podłogówkę (po doświadczeniach wcześniejszych) i PC (po marketingu). Cytat z mojego pierwszego posta na FM: Ogrzewanie. Utrzymanie do to w dużej części ogrzewanie. Jeżeli dobrze ocieplimy dom i zapotrzebowanie na energię będzie niskie, to nie mają sensu kosztowne w montażu a tanie w eksploatacji źródła ciepła (jak PC czy solary). A jak przyoszczędzimy na izolacji, to warto zainwestować w tanie w eksploatacji źródło ciepła. Gazu na razie nie ma i pewnie długo nie będzie. W tej chwili wygrywa koncepcja przeciętnie ocieplonego domu + kominek + pompa ciepła + ogrzewanie podłogowe + rekuperator. Pewnie jakiś GWC też zagości dla chłodu (przemówiły do mnie przemyślenia z wątku GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą. Jak i dlaczego przeszło mi na kable - masz w wątku o kablach który założyłem zanim podjąłem decyzję. Tu mowa o grzejnikach z wkładem ceramicznym https://forum.muratordom.pl/showthread.php?242369-AeroFlow-grzejniki-akumulacyjne-pomoc-opinie Kilka(dziesiąt) kilogramów akumulacji to śmiech na sali - to niczego nie zmienia. Tak samo przy grzejnikach, jak i przy kominkach. To wyciąganie kasy od naiwnych inwestorów. I w jednym i w drugim przypadku potrzebne są tysiące kilogramów - przy grzaniu prądem, żeby grzać wyłącznie w taniej strefie i nie zmarznąć w przy kilku(nasto) godzinnych przerwach a w przypadku kominków żeby nie przegrzewać pomieszczenia. A podłogówka pod każdym względem wygrywa z innymi grzejnikami w domu jednorodzinnym. Bywają sytuacje (np. brak termoizolacji do gruntu czy domek odwiedzany w sezonie grzewczym ze dwa razy) gdy klima czy kominek wygrają. Grzejniki elektryczne też mogą mieć sens - ale tanie. Na pewno nie w cenie klimy. Skąd się wzięło ?, aż tyle kWh ? 6500 kg x 17,5MJ/kg x 80% = 91000 MJ x 0,2(7) = 25278kWh Bo 1MJ=0,2(7) kWh Wg mojego wyliczenia na Exelu, nie wiem czy dobrze., na grzejnikach ekonomicznych zapotrzebowanie ciepła na dwa piętra około 6000 kWh To czemu spalać miałbyś 6500kg? Przy pesymistycznych założeniach (j.w.) to oznacza 1,5t. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 30.08.2022 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) Skąd się wzięło ?, aż tyle kWh ? 6500 kg x 17,5MJ/kg x 80% = 91000 MJ x 0,2(7) = 25278kWh Bo 1MJ=0,2(7) kWh Wg mojego wyliczenia na Exelu, nie wiem czy dobrze., na grzejnikach ekonomicznych zapotrzebowanie ciepła na dwa piętra około 6000 kWh To czemu spalać miałbyś 6500kg? Przy pesymistycznych założeniach (j.w.) to oznacza 1,5t. Cóż, tutaj odpowiedź może być prosta: sprawność spalania. 80% przy kotłach z naciąganą certyfikacją, wiecznie przewymiarowanych, w naszym klimacie pracujących większość czasu w podtrzymaniu... to marzenie dalekie od rzeczywistości. Policzmy jak jest naprawdę: 6500 kg x 17,5MJ/kg = 113 750 MJ x 0,2(7) = 31 597kWh w zakupionym pellecie 6000 kWh - zapotrzebowanie ciepła Wychodzi na to, że 25 597kWh poszło w komin co daje rzeczywistą sprawność bliską 19%. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez Tom1000k 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.08.2022 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Cóż, tutaj odpowiedź może być prosta: sprawność spalania. 80% przy kotłach z naciąganą certyfikacją, wiecznie przewymiarowanych, w naszym klimacie pracujących większość czasu w podtrzymaniu... to marzenie dalekie od rzeczywistości. Policzmy jak jest naprawdę: 6500 kg x 17,5MJ/kg = 113 750 MJ x 0,2(7) = 31 597kWh w zakupionym pellecie 6000 kWh - zapotrzebowanie ciepła Wychodzi na to, że 25 597kWh poszło w komin co daje rzeczywistą sprawność bliską 19%.No być nie może – wszak pisał, że jeszcze w tym kotle drewno spala, że kocioł na HG przerobił do którego jeszcze palnik na pellet dołożył, że jak drewno się wypali, to palnik pelletowy się odpala i do następnego załadunku drewna na pellecie jedzie. 19% - to pewnie z kozy więcej by wyciągnął ale faktycznie rację w tym mieć możesz, bo coś o wypalaniu strupów pisał - no/no ciekawe co tam na wymienniku i w kominie od takiego spalania słychać a jeśli o to chodzi co nad kominem, to chyba szkoda nawet o tym wspominać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.08.2022 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Cóż, tutaj odpowiedź może być prosta: sprawność spalania. 80% przy kotłach z naciąganą certyfikacją, wiecznie przewymiarowanych, w naszym klimacie pracujących większość czasu w podtrzymaniu... to marzenie dalekie od rzeczywistości. Policzmy jak jest naprawdę: Do 19% cieżko zejść nawet pozaklasowym kotłom opalanych mokrym drewnem. Skąd Ty bierzesz takie farmazony? Dobry peleciak ma sprawność ponad 90% w sezonie. Celowo zaniżyłem do 80%. I kaloryczność też zaniżyłem. Trudno zejść niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 31.08.2022 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Do 19% cieżko zejść nawet pozaklasowym kotłom opalanych mokrym drewnem. Skąd Ty bierzesz takie farmazony? Proste obliczenie z danych podanych przez Alessandro Dobry peleciak ma sprawność ponad 90% w sezonie. Aha, na papierze. Celowo zaniżyłem do 80%. I kaloryczność też zaniżyłem. Trudno zejść niżej. Alessandro jakoś zszedł. A może mu ktoś zajumał te 5 ton?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 31.08.2022 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 @Kaizen Duża akumulacyjność podłogówki to nie do końca zaleta, nieraz jest to bardzo poważna wada. Zmiana temperatury choćby o 1 st to całe wieki. Jak chcesz mieć cieplej albo chłodniej to musisz to zaplanować sobie na wiele godzin wcześniej. Zawsze też można taką wadę zlikwidować poprzez wyzbycie się potrzeb Znacznie lepsze pod tym względem są grzejniki akumulacyjne (dynamiczne). Nie jestem orędownikiem grzejników akumulacyjnych bo mają inne wady, ale nie jest też tak że muszą mieć tony wkładów akumulacyjnych. Akumulacja ciepła to nie tylko masa, ale przede wszystkim różnica temperatur. Ponadto w grzejnikach akumulacyjnych stosuje się materiały o znacznie lepszych własnościach akumulacji ciepła niż beton w wylewce. Wystarczająca jest więc ich masa dziesiątki razy mniejsza niż podłogówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 31.08.2022 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) 6500 kg x 17,5MJ/kg x 80% = 91000 MJ x 0,2(7) = 25278kWh Bo 1MJ=0,2(7) kWh Do piątego sezonu. 6,2 t - 6,5 t pelletu się zużyło bez docieplenia stropu poddasza i bez docieplenia podłogi na parterze. Temperatura sufitu na piętrze 16 st, a na poddaszu 8 st. Temp. podłogi na parterze, pod całym domem piwnica, 19 st. Parę sezonów wstecz, @Adam_M na priv, na podaną wyżej dane, nie wiedząc o ociepleniu mojego domu i bez wyliczenia na kWh powiedział, że mam sito w domu Proste nie ? Krótko i zwęzłowato... jak to Ślązak - fizyk. Od szóstego sezonu,/2021-2022/ do połowy marca, połowę powierzchnię stropu poddasza dociepliłem.... 2 tony pelletu się zaoszczędziło. Jak się dociepli do końca poddasza i podłogi na parterze, to rzeczywiście 1,5 ton pelletu spalę. @sambor z info na 320-350 m2 domu spala pelletu na palniku szwedzkim 2 tony pelletu. Palnik szwedzki ma sterownik wewnątrz palnika i działa automatycznie i ma 4 guziczki. Edytowane 1 Września 2022 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 31.08.2022 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 @sambor z info na 320-350 m2 domu spala pelletu na palniku szwedzkim 2 tony pelletu. Palnik szwedzki ma sterownik wewnątrz palnika i działa automatycznie i ma 4 guziczki.A dlaczego nie wspomnisz o tych paletach którymi jara jak innymi takimi co z robót ściągnąć może i spalić w paletowcu, który obok pelletowca stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 31.08.2022 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Kilka(dziesiąt) kilogramów akumulacji to śmiech na sali - to niczego nie zmienia. Tak samo przy grzejnikach, jak i przy kominkach. To wyciąganie kasy od naiwnych inwestorów. I w jednym i w drugim przypadku potrzebne są tysiące kilogramów - przy grzaniu prądem, żeby grzać wyłącznie w taniej strefie i nie zmarznąć w przy kilku(nasto) godzinnych przerwach a w przypadku kominków żeby nie przegrzewać pomieszczenia. A podłogówka pod każdym względem wygrywa z innymi grzejnikami w domu jednorodzinnym. Bywają sytuacje (np. brak termoizolacji do gruntu czy domek odwiedzany w sezonie grzewczym ze dwa razy) gdy klima czy kominek wygrają. Grzejniki elektryczne też mogą mieć sens - ale tanie. Na pewno nie w cenie klimy. Szkoda, że daleko mieszkamy, pożyczyłbym grzejnik Jawo na m-c czasu do testowania... pisałbyś inaczej. Przeczytałeś ostatni post @inwestora ? Ma rację !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.08.2022 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) Od szóstego sezonu,/2021-2022/ do połowy marca, połowę powierzchnię stropu poddasza dociepliłem.... 2 tony pelletu się zaoszczędziło. Jak się dociepli do końca poddasza i podłogi na parterze, to rzeczywiście 1,5 ton pelletu spalę. Ale do przekonywania czytających, jakie to cudowne grzejniki masz przemilczałeś taki "drobiazg" jak termomodernizację, dzięki której niby to w trzy lata te grzejniki się zwracają... A tymczasem, nawet licząc 3000 zł/t peletu ogrzewanie by Cię kosztowało 4500 zł/rok Zatem Koszt grzejników, po podwyższe, 35 tys. zl jakbyś nie wydał tych 35K na kosmiczne drogie grzejniki, to miałbyś na pelet nawet po tej kosmicznej cenie na 7,78 lat. Powiesz, że za to dzięki PV prąd do grzejników masz za darmo? No, nie bardzo, bo: 1. zamiast kupować te grzejniki mogłeś kupić za 3,5K kocioł i podmieć ten peletowy. Byłoby 31,5K w kieszeni na prąd ma kilka(naście) lat.... Ale 2. kupiłeś, jak rozumiem PV. Za ile? Kolejne 35K zł i kolejne 7,78 lat na pelet po kosmicznej cenie? To razem już ponad czas gwarancji na grzejniki, panele, falownik i "stare" zasady rozliczania. Metod na efektywniejsze wydanie tych 70K zł jest wiele. Trudno o mniej efektywną metodę. na ładnym parkiecie mam 22,o st, po uj jeszcze podłogówka. Wystarczy grzejnik Jawo. Chyba latem. Albo na drugiej kondygnacji jak dolną grzejniki pod sufitem ogrzeją (gdzie wentylacja wysysa najcieplejsze powietrze generując największe straty na wentylacji, gdy nie masz podłogówki) . Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 31.08.2022 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) Chyba latem. Albo na drugiej kondygnacji jak dolną grzejniki pod sufitem ogrzeją (gdzie wentylacja wysysa najcieplejsze powietrze generując największe straty na wentylacji, gdy nie masz podłogówki) . Przed chwilą mierzyłem pirometrem z odległości około 25 cm : #1 - podłoga 22,7 st #2 - sufit - 23,4 st. #3 - wewnątrz poddasza - 22,3 st Przekrój stropu miedzy piętrami, na którym mierzyłem pirometrem podłogę od góry 1 parkiet 2 wylewka betonowa 4 cm uzbrojona, oczka 100x100 3 styropian 5 cm 4 folia kubełkowa Teflon Plus 5 strop ferta ceramiczna 25 cm 7 tynk Strop poddasza Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.08.2022 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Przed chwilą mierzyłem pirometrem z odległości około 25 cm : #1 - podłoga 22,7 st #2 - sufit - 23,4 st. #3 - wewnątrz poddasza - 22,3 st Przeczytałeś dwa pierwsze słowa tego, co zacytowałeś? Jak nie, to przeczytaj jeszcze raz. Dziwnie niskie masz temperatury. U mnie dzisiaj tak to wyglądało (klima prawie nie chłodziła - włączyła się na moment z timera, ale zaraz wyłączałem): To, że podłoga nad gorącym parterem nie jest chłodzona od spodu - to oczywista oczywistość. A co z parterem gdzie masz straty do gruntu (jak kto woli słabe, ale jednak chłodzenie podłogowe latem)? Zmierz temperatury w największe mrozy i napisz, jak to się ma do tego: https://forum.muratordom.pl/entry.php?132755-Pod%C5%82og%C3%B3wka-klima-czy-grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.09.2022 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2022 Przeczytałeś dwa pierwsze słowa tego, co zacytowałeś? Jak nie, to przeczytaj jeszcze raz. Dziwnie niskie masz temperatury. U mnie dzisiaj tak to wyglądało (klima prawie nie chłodziła - włączyła się na moment z timera, ale zaraz wyłączałem): To, że podłoga nad gorącym parterem nie jest chłodzona od spodu - to oczywista oczywistość. A co z parterem gdzie masz straty do gruntu (jak kto woli słabe, ale jednak chłodzenie podłogowe latem)? Zmierz temperatury w największe mrozy i napisz, jak to się ma do tego: https://forum.muratordom.pl/entry.php?132755-Pod%C5%82og%C3%B3wka-klima-czy-grzejniki @Kaizen czemu masz takie wysokie temperatury w nocy ? Przy prawie 26 st w nocy bym się chyba wyprowadził spać do ogrodu W dzień 26st przy upałach jak najbardziej rozumiem jest to uzasadnione ale w nocy do spania koszmar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 03.09.2022 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2022 @Kaizen czemu masz takie wysokie temperatury w nocy ?Odczucie subiektywne – ma ogrzewanie podłogowe - to i jak inaczej zmagazynować ciepło w kilku tonach tego magazynu oraz ścianach i sufitach. Tania taryfa jest w określonych porach a cieplusi w domku musi być przez 24h więc za pewne średnia dobowa jest jak raz - co też z wykresu odczytać można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts