Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa do granicy działki

Jacus321

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym kupić działkę lecz nie bardzo wiem co dokładnie mogę na niej wybudować. Działka ma około 10m szerokości z jednej strony stoi dom w granicy działki do którego chciałbym się przykleić. Z drugiej strony z racji, że działka jest węższa niż 16m mam możliwość postawienia ściany w odległości 1,5m metra od granicy jeśli ściana ta będzie bez okien/drzwi? Czy jest jakaś możliwość zbudowania się do granicy działki z obu stron?

1.jpg

Widać że wszystkie zabudowania na działkach są zbliżone do granicy działki. Albo MPZP przewiduje taką ewentualność albo działki zostały wydzielone już po powstaniu zabudowań.

Zgadzam się z przedmówcą odnośnie wystąpienia o warunki zabudowy.

Zbliżenie się do granicy jest warunkowe i uzależnione od właściciela sąsiedniej działki oraz typu budowli ( okna itp ).

Przepisy przeciwpożarowe raczej uniemożliwiają zbyt daleko idące ustępstwa.

Zbliżenie się do granicy jest warunkowe i uzależnione od właściciela sąsiedniej działki oraz typu budowli ( okna itp ).

Co masz na myśli "od właściciela" ?

Przepisy przeciwpożarowe raczej uniemożliwiają zbyt daleko idące ustępstwa.

Od przepisów tych można uzyskać odstępstwo. Od MPZP - nie można.

Co masz na myśli "od właściciela" ?

W większości przypadków zgoda sąsiada nie jest wymagana ale należy jednak pamiętać o możliwości oddziaływania przez nasz budynek na nieruchomość sąsiada.

Lepiej spytać i uzyskać zgodę np. na piśmie aniżeli iść w zaparte bo przepisy pozwalają i mieć wroga za miedzą.

Od przepisów tych można uzyskać odstępstwo. Od MPZP - nie można.

Pisałem o uniemożliwianiu zbyt daleko idących ustępstw więc robiąc mniejsze okno lub z niego rezygnując możesz zbliżyć się do owych 1,5m.

Zapis z MPZP przytoczony przez pytającego chyba rozwiał wszelkie wątpliwości.

Edytowane przez Mareks77

No właśnie nie rozwiał. Od strony sąsiada mogę się wybudować do granicy czyli dokleić do jego budynku, natomiast od drugiej strony? Tak jak pisałem 1,5m, jeśli ściana bez okien i bliżej podejść nie ma opcji?

No przecież tak jest to ujęte. Możesz dokleić się do sąsiada mającego dom zabudowany na granicy z Tobą gdyż realizujesz w ten sposób zabudowę pierzejową, natomiast do drugiego dokleić się nie możesz bo ( działka jest już zabudowana ) jego dom jest przy przeciwległej granicy w związku z czym musisz zachować owe 1,5m