Jacus321 21.06.2022 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Witam, Chciałbym kupić działkę lecz nie bardzo wiem co dokładnie mogę na niej wybudować. Działka ma około 10m szerokości z jednej strony stoi dom w granicy działki do którego chciałbym się przykleić. Z drugiej strony z racji, że działka jest węższa niż 16m mam możliwość postawienia ściany w odległości 1,5m metra od granicy jeśli ściana ta będzie bez okien/drzwi? Czy jest jakaś możliwość zbudowania się do granicy działki z obu stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.06.2022 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Zapisy w MPZP na stronie gminy są wiążące lub przy braku planu, występujesz do gminy o Warunki Zabudowy. Wtedy wiesz prawie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.06.2022 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Widać że wszystkie zabudowania na działkach są zbliżone do granicy działki. Albo MPZP przewiduje taką ewentualność albo działki zostały wydzielone już po powstaniu zabudowań. Zgadzam się z przedmówcą odnośnie wystąpienia o warunki zabudowy.Zbliżenie się do granicy jest warunkowe i uzależnione od właściciela sąsiedniej działki oraz typu budowli ( okna itp ).Przepisy przeciwpożarowe raczej uniemożliwiają zbyt daleko idące ustępstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacus321 21.06.2022 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 W MPZP widnieje jedynie taki zapis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 22.06.2022 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Zbliżenie się do granicy jest warunkowe i uzależnione od właściciela sąsiedniej działki oraz typu budowli ( okna itp ). Co masz na myśli "od właściciela" ? Przepisy przeciwpożarowe raczej uniemożliwiają zbyt daleko idące ustępstwa. Od przepisów tych można uzyskać odstępstwo. Od MPZP - nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.06.2022 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 (edytowane) Co masz na myśli "od właściciela" ? W większości przypadków zgoda sąsiada nie jest wymagana ale należy jednak pamiętać o możliwości oddziaływania przez nasz budynek na nieruchomość sąsiada. Lepiej spytać i uzyskać zgodę np. na piśmie aniżeli iść w zaparte bo przepisy pozwalają i mieć wroga za miedzą. Od przepisów tych można uzyskać odstępstwo. Od MPZP - nie można. Pisałem o uniemożliwianiu zbyt daleko idących ustępstw więc robiąc mniejsze okno lub z niego rezygnując możesz zbliżyć się do owych 1,5m. Zapis z MPZP przytoczony przez pytającego chyba rozwiał wszelkie wątpliwości. Edytowane 22 Czerwca 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacus321 23.06.2022 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 No właśnie nie rozwiał. Od strony sąsiada mogę się wybudować do granicy czyli dokleić do jego budynku, natomiast od drugiej strony? Tak jak pisałem 1,5m, jeśli ściana bez okien i bliżej podejść nie ma opcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.06.2022 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 No właśnie nie rozwiał. Od strony sąsiada mogę się wybudować do granicy czyli dokleić do jego budynku, natomiast od drugiej strony? Tak jak pisałem 1,5m, jeśli ściana bez okien i bliżej podejść nie ma opcji? No przecież tak jest to ujęte. Możesz dokleić się do sąsiada mającego dom zabudowany na granicy z Tobą gdyż realizujesz w ten sposób zabudowę pierzejową, natomiast do drugiego dokleić się nie możesz bo ( działka jest już zabudowana ) jego dom jest przy przeciwległej granicy w związku z czym musisz zachować owe 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts