Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa sonda 2022: Czym ogrzewać dom?

Redakcja

Czym ogrzewać dom - rok 2022?  

97 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać dom - rok 2022?

• Kocioł na węgiel
      3
    • Kocioł na pellet
      1
    • Pompa ciepła gruntowa
      7
    • Pompa ciepła powietrzna
      23
    • Kocioł gazowy kondensacyjny
      9
    • Kable grzewcze
      5
    • Maty, folie grzewcze - ogrzewanie plaszczyznowe
      2
    • Kocioł zgazowujący drewno
      4
    • Klimatyzator z PC
      8
    • Grzałki elektryczne i bufor ciepła (wodny)
      3
    • Własna instalacja fotowoltaiczna
      11
    • Kocioł indukcyjny
      1
    • Kominek z DGP
      4
    • Kocioł na olej opałowy
      0
    • Wentylacja mechaniczna z rekuperacją
      14
    • Kolektory słoneczne
      2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I klasycznie nie bierzesz (ani nikt nie bierze) trio: mała, monoblokowa, zintegrowana ze zbiornikiem na CWU pompa ciepła typu P-W, która pobiera ciepło z GWC i wylotu z reku. Klimą ani kozą nie ogrzejesz CWU, a koszty przygotowania CWU są w dzisiejszych domach porównywalne z ogrzewaniem.

Posiadam kolektory i CWU to 700kWh to ok 10% zużycia wszelakiego prądu w domu

W tym przypadku to jedno i to samo(z pominięciem pompki od kolektora).

Dd początku października do teraz CWU 7,89kWh . Jednak były dni co nadwyżki szły w grzejniki łazienkowe

To teraz jeszcze napisz na co idzie ten prąd w domu, bo może masz w piwnicy koparkę bitcoinów :)

Ja się trzymam pewnych średnich: 50l cwu/osobę dziennie, 1 MWh/osobę na cwu rocznie, 2 MWh rocznie na średnią rodzinę (bez cwu i CO) i 25-30 kWh/m2/rok na CO. Tyle w nowoczesnym domu się zużywa. Można mniej, można więcej.

Dla 4-osobowej rodziny wychodzi dom 120 m2, CO - 3,5 MWh, CWU 4 MWh, oczywiście rocznie. IMHO bardzo porównywalnie. Razem jest to 8 MWh rocznie.

Dobry GWC daje 30 W/m2, bardzo dobry nawet 40. 33 m2 (dla równego rachunku) daje 1 kW ciepła. Sezon grzewczy ma powiedzmy 180 dni, co daje średnio ok 180 * 24 h* 1 kW ~= 4 MWh ciepła.

Do tego odzysk ciepła z reku, który zmniejsza zapotrzebowanie takiego domku o powiedzmy 30 %, w domu bardzo dobrze ocieplony nawet 40%. 30% z 4 MWh na CO daje 1200 kWh. Razem z ciepłem z GWC mamy ponad 5 MWh, których byśmy nie mieli myśląc tradycyjnie.

Musimy przy tym wykonać GWC i zdecydować się na zbiornik wodny do CWU, co i tak większość czyni (niektórzy mają przepływówkę).

To są bardzo zgrubne wyliczenia, ale chyba widać, że:

• naprawdę warto zadbać o bardzo dobrą termoizolację budynku
  • nie oddzielać od siebie grzania CWU i CO
  • warto wziąć pod uwagę GWC, które się nie psuje i nie trzeba go serwisować
  • dzięki GWC pompa ciepła może być dużo mniejsza, czyli kosztować mniej w momencie zakupu i eksploatacji
  • układ PC + GWC + odzysk ciepła z reku może zapewniać nawet 80% zapotrzebowania na energię na CO i CWU łącznie w okresach wysokich mrozów. Resztę nalezy uzupełnić grzałkami z COP=1.
  • można również mocno zaoszczędzić na rekuperatorze, ponieważ ciepło odzyskiwane jest ostatecznie w PC. Oczywiście traci się na komforcie, ponieważ z nawiewników dmuchać będzie zimniejsze powietrze.

Można też w takim układzie zrobić jeszcze jedną rzecz, której nie ma chyba nikt z podejściem tradycyjnym, mianowicie wykonać układ z dwoma pompami ciepła, ale o mniejszej mocy. Zyskujemy dzięki temu lepsze dopasowanie do potrzeb CO i CWU oraz mamy gorącą rezerwę (taki backup) w razie awarii jednej z nich. Ale osobiście znam tylko jeden dom w takim układzie przy naprawdę wielu w układzie z jedną pompą ciepła.

I tym proponuję grzać w 2022r.

EDIT: pomyliłem się, powinienem wziąć 2 MWh na CWU, bo wyliczenia dotyczą tylko sezonu grzewczego (pół roku, pół ciepła na CWU). Tak czy inaczej idea pozostaje taka sama.

Edytowane przez Ratpaw

To teraz jeszcze napisz na co idzie ten prąd w domu, bo może masz w piwnicy koparkę bitcoinów :)

.

Nie rozumiem Do czego zmierza to pytanie

700CWU

2000 Podłogówka COP1

2000Grzanie i chłodzenie klimą

2300 bytowe (indukcja, dwie lodówki, nawadnianie, rekuperator+GGWC i inne pierdoły

Dane roczne

Twoje średnie nie maja sensu jedne ma 20 a drugi 24* (Moskwa to płaci ja za pasywny)

Również CWU jeden ma wanne drugi ma prysznic , jeden ma cyrkulację drugi nie ,jeden stouje ograniczniki przepływu i energooszczedne perlatory drugi nie

Edit:

T

Dla 4-osobowej rodziny wychodzi dom 120 m2, CO - 3,5 MWh, CWU 4 MWh, oczywiście rocznie. IMHO bardzo porównywalnie. Razem jest to 8 MWh rocznie.

.

tymi 4000kWh mnie rozbawiłeś

Edytowane przez kulibob

Nie rozumiem Do czego zmierza to pytanie

Do dowiedzenia się skąd taka dysproporcja między cwu i co.

700CWU

2000 Podłogówka COP1

2000Grzanie i chłodzenie klimą

2300 bytowe (indukcja, dwie lodówki, nawadnianie, rekuperator+GGWC i inne pierdoły

Dane roczne

Na ile osób?

Ponad 6MWh na dom 116 m2 powierzchni ogrzewanej to naprawdę dużo patrząc na współczynniki przenikania poszczególnych przegród zewnętrznych.

Twoje średnie nie maja sensu jedne ma 20 a drugi 24* (Moskwa to płaci ja za pasywny)

Również CWU jeden ma wanne drugi ma prysznic , jeden ma cyrkulację drugi nie ,jeden stouje ograniczniki przepływu i energooszczedne perlatory drugi nie

Edit:

tymi 4000kWh mnie rozbawiłeś

Dlatego to są średnie. W rodzinie dzieci kąpią się w wannie, osoby starsze biorą prysznic. W sypialni ma się raczej 20*, w łazience raczej 24.

Robiłeś test szczelności domu? Moim zdaniem da się zejść o 20-30% w dół z tym zużyciem ciepła na CO.

Dla 4-osobowej rodziny wychodzi dom 120 m2, CO - 3,5 MWh, CWU 4 MWh, oczywiście rocznie.

Masz na to jakieś pomiary?

Dobry GWC daje 30 W/m2, bardzo dobry nawet 40. 33 m2 (dla równego rachunku) daje 1 kW ciepła. Sezon grzewczy ma powiedzmy 180 dni, co daje średnio ok 180 * 24 h* 1 kW ~= 4 MWh ciepła.

Do tego odzysk ciepła z reku, który zmniejsza zapotrzebowanie takiego domku o powiedzmy 30 %

Ano właśnie. Wiesz, że GWC "wyręcza" rekuperator? I większość z tego, co wyciąga z gruntu GWC podnosi temperaturę na wyrzutni.

Wyższa temperatura w rekuperatorze na czerpni (po przejściu przez GWC) oznacza znacznie wyższa temperaturę na wyrzutni - i niewiele wyższa na nawiewie.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132795

Edytowane przez Kaizen

https://agro.icm.edu.pl/agro/download/bwmeta1.element.dl-catalog-dde9755b-0762-4671-8fef-81fd6b551ad8/other/Bugajski-Kaczor.pdf

attachment.php?attachmentid=461800

To trzyosobowa rodzina, bez zmywarki (co istotne)... ]

Twierdzisz, że ta rodzina zużywa nieco ponad 100l wody na dzień (60 zimna, 40l ciepła) ?

Ty wiesz, ile ciepłej wody wlewasz do wanny na jedną kąpiel ? :)

To dlaczego z artykule napisano:

W analizowanym okresie badań, rodzina zamieszkująca przedmiotowe gospodarstwo, zużyła łącznie 96,08 m3 wody

czyli biorąc pod uwagę, że 40% tego zużycia to woda ciepła (co daje 38m3, a więc 104 l/d) to niezbędna do ich podgrzania ilość energii to 1970kWh, po przeliczeniu na rodzinę 4-osobową

2626 kWh. Teraz dodajmy do tego straty postojowe zbiornika (około 1,5kWh/dobę), straty na rurach, ewntualna cyrkulacja i 3500kWh pęka łatwo

Edytowane przez fotohobby

Do dowiedzenia się skąd taka dysproporcja między cwu i co.

Na ile osób?

Ponad 6MWh na dom 116 m2 powierzchni ogrzewanej to naprawdę dużo patrząc na współczynniki przenikania poszczególnych przegród zewnętrznych.

Dlatego to są średnie. W rodzinie dzieci kąpią się w wannie, osoby starsze biorą prysznic. W sypialni ma się raczej 20*, w łazience raczej 24.

Robiłeś test szczelności domu? Moim zdaniem da się zejść o 20-30% w dół z tym zużyciem ciepła na CO.

1.Dysproporcja z tego że są kolektory słoneczne ,przewymiarowane, Grzeją CWU, Basen, I wspomagają symbolicznie CO. CWU na 3 osoby z cyrkulacją

2. 116m2 jest nadużyciem do powierzchni użytkowej nie wlicza się klatki schodowej również skosy liczone są inaczej ( już nie pamiętam jak jednak jakoś zależało to odwysokości) Z uwzględnieniem klatki schodowej i całkowitej powierzchni podłogi szacunkowo jest to ok 145-150m2) pomijam garaż bo nie ogrzewany.

3. Temperatura w domu jest raczej wyższa niż przeciętnie średnia oscylowałaby w okolicy 23*

4.Budynek projektowo spełniał był WT2008 z WG . W trakcie adaptacji i budowy został upgreydowany przegrody pod minimalne wymogi dla WT2021.

Rekuperator konstrukcja własna +GGWC więc jego osiągi są gorsze zwłasza poprzez nie idealne wyrównanie przepływów powietrza.

5. Ogrzewanie jest natyle tanie że nie widzę powodu aby cudować z modernizacjami

I Klimą ani kozą nie ogrzejesz CWU,.

Może samą kozą to nie, ale ja mam takiego cudaka w zapasie i ogrzewałem nim CWU i CO

piecokuch.jpg

w ub sezonie ( plus kominek) , testy przeprowadzałem w ramach przygotowań na godzinę "W" :)

ale magazyn do PV zrobiony na dobrej klasie akumulatorach, dobrze zaprojektowany to biorę pod uwagę.

U mnie wycenili magazyn z zużytych baterii z samochodów elektrycznych na ok 20 tys PLN , przy moich obecnych kosztach za prąd okres zwrotu może być kosmiczny (jakieś 14 lat) , to dla mnie zbyt odległy okres. Na przerwy w dostawie prądu mam agregat za 4tys.czyli i tak taniej .

Ale koncepcja którą mi zaproponowali (np. awaryjne ładowanie baterii z agregatu) bardzo mi się podobała , ale póki co nie stać mnie , inaczej inwestuje swoje pieniądze

Edytowane przez gogush

1.Dysproporcja z tego że są kolektory słoneczne ,przewymiarowane, Grzeją CWU, Basen, I wspomagają symbolicznie CO. CWU na 3 osoby z cyrkulacją

Nic nie rozumiem. Podałeś ilość energii zużywaną rocznie na cele cwu. Co ma do tego basen itd? Co ma do tego przewymiarowanie kolektorów? Chyba nie założyłeś jakiegoś ciepłomierza na zasilanie i powrót z kolektorów?

2. 116m2 jest nadużyciem do powierzchni użytkowej nie wlicza się klatki schodowej również skosy liczone są inaczej ( już nie pamiętam jak jednak jakoś zależało to odwysokości) Z uwzględnieniem klatki schodowej i całkowitej powierzchni podłogi szacunkowo jest to ok 145-150m2) pomijam garaż bo nie ogrzewany.

...

5. Ogrzewanie jest natyle tanie że nie widzę powodu aby cudować z modernizacjami

150 m2 to już zupełnie co innego niż 116.

Może samą kozą to nie, ale ja mam takiego cudaka w zapasie i ogrzewałem nim CWU i CO

[ATTACH=CONFIG]461807[/ATTACH]

w ub sezonie ( plus kominek) , testy przeprowadzałem w ramach przygotowań na godzinę "W" :)

Żebyś tylko nie wykrakał! Nie tak dawno ponoć uruchomiono ponownie linię wysokiego napięcia między Ukrainą i Polską. Należy do Solorza. Polska miała otrzymać pomoc z Ukrainy, w razie gdyby u nas zabrakło prądu Teraz już widać, że bombardowania ukraińskich elektrowni, które mają na celu sparaliżowanie działań wojska i zastopowanie wsparcia od strony cywili, mogą doprowadzić do odwrotnego scenariusza. Mianowicie to z polskich elektrowni prąd będzie płynął do ukraińskich obiektów krytycznych. Czy to spowoduje u nas blackouty? Nie muszę odpowiadać, że solidarność europejska zostanie wystawiona na próbę.

U mnie wycenili magazyn z zużytych baterii z samochodów elektrycznych na ok 20 tys PLN , przy moich obecnych kosztach za prąd okres zwrotu może być kosmiczny (jakieś 14 lat) , to dla mnie zbyt odległy okres. Na przerwy w dostawie prądu mam agregat za 4tys.czyli i tak taniej .

Ale koncepcja którą mi zaproponowali (np. awaryjne ładowanie baterii z agregatu) bardzo mi się podobała , ale póki co nie stać mnie , inaczej inwestuje swoje pieniądze

Magazyn ok, ale przy jakich założeniach? Ma magazynować, a nadwyżki produkcji mają iść na sprzedaż do sieci czy może tylko zapewniać w razie W przetrwanie do następnego dnia?

Ano właśnie.

Ano właśnie, nie miał być EOT? Teraz to End of EOT? :lol2:

Piszesz coś, ja się zastanawiam co odpisać, a tu w międzyczasie rodzina 3-osobowa znikła (ja pisałem o 4-osobowej). Bazuję na danych, które projektant mi podał, zresztą do znalezienia w sieci. O czym chcesz dyskutować, skoro od razu napisałem, że to średnie zużycia? Nawet sobie wrzuciłem do pierwszego lepszego kalkulatorka kosztów ogrzewania cwu ogrzanie 50 l dziennie dla każdej osoby, od +5 do +55*. Wyszło przez 180 dni 2093 kWh. A ten kalkulator pewnie nie brał pod uwagę cyrkulacji.

Wiesz, że GWC "wyręcza" rekuperator? I większość z tego, co wyciąga z gruntu GWC podnosi temperaturę na wyrzutni.

Wyższa temperatura w rekuperatorze na czerpni (po przejściu przez GWC) oznacza znacznie wyższa temperaturę na wyrzutni - i niewiele wyższa na nawiewie.

Zupełnie jak przy 3-osobowej rodzinie nagle pominąłeś mały drobiazg: pompę ciepła na wyjściu z GWC i reku jednocześnie. No i dzięki temu możesz w kółko powtarzać, że GWC podnosi temperaturę na wyrzutni i że to nic nie daje. Który to już raz? Piąty?

Ano właśnie, nie miał być EOT? Teraz to End of EOT? :lol2:

Jaki EOT?

Bazuję na danych, które projektant mi podał

Ustnie podał? To dane z jego domu? Czy jakaś norma sprzed 50 lat?

do znalezienia w sieci

Idziesz ulicą. Znajdujesz cukierki. Przynajmniej tak wyglądają. Częstujesz wszystkich dookoła? Czy najpierw sprawdzasz, czy w środku to nie qpa albo bakteria wąglika?

pompę ciepła na wyjściu z GWC

Czekaj czekaj, to jaka jest niby sprawność i moc GWC przy przepływach mierzonych w tysiącach m3/h? Teraz to pojechałeś. Chętnie bym zobaczył porównanie temperatur powietrza zewnętrznego i po GWC po środku sezonu grzewczego i opory GWC przy takich przepływach.

Ale to też sięganie lewa ręka do prawej kieszeni. Bo przecież taki GWC zasilający PC to się nazywa gruntowa pompa ciepła.

Nic nie rozumiem. Podałeś ilość energii zużywaną rocznie na cele cwu. Co ma do tego basen itd? Co ma do tego przewymiarowanie kolektorów? Chyba nie założyłeś jakiegoś ciepłomierza na zasilanie i powrót z kolektorów?

150 m2 to już zupełnie co innego niż 116.

Gdyby nie kolektory na CWU musiałbym zużyć ok 2000kWh . Po założeniu kolktorów wzrosły zużycie CWU chociażby przeto że podłączona została zmywarka do ciepłej wody.

Niewielka cześć ciepła z kolektorów przekierowywana jest na CO w okresach październik, marzec-kwieień. A później w gratisie dogrzewa basen.

Zmierzałem do tego że kolektor daje pewne gratisy i rozpatrywanie kolektorów jako ogrzewanie jest skomplikowane

Gdyby nie kolektory na CWU musiałbym zużyć ok 2000kWh . Po założeniu kolktorów wzrosły zużycie CWU chociażby przeto że podłączona została zmywarka do ciepłej wody.

Niewielka cześć ciepła z kolektorów przekierowywana jest na CO w okresach październik, marzec-kwieień. A później w gratisie dogrzewa basen.

Zmierzałem do tego że kolektor daje pewne gratisy i rozpatrywanie kolektorów jako ogrzewanie jest skomplikowane

No to już kompletnie się wszystko wymieszało. Można przyjąć że Twoja rodzina zużywa 2 MWh na 3 osoby.

Teraz już widać, że bombardowania ukraińskich elektrowni, które mają na celu sparaliżowanie działań wojska i zastopowanie wsparcia od strony cywili, mogą doprowadzić do odwrotnego scenariusza. Mianowicie to z polskich elektrowni prąd będzie płynął do ukraińskich obiektów krytycznych. Czy to spowoduje u nas blackouty?

Nie chce nic mówić ale ten scenariusz jest BARDZO prawdopodobny, i czuje że będziemy mieli planowe wyłączenia prądu

exp_imp.jpg

Dla tych co przegapili co się działo 20.10.2022 na Towarowej Giełdzie Energii :

"Najdroższy prąd w historii polskiego rynku sprzedała PGE, za 4813 zł/MWh"

https://wysokienapiecie.pl/77472-najdrozszy-prad-w-historii-polskiego-rynku-sprzedala-pge-za-4813-zl-mwh/

Zastanawiam się czy Kaizen dalej będzie taki radosny :)

nie rozumiem tej histerii

śledzę od jakiegoś czasu reguarnie notowanie na TGE i nie widzę tam nic szczególnego

https://tge.pl/energia-elektryczna-otf?dateShow=20-10-2022&dateAction=prev

a duże interwencyjne zakupy energii zdarzały się już i wcześniej

Edytowane przez JTKirk