Maciej95 30.06.2022 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Witam. Jest to mój pierwszy post dotyczący budowy domu jak narazie wszystko szło bez szwanku aż do teraz Do rzeczy... Kupiłem styropian na cala budowę w jednej warstwie mianowicie dół 15cm góra 10cm o ile u góry nie widzę problemu (ewentualnie z dłuższym czasem docinania do rur i instalacji) Tak na dole boję się mostków cieplnych itp itd Co robić. Układać jak leci do równego, Czy Ciąć wzdłuż każdy kawałek styropianu i układać 5x10cm, Kuźwa przetrzepany cały internet i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.06.2022 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Górą nazywasz elewację piętra czy poddasza? Czy może parteru a dół to izolacja ściany fundamentowej?5x10cm? Co chcesz izolować 50cm grubością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej95 01.07.2022 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Przygotowuje podłogę pod wylewkę, styropian układam na podłodze.. 5x10 tu chodziło mi o grubość czy odcinać z 15cm styropaniu 5cm, ułożyć jedną warstwe i potem 10cm druga warstwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 01.07.2022 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Przygotowuje podłogę pod wylewkę, styropian układam na podłodze.. 5x10 tu chodziło mi o grubość czy odcinać z 15cm styropaniu 5cm, ułożyć jedną warstwe i potem 10cm druga warstwę Czyli: w projekcie masz mieć łącznie na podłodze 20cm styropianu, więc planowałeś dwie warstwy po 10cm każda, a problem polega na tym, że na jedną z tych dwóch warstw kupiłeś omyłkowo styropian 15cm zamiast 10cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.07.2022 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Wydaje mi się, że on chce styropian 15 cm podzielić na 2 części: 5 i 10 cm, poprzez jego przecinanie. Takie cięcie jest raczej trudne do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.07.2022 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Wydaje mi się, że on chce styropian 15 cm podzielić na 2 części: 5 i 10 cm, poprzez jego przecinanie. Takie cięcie jest raczej trudne do wykonania. Mając sprzęt nie jest trudne, a trochę zmudne, czasami musimy tak ciac styropian, jak chudziak nierówny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej95 01.07.2022 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 No właśnie, ale czy będzie to warte tej roboty, czy układać 15cm (jedna warstwę) i nie martwić się o mostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej95 04.07.2022 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Nikt nie potrafi odpowiedzieć na pytanie.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 04.07.2022 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 znajdź firmę, która Ci to potnie lub wymień u sprzedawcy. Kupne linki do cięcia będą pewnie za małe. Ewentualnie zrób/przerób samoróbkę, tak by zmieścić bok styropianu i tnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.07.2022 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Jak sam robisz i dotniesz precyzyjnie na wcisk to zrobiłbym jedną warstwę. Cięcie gilotyną po płaszczyźnie to sporo zabawy (ciąlem tak trochę pozostałości z ocieplenia domu na budę dla psa). Oczywiscie oprócz hydruliki, gdzie dalbym 3 warstwy - 7,5cm (czyli pół plyty) + na grubość rur + do uzupelnienia do 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 04.07.2022 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Względnie kładź jedną warstwę + dokup karton pianki niskoprężnej i lep ubytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 04.07.2022 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Podłoga bez przekładki to raczej słaby pomysł , tym bardziej że warto ukryć ciepła wodę na 1 warstwie styro . Chyba że masz idealnie równy chudziak i jesteś w stanie to konkretnie pokleić piano-klejem na wcisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej95 04.07.2022 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Chudziak jest prosty, rury od wody już położone na chudziaku. Przy pomocy lutownicy i dłuższego grotu jestem wstanie na rury wycinać, Maszyna do cięcia styropianu też jest, Myślałem również o cięciu styropianu pod kątem 45° aby go wyfrezować na brzegach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.07.2022 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Chudziak jest prosty, rury od wody już położone na chudziaku. Kto rozrzutnemu zabroni grzać grunt. Ja bym to naprawiał, jak jeszcze nie zalane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej95 05.07.2022 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Dokładnie kto rozrzutnemu zabroni...I kolejny lost do śmieci xd Nadal zero jakiejkolwiek pomocy tylko się każdy wymądrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.07.2022 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Nadal zero jakiejkolwiek pomocy tylko się każdy wymądrza Skoro to nie pomoc to czego potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 05.07.2022 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Połóż jedna warstwę i nawet się nie zastanawiaj. Nie za dobrze o Tobie świadczy, że takie pytanie postawiłeś nawet, ale niektóre odpowiedzi tym bardziej nadają się do kawału Kładąc dwie warstwy nie odczujesz dokumentnie żadnej roznicy- w niczym. Ani w komforcie mieszkania, ani rachunkach, ani w temperaturze. To przecież bzdura. Bardziej postaw na jakość tego styropianu. Ja proponuje w takim przypadku styrodur jednak, cenowo to pewnie drogo wychodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.07.2022 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Bardziej postaw na jakość tego styropianu. Ja proponuje w takim przypadku styrodur jednak, cenowo to pewnie drogo wychodzi. I kto tu wali tekstami rodem z kabaretu? Czy może czyta bez zrozumienia? Kupiłem styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.07.2022 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Dokładnie kto rozrzutnemu zabroni... I kolejny lost do śmieci xd Nadal zero jakiejkolwiek pomocy tylko się każdy wymądrza Ciąć tego nie będziesz bo się zesrasz. Ja kładłem dwie warstwy po 10cm, a i tak każdą płytę \(choć były na zakład) kleiłem do podłoża i do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 05.07.2022 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Skoro to nie pomoc to czego potrzebujesz? Pewnie trzeba pojechać do niego pociąć ten styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts