erda 01.07.2022 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 WitamW projekcie domku szkieletowego mam płytę fundamentową ocieploną xps-em 10 cm , na płytę ma iść dodatkowo 10 cm EPS-a i 5 cm wylewka. W wylewce chcę dać ogrzewanie podłogowe , rury z CWU w styropianie , zastanawiam się czy dać tak jak jest w projekcie w całości 10 cm EPS-a czy 2 warstwy po 5 cm , może coś innego polecicie . Zmiana na ogrzewanie akumulacyjne płyty nie wchodzi w grę płyta już jest wylana .Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.07.2022 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Ludzie robią dwie warstwy. Ja zrobię jedną. Jak nie będzie szczelin między płytami, to możesz zrobić jedną. Posadzka i tak się nie wleje między płyty, bo trzeba na nie położyć folię. Ja tam wolę docinać płyty jeden raz niż dwa, ale co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 04.07.2022 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Witam W projekcie domku szkieletowego mam płytę fundamentową ocieploną xps-em 10 cm , na płytę ma iść dodatkowo 10 cm EPS-a i 5 cm wylewka. W wylewce chcę dać ogrzewanie podłogowe , rury z CWU w styropianie , zastanawiam się czy dać tak jak jest w projekcie w całości 10 cm EPS-a czy 2 warstwy po 5 cm , może coś innego polecicie . Zmiana na ogrzewanie akumulacyjne płyty nie wchodzi w grę płyta już jest wylana . Pozdr. W tym wypadku róznica jest taka, że w jednej warstwie musisz wycinać miejsce na rury przy pomocy noża termicznego. Trochę żmudna robota, ale dokładniejsza. Przy dwóch warstwach układasz pierwsze 5cm, na to rozkładasz wodę a drugą warstwę docinasz czymkolwiek do rurek a resztę uzupełniasz pianką, którą po utwardzeniu obcinasz na równo (albo na świeżą piankę kładziesz folię i dociskać deską to się sama wyrówna do lica styropianu) - generalnie łatwiej niż rzeźbienie w pierwszej wersji. Choć oczywiście sam styro wygodniej i szybciej układa się w jednej warstwie... gdyby tylko nie te instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.07.2022 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 W projekcie domku szkieletowego mam płytę fundamentową ocieploną xps-em 10 cm , na płytę ma iść dodatkowo 10 cm EPS-a i 5 cm wylewka. W wylewce chcę dać ogrzewanie podłogowe , rury z CWU w styropianie , zastanawiam się czy dać tak jak jest w projekcie w całości 10 cm EPS-a czy 2 warstwy po 5 cm , może coś innego polecicie Pozdr. Rozumiem, że w projekcie nie masz podłogówki sam sobie wymyśliłeś rurki w wylewce 5cm? Wylewka cementowa musi być minimum 4,5cm ponad rurki a anhydrytowa 4cm. Więc musisz pogadać z projektantem, jak to przeorganizować - pewnie zostanie z 7cm wylewki i 8 EPS. Wtedy dałbym EPS w jednej warstwie tam, gdzie nie ma hydrauliki a tam, gdzie jest dałbym 3 warstwy - 2cm + grubość rur (łatwiej wycinać "na wylot" niż pieścić się lutownicą czy dedykowanym nożem) + uzupełnienie do 8cm. Ewentualnie możesz dać kable grzewcze - wtedy może zostać 10cm EPS + 5cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erda 05.07.2022 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 W projekcie nie było podłogówki , pogadam z projektantem i skłaniał bym się do tego co sugerujesz ,dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts