Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warstwy styropianu na płycie fundamentowej

Recommended Posts

Witam

W projekcie domku szkieletowego mam płytę fundamentową ocieploną xps-em 10 cm , na płytę ma iść dodatkowo 10 cm EPS-a i 5 cm wylewka. W wylewce chcę dać ogrzewanie podłogowe , rury z CWU w styropianie , zastanawiam się czy dać tak jak jest w projekcie w całości 10 cm EPS-a czy 2 warstwy po 5 cm , może coś innego polecicie . Zmiana na ogrzewanie akumulacyjne płyty nie wchodzi w grę płyta już jest wylana .

Pozdr.

Witam

W projekcie domku szkieletowego mam płytę fundamentową ocieploną xps-em 10 cm , na płytę ma iść dodatkowo 10 cm EPS-a i 5 cm wylewka. W wylewce chcę dać ogrzewanie podłogowe , rury z CWU w styropianie , zastanawiam się czy dać tak jak jest w projekcie w całości 10 cm EPS-a czy 2 warstwy po 5 cm , może coś innego polecicie . Zmiana na ogrzewanie akumulacyjne płyty nie wchodzi w grę płyta już jest wylana .

Pozdr.

W tym wypadku róznica jest taka, że w jednej warstwie musisz wycinać miejsce na rury przy pomocy noża termicznego. Trochę żmudna robota, ale dokładniejsza. Przy dwóch warstwach układasz pierwsze 5cm, na to rozkładasz wodę a drugą warstwę docinasz czymkolwiek do rurek a resztę uzupełniasz pianką, którą po utwardzeniu obcinasz na równo (albo na świeżą piankę kładziesz folię i dociskać deską to się sama wyrówna do lica styropianu) - generalnie łatwiej niż rzeźbienie w pierwszej wersji. Choć oczywiście sam styro wygodniej i szybciej układa się w jednej warstwie... gdyby tylko nie te instalacje.

W projekcie domku szkieletowego mam płytę fundamentową ocieploną xps-em 10 cm , na płytę ma iść dodatkowo 10 cm EPS-a i 5 cm wylewka. W wylewce chcę dać ogrzewanie podłogowe , rury z CWU w styropianie , zastanawiam się czy dać tak jak jest w projekcie w całości 10 cm EPS-a czy 2 warstwy po 5 cm , może coś innego polecicie

Pozdr.

Rozumiem, że w projekcie nie masz podłogówki sam sobie wymyśliłeś rurki w wylewce 5cm? Wylewka cementowa musi być minimum 4,5cm ponad rurki a anhydrytowa 4cm. Więc musisz pogadać z projektantem, jak to przeorganizować - pewnie zostanie z 7cm wylewki i 8 EPS. Wtedy dałbym EPS w jednej warstwie tam, gdzie nie ma hydrauliki a tam, gdzie jest dałbym 3 warstwy - 2cm + grubość rur (łatwiej wycinać "na wylot" niż pieścić się lutownicą czy dedykowanym nożem) + uzupełnienie do 8cm.

Ewentualnie możesz dać kable grzewcze - wtedy może zostać 10cm EPS + 5cm wylewki.