Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robocizna elektryka 100m^2

Recommended Posts

Pomożecie?

Elektryk krzyknął 8500 (sama robocizna).

W grę wchodzi elektryka domu jednorodzinnego z ułożeniem kabli teletech włącznie.

Razem będzie:

55 gniazdek (część podwójna, część poczwórna - nie wiem, jak oni to liczą).

18 opraw oświetleniowych (2 na poddaszu 2 na ze zewnątrz)

10 gniazd ethernetowych (zwykle po 2 obok siebie).

20 punktów kamer/czujek (samo prowadzenie kabla),

wyprowadzenie kabla na zewnątrz (bez kopania, samo przewiercenie się przez pustaki i ułożenie kabli pod przyszłe kopanie) dla garażu, bramy, skrzynki docelowej prądu, jednostki zewnętrznej rekuperatora.

15 włączników (niektóre dwupolowe).

Nie pamiętam, ile wyjdzie m położonego kabla, jest to dom 100m^2 + trochę na poddaszu pod rekuperator, klimę. Elektryk powiedział że ok 500m kabla i ze 300m skrętki.

Dodam że to cena bez robocizny za wykonanie kabla przyłączeniowego dom-skrzynka i bez obsadzenia rozdzielni (do tego jeszcze nie doszliśmy).

Sensowne czy niezbyt?

okolice Warszawy

Materiały sam kupiłem

poza rozdzielnią bo nie wiedziałem ile wyjdzie obwodów.

Cena brutto. Facet robił instalacje somsiadom i bardzo polecali. Tylko cena wydaje mi się sporawa.

Edytowane przez Mokebe

Sumując wszystko oraz dodając ( 4 poczwórne gniazda + włączniki 18 punktów świetlnych nie wiadomo ile schodowych ) doliczyłem się ponad 140 punktów. Średni koszt wykonania jednego punktu to około 40–70 zł, w zależności od zakresu prac, stopnia ich skomplikowania, wielkości instalacji oraz materiału z którego jest dom i regionu Polski.

Jeśli mówiąc o pustaku masz na myśli Porotherm lub inne podobne odmiany producentów dodając do tego trochę betonowych nadproży podciągów i słupów wymagających rzeźbienia bruzdownicą i kucia 140 x 60 = 8400

Jeśli elektryk wykona dokumentację to cena nie jest wygórowana.

Cena wydaje się ok.

Mam podobną ilość gniazdek i 70% więcej punktów oświetleniowych i łączników. Ceny jakie dostawałem to od 8-9k do 20-kilku tys. Średnio 15k.

Jeśli w tej cenie poskłada Ci rozdzielnię i da papier z pomiarami (do odbioru budynku), to jest dobra cena. Nawet niska bym rzekł.

Budowałem się pod Poznaniem.

Cena obejmuje wykonanie dokumentacji/pomiarów oraz ułożenie instalacji zewnętrznych (bez wykopów, bo mam w okolicy faceta, który kopie za flaszkę).

.

Kompleksowo wychodzi taniej.

Pomyśl o tym ponieważ po kopaniu za ową flaszkę będziesz musiał znów brać tego lub innego elektryka aby przyłączył to do złącza. Z E raczej robią to niechętnie ograniczając się np. do założenia zabezpieczeń i plombowania licznika.

Po tym druga flaszka lub dwie za zasypanie i umieszczenie niebieskiej folii lub kabla w rurze arot .

Drogę WLZ oraz innych mediów oznacz dla geodety aby miał z czego zrobić mapkę powykonawczą.

Jeśli w tej cenie poskłada Ci rozdzielnię i da papier z pomiarami (do odbioru budynku), to jest dobra cena. .

Może co jeszcze zrobi w tej cenie? :) Wszystko idzie do góry więc uważam , że 8500 tys to bardzo dobra cena. Ciekawe ile hydraulik weźmie za swoje roboty... i czy też będzie się inwestor pytał czy to drogo czy tanio.

Może co jeszcze zrobi w tej cenie? :) Wszystko idzie do góry więc uważam , że 8500 tys to bardzo dobra cena. Ciekawe ile hydraulik weźmie za swoje roboty... i czy też będzie się inwestor pytał czy to drogo czy tanio.

Zależy ile za rozdzielnię zawoła. 8,5 k wygląda na przyzwoitą cenę. Tak jak kolega pisał - lepiej negocjonować całość zlecenia, niż częściami. Dogadaj się razem z rozdzielnią i podłączeniem uziomu (lub jego wykonaniem). Kable i puszki można łatwo samemu zrobić, ale rozdzielni bym sam nie chciał składać.