Mokebe 01.07.2022 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) Pomożecie? Elektryk krzyknął 8500 (sama robocizna). W grę wchodzi elektryka domu jednorodzinnego z ułożeniem kabli teletech włącznie. Razem będzie: 55 gniazdek (część podwójna, część poczwórna - nie wiem, jak oni to liczą).18 opraw oświetleniowych (2 na poddaszu 2 na ze zewnątrz)10 gniazd ethernetowych (zwykle po 2 obok siebie).20 punktów kamer/czujek (samo prowadzenie kabla),wyprowadzenie kabla na zewnątrz (bez kopania, samo przewiercenie się przez pustaki i ułożenie kabli pod przyszłe kopanie) dla garażu, bramy, skrzynki docelowej prądu, jednostki zewnętrznej rekuperatora.15 włączników (niektóre dwupolowe). Nie pamiętam, ile wyjdzie m położonego kabla, jest to dom 100m^2 + trochę na poddaszu pod rekuperator, klimę. Elektryk powiedział że ok 500m kabla i ze 300m skrętki.Dodam że to cena bez robocizny za wykonanie kabla przyłączeniowego dom-skrzynka i bez obsadzenia rozdzielni (do tego jeszcze nie doszliśmy). Sensowne czy niezbyt?okolice Warszawy Materiały sam kupiłempoza rozdzielnią bo nie wiedziałem ile wyjdzie obwodów. Cena brutto. Facet robił instalacje somsiadom i bardzo polecali. Tylko cena wydaje mi się sporawa. Edytowane 1 Lipca 2022 przez Mokebe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 02.07.2022 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Koledzy, korekta. 8500 z wykonaniem przyłącza do skrzynki w ogrodzeniu. Ale bez robocizny za rozdzielnię. Dodam, że w domu jest 21 obwodów (jeden trójfazowy). Nie wiem, ile taka rozdzielnia może kosztować (robota+materiał), może ktoś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 02.07.2022 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Wycena prac budowlanych czyli właśnie elektryki zależy od tak wielu czynników że zadawanie pytań drogo to czy tanio czy w sam raz jest po prostu bezmyślne. Ignorujcie takie tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 02.07.2022 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Bzdura. Podałem wszystkie szczegóły potrzebne do rzetelnej wyceny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.07.2022 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Bzdura. Podałem wszystkie szczegóły potrzebne do rzetelnej wyceny. No to ktoś musi wykonać ... ten rzetelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.07.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Sumując wszystko oraz dodając ( 4 poczwórne gniazda + włączniki 18 punktów świetlnych nie wiadomo ile schodowych ) doliczyłem się ponad 140 punktów. Średni koszt wykonania jednego punktu to około 40–70 zł, w zależności od zakresu prac, stopnia ich skomplikowania, wielkości instalacji oraz materiału z którego jest dom i regionu Polski. Jeśli mówiąc o pustaku masz na myśli Porotherm lub inne podobne odmiany producentów dodając do tego trochę betonowych nadproży podciągów i słupów wymagających rzeźbienia bruzdownicą i kucia 140 x 60 = 8400Jeśli elektryk wykona dokumentację to cena nie jest wygórowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.07.2022 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Cena jest dobra. Ja bym za tyle tej roboty nie brał... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 03.07.2022 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Cena obejmuje wykonanie dokumentacji/pomiarów oraz ułożenie instalacji zewnętrznych (bez wykopów, bo mam w okolicy faceta, który kopie za flaszkę). 3 punkty oświetleniowe (korytarz) są schodowe. Dziękuje Wam, koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 04.07.2022 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Cena wydaje się ok. Mam podobną ilość gniazdek i 70% więcej punktów oświetleniowych i łączników. Ceny jakie dostawałem to od 8-9k do 20-kilku tys. Średnio 15k. Jeśli w tej cenie poskłada Ci rozdzielnię i da papier z pomiarami (do odbioru budynku), to jest dobra cena. Nawet niska bym rzekł. Budowałem się pod Poznaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.07.2022 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Cena obejmuje wykonanie dokumentacji/pomiarów oraz ułożenie instalacji zewnętrznych (bez wykopów, bo mam w okolicy faceta, który kopie za flaszkę). . Kompleksowo wychodzi taniej. Pomyśl o tym ponieważ po kopaniu za ową flaszkę będziesz musiał znów brać tego lub innego elektryka aby przyłączył to do złącza. Z E raczej robią to niechętnie ograniczając się np. do założenia zabezpieczeń i plombowania licznika. Po tym druga flaszka lub dwie za zasypanie i umieszczenie niebieskiej folii lub kabla w rurze arot . Drogę WLZ oraz innych mediów oznacz dla geodety aby miał z czego zrobić mapkę powykonawczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.07.2022 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Jeśli w tej cenie poskłada Ci rozdzielnię i da papier z pomiarami (do odbioru budynku), to jest dobra cena. . Może co jeszcze zrobi w tej cenie? Wszystko idzie do góry więc uważam , że 8500 tys to bardzo dobra cena. Ciekawe ile hydraulik weźmie za swoje roboty... i czy też będzie się inwestor pytał czy to drogo czy tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 04.07.2022 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Chlop nie wie i pyta, chyba po to jest to forum? A jak ci nie pasuje to się nie musisz tu udzielać w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 04.07.2022 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Może co jeszcze zrobi w tej cenie? Wszystko idzie do góry więc uważam , że 8500 tys to bardzo dobra cena. Ciekawe ile hydraulik weźmie za swoje roboty... i czy też będzie się inwestor pytał czy to drogo czy tanio. Zależy ile za rozdzielnię zawoła. 8,5 k wygląda na przyzwoitą cenę. Tak jak kolega pisał - lepiej negocjonować całość zlecenia, niż częściami. Dogadaj się razem z rozdzielnią i podłączeniem uziomu (lub jego wykonaniem). Kable i puszki można łatwo samemu zrobić, ale rozdzielni bym sam nie chciał składać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts