Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można stosować okna dwuszybowe w nowobudowanym domu?

Recommended Posts

Ktoś to sprawdza przy odbiorze czy jak to jest?

Nie można. Ale jak ktoś bardzo chce to... kto mu zabroni?

O ile spełnienie Uw 0,9 uważam za zbyt wygórowane, to same okna trzyszybowe (np.: w znacznie tańszej ramie 70mm) są jedną z niewielu rzeczy w domu, która się dość szybko zwraca.

"Normalne" okna będą miały ok 0,8 (+/-0,5). Taki pech, że okna o głębokości 70mm z szybą 0,6-0,7 (lepsza nie wejdzie) będą miały Uw. 0,91-1,0 czyli nieznacznie nie mieszczą się w WT 2021.

Sensem jest niższa cena. Pytaniem jest czy w dobie galopujących cen energii jest sens oszczędzać na izolacyjności elementów których użyteczność jest liczona na kilkadziesiąt lat ale jak ktoś nie wyrabia z budżetem to musi sięgać po brzytwę. Z drugiej strony oszczędności można szukać poprzez fixy tam gdzie nie ma konieczności otwierania. Edytowane przez marvinetal

• 2 weeks później...

A skąd ta wiedza by tak łatwo ocenić ekipę u lokalnego producenta?

Normą jest że jak się zamawia okna 3 szybowe, to tarasowe tym bardziej .. to oczywiste...

Są sytuacje, w których okna 2szybowe są dozwolone.

Według obecnych przepisów nie postawisz domu "legalnie" bez posiadania okien trzyszybowych, dwuszybowe nie spełniają norm w ilozacyjności. Oczywiście można zaryzykować i wstawić dwuszybowe tylko czy potem nie będzie problemu z odbiorem obiektu? Ja tam sie nie znam, ale sie zorientowałem i oszczędności marne. A i spokojny sen też w cenie.

• 2 years później...
W dniu 23.07.2022 o 10:41, mariuszwu napisał:

Myślałem, że nie można już montować dwuszybowych okien, ale z tego co widziałem u sąsiada można. On zamówił okna u lokalnego "producenta" ode mnie ze wsi. Chłop ma ekipę z łapanki z okolic, zero przeszkolenia... tragedia. I tak sobie sprzedaje te tanie okna. Ja sporo wydałem na okna, ale chciałem porządne. Wszystkie mamy 3-szybowe (winergetic) oraz tarasowe też z 3 szybami. Mogłem pokusić się nawet o 4 szyby, ale już budżetowo bym nie wyrobił.

A w innym poście piszesz że masz  4szybowe (tez uległeś marketingowi i "kupiłeś" bajkę ze to pakiety4-szybowe a one są zwykłe 3szyby, tylko nazwane 4Xglass). No i masz winergetic czy prosmiatic jak piszesz w innym poście? Oj pogubiłeś się panie spamerze..