Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawnie zaizolować garaż?

arturpucz

Recommended Posts

Witam,

Właśnie zakończyłem etap SSO. I stoję teraz przed dylematem odnośnie ocieplenia garażu. Na posadzkę zostało wyliczone 12 cm przy wjeździe i tak też wyliczone nadproze do bramy garażowej (założenie było 5cm styropianu XPS? i 7 cm wylewki). Tak siedzę i czytam inne posty i mam mętlik w głowie, ocieplać posadzkę czy nie (dodam że mieszkam na Suwalszczyznie, jak to mówią biegun zimna). Podam trochę danych, fundament wys. ~ 130 cm docieplony styropianem 15cm, ściany zewnętrzne 25cm + dojdzie styropian 20cm. Strop będzie docieplony prawdopodobnie wełną 30 cm? Jest również wyłaz strychowy z garażu na nieuzytkowe poddasze. Ściana oddzielająca garaż od części mieszkalnej 25 cm i tu wolałbym nie kleić styropianu ale czy nie ochłodzi to części mieszkalnej? W garażu jest przejście do "kotłowni" ale nie będzie w niej pieca (nastawiamy się na pompę ciepła), a w ścianie wyprowadzona jest główna rura z wodą i nie chciałbym aby mi kiedyś zamarzła, jest tam też okno. W garażu brama grubości 6cm i również małe okienko. Rzut projektu załączam.

-Dawać jakiś grzejnik i docieplać posadzkę?

-Docieplać posadzkę ale bez grzejnika?

-Nie docieplać posadzki i nie dawać grzejnika, wystarczy sam styropian na fundamentach i ścianach zewnętrznych + docieplenie stropu ?

IMG_20220625_112008.jpg

Edytowane przez arturpucz

Witam,

Właśnie zakończyłem etap SSO. I stoję teraz przed dylematem odnośnie ocieplenia garażu. Na posadzkę zostało wyliczone 12 cm przy wjeździe i tak też wyliczone nadproze do bramy garażowej (założenie było 5cm styropianu XPS? i 7 cm wylewki). Tak siedzę i czytam inne posty i mam mętlik w głowie, ocieplać posadzkę czy nie (dodam że mieszkam na Suwalszczyznie, jak to mówią biegun zimna). Podam trochę danych, fundament wys. ~ 130 cm docieplony styropianem 15cm, ściany zewnętrzne 25cm + dojdzie styropian 20cm. Strop będzie docieplony prawdopodobnie wełną 30 cm? Jest również wyłaz strychowy z garażu na nieuzytkowe poddasze. Ściana oddzielająca garaż od części mieszkalnej 25 cm i tu wolałbym nie kleić styropianu ale czy nie ochłodzi to części mieszkalnej? W garażu jest przejście do "kotłowni" ale nie będzie w niej pieca (nastawiamy się na pompę ciepła), a w ścianie wyprowadzona jest główna rura z wodą i nie chciałbym aby mi kiedyś zamarzła, jest tam też okno. W garażu brama grubości 6cm i również małe okienko. Rzut projektu załączam.

-Dawać jakiś grzejnik i docieplać posadzkę?

-Docieplać posadzkę ale bez grzejnika?

-Nie docieplać posadzki i nie dawać grzejnika, wystarczy sam styropian na fundamentach i ścianach zewnętrznych + docieplenie stropu ?

[ATTACH=CONFIG]459984[/ATTACH]

sąsiad nie ocieplał i nie izolował od domu, to rok temu to naprawiał. Ja ocieplałem całość (prócz ściany między garażem/częścią dzienną. Do ostatnie chwili wahałem się co zrobić - z pierwotnego projektu rozszerzyliśmy ogrzewanie na kotłownię - bo nie chcę marznąć dłubiąc coś z narzędziami, by dać ogrzewanie też na garaż. Ten ostatni krok jest dyskusyjny. Wiele osób uważa to wręcz za herezję ;) to chyba pytanie bardziej typu komfort/koszt.

Jeśli garaż jest pomieszczeniem wewnątrz domu ocieplonego z zewnątrz to podczas sezonu grzewczego nigdy nie będzie tam temperatury mniejszej niż +10*C.

Dlatego problemem nie będzie ujemna temperatura i zamarzające przyłącze wody w garażu ale chłodniejsze o ok 0,5 - 1*C pomieszczenia z nim sąsiadujące o ile przy projektowaniu instalacji grzewczej tego faktu nie przewidziano lub pomieszczenia te nie są wyposażone w odrębne regulatory CO.

Dokładne ocieplenie posadzki jest ważne choćby z punktu całkowitego zużycia energii na cele grzewcze.

Nie ma ona aż takiego znaczenia jak np. ocieplenie ścian zewnętrznych i dachu ale jednak.....

Martwi mnie jednak tylko 7 cm posadzki w garażu.

Taka grubość warstw styropianu i wylewki była w projekcie czy też taka pozostała po oprawieniu okien i drzwi w pozostałych pomieszczeniach domu?

W projekcie były przewidziane grzejniki i był on również docelowo w garażu ale w całym domu będzie podłogówka, czy jest sens dawać jakiś grzejnik do garażu? Mówisz temperatura nie ma prawa spaść poniżej 0 nawet bez ocieplania posadzki?

Co do grubości posadzki to 14 cm jest na końcu garażu i spadek do bramy gdzie wychodzi 12 cm i teraz te - 5cm na styropian i wychodzi w najcieńszym miejscu właśnie 7cm. I do tej wysokości była dopasowana brama i wylane nadproze. Brama jeszcze nie kupiona, narazie zrobioną tylko wycena, także można wziąć delikatnie niższą w razie co. W projekcie w reszcie domu było 20 cm styropianu +5 cm posadzki zbrojonej siatką (zostało to zmniejszone do 15 cm styro +6 cm posadzki również będzie zbrojona), a jak dokładnie było w garażu musiałbym spojrzeć w projekt ale wydaje mi się że było 6 cm zbrojonej posadzki + styropian tylko nie pamiętam ile. Majster mówił że jak nie będzie ogrzewany garaż to nie ma potrzeby dawać styro na posadzkę ale uparłem się żeby jednak coś tam dać, bo jakiś grzejniczek może się zawiesi.

Jeśli 9 - 10 cm ze spadkiem do 7 to OK. Ze względu na obciążenie konieczne zbrojenie z siatki.

Jeśli w garażu zamierzasz cokolwiek robić np. przy samochodzie to grzejnik zawieś. Dłuższe prace w zimę przy 10 - 15*C są kłopotliwe a ubieranie się niewygodne. Grzejnik zawsze możesz zakręcić.

Mam u siebie podobne rozwiązanie z garażem sąsiadującym z pokojem, przedpokojem, łazienką klatką schodową i salonem. W garażu główny licznik wody znajduje się przy bramie garażowej. Ze względu na instalacje wody i ogrzewania jest 7 cm styropianu.

Ne zewnątrz 15 cm styro a temperatura w garażu nigdy nie spadła poniżej 12 - 15*C. Jedyna różnica to kotłownia z temperaturą 25*C i kotłem gazowym.

W garażu zamontowałem grzejnik ale odkręcam go tylko ze względu na mieszczący się tam mały kącik warsztatowy gdy mam coś do naprawy.

Edytowane przez Mareks77

Na mój rozum, kiedyś nie dołożysz już styropianu pod posadzkę, a jednak styropian odseparuje od podłoża i podniesie temperaturę posadzki.

By nie było ryzyka zamarznięcia wody w układzie - to już granicą +5st jest niebezpieczna.

Moim zdaniem najgorsze połączenie to pologowka + kaloryfery. Lepiej nie mieszać układów nisko- i wysokotemperaturowych (chyba, że te kaloryfery są niskotemperaturowe =wielkie).

Ja dałem pętlę także do garażu - nie chciałem dawać tam odpływu, a w razie co mogę nią sterować rotametrem.

Chętnie posłucham zdanie innych na ten temat.

sąsiad nie ocieplał i nie izolował od domu, to rok temu to naprawiał. Ja ocieplałem całość (prócz ściany między garażem/częścią dzienną. Do ostatnie chwili wahałem się co zrobić - z pierwotnego projektu rozszerzyliśmy ogrzewanie na kotłownię - bo nie chcę marznąć dłubiąc coś z narzędziami, by dać ogrzewanie też na garaż. Ten ostatni krok jest dyskusyjny. Wiele osób uważa to wręcz za herezję ;) to chyba pytanie bardziej typu komfort/koszt.

Ale naprawial, bo mu gdzieś ciepło uciekało czy dla świętego spokoju?

Na mój rozum, kiedyś nie dołożysz już styropianu pod posadzkę, a jednak styropian odseparuje od podłoża i podniesie temperaturę posadzki.

By nie było ryzyka zamarznięcia wody w układzie - to już granicą +5st jest niebezpieczna.

Moim zdaniem najgorsze połączenie to pologowka + kaloryfery. Lepiej nie mieszać układów nisko- i wysokotemperaturowych (chyba, że te kaloryfery są niskotemperaturowe =wielkie).

Ja dałem pętlę także do garażu - nie chciałem dawać tam odpływu, a w razie co mogę nią sterować rotametrem.

Chętnie posłucham zdanie innych na ten temat.

No to fakt później już nie dołożę, a co z teorią że posadzka będzie się ogrzewać od ciepła z ziemi? Bo i takie wypowiedzi czytałem.

No to fakt później już nie dołożę, a co z teorią że posadzka będzie się ogrzewać od ciepła z ziemi? Bo i takie wypowiedzi czytałem.

Nie znam się, ale na chłopski rozum: usiądź na chudziaku (betonie), a usiądź potem na styropianie. Gdzie cieplej?

Gdyby tak było, to dlaczego wszyscy dają styropian na podłogę? A im jego więcej, tym lepiej?

Nie znam się, ale na chłopski rozum: usiądź na chudziaku (betonie), a usiądź potem na styropianie. Gdzie cieplej?

Gdyby tak było, to dlaczego wszyscy dają styropian na podłogę? A im jego więcej, tym lepiej?

No tu masz rację, kwestia jeszcze tylko ściany oddzielającej garaż od części mieszkalnej, nie chclabym dawać tu styropianu z tego względu że i tak garaż jest już mały, a teraz odjąć od niego jeszcze 5-10 cm? Tylko czy nieocieplona ściana nie będzie wyziębiać dwóch przylegających do niej pokoi?

Jest ci ciepło w tyłek bo styropian blokuje uciekanie ciepła z twojego tyłka w przeciwieństwie do chudziaka który je odbiera szybciej. Jeżeli położysz 30 cm styropianu, na to dasz 10 cm betonu i się na to usiądziesz to i tak ci będzie zimno w tyłek bo beton nadal będzie odbierał te ciepło szybciej niż sam styropian. Oczywiście do czasu aż byś nagrzał te 10 cm betonu.

Teoria jest taka, że gleba poniżej domu ma w miarę stałą temperaturę jak dobrze pamiętam 6 stopni (+/- ileś) i dając styropian odcinasz się od tego "grzejnika", który grzałby ci garaż od dołu.

Ja dałem jakieś 12 cm styropianu bo bałem się nie dać bo po zalaniu posadzki już go nie dołożysz. Przy kolejnej budowie przejechałbym się do kogoś w zimie kto nie ma styropianu i sprawdził organoleptycznie jak to wygląda.

A co do zimy to nie grzałem w nim i miałem w najzimniejszy dzień około 10 stopni, tylko też nie mam oddzielonego garażu styropianem od domu czyli de facto ściana domu (3 metry) i kotłownia na ekogroszek z wejściem do garażu robi mi za grzejnik w garażu.

Jest ci ciepło w tyłek bo styropian blokuje uciekanie ciepła z twojego tyłka w przeciwieństwie do chudziaka który je odbiera szybciej. Jeżeli położysz 30 cm styropianu, na to dasz 10 cm betonu i się na to usiądziesz to i tak ci będzie zimno w tyłek bo beton nadal będzie odbierał te ciepło szybciej niż sam styropian. Oczywiście do czasu aż byś nagrzał te 10 cm betonu.

Teoria jest taka, że gleba poniżej domu ma w miarę stałą temperaturę jak dobrze pamiętam 6 stopni (+/- ileś) i dając styropian odcinasz się od tego "grzejnika", który grzałby ci garaż od dołu.

Rozumiem ten ciąg logiczny, ale zastanawia mnie to: gdyby tak było w istocie, to czy nie byłoby błędem izolowanie podłóg w części mieszkalnej? Czy jedynym uzasadnieniem jest w takim razie potrzeba zatrzymania ciepła, by nie uciekało przez posadzkę (a nie odwrotnie)?