Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgiel plus podpisany

Recommended Posts

@DUNIA.MD

Ty w poście #46 napisałeś: Stwórca od czasu do czasu lubi włożyć kij w poukładane szprychy wielkich tego Świata. W przeciwieństwie do ciebie moje życie nie jest od porodówki do cmentarza. koniec cytatu

Czyli ty wdepłeś w tematy teologiczne jak w kocie łajno i nie rzucaj się jak wsza lub wesz na kołnierzu. Jesteś smarkiem (jeśli czujesz się urażony to mogę przeprosić - cytat z o. dyrektora oraz innego klasyka) jeśli słowo Radom i Gdańsk nie otwiera ci właściwej szufladki, czyli według obecnych standardów właściwego foldera. Więc nie rżnij głuppa. Chyba że nie musisz.

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po którym nowym roku? Bardzo optymistycznie licząc do grudnia 2022 MOŻE uda się rozładować połowę potrzebnego węgla, czyli 5 mln ton z potrzebnych 11 milionów -- 5 dla ludności i 6 dla energetyki, liczę 3 dni na rozładunek statku 100000DWT w porcie. Arytmetyka: zaokrągam do 10 mln ton dzielę przez 100tys ton, wynik 100 razy 3dni czyli 300 TRZYSTA dni na rozładunek w porcie. Gdzie ewentualne sortowanie/przesianie, transport do składów, od składów do domów lub kotłowni czy elektrowni??????????? Ostatni optymistycznie może dostaną opał w maju 2023.

GRATULACJE dla rządu za logistykę.

Założenia optymistyczne:

1. wyładunek 3 dni - ludzie z wybrzeża twierdzą, że 3 do 5 dni

2. zima lekka, wagony nie zamarzną a cargo będzie śmigać jak pendolino i lokomotyw oraz maszynistó na obsadę nie zabraknie.

itd......

Oby moje wyliczenia w gónwo się obróciły. Tfuj!

@DUNIA.MD

Czyli ty wdepłeś w tematy teologiczne jak w kocie łajno i nie rzucaj się jak wsza lub wesz na kołnierzu. Jesteś smarkiem

Człowieku weż coś na uspokojenie lub pisz coś z sensem. Zajmij się Rodziną lub weź się za jakąś porządną robotę a nie tylko zaczepiasz ludzi obrażając ich.

Edytowane przez DUNIA.MD

Po którym nowym roku? Bardzo optymistycznie licząc do grudnia 2022 MOŻE uda się rozładować połowę potrzebnego węgla, czyli 5 mln ton z potrzebnych 11 milionów -- 5 dla ludności i 6 dla energetyki, liczę 3 dni na rozładunek statku 100000DWT w porcie. Arytmetyka: zaokrągam do 10 mln ton dzielę przez 100tys ton, wynik 100 razy 3dni czyli 300 TRZYSTA dni na rozładunek w porcie. Gdzie ewentualne sortowanie/przesianie, transport do składów, od składów do domów lub kotłowni czy elektrowni??????????? Ostatni optymistycznie może dostaną opał w maju 2023.

GRATULACJE dla rządu za logistykę.

Założenia optymistyczne:

1. wyładunek 3 dni - ludzie z wybrzeża twierdzą, że 3 do 5 dni

2. zima lekka, wagony nie zamarzną a cargo będzie śmigać jak pendolino i lokomotyw oraz maszynistó na obsadę nie zabraknie.

itd......

Oby moje wyliczenia w gónwo się obróciły. Tfuj!

Info cenne a o jego wadze stanowić będzie czy ktoś weźmie sobie to do serca i wyciągnie dla siebie wnioski słuszne z tego – czy może mając na oczach to co się do okoła niego dziej – oleje to i jak już wszystko z tym związne na światło dzienne wyjdzie i rzeczywistość naga będzie, to zaś pierdzielić tu na FM-ie będzie – jakiż to no nieszczęsliwy, biedny i poszkodowany – wskazując przy tym winnych, że bo niby za komuny do czegoś takiego dojść by nie mogło – bo o komunie ma w pamięci tylko to co go w tym czasie tuczyło.

Takrze @Bertha mniej się na baczności w przyszłości – co by Cię tu na stsie nie spalili ale nie za to iż ostrzegałeś tylko za to że wykrakałeś.

U mnie na szczęście większość grzeje gazem wodę, a zimą też raczej będą, gdyż większość zlikwidowała kotłownie na węgiel.

Najwyżej przedpotopowe kominki odpalą, choć też nie widzę, żeby drewno zwozili

Zresztą, jak sie z sąsiadami pogada o zimie, to ci grzejący gazem w wydają się spokojniejsi, niż ci, co palą węglem....

Najwyżej przedpotopowe kominki odpalą, choć też nie widzę, żeby drewno zwozili.
Nie lepiej coś od siebie napisać – bo coś mi na oczy chyba padło, że w kominku palić nie będziesz choć by gaz jeszcze miał zdrożeć. Urząd już zajął stanowisko względem kominka twego czy jeszcze nie wystąpiłeś do nich o to?

Zresztą, jak sie z sąsiadami pogada o zimie, to ci grzejący gazem w wydają się spokojniejsi, niż ci, co palą węglem....

Bo gaz da się zaazotować. Ciekawe, czy będą tacy spokojnie, jak im się będą ośki w wiatraczkach liczników ukręcać od przepływu, a w domu nadal będzie zimno...

Nie lepiej coś od siebie napisać – bo coś mi na oczy chyba padło, że w kominku palić nie będziesz choć by gaz jeszcze miał zdrożeć. Urząd już zajął stanowisko względem kominka twego czy jeszcze nie wystąpiłeś do nich o to?

Nie byłem jeszcze w Urzędzie z papierami mojego kominka, gdyż te 100-150kg drewna jakie posiadam spalę celem zrobienia porządku na placu w listopadzie, grudniu.

Więcej drewna nie mam, a patrząc na ceny mieć nie zamierzam

Rozumiem, że podejrzewasz, że spółka zamierza popełnić przestępstwo ?

Już (przynamniej) raz to zrobili. Ciężko takie wałki wykryć, bo trzeba mieć lab do badania składu gazu. Podejrzewam, że gaz rozrzedzą w marcu, może w lutym, w każdym razie pod koniec zimy. Potem może odbędzie się dochodzenie, ale raczej wszystko pójdzie na Putina czy tam innego Tuska, no i Niemcy :)

Zakład? :D

Info cenne a o jego wadze stanowić będzie czy ktoś weźmie sobie to do serca i wyciągnie dla siebie wnioski słuszne z tego – czy może mając na oczach to co się do okoła niego dziej – oleje to i jak już wszystko z tym związne na światło dzienne wyjdzie i rzeczywistość naga będzie, to zaś pierdzielić tu na FM-ie będzie – jakiż to no nieszczęsliwy, biedny i poszkodowany – wskazując przy tym winnych, że bo niby za komuny do czegoś takiego dojść by nie mogło – bo o komunie ma w pamięci tylko to co go w tym czasie tuczyło.

Takrze @Bertha mniej się na baczności w przyszłości – co by Cię tu na stsie nie spalili ale nie za to iż ostrzegałeś tylko za to że wykrakałeś.

Przecież każdy stary na FM wie, że jezdem ukrytą opcją niemiecką czyli stos lub szafot należy mi sie ex definitione.

Należy mi się z powodu sympatii światopogladowych & politycznych, lokalizacji oraz nicka a także z zamiłowania do hien faszystowskich popularnie zwanych german shepherd. Zresztą i tak do piachu i tak, bo tak jest kolej rzeczy a połowinka już dawno za mną. Aczkolwiek uważam, że o zdrowie muszę dbać aby zobaczyć na własne oczy jak je*nie kaczyzm i opisać to dla wnuków & inszych potomnych. Flaszki w piwnicy i kieliszki w ilości sztuk (tajne przez połówkę, na osobnej półce ) na tę okoliczność mam przygotowane od 2017 roku. Czekam coraz spokojniej:yes:

Już (przynamniej) raz to zrobili. Ciężko takie wałki wykryć, bo trzeba mieć lab do badania składu gazu. Podejrzewam, że gaz rozrzedzą w marcu, może w lutym, w każdym razie pod koniec zimy. Potem może odbędzie się dochodzenie, ale raczej wszystko pójdzie na Putina czy tam innego Tuska, no i Niemcy :)

Zakład? :D

Gdzie i kiedy to zrobili ?

A jaki to problem złożyć się w grupie na badanie gazu i założyć pozew zbiorowy ?

Uważasz że spółka ma na to ochotę ?

Dobrze - napisz mi proszę o ile % wzrośnie mój pobór gazu w lutym i marcu w tym roku w porównaniu do lat poprzednich.

Chętnie się założę, może wreszcie trafię na kogoś, kto w przypadku przegranej nie chowa głowy w piasek, jak @kryzys (dawniej @berthold)

@ Bertha - ja ze swojej strony tylko zdrowia życzyć mogę oraz spełnienia oczekiwań swych - co czynię.

Szkoda, że my nie zgadli się o tym jak na początku roku o węgiel podniół się larum – wielu można było by pomóc wtedy a to z tego względu, że wszyscy szoku doznali jak węgiel z ok. 800 zł na 1000 zł wystrzelił – piszę to na przykładzie składu u mnie w okolicy i ci co podobną wiedzę na temat tego mieli zaczęli się zastanawiać czy jest sen i czy warto – no a teraz to już musztarda po obiedzie.

W sieci wyczytałem, że oprócz niewypału wegel+ planują dopłaty dla włascicieli śmieciuchow - po 3000 zł.

Wyczytałeem też, ze zagotowali się ci od gazu, pelletu drzewnego, ciepła systemowego i podobni - pełna niesprawiedliwość im sięe dzieje!

Na Youtubie obejrzałeem spektakl z sejmu...

Proponowano nie 3 tylko po 6 tysiecy i to dla wszystkich, jako dodatek ENERGETYCZNY zamiast węglowy.

Koronnym argumentem było dzielenie na lepszych i gorszych obywateli tego kraju.

No, MOŻNA dać wszystkim po 6, 9 czy nawet 15 tysiecy, ale...

Dla nikogo chyba już nie jest tajemnicą, ze skoczą nie tylko ceny węgla, gazu, drewna czy pelletu.

Wszystkie skoczą, i nie wiadomo jak wysoko, ale wysoko - to się nazywa inflacja.

A inflacja ZAWSZE kradnie wartość nabywczą naszych pieniędzy.

Mam radę dla naszych pOSŁÓW sejmowych, tak przejętych nierównosciami społecznymi właśnie generowanymi.

-Cofnąć te nieudane i niedziałające węgiel+ oraz nkomu nie dawać ŻADNYCH dodatków!!!

WTEDY BĘDZE SPRAWIEDIWIE !!!

WSZYSCY MAMY TAK SAMO DROGO I MUSIMY SOBIE RADZIĆ.

Jak?

No...

Następnym razem nie wybierać idiotow do rządu... (sejmu, na prezydenta, radnego td)

Adam M.

Coś jeszcze dopiszę...

Nie jest dobrze!

Nie będzie lepiej!!

Lepiej - to już BYŁO!!!

Ciekawe kiedy większość (a nie jakieś jednostki) zobaczy, ze ten rząd i jedynie słuszna partia wiodąca grabi nas na potęgę w imię utrzymania stołków?

Ciekawe ile teraz podniosą policjantom, którzy walą w łeb na ulicach tych, którym się nie podoba to, co jest i to co ma być ?

Adam M.

Gdzie i kiedy to zrobili ?

A jaki to problem złożyć się w grupie na badanie gazu i założyć pozew zbiorowy ?

Uważasz że spółka ma na to ochotę ?

Dobrze - napisz mi proszę o ile % wzrośnie mój pobór gazu w lutym i marcu w tym roku w porównaniu do lat poprzednich.

Chętnie się założę, może wreszcie trafię na kogoś, kto w przypadku przegranej nie chowa głowy w piasek, jak @kryzys (dawniej @berthold)

Gdzie? W Polsce. Jakieś moze 15 lat temu. Pozew zbiorowy był, ale wyroku nie pamiętam. Ciężko teraz to wygooglować.

Nie wiem ile wzrośnie, ale coś czuję, że będą takie próby. Nie znam się na gazie, nie wiem czy do odbiorców można wpuścić gaz zmieszany z azotem czy miesza się różne gatunki gazów ziemnych. Pamiętam jednak, że o to zaazotowanie procesy były, a kolega zapłacił za ciepły marzec dwa razy większy rachunek niż za luty.