Rico_87 14.07.2022 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Witam. Pytanie do fachowców Mieszkanie znajduje się w starym budynku gdzie na podłogach są przykręcone płyty pilśniowe, a pod nimi zwykle deski. Nie chciałbym ruszać tych płyt, ze względu na to że pasuje mi wysokość względem innego pomieszczenia, więc w planie mam położenie na nich płyt OSB (pod panele). W środku pomieszczenia jest dziura i wymyśliłem,że zagruntuje płyty pilśniowe środkiem szczepnym, na to położę siatkę elewacyjna i na to wyleje wylewkę samopoziomującą i dopiero wtedy na równe podłoże dam płyty OSB. Więc pytanie moje czy etap gruntowanie szczepnym - saitam elewacyjna - wylewka samopoziomująca jest właściwym rozwiązaniem ? Czy nie położyć jeszcze np pod wylewkę folii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.07.2022 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Jakie są nierówności?Jaka grubość wylewki samopoziomującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rico_87 18.07.2022 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Dziura jest na samym środku pokoju. Po przyłożeniu poziomicy jest luka ok. 2cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.07.2022 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Siatka elewacyjna jest za słaba, musi być siatka z włókna szklanego. Na to leje się żywicę. Szczegóły powiedzą Ci na jakimś forum o budownictwie drewnianym, ponieważ tak wzmacniają strop pod wanną. Miałem w jednym domu podobny temat i na płyty dałem OSB 18mm w dwóch warstwach, skręconych ze sobą wkrętami. Wszystko jest mega stabilnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.07.2022 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 2 cm dziura czyli 3 cm wylewki samopoziomującej nawet z siatką stalowąto zbyt mało aby utworzyć pływającą podłogę tym bardziej na tak niestabilnym materiale jakim jest płyta pliśniowa.Warstwa wylewki nie będzie się trzymać płyty pliśniowej nawet gdy będzie do niej przymocowana siatka. Dlatego albo zalewasz to żywicą tak jak wspomniał kolega przede mną albo nie bawisz się w jakieś półśrodki w postaci łatania starych płyt i zrywasz je a zamiast nich kładziesz grubszą warstwę lub dwie płyt OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts