Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gorący temat: Czym ogrzewać się zimą 2022/23?

Recommended Posts

• 1 month później...
Nie jaka Anna Moskwa walcząca z Putinem i klimatem powiedziała w wywiadzie w tv,że ma 17 stopni w domu i jest ,,okena" i jest zdrowa . Po tych słowach utwierdziłem się w przekonaniu,że jak raz w tygodniu przepalę czymkolwiek w domu to będę miał podobnie; a jak zaświeci słońce to przetrwam zimę paląc w domu po 10 minut dziennie:bash:. Temat zbędny....słucham ekspertów z TV

Nie mam tych problemów ogrzewając od 9 lat pompą ciepła :D

Nie muszę nic przepalać, płacąc grosze za 22,5st.C w domu..

Arturo w nowej odsłonie jest propisowski, normalnie CUT. Zbieram szczękę ;-)

A w temacie wątku... "Czym ogrzewać się zimą 2022/23?" - pytanie jak dla mnie nieco tendencyjne, bo wybór mają tylko Ci z "wszystkożernymi" kotłami, i/lub ci, którzy mają > jedno źródło energii do ogrzewania. Ponieważ na szybko nie da się zmienić tej konfiguracji przed zimą, to pytanie redukuje się praktycznie do następującego:

"Co wrzucać do kopciucha tej zimy?"

Kopciucha nie mam, ale chętnie pośledzę, co tam da się wrzucić, żeby nie przeżreć kotła, komina i jeszcze dać sobie i innym pooddychać ;-)

W domu należy trzymac taką temperaturę, aby po otwarciu drzwi lodówki buchało gorąco. Zaś te siedemnaście stopni o których ......ła Moskwa, to siedemnaści stopni w schodach na piętro. Cieszcie się że nie mówiła o siedemnastu stopniach Kelwina. :bash:

Wczoraj w znanym markecie na trzecią literę widziałem groszku cała ścianę palet przy parkingu. Piękne zapakowany, opisany Wyngiel orzech prem... po 82 zeta za worek.

Worek 20kg.

Śmiać się czy płakać?

Na twitterze Kuba z Mazowsza pisze: ....W latach 80' mieszkalem na Dolnym Mokotowie, ..zimy mroźne ... sąsiad któremu urodziło się dziecko wział broń (.......) i udał się do pobliskiej EC Siekierki, aby wymusić włączenie ogrzewania.

Po godzinie dopisał:

Oczywiscie plan nie zadziałał, a on swoje dziecko zobaczył dopiero pod koniec 89 roku.

Jeszcze trochę to lud może się wzdenerwować, niechaj jeszcze naciągają strunę.

Samorządy wysyłaja pisma że podania o dopłatę rozpatrzą za miesiąc gdy otrzymają? obiecane piniendze rządowe. Czy rząd napisał do zimy aby nadejszła w maju?

Edytowane przez Bertha

• 6 months później...
Ja palę drewnem, mam swój las i nie mam problemu z surowcem.

Ja też mam awaryjne źródło ciepła zasilane drewnem z mojego lasu.

Jednak moja gmina już ustaliła że po 2025 roku tej opcji nie będę miał bo zakazali spalania węgla i drewna i to nie tylko w piecach grzewczych ale i w kominkach rekreacyjnych.

Uprzedzając Twoje pytanie to nie nie mieszkam w mieście.

Mieszkam na mazowieckiej wsi.

Zainteresuj się więc prawodawstwem na Twoim terenie bo może się okazać że już niedługo i u Ciebie spalanie drewna będzie zakazane.