Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepla - przy pradzie 2-3x drozszym niz teraz :( ?

pojzonbud

Recommended Posts

Do mnie się przypierdzielasz skąd wiedzę o porach roku czerpie a pomijasz że dla Ciebie nic to 2MWh.

Zimą nie 2MWh a 733kWh. A za 2MWh to masz ponad 36m3 CWU o temperaturze 55*. Większości gospodarstw domowych to wystarcza na cały rok. Zmień ciepłomierz, bo coś Cię oszukuje (pomijając brak znajomości pór roku).

I daruj sobie fiutkowanie bo tylko małe pieski szczekają. I zluzuj bo Ci jakaś żyłka pęknie i będzie wylew czy udar.

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PC w lato bardziej wygląda niż grzeje odpalona była tylko na testy. W zimę pompa sztywnie będzie ustawiona na około 40*C, jeśli słońce coś nagrzeje ulga dla pompy bo zaoszczędzi kWh, jeśli nie będzie słońca jedzie na sprężarce.

Automatyka od solarów ogarnia całe grzanie tzn. jeśli solar ma powyżej X*C (mogę to modyfikować) niż woda na dole bufora odpala pompę, jeśli temperatura solara spadnie poniżej 6*C w porównaniu z buforem pompa staje i czeka aż zadana delta na solarach powróci do zadanej powiedzmy 8*C.

Chętnie pokazał bym wykresy ale Hewalex coś popsuł i po zalogowaniu twierdzi że mojego urządzenia nie ma, a mogę pokazać wykresy od 2013r.

Zwróć uwagę że u mnie z 7m2 solarów w grudniu i styczniu nie ma prawie nic, a Ty byś chciał cwu.

@Kaizen ja wiem że ty grzejesz tylko jak na dworze jest mniej niż -20*C, rodzina myje się w wodzie po gotowanych ziemniakach ale nie mierz wszystkich swoją miarą. Dla Ciebie zima zaczyna się jak zadecydujesz i kończy jak powiesz. Ciepłomierz masz najlepszy certyfikowany, siedzi nad nim typ i co minutę go weryfikuje. Chłopie mnie żyłka nie pęka, ale ciebie musi bardzo boleć może już krwawi?

Edytowane przez marcinbbb

@Kaizen ja wiem że ty grzejesz tylko jak na dworze jest mniej niż -20*C

Chciałbym mieć taki dom, co tak ma bez grzania:

attachment.php?attachmentid=460195

Ale nie. Zmień źródło swojej wiedzy, bo to wymaga ogrzewania.

Kiedy zima się kończy a kiedy zaczyna nie ja decyduję. Ja u siebie decyduję, kiedy w którym pomieszczeniu zaczynam grzać i ile.

2022StyczeńSypialnia.jpg

Chłopie dla Ciebie 2MWh to NIC!!! martwisz się pierdołami. Starasz się udowodnić że 2MWh to tylko 700kWh - chłopie OK ale za te 700kWh musiałeś zabecelować tak czy nie? Czy u mnie wpadło ze słońca? Czy mam Ci pokazywać obwody w PC aby udowodnić że 100% energii weźmie z PV a jak braknie to ze słupa.

W najcieplejszej łazience mam teraz 25*C, w salonie "jechany" jest bo strop mam 7m nad głową przy suficie jest 25,1*C na dole nie wiem nie chce mi się szukać pirometru. Myślę w okolicac 23*C z reku wieje 17,3*C.

• Like 1

Chłopie czy ja z mordy robię du*ę czy może odwrotnie? Odnieść do sytuacji nie mogę bo ja łapię za słówka... odnieść się do konkretów nie chcę bo mi się nie chce :)

Sam twierdzisz, że zimą masz 2MWh podając zestawienie udowadniające, że się mijasz z prawdą. Sam siebie łapiesz za fiutka.

Mi się też już nie chce czytać Twoich wypocin, więc PLONK. I liczę na wzajemność.

Faktycznie jak argumentów brak lepiej nie dyskutować.

Zdrówka życzę ale ta woda po ziemniakach i grzanie cwu pod kołdrą jakoś do mnie nie przemawia.

Ty kwestionujesz od kiedy jest zima i twierdzisz że jej nie ma i okazuje się że wtedy grzejesz ja nie muszę.

I liczę na wzajemność ;)

Aż se klimę włączyłem aby Cię jeszcze bardziej powk*wać... będzie 21*C, jutro nura do basenu i jeszcze około 7 dni urlopu.

Zwróć uwagę że u mnie z 7m2 solarów w grudniu i styczniu nie ma prawie nic, a Ty byś chciał cwu.

PC grzeje CWU. Jak nie ma słońca, to PC grzeje, ale jak jest, to PC nie grzeje, bo po co. Te dwa miesiące mogę odpuścić (i odpuszczam), ale myję się cały rok.

Wiesz, jakie jest zapotrzebowanie na ciepło grzewcze w sezonie w Twoim domu i jaki procent załatwiają solary?

PC i SOLARY grzeją jeden bufor w który jest buforem kombinowanym. Bufor 400l grzeje cwu której w środku tego bufora jest 100l CWU. To coś jest napędzane solarami i PC jak ją w końcu włącze

Ciepło... jakieś 1t węgla i 1,5t pelletu dawało radę do 23,4*C

SOLARY w zimę nie grzeją 36-36kWh to guzik. Nie ugrzejesz tym wody na 3 dni.

Dzięki.

Jak to ma działać? Wężownica rozumiem zasilana z solarów, bo wysokotemperaturowa, ale PC ogrzewa wodę w buforze poprzez osobną wężownicę czy bezpośrednio?

Bezpośrednio. Ma to szereg zalet. Dzięki rezygnacji z wężownicą bardzo ogranicza taktowanie pompy latem.im większy tym dłuższe cykle pracy i możliwośc obniżenia końcowej temperatury.

Dla starszych instalacji bufor taki stanowi swoisty odstojnik wszelkich stałych zanieczyszczeń.

Bezpośrednio. Ma to szereg zalet. Dzięki rezygnacji z wężownicą bardzo ogranicza taktowanie pompy latem.im większy tym dłuższe cykle pracy i możliwośc obniżenia końcowej temperatury.

Dla starszych instalacji bufor taki stanowi swoisty odstojnik wszelkich stałych zanieczyszczeń.

Hmm, mnie ciekawi jak ogrzać CWU do żądanej temperatury, skoro PC grzeje tylko do 40*, a resztę dadzą być może solary. I to 40* jest w zewnętrznym zbiorniku, a nie cwu!

Hmm, mnie ciekawi jak ogrzać CWU do żądanej temperatury, skoro PC grzeje tylko do 40*, a resztę dadzą być może solary. I to 40* jest w zewnętrznym zbiorniku, a nie cwu!

Pompa może grzać nawet do 55-60'C. A reszta to kwestia sterowania. Jak grzeją solary to pompa nie grzeje. Najprościej zamontować czujnik od pompy odpowiednio wyżej w zbiorniku.

Instalacje CO najlepiej podpiąć bezpośrednio do pompy ciepła, a taki bufor traktować jak zbiornik CWU. Można też podłączyć zasilanie bezpośrednio do pompy, a powrót szeregowo przez jeden z dolnych króćców zbiornika. Powstanie w ten sposób bufor szeregowy o wybranej pojemności. Da to również możliwość wspomagania CO solarami.

Czyli jesteś w błędzie pisząc "I to są realne dane, a nie wyliczenia.".

Tak to są realne dane. Tyle dom potrzebuje w praktyce. Czego nie rozumiesz?

A reszta? Szczelność okien otwieranych to teoria.

Chyba twoja ....

Jak masz okna w łazience od południa to owszem, może być więcej. W praktyce jednak jak za oknem 10-15* to zyski słoneczne w innych pomieszczeniach (najszybciej w kuchni i salonie zazwyczaj) powodują, że aż się chce klimę odpalać. A w łazienkach ciągle chłodno bo zyski znikome a straty przez przenikanie są. To nie wydumane - to praktyka. Niezależnie od tego, jaką kto lubi temperaturę to w łazience chce mieć cieplej.

Cieszę się że lepiej ode mnie wiesz jaką mam temperaturę w łazience i czy jest dla mnie wystarczająca.

To się nie dziw, że masz wysokie EU.

Faktycznie, dobrze mówisz. Uszczelnię bypass zamiast 40 będę miał 20 kWh/m2

A ile razy już wymieniałeś bypass? W ogóle działa? Może cały czas jest otwarty. Jak nie wiesz, co się dzieje zimą z bypassem to zapraszam tutaj

Nie wymieniałem. Widziałem ten wątek, mój bypass ma się dobrze.

• Like 1

Pompa może grzać nawet do 55-60'C. A reszta to kwestia sterowania. Jak grzeją solary to pompa nie grzeje. Najprościej zamontować czujnik od pompy odpowiednio wyżej w zbiorniku.

Nadal nie rozumiem, skąd pompa ma wiedzieć, żeby grzać do 40* a nie do 55*. Przecież solary dopiero dogrzeją (albo i nie) w ciągu dnia ten bufor. Solary 7 m2 są na raczej duże zużycia wody ciepłej, a to wyklucza zbiornik 100l, jaki jest w buforze kombinowanym 400l. To przecież PC czuwa cały czas, a nie solary. To solary dogrzewają wodę, jeśli PC w nocy nagrzeje do 40*. Albo i nie dogrzeją, jak nie będzie słońca. I co wtedy? W zbiorniku 100l jest woda o temp 40*??? Bez sensu.