Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Opinie] De facto nie chciałem grzać garażu. Inni mówią, że powinienem.

Farlik

Recommended Posts

W domu 20'C w garażu 15'C, grunt pod garażem 10'C w którym kierunku jest przepływ Ciepła?

Nie za bardzo rozumiem - no ale gdyby tam tego dostawionego do domu garażu nie było to co? Ucieczka ciepła z domu dookoła przegrodami zewnętrznymi wiadomo że na zewnątrz. I co z tego że ten garaż tam jest i akurat w tym miejscu uciekające z domu ciepło trafia go garażu? Idąc tym tokiem myślenia cały dom należałoby dookoła obudować ogrzewanym garażem ;)

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie za bardzo rozumiem - no ale gdyby tam tego dostawionego do domu garażu nie było to co? Ucieczka ciepła z domu dookoła przegrodami zewnętrznymi wiadomo że na zewnątrz. I co z tego że ten garaż tam jest i akurat w tym miejscu uciekające z domu ciepło trafia go garażu? Idąc tym tokiem myślenia cały dom należałoby dookoła obudować ogrzewanym garażem ;)

Masz rację.

Ale jeśli w istniejącym garażu byłaby zaizolowana posadzka, to w tym istniejacym garażu prawdopodobnie podniosłaby sie temperatura, a tym samym straty z domu byłyby mniejsze. I masz rację również w tym, że im bardziej odizolowany garaż od domu tym jego wpływ jest mniejszy. Zapewne w wolnostojącym garażu jest mniejszy sens izolowania posadzki, jak w takim w budowanym i połaczonym fundamentem, sicianami nośnymi i wieńcem z domem.

Ziemia "grzeje" do temperatur ledwie kilka stopni powyżej zera (raczej bliżej zera). Jak ktoś ma/chce mieć w garażu wyższą temperaturę to ta ziemia generuje stratę.

Dlatego izolowanie posadzki w garażu nie jest błedem. W dzisiejszych czasach wysokich cen materiałów izolacyjnych można dyskutować o opłacalności tego ocieplenia.

Ale błędem jest bezrefleksyjne powtarzanie tez wyczytanych na forach i traktowanie ich jak dogmat.

Zapewne w wolnostojącym garażu jest mniejszy sens izolowania posadzki, jak w takim w budowanym i połaczonym fundamentem, sicianami nośnymi i wieńcem z domem.

Ziemia "grzeje" do temperatur ledwie kilka stopni powyżej zera (raczej bliżej zera). Jak ktoś ma/chce mieć w garażu wyższą temperaturę to ta ziemia generuje stratę.

Dlatego izolowanie posadzki w garażu nie jest błedem.

Amen.

Wątek dotyczył ogrzewania/nieogrzewania garażu.

Rozszerzając, wskazano na wiele opcji (uzależnione od chciejstwa i zasobności):

1) brak garażu

2) garaż poza bryłą domu/wiata (tu sugerowane jest nieocieplanie budynku)

3) ocieplenie bryły garażu, brak ogrzewania

3) ocieplenie bryły garażu, ogrzewanie

Dla każdego coś dobrego

Tylko jedna osoba w tym temacie wskazała zapotrzebowanie takiego garażu na ciepło.

Oczywiście, to pewnie przy założeniu, że ta brama nigdy nie będzie otwierana.

Tego nie podano.

Wstawcie sobie jedną ścianę do domu zrobioną z bramy garażowej w salonie, a wtedy napiszcie o salonie dla niesamowitego samochodziku, który usiądzie za Was na kanapie.

• Like 1

Tylko jedna osoba w tym temacie wskazała zapotrzebowanie takiego garażu na ciepło.

Tego nie podano.

Wstawcie sobie jedną ścianę do domu zrobioną z bramy garażowej w salonie, a wtedy napiszcie o salonie dla niesamowitego samochodziku, który usiądzie za Was na kanapie.

Równie dobrze można napisać, że wciąż piszesz pod kątem jednego "wymiaru", gdy świat jest w 3D :)

Tego nie podano.

Przeceniasz straty przy otwieraniu garażu. Nawet jeśli następuje całościowa wymiana powietrza podczas takiego otwierania, to te straty są naprawdę niskie.

Na CO zuzywam rocznie 8000kWh ciepła - w tym uwzględniając właśnie garaż. Co w przeliczeniu daje 40kWh/m2 na rok. Gdyby garaż był takim sitem, jak sobue wyobrażasz, to ten wynik byłby nieosiągalny.

Brama w kamerze termowizyjnej naprawdę nie wygląda tak źle jak można było pomyśleć.

Przeceniasz straty przy otwieraniu garażu. Nawet jeśli następuje całościowa wymiana powietrza podczas takiego otwierania, to te straty są naprawdę niskie.

Na CO zuzywam rocznie 8000kWh ciepła - w tym uwzględniając właśnie garaż. Co w przeliczeniu daje 40kWh/m2 na rok. Gdyby garaż był takim sitem, jak sobue wyobrażasz, to ten wynik byłby nieosiągalny.

Brama w kamerze termowizyjnej naprawdę nie wygląda tak źle jak można było pomyśleć.

w niniejszej dyskusji są 2 czynniki wałkowane zużycie energii/straty na ogrzewanie garażu i jaki to niepojęty komfort aby 24h/dobe ogrzewać garaż. Znam osoby które mają podłogówkę w garażu na bogato i owszem jej nie używają poza silnymi mrozami bo sie boja o zamarznięcie a samochody trzymają na zewnatrz. W większości Europy oraz Polski klimat od 20 lat się ocieplił i nadal się ociepla. Czy garaż jest aż tak bardzo konieczny ?? Czy zagracanie się mnóstwem niepotrzebnych rzeczy które kupujemy za ciężkie pieniądze i lądują w śmietniku lub zagracają garaż który i tak nas kosztuje.

Co w obecnych samochodach można robić we własnym garażu ? To samo co i poza nim . Dolać płyny do spryskiwacza, sprawdzić poziom oleju i odkurzyć.

Garaż stał się totalna i bezsensowną fanaberią dla ludzi którzy albo maja nadmiar pieniędzy albo mało świadomości i zadłużyli się pod korek.

mam inne pytanie czy ogrzewany garaż nie powoduje większej wilgotności i szybszej utylizacji pojazdu w wyniku szybszej korozji?

• Like 1

Pokażesz?

Jak znajdę, to owszem.

w niniejszej dyskusji są 2 czynniki wałkowane zużycie energii/straty na ogrzewanie garażu i jaki to niepojęty komfort aby 24h/dobe ogrzewać garaż. Znam osoby które mają podłogówkę w garażu na bogato i owszem jej nie używają poza silnymi mrozami bo sie boja o zamarznięcie a samochody trzymają na zewnatrz. W większości Europy oraz Polski klimat od 20 lat się ocieplił i nadal się ociepla. Czy garaż jest aż tak bardzo konieczny ?? Czy zagracanie się mnóstwem niepotrzebnych rzeczy które kupujemy za ciężkie pieniądze i lądują w śmietniku lub zagracają garaż który i tak nas kosztuje.

Co w obecnych samochodach można robić we własnym garażu ? To samo co i poza nim . Dolać płyny do spryskiwacza, sprawdzić poziom oleju i odkurzyć.

Garaż stał się totalna i bezsensowną fanaberią dla ludzi którzy albo maja nadmiar pieniędzy albo mało świadomości i zadłużyli się pod korek.

mam inne pytanie czy ogrzewany garaż nie powoduje większej wilgotności i szybszej utylizacji pojazdu w wyniku szybszej korozji?

Statystyczny Kowalski może i zrobi niewiele, ja akurat w swouch autach robię wszystko - od elektroniki, a na mechanice czy nawet lakierowaniu kończąc.

I nie, nie zadłużyłem pod korek. Mam pełną świadomość - ba mam opomiarowane w domu tyle parametrów, że Kowalski nie ma pojęcia o ich istnieniu.

Co do wilgotności... Zadając to pytanie trochę się wygłupiłeś. Bo jak przy wyższej temperaturze może być wyższa wilgotność. Jaką masz wilgotność zimą na zewnątrz, a jaką w garażu, w którym jest 15 stopni?

Akurta to argument dośc słaby. Tarcze hamulcowe pod chmurą korodują po jednym deszcze lub jednej wilgotnej nocy. Po tygodniu ciężko klockami te korozję zetrzeć.

Auto stojące w garażu pół roku nie ma śladu korozji na tarczach.

Dyskusja zrobiła się co najmniej dziwna. Chcesz mieć ciepło w garażu, stać Cię na to, to rób. Nie to, nie rób. Parkuję auto w garażu zawsze gdy jestem w domu. Nie kurzy się, nie nagrzewa, zimą nie wychładza. Po ostatnim gradobicu - grad wielkości piłeczek pinpongowych, jeszcze bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ma to sens.

Jeśli ktoś buduje garaż i trzyma auto na zewnątrz to już inna bajka - 70% osób w okolicy tak właśnie robi, a w garażu jedna, wielka graciarnia. Zależy kto co lubi.

Każdy ma wolny wybór - nie narzucam nikomu, że to najlepsze rozwiązanie, musisz to mieć. Podałem konkretne liczby, więc myślę, że każdy może zdecydować samemu czy warto.

Jak zwykle w takich tematach, najwięcej do powiedzenia mają osoby, które nie ogrzewają... :) Idąc tym tokiem rozumowania, to nic się nie opłaca, klima w domu, w aucie. Przecież da się przeżyć bez tego.

Edytowane przez Owczar
  • Like 1

Im cieplejsze powietrze tym więcej może wchłonąć wilgoci i dlatego ogrzewane garaże są zabójcze dla samochodów to są fakty nie wygłupy. Dlatego właśnie garaż powinien być jak najlepiej wentylowany a to nie sprzyja ogrzewaniu i jest bez sensu, Nawet w warsztatach profesjonalnych nikt nie ogrzewa ich całą dobę tylko tyle ile potrzeba i to przeważnie promiennikami a nie zabytkami pod tytułem co. To jest ekonomia i ekologia nie fanaberia i rozrzutność.

Mam garaż nieogrzewany ale w śnieżne zimy i tak było czasem sporo śniegu z nadkoli. ale obecnie mam garaż dynamicznie wentylkowany i jest bardzo sucho co prawda nie było śniegu ostatnio.

Każdy ma wolny wybór - nie narzucam nikomu, że to najlepsze rozwiązanie, musisz to mieć. Podałem konkretne liczby, więc myślę, że każdy może zdecydować samemu czy warto.

Tego wiele osób tutaj na forum nie rozumie. Zresztą chyba nie tylko na forum. Większość próbuje narzucić innym swoje "jedyne słuszne" rozwiązania.

Jak zwykle w takich tematach, najwięcej do powiedzenia mają osoby, które nie ogrzewają... :)

Jak wyżej - każda liszka swój ogonek chwali...

To

Im cieplejsze powietrze tym więcej może wchłonąć wilgoci

można uznać jako pewnik.

Cała reszta to opinia indywidualna ;)

Kto bogatemu zabroni.

W tym wątku przytoczono ilość ciepła do ogrzania garażu. Ja akurat mam marna pc.

Zakładając te 2000kWh na ogrzanie tego garażu, to więcej, niż mój dom zjadł ostatniej zimy na CO.

Przy pc, to będzie odpowiednio mniej.

Przy gazie, węglu, pellecie, nie ma COP.

Trzeba ładować.

Przy argumencie ocieplenia garażu, nic nie dawajcie i grzejcie sobie salonik dla autka.

Jedno z aut stało w garażu kilka miesięcy bo nie miałem czasu wymienić rozrządu. Na tarczach nie było nawet nalotu rdzy :)

Wyższa temperatura to rzeczywiście więcej wody możliwej do przechwycenia, ale z drugiej strony niższa wilgotność względna przy wentylacji.

Wentylowany też bardzo mocno nie jest. Drugie auto wjeżdża często zaśnieżone. Od czasu do czasu zgarniam błoto i śnieg. Prawdę mówiąc poza kosztem, nie widzę minusów ogrzewania garażu do tych 15 stopni. Zerknąłem właśnie do OZC.

Dom 22/-20, garaż 12/-20. OZC 6600, w tym garaż 1225 - ale przy założeniu wentylacji 0,5 kubatury na godzinę, a jest zdecydowanie niższa. Tak naprawdę tyle co otwieram bramę. W tym roku może wpadnie reku ścienne, ale też nie widzę w zasadzie potrzeby.

W moim przypadku 2000kWh to ok 425kWh w drugiej taryfie. Dużo i niedużo - wszystko zależy jak na to patrzeć.

Edytowane przez Owczar

Jedno z aut stało w garażu kilka miesięcy bo nie miałem czasu wymienić rozrządu. Na tarczach nie było nawet nalotu rdzy :)

Wyższa temperatura to rzeczywiście więcej wody możliwej do przechwycenia, ale z drugiej strony niższa wilgotność względna przy wentylacji.

Wentylowany też bardzo mocno nie jest. Drugie auto wjeżdża często zaśnieżone. Od czasu do czasu zgarniam błoto i śnieg. Prawdę mówiąc poza kosztem, nie widzę minusów ogrzewania garażu do tych 15 stopni. Zerknąłem właśnie do OZC.

Dom 22/-20, garaż 12/-20. OZC 6600, w tym garaż 1225 - ale przy założeniu wentylacji 0,5 kubatury na godzinę, a jest zdecydowanie niższa. Tak naprawdę tyle co otwieram bramę. W tym roku może wpadnie reku ścienne, ale też nie widzę w zasadzie potrzeby.

W moim przypadku 2000kWh to ok 425kWh w drugiej taryfie. Dużo i niedużo - wszystko zależy jak na to patrzeć.

Czepiłeś się tarcz hamulcowych które i tak się wymienia, mnie chodzi o karoserie i podwozie to raczej droższe do wymiany. Ja niczego już z garażu nie muszę wymiatać bo pc cwu pobiera powietrze z garażu więc mam wysuszone na pieprz.

Moje tarcze w obydwóch oplach zawsze mają nalot, stoją przed blokiem . Po przeprowadzce do domu również będą stały pod chmurką. Docelowo wleci wiata.

Nigdy bym nie wpadł na to żeby budować garaż pod "tarcze" :rolleyes:. Przecież i tak co kilka lat się je wymienia, ja co pół roku przy wymianie kół zawsze troszkę przeczyszczę i jest git.

Zgadzam się ze robienie salonu dla aut pokroju "passat TDI 10 letni" lub "nastoletni Opel w gazie" nie ma sensu. Znajoma ma dom za 1,5 mln i garaż ma, chwali i nawet go ogrzewa. Ale stoją w nim auta po 250k każde, i systematycznie co 3 lata jest wymiana floty... W tym garażu nikt nic nie naprawia. prócz aut jest tam box dachowy, narty, jakieś namioty itp . Z zakupami wjeżdża do garażu i leżą w nim aż komuś zechce sie je przenieść do części domowej.

Ja mam dwa auta, jedno 2005r , drugie 2016r, Ople z gazem. I mimo to też nie zamierzam w nich nic robić pod domem, poza wymianą kół lato zima i dolaniem płynu. Wymiana oleju juz gdzieś na kanale... Gradobicie może sie zdarzyć wszędzie, podstawa to ubezpieczenie.

Inny znajomy wybudował dom z garażem i jest tam wszystko prócz auta, rowery, quady, narty, kartofle , napoje.... Wybudował ( a właściwie zamówił ) garaż na dwa auta , wolnostojący, wygląda jak murowany, elewacja w kolorze domu, dach też taki sam. Dopiero teraz auta mają swoje miejsce. Garaż w bryle domu będzie likwidował, tzn wywala bramę wjazdową i robi z niego narzędziówkę i spiżarnię.

Wszyscy którzy mają garaż narzekają na zapachy z niego....