Farlik 12.08.2022 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Mam w projekcie 5,5m podjazdu przed garażem 2-stanowiskowym i będzie on też stanowił 2 miejsca parkingowe. Jaką długość powinien mieć ten podjazd, żeby można było tam spokojnie zaparkować auto osobowe i przejść, otworzyć bagażnik bez otwierania bramy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.08.2022 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 Jeśli brama jest szeroka i nie wymaga manewrowania aby trafić na swoje stanowisko to wystarczy pomierzyć długość samochodu i dodać ze 2 mb.Na forum bywają doradcy, z wróżbitami wiedzącymi jakie posiadasz auto może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Farlik 12.08.2022 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2022 (edytowane) To jakie ja posiadam dzisiaj auto nie ma znaczenia, bo za kilka lat mogę mieć inne. Zastanawiam się jaki margines sobie zostawić kosztem zmniejszenia ogrodu przesuwając cały budynek w głąb działki. Jak ta patrzę w internecie to auto typu sedan do 5m dł. może mieć. Najczęściej to jest 470-480 cm. Suv raczej nie będę kupował w przyszłości chyba. To wychodziłby, że te 6,5-7 m by trzeba mieć podjazdu. Jeszcze dojdzie jakaś bram i się robi kupa. Chyba problem może też być z bramą - musi jakoś wyjeżdżać w stronę furtki. W ostateczności brama z wbudowaną furtką, ale wolałbym tego uniknąć. Edytowane 12 Sierpnia 2022 przez Farlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 16.08.2022 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Ja daję 5 m samego podjazdu, ale za nim mam jeszcze dużo miejsca. Gdyby nie było opcji na zmianę, to dałbym 6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyart 18.08.2022 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 zaproponowałabym bramę w systemie Gateo, ułatwi otwieranie i zamykanie na tak krótkim odcinku. Czyli brmam dwuskrzydłowa, ale jedno skrzydło łamane jeszcze na połowę.Widzę że nie ma miejsca za bardzo na przesuwną, nie proponowałabym w bramie i tak nie będziecie z niej wtedy korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2022 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Chyba problem może też być z bramą - musi jakoś wyjeżdżać w stronę furtki. W ostateczności brama z wbudowaną furtką, ale wolałbym tego uniknąć. brama teleskopowa ci się zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.08.2022 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Mam w projekcie 5,5m podjazdu przed garażem 2-stanowiskowym i będzie on też stanowił 2 miejsca parkingowe. Jaką długość powinien mieć ten podjazd, żeby można było tam spokojnie zaparkować auto osobowe i przejść, otworzyć bagażnik bez otwierania bramy itp. Jaką będziesz miał bramę do posesji? Przesuwaną czy rozwieralną? Chcesz móc bez kombinowania po zaparkowaniu samochodu otwierać bramę garażową i bramę wjazdową jednocześnie? Ja mam 7,5m podjazdu, bramę wjazdową rozwieralną po 2m na skrzydło i przy moim aucie jest na styk. Żony mieści się bez problemu. Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Farlik 19.08.2022 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Teleskopowa hmm, no to ciekawe rozwiązanie tam będzie 4 m jeszcze po tej drugiej stronie 'nie od furtkowej". To w sumie by powinna wejść. Więcej niż 5-6m chyba nie będzie miała. Światło garażu jest 5m w projekcie. Chyba wystarczy, żeby zaparkować 2 auta. Troszkę więcej zbierze podjazdu. Te składane to chyba jeszcze większy koszt do tych teleskopowych? No i musiałaby się otwierać na ulicę. No da się, ale chyba to gorsze rozwiązanie i droższe. Ostatnia opcja to furta przesunięta dalej i brama przesuwna najeżdżająca na nią. Jak brama będzie otwarta to furką się nie wyjdzie i trzeba wejście przesunąć, trochę więcej wybrukować. Dom chyba przesunę do 6,5m podjazdu. Coś tam na tę bramę i tak zejdzie - nie wiem ile. Jeszcze tam gdzieś skrzynka będzie stała z prądem, więc brama za nią. Nie wiem jaką szerokość muszą mieć te bramy teleskopowe. Nie widziałem takich, a ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 19.08.2022 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 mam 5.3m od bramy przesuwnej i jest ok ale mniej nie polecam. Gdybym jezdził jakąś dłuższą limuzyną kombi itp to byłoby ciasno. Przy bramach skrzydłowych to już w ogole chyba 7m to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.08.2022 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 mam 5.3m od bramy przesuwnej i jest ok ale mniej nie polecam. Gdybym jezdził jakąś dłuższą limuzyną kombi itp to byłoby ciasno. Przy bramach skrzydłowych to już w ogole chyba 7m to minimum. Zgadzam się. Przy mojej bramie skrzydłowej 2 m na skrzydło i samochodzie o długości 4,6m podjazd 7,5 m to minimum żeby po zaparkowaniu moc otworzyć jednocześnie bramę ogrodzeniową i bramę garażową bez przestawiania auta. A i tak to jest na styk. Teraz gdybym stawiał garaż to jeszcze z metr w głąb działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts