Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy - nagły koniec pieniędzy w trakcie budowy jak zabezpieczyć inwestycje?

Skosla

Recommended Posts

Cześć!

Z racji ciężkiej choroby męża musze przerwać budowę na jakiś czas - ok roku, może dłużej. Do tej pory wszystkim zajmował się mąż. Proszę, pomóżcie jak zabezpieczyć to co już jest, abym nie straciła całej inwestycji.

Stan surowy otwarty - jest dach, wszystkie okna, brakuje bramy i drzwi - te są już wykonane na moje zamówienie, opłacone i czekają na montaż. W tej chwili elektryk kończy instalację.

Nie zrobione są:

- hydraulika

- ogrzewanie podłogowe (podłoga jest "goła")

- wylewki

- tynki

- ocieplenie dachu

- rekuperacja (są tylko wywiercone otwory)

- klimatyzacja

- izolacja dachu płaskiego nad garażem

- nie ma pompy ciepła

Chce po prostu zamknąć ten budynek przy minimalnym koszcie, aby nic nie niszczało w środku, takie absolutne minimum, abym po roku czy dwóch mogła wrócić do budowy i kontynuować prace.

Podpowiedzcie proszę:

- co muszę wykonać żeby zamontować bramę i drzwi wejściowe?

- czy muszę ocieplać dach? (Pełne deskowanie)

- czy nic nie stanie się z instalacją elektryczna, oraz falownikiem od paneli jeśli dom nie będzie ogrzewany zima?

Nie ogarniam za bardzo budowlanki.

Dziękuję za każdą wskazówkę!

• Like 1

Tak po prawdzie, to masz już prawie SSZ

Naprawdę niewiele trzeba tu robić na zimę, nie masz tam urządzeń hydraulicznych, którym zima szkodzi. Zabezpieczenia może wymagać piana montażowa pomiędzy oknami a murem - jest wrażliwa na promienie UV, więc dobrze jest ją przemalować białą farbą akrylową ,ewentualnie zabezpieczyć taśmą ochronną zewnętrzną

Falownik i instalacja elektryczna prędzej znikną na skutek włamu, niż zostaną uszkodzone przez warunki pogodowe.

Więc może jakiś monitoring...

Edytowane przez fotohobby

Co z ociepleniem i elewacją?

Przy montażu okien taśmy dobrze zabezpiecz przed UV (np. oklejając taśmą aluminiową).

Przydałaby się też jakaś wentylacja chodząca na minimum. Najprościej byłoby rozłożyć instalację i zamontować albo jakiś używany rekuperator, albo chociaż wentylatory na wywiewie i nawiewie. Bez tego będzie duża wilgoć która elektronice może zaszkodzić. Spece od alarmu mi się zarzekali jak żaba błota, że nie zaszkodzi a potem przyjeżdżała ekipa do fałszywych alarmów co tydzień-dwa.

Co z ociepleniem i elewacją?

Przy montażu okien taśmy dobrze zabezpiecz przed UV (np. oklejając taśmą aluminiową).

Przydałaby się też jakaś wentylacja chodząca na minimum. Najprościej byłoby rozłożyć instalację i zamontować albo jakiś używany rekuperator, albo chociaż wentylatory na wywiewie i nawiewie. Bez tego będzie duża wilgoć która elektronice może zaszkodzić. Spece od alarmu mi się zarzekali jak żaba błota, że nie zaszkodzi a potem przyjeżdżała ekipa do fałszywych alarmów co tydzień-dwa.

Nie ma żadnego ocieplenia ani elewacji.

A czy nie wystarczy że zostawie nieocieplony dach zamiast tego używanego rekuperatora? Jest przerwa między dachem a murem tzn taka szczelina, przez którą wlatują czasami ptaki.

Tak po prawdzie, to masz już prawie SSZ

Naprawdę niewiele trzeba tu robić na zimę, nie masz tam urządzeń hydraulicznych, którym zima szkodzi. Zabezpieczenia może wymagać piana montażowa pomiędzy oknami a murem - jest wrażliwa na promienie UV, więc dobrze jest ją przemalować białą farbą akrylową ,ewentualnie zabezpieczyć taśmą ochronną zewnętrzną

Falownik i instalacja elektryczna prędzej znikną na skutek włamu, niż zostaną uszkodzone przez warunki pogodowe.

Więc może jakiś monitoring...

Ok dziękuję, a czy mogę zrobić tylko tynk w garażu I wiatrolapie żeby mogli założyć mi bramę I drzwi? Bez wylewek w tych pomieszczeniach?

Nie ma żadnego ocieplenia ani elewacji.

A czy nie wystarczy że zostawie nieocieplony dach zamiast tego używanego rekuperatora? Jest przerwa między dachem a murem tzn taka szczelina, przez którą wlatują czasami ptaki.

Nie kupuj żadnych rekuperatorów, to bez sensu.

Dom w takim stanie wentyluje się sam, a biorąc pod uwagę, że nie ma tam schnących wylewek, czy tynków to tej wilgoci wiele nie ma.

Ok dziękuję, a czy mogę zrobić tylko tynk w garażu I wiatrolapie żeby mogli założyć mi bramę I drzwi? Bez wylewek w tych pomieszczeniach?

Alle przecież oni nie potrzebują, żeby ściany były otynkowane

...

Owszem, potrzebują ... ale nie cały budynek.

Pod okna - otwory okienne powinny być najlepiej wyrównane.

I w szczególności dla bramy, trzeba otynkować ścianę wewnętrzną do której będzie przymocowana brama.

Po montażu bramy - dostęp jest bardzo utrudniony. A nawet niemożliwy aby wyrównać to później ładnie.

Chociaż 50cm wokoło bramy. Gładzią potem można zamaskować łączenia.

I ja radził bym zająć się tylko tymi etapami. Całości nie trzeba tynkować.

Żadnego rekuperatora. Jak najmniej rzeczy które można wynieść. Zamontuj brame/drzwi z niezbędnym minimum jeśli potrzeba tynków. Pomyśl nad jakimś alarmem/monitoringiem/dozorem/ubezpieczeniem. Nie chce Cie straszyć, ale znam kilka przypadków budynków w których złodzieje ukradli instalacje elektryczną, oraz jeden przypadek w którym zdemontowali okna (!). Skupiłbym sie nad takim zabezpieczeniem. Sam dom przez ten czas się odsezonuje, wyschnie. Edytowane przez mac_612

Ten kto radzi jakiś rekuperator niech się palnie w łeb.

Otwory których nie masz wypełnionych drzwiami/oknami zabić deskami i tyle. Nic nie ocieplać. Sytuacja z powodu choroby męża jest poważna a ktoś radzi rekuperator montować :lol2:Domy wiele lat w takim stanie stoją i nic im nie jest. Bo co niby może się stać?

I w szczególności dla bramy, trzeba otynkować ścianę wewnętrzną do której będzie przymocowana brama.

Po montażu bramy - dostęp jest bardzo utrudniony. A nawet niemożliwy aby wyrównać to później ładnie.

Wyrównanie szpalet to akurat rzecz oczywista, ale nie oznacza tynkowania ścian.

Ścianę tynkowaną po wykonaniu bramy widziałem i trudno się do czegoś przyczepić

Jest przerwa między dachem a murem tzn taka szczelina, przez którą wlatują czasami ptaki.

To stropu też nie ma? Jak wszystkie pomieszczenia są otwarte na strych i chula tam wiatr, to powinno wystarczyć.

Domy wiele lat w takim stanie stoją i nic im nie jest. Bo co niby może się stać?

Mój stał ledwo kilka miesięcy w zimie. I lało się. Parowało, skraplało się i spadało na podłogę. Czasami zamarzało. Odparzyły się tynki w kilku miejscach. Po lecie pewnie miałbym pieczarkarnię i fabrykę penicyliny mógłbym otwierać.

Latami to mogą stać domy z wentylacją grawitacyjną - bo jakoś ona działa.

A używany rekuperator ja kupiłem za 550zł (niech teraz będzie tysiąc). Jak ktoś woli może dać dwa wentylatory po stówce.

Przeczytaj pierwszy post to zauważysz, że te deski nie na miejscu.

Mój stał ledwo kilka miesięcy w zimie. I lało się. Parowało, skraplało się i spadało na podłogę. Czasami zamarzało. Odparzyły się tynki w kilku miejscach. Po lecie pewnie miałbym pieczarkarnię i fabrykę penicyliny mógłbym otwierać..

A doczytałeś, że tam ani tynków, ani wylewek nie ma ?

Warto przeczytać, zanim zacznie się pisać...

Nie kupuj żadnych rekuperatorów, to bez sensu.

Dom w takim stanie wentyluje się sam, a biorąc pod uwagę, że nie ma tam schnących wylewek, czy tynków to tej wilgoci wiele nie ma.

Kolega wszystko napisał. Kluczowe:

# bez sensu wykonywać kolejne prace

# bez sensu montować rekuperator

# wstaw drzwi oraz bramę albo zabij wszystko porządnie płytami OSB

# zamontuj kamerę LTE by mieć oko na budynek , wpadaj tam regularnie się pokrecic.

Tak wlasnie chce chce zrobić, żeby otynkować tylko pod bramę I drzwi, tu sobie jakoś poradzę z kasą. Dzięki!

Żadnego rekuperatora. Jak najmniej rzeczy które można wynieść. Zamontuj brame/drzwi z niezbędnym minimum jeśli potrzeba tynków. Pomyśl nad jakimś alarmem/monitoringiem/dozorem/ubezpieczeniem. Nie chce Cie straszyć, ale znam kilka przypadków budynków w których złodzieje ukradli instalacje elektryczną, oraz jeden przypadek w którym zdemontowali okna (!). Skupiłbym sie nad takim zabezpieczeniem. Sam dom przez ten czas się odsezonuje, wyschnie.

Dziękuję! Okna mają rolety antywłamaniowe, myślę że to choć troszkę pomoże. I pomyślę jaki nadzór zastosować, planuje tam wpadać reguralnie ale coś jeszcze zastosuje.

Dziękuję! Okna mają rolety antywłamaniowe, myślę że to choć troszkę pomoże.

Przetestuj, jak trudno je zdemontowac przy braku elewacji. Mogą być łakomym kąskiem i zamiast odstraszać przyciągną zlodziei.

Lepiej zainwestuj w instalację alarmową i firmę ochroniarską niż rolety jak zależy Ci na bezpieczeństwie.

Przetestuj, jak trudno je zdemontowac przy braku elewacji. Mogą być łakomym kąskiem i zamiast odstraszać przyciągną zlodziei.

Lepiej zainwestuj w instalację alarmową i firmę ochroniarską niż rolety jak zależy Ci na bezpieczeństwie.

to bardzo dobry pomysł - na czas budowy miałem wynajętą firmę ochroniarską - firma założyła czujki ruchu + centralę bezpłatnie (wynajem). Na około budynku wywieszono tabliczki informujące o ochronie. Wykonawcy woleli u mnie zostawiać sprzęt bo mówili, że bezpieczniej niż u nich w domu :)). Koszt abonamentu coś było około 120 pln/miesiąc gdy np. wynajęcie toalety na budowę było coś około 160 pln. Parę razy ich testowałem - rzeczywiście przyjazd patrolu po uruchomieniu alarmu do 20 min (wcześniej zawsze telefon z dyspozytorni z pytaniem czy wysyłać patrol).

Był jeden problem , ponieważ nie było podbitki czasami do wnętrza wlatywały ptaki i uruchamiały alarm, skończyło się gdy prowizorycznie załatałem dziury styropianem