Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceglana ściana fundamentowa - izolacja przeciwwilgociowa oraz iniekcje

Ssss

Recommended Posts

Mam zagwostkę, zaczynam remont starego budynku, no i lecę od dołu - skułem posadzki wybrałemgruzy no i zabieram się zaraz za chudziaka.

Wpadłem na pomysł żeby zagłębić się poniżej poziomu gruntu, chciałbym uzyskać większą wysokość pomieszczeń. Najbardziej martwą mnie wilgotne mury i grunt który po skuciu jest w tych pomieszczeniach cały czas wilgotny. Oczywiście nie ma izolacji przeciwwilgociowej- budynek przedwojenny i to chyba jeszcze z przed I wojny... .

izol przeciww.jpg

Jest jak na obrazku 1.

Chcę zrobić tak jak na obrazku 2.

- jakie izolacje wybrać - chodzi o "dysperbit"

- oraz jakie iniekcje stosować i jak? - w instrukcjach widziałem otwory do 3/4 głębokości, widziałem robotę firmy specjalizującej się w tym i robili otwory na wylot tylko nie wiem czego używali.

Wszelkie sugestie oraz podopowiedzi mile widziane (oprócz zburz i wybuduj od nowa ;) )

Czasami lepiej nic nie powiedzieć niż kogoś wpuścić w maliny. Izolacje brałem od firmy Izohan, mają naprawdę dobre produkty - zadzwoń do technologa i opowiedz o problemie. Na swojej stronie mają schematy, przekroje, opisy - ładnie dobiera się wg tego kolejne warstwy izolacji. Jeśli nie masz problemu z wodą, to być może wystarczy porządna izolacja p-wodna lekka plus mnóstwo czasu na osuszanie ścian od wewnątrz. Wiesz, na Twoim rysunku nie widać nawet wymiarów ścian, a podciąganie kapilarne w murze ceglanym nie zachodzi na dowolną wysokość - jest ograniczone. To tylko taki mały przykład czynnika, który należało by znać przed doradzaniem.

Wygląda to wszystko na dość drogą imprezę, więc zaczął bym od badan geologicznych - kosztują kilkaset zł.

Po zerwaniu posadzki próbowałem dokopać się od wewnątrz do "ławy", nie za bardzo miałem wtedy czas no i zrezygnowałem bo strasznie wszystko było zagruzowane, ale dzisiaj wbiłem szpadel pod inną ścianę i no i jestem zdumiony tym co odkryłem - jedną ze ścian ma "ławę" (choć to zbyt szlachetne nazewnictwo dla tego czegoś) na głębokości ok 40cm pod ziemią... Wydaje mi się że to może być woda opadowa która prostu przesiaka pod spodem

Po zerwaniu posadzki próbowałem dokopać się od wewnątrz do "ławy", nie za bardzo miałem wtedy czas no i zrezygnowałem bo strasznie wszystko było zagruzowane, ale dzisiaj wbiłem szpadel pod inną ścianę i no i jestem zdumiony tym co odkryłem - jedną ze ścian ma "ławę" (choć to zbyt szlachetne nazewnictwo dla tego czegoś) na głębokości ok 40cm pod ziemią... Wydaje mi się że to może być woda opadowa która prostu przesiaka pod spodem

Wilgoć przesiąka kapilarnie przez całą powierzchnię styku betonu czy cegły (o ile nie ma hydroizolacji), nie tylko od spodu - grunt jest zawsze wilgotny wszędzie.

Izolacja starych fundamentów to nie są proste i łatwe sprawy, bo ich nośność z reguły jest już kiepska, prace mogą grozić zawaleniem. Nie mówię żeby od razy wydawać tysiace na projekt, opracowanie technologii robót do tego konkretnego budynku i nadzoru prac przez KB, żeby było zgodnie ze sztuką. Ale zanim będą doradzać znafcy z hurtowni to wolałbym żeby jakiś inżynier budownictwa chociażby przyjechał, zobaczył i pomacał te fundamenty w odkrywce i wyraził ustną opinię.

Schemat na rysunku jak najbardziej poprawny.

Sam zakładałem folię budowlana pod chudziakiem.

Zrezygnował bym z folii nad chudziakiem na rzecz papy termozgrzewalnej.

Folia natomiast przyda się nad styropianem aby kruszynki zaprawy nie wchodziły pomiędzy płyty.

Niestety z uwagi na wysokość posadzki poniżej terenu upewnił bym się na jakim poziomie są wody gruntowe przynajmniej kopiąc 4 doły dookoła budynku.

Przykryte deskami i folią po kilku dniach ujawnią co to za teren.

Edytowane przez Mareks77