Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykorzystanie PC do CWU jako PC do CO (np. IW-300V2 IMMERGAS)

wello

Recommended Posts

Czy któryś z szanownych forumowiczów przymierzał się lub zastosował pompę ciepła przeznaczoną do podgrzewania CWU, na potrzeby CO?

Mam możliwość okazyjnego nabycia PC do CWU - IW-300V2 IMMERGAS. Moc grzewcza układu to 3kW, grzałka drugie tyle. Pojemność wodna to 300l.

W aktualnie produkowanych pompach ciepła do CWU, ich moc to przeważnie 2kW więc się nie nadadzą.

Pytanie jednak, czy chcąc zastosować tytułową pompę w okresach przejściowych (u mnie zapotrzebowanie na różnicę temp.=1*C między wnętrzem domu, a poza nim to ok. 270W), więc mógłbym ją teoretycznie zastosować do średniej temperatury zewnętrznej ok. +10*C.

Poniżej +7*C ta pompa zaczyna się już wspomagać grzałką (nie zależy mi na niej, mógłbym ją odłączyć), a mi zależy jedynie na pracy samą sprężarką i tylko w okresach przejściowych. Poniżej tych temperatur byłby już aktualnie zamontowany kocioł na ekogroszek.

Mam też wątpliwości co do pracy ciągłej przez kilkadziesiąt godzin lub więcej. Nie znalazłem nigdzie informacji o takiej możliwości, szczególnie w kontekście zaladzania się parownika i jego potencjalnego odszraniania (np. gorącymi gazami itp.). Pracując jako podgrzewacz CWU, pompa nie pracuje przez większość dnia i zapewne ma możliwość samoistnego odszronienia.

Dokument producenta z wytycznymi dla instalatora w zasadzie niczego nie wnosi do sprawy i zawiera jedynie kwestie instalacji pompy.

Dzięki Kaizen za linka.

Przeanalizowałem tamten temat, jednak urwał się on w najciekawszym momencie :) Czyli tuż przed - jak mniemam - próbą zastosowania takiego rozwiązania.

W Twoim przypadku chciałeś też grzać CWU. Ja tylko CO, ale moja koncepcja nie koliduje z Twoją z tamtego okresu czasu. Mam solary na lato, a w zimie ekogroszek.

Pytanie tylko, czy tamten pomysł rozwinął się jakoś u Ciebie?

Pytanie tylko, czy tamten pomysł rozwinął się jakoś u Ciebie?

Nie, nie znalazłem sensownej PC - czyli takiej, co ma wolną (do podpięcia CO) wężownicę wyżej, niż grzałkę elektryczną, ma sensownej mocy sprężarkę (grzałkę da się wymienić) działającą chociaż na lekkim minusie. Potem chciałem używany zasobnik z nierdzewki z grzałką i wężownicami. Niestety, wszędzie problem ten sam - grzałka wysoko, wężownica nisko.

Do tego przeliczyłem koszt samej podłogówki wodnej i zamontowałem kable + zasobnik z grzałkami tylko do CWU.

A co do ekogroszku, to jak uda Ci się kupić za jedyne 3K zł/t i wyciągnąć aż 80% sprawności, to kWh ciepła będzie Cię kosztowała 54gr. Prawie 10gr DROŻEJ niż cena kWh prądu w taniej strefie normalnej G12 - a jeszcze większa różnica będzie przy G12as. A jeszcze trzeba opłacić kominiarza, przerzucać worki, wyrzucać popiół... Węgiel teraz jest dla rozrzutnych i pracowitych.

Edytowane przez Kaizen

Tak, ja zakładam ogrzewanie domu za pomocą pompy do cwu.

Nie wiem skąd wziąłeś informację, że poniżej +7* pompa działa na grzałce:

Przechwytywanie.jpg

Ja tam widzę -7*, czyli całkiem dobrze. Podstawa, to dowiedzenie się ile dom potrzebuje ciepła przy konkretnych temperaturach, bo jeśli grzejesz węglem, to pewnie potrzebuje dużo więcej niż 3 kW. Zresztą to już nie ma znaczenia, bo grzejąc w drugiej taryfie prądem i tak mniej zapłacisz niż za ten węgiel :)

Nikt Ci jednak nie powie, jak często pompa będzie się odszraniać. Ciągła praca po kilkadziesiąt godzin pompie nie szkodzi tak bardzo, jak często włączanie sprężarki.

Jeśli pompa będzie działać z podłogówką, to możesz pokryć całkiem sporą część sezonu grzewczego samą pompą. Moim zdaniem gra może być warta świeczki, ale to zależy od ceny pompy.

Tak z ciekawości: za ile możesz kupić tę pompę?

Proponuję poszukać charakterystyki mocy w zależności od temperatury zewnętrznej. Wyjdzie że klimatyzator na grzaniu się bardziej opłaci. Dokupuj do tego ustrojstwa wymiennik płytowy 2 pompy, i staraj się mocą 3kW ugrzać ileś set metrów węży w podłodze. Chce tylko zaznaczyć że zwykła pompa nawet monoblok przy -15*C ma moc porównywalną do tego ogrzewacza cwu.

Daikin ma w ofercie PC do grzania wody ze zbiornikiem 300 litrów. Różni się ona od innych tym, że jednostka zewnętrzna (split) pracuje do -15 st.C. na dworze.

Kilka miesięcy temu firma z Warszawy sprzedawała je po 10 000 netto.

Rynek PC jest dokładnie wyczyszczony i trudno powiedzieć czy jeszcze jest do kupienia.

Jak kto umie to samodzielnie może zbudować pompę z klimatyzatora tak jak Kolega @Tom1000k.

Jest jeszcze jedno wyjście - kupić klimatyzator i nim ogrzewać. Taki o mocy 2,6-3,5 kW (z tych tańszych na R32) to koszt z założeniem do 3 tys. złotych, czyli "bonus" dla tych co zgłosili że mają kopciucha.

Taki da ciepło w okresie przejściowym a w w przyszłe upały schłodzi pomieszczenie.

Mam Ulrich - fajna pompa o mocy 3 kw pracuje z bojlerem 160 l zanurzonym w buforze 600. Od +5 w dół całkowita porażka na okragło odszranianie a nawet jak nie to pobór pradu prawie taki sam jak grzałki czyli COP 1. Jest to pompa montowana na zewnątrz i pracujaca na obiegu CWU - nieciekawe o tyle że zarasta kamieniem masakrycznie. Dogrzewanie nią mieszkania zmuszało ją do pracy przez wiele godzin na dobę. Ta akurat jest typu scroll to spoko -ale inne pompy zwłaszcza te na zbiornikach mogłyby takiego aż obciążenia nie unieść. Planuję ją przełączyć na obieg kotłowy niechby grzała bojler poprzez bufor. Za to jako źródło CWU powyżej 5C bardzo dobra. W moim przypadku jak tylko sie trafi niedroga pompa pracująca do minus 7 z jakimś tam COP 2 to zainstaluję do bufora. Tak więc proponuję odwrócić sytuację - nawet niewielka pompa do CO robiąca CWU w ten czy inny sposób pozwoli i trochę dogrzać i zapomniec o przygotowaniu CWU na większą część roku. Edytowane przez Chris Zielonka

Dzięki za aktywność w wątku i przepraszam za zwłokę ale ostatnie dwa dni nie było mnie przy kompie.

Odpowiadając na pytania:

- Kaizen, na nadchodzącą zimę i połówkę przyszłej zimy mam ekogroszek kupiony jeszcze poniżej 1k/t. Sprawność spalania 75% liczona ciepłomierzem. Co będzie za 2 lata się zobaczy :) Stąd już teraz pomysł z pompą.

- Ratpaw, w nocie katalogowej tej pompy jest wykres, gdzie do +7 pracuje ona tylko sprężarką, a poniżej +7 zaczyna wspomagać się grzałką. Poniżej -7 pracuje już tylko grzałką, a mi na grzałce w ogóle nie zależy - chciałbym wycisnąć maksymalne możliwe COP z tej pompy.

rysunek1.jpg

Napisałem też o 270W na stopień różnicy pomiędzy dworem a domem. Mam to policzone przez ostatnie 4 lata z ciepłomierza. Czyli np. w domu +22*C, na dworze +2*C, delta 20*C, a to daje 5400W. Dom kostka z lat 60-tych, 5cm styropianu, na dachu 10cm wełny.

W temacie szronienia, bardziej obawiam się całkowitego zalodzenia parownika, co spowoduje że pompa po prostu przestanie działać aż do ponownego odlodzenia przy np. wyłączeniu jej na wiele godzin albo i cały dzień.

Pisząc okazyjnie, miałem na myśli, że mogę tę pompę dostać za kilkaset złotych - całkowicie sprawną.

- marcinbbb, mam solary z bojlerem 300l do CWU z grzałką i kocioł na ekogroszek. Wspomniana pompa miałaby grzać tylko CO i tylko w okresach przejściowych. Nic poza tym. Byłaby zamontowana jako dodatkowe źródło ciepła w razie W, bez demontowania dotychczasowych.

Reasumując. Chodzi mi faktycznie o wykorzystanie tej pompy tylko do CO, jako dodatkowe źródło ciepła w okresach przejściowych. A to wszystko z powodu możliwości okazyjnego zakupu. Gdybym miał płacić pełną cenę to nawet bym o niej nie myślał :)

- Kaizen, na nadchodzącą zimę i połówkę przyszłej zimy mam ekogroszek kupiony jeszcze poniżej 1k/t. Sprawność spalania 75% liczona ciepłomierzem. Co będzie za 2 lata się zobaczy :) Stąd już teraz pomysł z pompą.

To montujesz ją tylko na ten sezon? Jak na dłużej, to warto liczyć też bardziej perspektywicznie a nie zakładać "Wspomniana pompa miałaby grzać tylko CO i tylko w okresach przejściowych. Nic poza tym.".

Jak tylko do CO i tylko w okresach przejściowych - nie ma sensu ekonomicznego, ale za to nie ważne, czy/gdzie wężownica, bo możesz puścić w system grzewczy zawartość zasobnika (jakbyś grzał cyrkulacją).

Zauważ też, że przy temperaturze zadanej 42* do -7 w 100% grzeje sprężarką - żeby podgrzać wyżej dopiero odpala grzałkę. A przy -7 jakiej temperatury do zasilania grzejników będziesz potrzebował?

Edytowane przez Kaizen

Przy -7*C puszczam 44*C na przewymiarowane grzejniki i trochę podłogówki. Grzeję krzywą grzewczą liniowo i sprawdza się to w zasadzie w całym zakresie temperatur zewnętrznych. Gdybym dał 42*C odczuwałbym już dyskomfort - testowane kilka razy.

Montaż oczywiście na jak najdłuższy okres czasu, aż do zepsucia :)

Licząc to czysto teoretycznie, zamiast 4700kg węgla przez cały zimowy sezon (w lecie nie grzeję bojlera), spalałbym 3500kg. 90 dni okresu przejściowego na jesieni i na wiosnę, gdzie średnia dobowa u mnie nie spada poniżej +10*C, razy 3kW, razy 24h = 6480kWh. To obliczenia teoretyczne jako punkt wyjścia, od którego można korygować niuansami związanymi z PC.

Tak właśnie chciałbym ją podłączyć, 300l zasobnik tej pompy przez aktualnie zamontowany zawór 4D regulowany krzywą grzewczą - mój kocioł nawet jak jest w trybie stop, potrafi regulować zaworem 4D - taki feature.

Do tych -7*C owszem, mógłbym grzać zasobnik tej PC do +42 tylko za pomocą sprężarki, ale patrząc na samą maksymalną moc tej pompy, jaką jest 3kW, to działałaby ona jako wspomagacz kotła CO, który musiałby już być załączony ponieważ poniżej +10*C, czysto mocowo ta PC nie byłaby w stanie dostarczyć wystarczającej mocy żeby ogrzać dom. A chciałbym wykorzystywać tylko kocioł lub tylko PC. Chyba, że PC ze swoim zasobnikiem byłaby połączona szeregowo z kotłem, ale na to wpadłem teraz i nie mam tego przemyślanego - nie wiem jakby się to sprawdziło