Kaizen 09.09.2022 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Chyba, że PC ze swoim zasobnikiem byłaby połączona szeregowo z kotłem, ale na to wpadłem teraz i nie mam tego przemyślanego - nie wiem jakby się to sprawdziło Szeregowo słabo raczej wyjdzie, bo PC ma tym wyższy COP, im niższa temperatura pracy (czyli przy grzaniu CWU od temperatury wodociągowej do 55* uzyskasz znacznie wyższy średni COP, niż grzejąc od 40*. Wiec może się okazać, że grzanie tym CWU w okresie przejściowym ma większy sens ekonomiczny, niż CO. Dla PC im zimniejszy powrót - tym lepiej. Dla kotła wręcz przeciwnie - nie może być za zimny, bo wtedy wychładza komorę spalania i sprawność spada. Tak czy inaczej skomplikujesz układ, zajmiesz sporo miejsca - a w porównaniu z włożeniem grzałki do bufora w perspektywie 10-15 lat wyjdziesz na niewielki plus (o ile w ogóle - bo COP do tego zastosowania przy Twoich warunkach może być mizerny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.09.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 (edytowane) wello, grzejesz już teraz tym kotłem? Temperatury spadają ponizej 10*. Za kilkaset zł to nawet bym się nie pytał nikogo, tylko brał. Za tą kasę masz ogarnięte dobre dwa miesiące okresu grzewczego, a jak już teraz zdarza Ci się przepalać, to nawet i 4 miesiące (kwietnie ostatnio bywają paskudne). Jakbyś miał podłogówkę, to byś tę pompą z grzałką załączaną w drugiej taryfie mógł opierniczyć niektóre dni w środku sezonu grzewczego Edytowane 9 Września 2022 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 09.09.2022 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Słuszne uwagi odnośnie wpięcia szeregowo pompy - dzięki.Ratpaw, Teraz nie grzeję, myślę że dopiero na przełomie września i października zacznę. Pisząc o 10*C, mam na myśli średnią dobową, bo jeżeli w nocy jest +8, a w dzień 20-25, to te 8*C nie robi wrażenia nawet na tak słabo ocieplonym domu jak mój. Szczególnie, że są jeszcze dosyć spore zyski ze Słońca.Te kilkaset złotych jest bardzo okazyjne, jednak aby to wszystko pożenić z aktualną instalacją, wydałbym na pewno drugie tyle albo i więcej. Dlatego jeżeli z technicznego punktu widzenia zastosowanie pompy do CWU jako tylko do CO nie miałoby szansy się sprawdzić, wówczas pomimo kosztów samej pompy, nie będzie to miało sensu. Jakby nie było, będzie z tym sporo roboty, a rezultat mógłby być mizerny. Stąd dylemat, a nie chcę się narobić, aby później się okazało, że będę miał duży klamor w piwnicy, który zajmuje miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts